Slovenija

'Boj proti podnebnim spremembam potrebuje šok terapijo'

Bruselj/Ljubljana, 24. 10. 2014 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Bruslju so dosegli dogovor o podnebnin in energetskih ciljih do leta 2030, katerega vsebina je razočarala okoljevarstvene in nevladne organizacije. Slovenija je zaradi tranzitnega prometa, na katerega ne more vplivati, deležna posebne obravnave.

Slovenski premier Miro Cerar je zadovoljen z dogovorom o energetskih in podnebnih ciljih EU do leta 2030, ki so ga ponoči sprejeli voditelji EU.

Voditelji so dosegli dogovor o treh ključnih energetskih in podnebnih ciljih: zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov glede na leto 1990, povečanje deleža obnovljivih virov energije na vsaj 27 odstotkov in povečanje energetske učinkovitosti za vsaj 27 odstotkov.

Slovenija si je prizadevala predvsem za posebno obravnavo pri opredeljevanju nacionalnih ciljev za zmanjšanje izpustov zaradi visokega deleža izpustov iz tranzitnega prometa, na katerega ne more sama vplivati.

Cerar je zadovoljen, ker so upoštevane naše posebnosti, še posebej tiste, ki izhajajo iz tranzitnega prometa, ki Slovenijo nadpovprečno obremenjuje.
Cerar je zadovoljen, ker so upoštevane naše posebnosti, še posebej tiste, ki izhajajo iz tranzitnega prometa, ki Slovenijo nadpovprečno obremenjuje. FOTO: Reuters

"Z včerajšnjimi pogajanji sem zadovoljen z dveh vidikov," je povedal Cerar ob prihodu na drugi dan vrha EU v Bruslju. Prvi razlog za zadovoljstvo so kar ambiciozne rešitve, drugi pa je, da je Slovenija ohranila svoj dosedanji položaj. "To pomeni, da so upoštevane naše posebnosti, še posebej tiste, ki izhajajo iz tranzitnega prometa, ki Slovenijo nadpovprečno obremenjuje. Dobili smo zagotovila, da bo to tudi naprej ustrezno ovrednoteno," je poudaril Cerar.

O podrobnostih se bodo sicer države še pogajale, izvedbene akte bodo namreč sprejele šele prihodnje leto, a članice niso želele pristati na krovne cilje, dokler niso dobile določena zagotovila glede delitve bremen oziroma stroškov. Komisija naj bi izvedbene akte predlagala spomladi.

Greenpeace: cilji so prenizki, potrebujemo šok terapijo

Sprejeti cilji kažejo, da Evropa še vedno ni pripravljena v polnosti prevzeti svojega pravičnega deleža odgovornosti pri zavarovanju globalnega podnebja pred nedopustno nevarnim segrevanjem nad dve stopinji Celzija, so prepričani v Umanoteri.

V organizaciji Greenpeace ocenjuje, da so sprejeti cilji prenizki in pomenijo slabitev trenda rasti na področju obnovljivih virov, ki smo mu priča že danes. Prenizki cilji Evropo ohranjajo odvisno od uvoza umazanih in dragih fosilnih goriv, opozarjajo. Zastopnik Greenpeace za energetsko politiko Dejan Savić je dejal: "Svetovni boj proti podnebnim spremembam potrebuje korenito šok terapijo, EU pa trenutno v ponuja le minimalne napore, ki delujejo kot bi želeli pomiriti slabo vest, namesto, da bi se resno soočili z izzivom, ki ga predstavljajo podnebne spremembe. Ljudje širom Evrope si želijo čistejše energije, voditelji EU pa kljub temu še naprej postavljajo ovire na za obnovljive vire energije. Evropa zmore in bi morala narediti več, sicer ji bo polna dekarbonizacija predstavljala nepremostljivo oviro."

Tokratni dogovor bo EU usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji.
Tokratni dogovor bo EU usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji. FOTO: Thinkstock

Opozoril je, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v pismu novim komisarjem zapisal, da od EU želi svetovno vodstvo v obnovljivih virih energije, da želi pomembno zvišanje energetske učnkovitosti in da razvijajo ambiciozno podnebno politiko, vključujočo okrepljen EU trg ogljika. "Juncker in njegova ekipa morajo sedaj ustvariti robustno podnebno in energetsko zakonodajo. Še pomembneje, ti novi zakoni morajo umazani energetiki in težki industriji prenehati dopuščati zastonjsko vožnjo," je dodal Savić.

