Slovenija

FOTO in VIDEO: Razmere po obilnem sneženju se umirjajo, prihajata mraz in močan veter

Ljubljana, 09. 12. 2017 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Meja sneženja se je spustila do nižin. V večjem delu države je zapadlo do 10 centimetrov snega, na jugu tudi do 20. Razmere po sneženju so se po večini sicer že umirile, vremenoslovci pa zdaj napovedujejo mraz, pri čemer se lahko temperature ponoči spustijo tudi do minus 16 stopinj Celzija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sneg pobelil Slovenijo: polomljena drevesa, izpadi elektrike, težave v prometu
    03:31
    Iz 24UR: Sneg pobelil Slovenijo: polomljena drevesa, izpadi elektrike, težave v prometu
  • Snežni kaos na cestninski postaji pri Postojni
    00:06
    Snežni kaos na cestninski postaji pri Postojni

Meja sneženja se je že v petek zvečer začela spuščati in se v noči na soboto spustila do nižin.

V večjem delu osrednje Slovenije je zapadlo do deset centimetrov snega, na jugu države tudi do 20 centimetrov, pravijo meteorologi z Agencije RS za okolje (Arso).

Razmere po sneženju so se večinoma sicer že umirile.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave v cestnem in železniškem prometu

Obilno sneženje je do poznega popoldneva težave povzročalo predvsem v prometu. Zaradi zdrsov tovornih vozil sta bili zjutraj nekaj časa zaprti primorska avtocesta in hitra cesta Nova Gorica-Razdrto.

Na Celjskem je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega. Kot je povedal vodja vzdrževanja cest v družbi Vzdrževanje in obnova cest Bogdan Kočevar, so tekom noči po nižinah ceste plužili enkrat, v višinskih predelih pa so opravili dve pluženji.

Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič zaprta, prepoved prometa velja za priklopnike in polpriklopnike na cesti med Colom in Črnim Vrhom proti Hrvaški preko mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

V cestnem prometu sicer še veljajo določene nevarnosti in omejitve. Prometno-informacijski center zato vsem, ki se odpravljajo na pot, svetuje uporabo ustrezne zimske opreme, vozniki pa naj pričakujejo, da bodo za svojo pot potrebovali dlje časa. Promet so čez dan upočasnjevale tudi plužne in posipne skupine.

Dolenjska avtocesta je bila ponoči slabo očiščena.
Dolenjska avtocesta je bila ponoči slabo očiščena. FOTO: Bralka Saša

Iz Slovenskih železnic so sporočili, da so imeli potniški vlaki, ki vozijo na progah Zidani Most-Ljubljana ter Zidani Most-Celje, daljše zamude. Zaradi vremenskih razmer in težkega mokrega snega so se v Zasavju namreč sprožili manjši plazovi ter na progo podrli več dreves. Vozno omrežje je bilo poškodovano tudi med Laškim in Celjem.

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so bile na delu vso noč in kolikor je mogoče hitro odpravljale posledice poškodb na železniški infrastrukturi.

Omogočili so vožnjo vlakov med Zidanim Mostom in Savo, vendar so kljub temu nastajale večje zamude. Med Celjem in Laškim je bila proga nekaj časa povsem zaprta. Namesto nekaterih potniških vlakov so tako vozili nadomestni avtobusi.

Železniški promet že poteka normalno.

Precej klicev na številko 113

Gasilci po vsej državi so imeli kar nekaj dela zaradi podrtih dreves, ki so ovirala promet, zgodilo se je nekaj prometnih nesreč, na srečo brez hujših poškodb.

V Celju in Postojni so meteorne vode ogrožale objekte, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi težkega snega je sicer še zmeraj nevarnost podiranja dreves in lomljenja vej, še posebej na območju Zasavja.

Pogosti izpadi električne energije, elektro podjetja težave postopoma odpravljajo

V petek ob 18.58 je zaradi izpada desetih transformatorskih postaj prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo v centru Kočevja. Brez elektrike je ostalo približno 1400 odjemalcev. Delavci Elektra Ljubljana so napako odpravili. Na območju Elektra Ljubljana je brez elektrike sicer še okoli 1500 odjemalcev.