V društvu Focusu menijo, da dogovor ne odgovarja na nujnost ukrepanja za obvladovanje podnebnih sprememb. Nad rezultatom so razočarani, saj ne predstavlja potrebne ravni ambicij za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, obnovljive vire in energetske prihranke. "Evropska industrija ni dobila jasnega signala in spodbude za vlaganja v nizkoogljične tehnologije in izkoriščanje vseh gospodarskih in zaposlitvenih koristi teh vlaganj. Višji cilji za obnovljive vire energije in energetske prihranke bi bistveno zmanjšali energetsko odvisnost EU in zmanjšali pomembnost grožnje Rusije Ukrajini in EU," še poudarjajo v Focusu.

Umanotera: zelena delovna mesta Slovenijo lahko rešijo iz krize

V Umanoteri so v odzivu zapisali, da je s premalo ambicioznim svežnjem podnebno-energetskih ciljev za leto 2030 Evropa zamudila zgodovinsko priložnost, da bi partnerjem v svetovnih podnebnih pogajanjih poslala signal, ki bi lahko pomenil preboj za sprejetje pravičnega in zavezujočega globalnega podnebnega sporazuma za omejevanje izpustov toplogrednih plinov v Parizu decembra 2015. "V Sloveniji nikakor ne moremo biti ravnodušni do takšne politične mlačnosti oziroma ignoriranja podnebne znanosti. Kot je pokazal projekt Agencije RS za okolje, je namreč Slovenija zaradi svojih geografskih značilnosti nadpovprečno podnebno ranljiva. Zavarovanje globalnega podnebja pred nevarnim segrevanjem in učinkovito prilagajanje na podnebne spremembe sta ključna dejavnika dolgoročne blaginje njenih prebivalcev," opozarjajo v Umanoteri.

Slovenija lahko po mnenju Umanotere s prehodom v nizkoogljično družbo tudi poveča svoje gospodarske priložnosti in se zanesljivo prebije iz krize. "Na ključnih področjih razvojnih priložnosti je do leta 2030 realno dosegljivih 50.000 do 60.000 novih, decentraliziranih zelenih delovnih mest. Za uresničitev tega potenciala na področju nizkoogljične in sonaravne energetike, ekološkega kmetijstva, trajnostne mobilnosti, gozdno-lesne verige, snovne učinkovitosti in ravnanja z odpadki ter trajnostnega turizma pa je potreben stimulativen politični okvir," so še zapisali v Umanoteri.

Dogovor, ki bo EU usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji

Dogovor o energetskih in podnebnih ciljih do leta 2030 je dosežen na podlagi treh načel: pravičnost, solidarnost in stroškovna učinkovitost. Unijo bo usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji.

Cilj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je zavezujoč, Slovenija pa ima na tem področju kar nekaj težav, saj nas močno obremenjuje tranzitni promet.
Cilj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je zavezujoč, Slovenija pa ima na tem področju kar nekaj težav, saj nas močno obremenjuje tranzitni promet. FOTO: Reuters

Cilj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je zavezujoč. Pogajanja o tem cilju so bila najtežavnejša, saj je treba opredeliti tudi zavezujoče nacionalne cilje za zmanjšanje izpustov iz sektorjev, ki niso vključeni v sistem trgovanja z izpusti.

Druga dva krovna cilja - glede deleža obnovljivih virov energije in glede energetske učinkovitosti - sta določena le na ravni EU. Članice lahko same izberejo nacionalne cilje. Prvi od omenjenih ciljev je zavezujoč na ravni EU, drugi pa ne.

Cilj za povečanje energetske učinkovitosti je bil sicer na zahtevo Velike Britanije zmehčan s 30 na 27 odstotkov. Padec ambicije so poskušali omiliti z zavezo, da bo unija do leta 2020 ta cilj znova preučila, pri čemer bo imela v mislih 30-odstotno raven.

Pomemben je tudi cilj za okrepitev povezanosti elektroenergetskih omrežij. Članice naj bi do leta 2030 dosegle 15-odstotno povezanost. To pomeni, da naj bi imela članica za 100 megavatov proizvedene elektrike na voljo infrastrukturo za uvoz ali izvoz 15 megavatov elektrike.