Zaradi snega prihaja ponekod do težav pri dobavi električne energije. Pristojne službe odpravljajo težave, občane pa pozivajo, da klic v sili na številko 112 uporabljajo le za nujne primere.

Tudi iz Elektra Maribor so sporočili, da je v petek nekaj pred polnočjo na območju Slovenske Bistrice prišlo do izpada oskrbe z električno energijo, zaradi česar je bilo prizadetih 12.000 odjemalcev. Težave so ponoči odpravili in ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo. Na območju Elektra Maribor so bili izpadi električne energije sicer tudi čez dan.

Moker sneg je namreč podiral drevje, podrta drevesa pa so na srednje in nizkonapetostnih daljnovodih povzročala prekinitve vodnikov in tudi podpornih drogov. Zaradi tega je prišlo tudi do prekinitev oskrbe z električno energijo na območju Pohorja, Kozjaka, Haloz in Slovenskih goric, prizadetih je bilo okrog 12.000 uporabnikov. "Do 11. ure je našim ekipam v zahtevnih razmerah uspelo odpraviti že 78 odstotkov izpadov," so pojasnili v podjetju. Do 16. ure so večino že priklopili nazaj, trenutno pa je brez elektrike še 900 odjemalcev.

Na območju Elektra Celje je bilo danes brez električne energije 5000 odjemalcev, trenutno pa jih je še 400, so povedali v podjetju.

V večjem delu osrednje Slovenije je zapadlo do deset centimetrov snega, na jugu države tudi do 20 centimetrov.
V večjem delu osrednje Slovenije je zapadlo do deset centimetrov snega, na jugu države tudi do 20 centimetrov. FOTO: Bralka Saša

Zaradi obilnih padavin so nekateri vodotoki narasli. Tako še vedno velja opozorilo pred razlivanji nekaterih rek, opozarja Arso. Reka Dragonja še narašča in se v spodnjem toku razliva, reka Vipava pa se razliva v srednjem in spodnjem toku. Narašča tudi Ljubljanica, ki se bo razlila na območjih vsakoletnih poplav, opozarja Arso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Meja sneženja se bo zvišala na 1800 metrov

V noči na nedeljo lahko sicer po vsej državi pričakujemo nizke temperature, ki se bodo ponekod spustile tudi do minus 16 stopinj Celzija, povečini pa se bodo gibale okoli minus 12 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda znova postopno pooblačilo. Ob morju bo pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo večinoma suho. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju bo zapihal jugo.

Najnižje jutranje temperature bodo od -16 do -5, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -2 do 5, ob morju do 9 stopinj Celzija. Predvidoma bo najtopleje proti večeru.

Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg po nižinah prešel v dež. Čez dan bo meja sneženja večinoma na okoli 1800 metrov, proti jugu pa tudi višje. V severovzhodnih krajih bo večinoma suho.

Zapihal bo topel okrepljen veter južnih smeri, ki bo po napovedih meteorologov hitro pobral sneg. Od popoldneva dalje bo v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 kilometrov na uro.

V ponedeljek popoldne bodo padavine marsikje prehodno ponehale, veter pa se bo še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro.

V torek bo v zahodni polovici države oblačno z občasnimi padavinami in visoko mejo sneženja, na vzhodu pa bo suho. Veter bo nekoliko oslabel.