Tudi četrti cilj kljub zahtevam Portugalske ni zavezujoč. Španija, Portugalska in druge članice, za katere je razvoj energetske infrastrukture še posebej pomemben, so sicer dobile zagotovilo, da bodo spodbujani konkretni projekti v podporo nadgradnji te infrastrukture.

Današnji dogovor bo izhodišče za stališče EU na mednarodnem podnebnem vrhu konec prihodnjega leta v Parizu. Vrh se bo k vprašanju energetskih in podnebnih ciljev vrnil po pariški konferenci, a Van Rompuy je danes zatrdil, da rahljanja dogovorjenih ciljev nikakor ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cleener
25. 10. 2014 10.55
+5
Cela evropa se bori proti onesnaževalcem okolja, mi pa smo postavili ta megalomanski teš6. Teš ne bo niti toliko zaslužil, da bodo plačevali kazni za onesnaževanje. Torej to pomeni, da bomo mi, davkoplačevalci, od katerih je šel denar za izgradnjo ( še več pa v žepe pokvarjenih ljudi), tudi krili sprotne kazni teša. Še en spomenik de bi lov iz sds.
Transformerji
25. 10. 2014 13.34
+2
Teš se je izgradil zato, da se bo kradlo iz še enega korita!!! Boš že videl, kaj se bo dogajalo kasneje!
Transformerji
25. 10. 2014 13.37
+1
Pa ne bozabimo tiste izjave, da je Slovenija raj za mafijaše! Pa poglej, kdo sodeluje pri velikih projektih - tisti, ki v svoji državi niso mogli krasti, ker imajo dober pravosodni sistem!
Karel Lionheart
25. 10. 2014 09.39
+1
Da nebi kje morali zapirati tudi Teš6:)
anonimus23
25. 10. 2014 09.32
+1
kaj kaze kamione zdej,vsi kamioni imajo skoraj ze evro 5 motorje ki izpustijo zelo malo izpusnih snovi,kaj pa toplarne,,najlezje je rect kamioni,,lopuze
jutranjisij
25. 10. 2014 06.28
+1
Obdavčite drugi in 3. avtomobil, dajte čim večji davek na luksuz in preusmerite cestni tovorni promet čim bolj na železnice. Saj so naše avtoceste polne tovornjakov (in objestnih divjakov v osebnih avtomobilih).
Klimova
25. 10. 2014 03.03
+10
Obvladanje energetskih sprememb? Bla bla.. Na Zemlji je preveč orožja in preveč ljudi. Najprej je treba pokuriti odvečni "material" in presežek, da lahko zaženejo novo eko tehnologijo. Do takrat pa bodo potrebovali tudi ruske energente in človeška življenja. Multinacionalke imajo do stotinke vse načrtovano in preračunano
tornadotex
25. 10. 2014 00.17
Bla bla naj kar nakladajo,dokler se bo iz auspuha kadilo bomo zasmrajevali zrak,cenovno in tehnološko smo najbližje električni rešitvi,,,
askralj
24. 10. 2014 22.09
+0
Zato pa imamo milijardo za elektrarno na premog ki bo dokazano delovala nerentabilno da o korupciji in preplačanemu denarju sploh ne govorim. Pa bo komu kaj?! Res smo čista tranzitna država lol
Krta?a 21
24. 10. 2014 16.50
+10
Ekofasisti, vse kar ste dosegli so visji davki in propad turizma in gospodarstva!
AnonimniSlo
24. 10. 2014 16.45
+12
Podnebne spremembe so laž in vaša novica hudo zavajujoča. Od kje dobivate vaše informacije?? Malomarnost na višku. 24 trcjank
AnonimniSlo
24. 10. 2014 17.21
+7
Mišo Alkalaj, vodja Centra za mrežno infrastrukturo na Institutu Jožef Štefan: "globalno segrevanje - to ni znanost, to je prevara"
Mb128
24. 10. 2014 16.28
+4
Poglejte, stvar je sila preprosta. Človek je pač na takšni stopnji kot pač je in tehnologija je produkt, posledica te stopnje pa naj si bo ta stopnja mišljena v sociološkem ali pa tehnološkem smislu. Skratka, za kaj takega je potreben nek drug, višje razvit človek z višjo tehnologijo ali pa se bo ta človek čemu česar je navajen sedaj preprosto odrekel ali pa te ugodnosti zmanjšal. Torej, kdo med nami se bo v službo vozil z javnim prometom, kdo med nami bo rekel, da bo zaradi tega imel elektriko samo še npr. 12. ur na dan, kdo med nami bo na dopust šel samo z vlakom, kdo med nami....?! To so nareč dejanja, vse ostalo je pabrekovanje, filozofiranje ali pa celo t.i. akademske razprave. No, o tem, kar smo si za cilj zadali že danes bomo samo pabrekovali, filozofirali, nekateri pa bodo imeli celo akademske razprave najpozneje leta 2030. Nič drugega kot samo to, pod predpostavko če sploh to bo, ker bodo takrat morebiti izjavili, da so pred 15. leti živeli pač neki sanjači!
jezzson
24. 10. 2014 18.52
+4
Ljudje s takim mišljenjrm se vprašajte zakaj je izpuh iz avta čisto na koncu vozila. Koliko minut zdržite če si to cevko s konca vozila napeljete v usta.
Matakokojama
24. 10. 2014 16.16
+7
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
kameltrajbar
24. 10. 2014 16.27
+1
igorli
24. 10. 2014 22.45
+0
aojz
24. 10. 2014 16.13
+9
Ne morem verjet. Naša oblast se bori proti kurjenju fosilnih goriv in hkrati dela najdražjo TEŠ.
METKA102
24. 10. 2014 16.19
+11
Naša oblast se bori samo za stolčke in kdo bo koga.
eiffel
24. 10. 2014 16.10
+1
Ne vem, zakaj imate zraven takšnih člankov vedno neke pomehkužene slike rastlinice v dlaneh ipd. - dajte SLIKO POPLAV, to so podnebne spremembe!
covjek_
24. 10. 2014 16.06
+2
tretja razvojna os?
ROMELS
24. 10. 2014 16.03
+5
Za tisti denar, ko so gradili avtoceste po sloveniji, bi normalno podjetje zgradilo dve. V katerem obdobju so se že gradile avtoceste v sloveniji? Kdo je že bil takrat na oblasti, ki je pustil tako lepe zglede za prihodnje vlade?
kameltrajbar
24. 10. 2014 15.54
-1
..a daj no..prazne ceste...zmišljujejo si....:)
joze drugi
24. 10. 2014 15.51
-1
Samo Luka Koper se razvija na račun onesnaženosti celotne Slovenije. Ves dobiček bi morali razdeliti najbolj ogroženim občinam, če ne pa zapret avtoceste.
kameltrajbar
24. 10. 2014 15.55
+7
..raj delat začnite..puste tuj denar...:)
JApajaDAja
24. 10. 2014 15.50
-2
johann dobski, kje in kam si skril diplomatski potni list? "država"-kaj še čakate?
User620888
24. 10. 2014 15.46
+1
rešitev je hladno jedrsko zlivanje oz.energetska revolucija
286953
24. 10. 2014 16.04
+4
Imaš kickstarter, naredi... Govoriš kot da je to peka kruha, ne znanstvena fantastika (precej neverjetna mimogrede).
kokicas
24. 10. 2014 15.44
+8
Naši ne razumejo, da je treba nekaj najprej vložit denarja v nove stvari ( železnice) in potem dobiš dobiček in prihodke od obratovanja. Ne pa pričakovat, da bodo drugi naredil namesto njih ali pa 20 let jamrat da ni denarja, ni interesa, ni volje in motivacije, rajši pustijo da drugi dobivajo posel, kot pa da bi sami nekaj vložili ni potem z minimalno obnovo ustvarjali dobiček.
srebrnibreg
24. 10. 2014 15.51
+4
Verjetno je iz plačanih cestnin kamionarjev kar lep dobiček.
ginger 1
24. 10. 2014 15.55
+7
Vlak potrebuje 5 ur za voznjo od MB do KP !!!! Tovornjak pa 3,5 ure !!!Zeleznice v Yu in zdaj v SLO so bile in so vedno v rdecih stevilkah...popolnoma dotrajano in uniceno !!!
ginger 1
24. 10. 2014 15.59
+7
Kolikor mi je znano mora vsak tovornjak od MB-KP placati cestnino okoli 90€..!!!
eiffel
24. 10. 2014 16.10
+1
... medtem, ko je prevoz z železnico povsem zastonj?