Več o vremenu v vašem kraju si preberite tu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thetech
09. 12. 2017 22.12
+2
Kje pa so zdaj tisti bebčki, ki so včeraj cel dan trdili da v LJ ne bo niti 1 cm snega? Pa tisti, ki so trdili, da je napoved napačna? Upam, da so bebčki končno na zaprtem oddelku, da jih ozdravijo bebavosti..!
periot22
09. 12. 2017 21.45
+8
Prišel je orat ob 6 uri ko je bilo že 30 cm veliko nas dela tudi ob sobotah in začnemo delat tudi ob peti uri glancajo ceste samo po mestih tam ko je snega precej manj za nas ki smo na podeželju višje pa je katastrofa nič od nič!!!!!!!!!!!!!!!!!
pennywajz
09. 12. 2017 20.56
-1
obilno snezenje? pa sj niste resn
deltex
09. 12. 2017 20.16
+14
Cestarji se trudijo, tu ni nobenega dvoma in naj ljudje ne bodo tako presneto zjamrani. Če sneži 5 ur skupaj, cesta ne more biti ćista. Poleg tega se z zimskimi gumami prav lepo pelješ tudi če je tam nekje 10cm snega. Večji problem je ledena cesta, ko tudi cestarji čudežev ne morejo delati. Ob treh zjutraj sem se peljal iz LJ v CE pa je šlo brez težav, kljub temu, da je bilo na celjski strani Trojan veliko več snega.
LuckyBastardo
09. 12. 2017 21.23
+6
Bravo. Lepo napisano ampak nekateri pričakujejo enake vozne razmere kljub sneženju.
batom@pinkponk.com
09. 12. 2017 20.00
+10
Elektro mb (in ostali) je ocitno svoje omrezje dimenzioniral na soncno vreme, brezvetrje, brez padavin, temerature med 22 in 24, zracna vlage 65.4. Kadarkoli se pojavi odklon, se omrezje rusi. In to kljub temu, da za omreznino placujemo vec, kot za porabljeno energijo. Zakaj trase vodov niso ociscene dreves? Zakaj kriticni vodi niso vkopani? Zakaj izpadajo zmeraj isti odseki? Zakaj ni alternativnih/redundancnih virov napajanja? Kaj dela distributer z nasim denarjem? Zakaj moramo vselej sprejeti opravicila distributerja brez posledic?
deltex
09. 12. 2017 20.19
-9
Daj ne stokaj, koliko časa si bil brez? 5 dni?
tomahawk
09. 12. 2017 21.30
-3
Aijn Prenn
09. 12. 2017 19.37
+25
Poglejte si zgornjo sliko in komentar pod njo "Dolenjska avtocesta je bila ponoči slabo očiščena". Folk je že popolnoma blentav. Če sneži kot za stavo, najbrž plugi ne morejo očistiti vsake snežinke sproti. Če pa "bralka" ne zna voziti po 3cm snega, bi bilo pa bolj primerno, da se drži šporgeta doma, avto pa prepusti tistim, ki znajo voziti.
LuckyBastardo
09. 12. 2017 21.24
+2
tedoVV2HCmedo
09. 12. 2017 19.09
-4
Ljudje, pričakujte, da bo tukaj kmalu članek, da bo letošnja zima pri nas rekordno hladna. To je rutina tukaj. Poleti se vedno piše, da je to poletje najbolj vroče.
tonivecnormalno
09. 12. 2017 18.48
-2
naj že pride mraz in pobije lubadarje!
SEJBOBOL
09. 12. 2017 18.52
+2
to bi blo kul , ma baje niti mraz jim ne pride do živega , kot so najprej predvideval .... le zdesedka jih mal ... je pa tud to bolš k nič ...
Ciymbalta
09. 12. 2017 18.28
-5
Prihaja mraz kaj pa govorite, če za torek kaže 11 stopinj zjutraj to za mene ni mraz
Ramzess
09. 12. 2017 18.33
-5
Saj, včeraj pravijo odjuga, danes pravijo mraz, saj ne vedo kaj govorijo, ne vsak dan, vsakih nekaj ur drugačna napoved.
thetech
09. 12. 2017 22.14
+5
Napoved je bila te dni vsekakor točna.. Problem je, da pač vidva ne ločita pojmov. Bebavost je vsekakor velik problem..
SEJBOBOL
09. 12. 2017 18.09
+14
Ob takem vremenu , predlagam da ostanete doma , pa več po se.x.u poprimte ..... bo bol toplo , pa bol zihr, manj zdrsov , pa še zimske opreme ne potrebujete ...
terenec112
09. 12. 2017 17.58
+15
Ja res je, da na Norveškem uporabljajo ježevke. Pri nas je španska vas imeti zimske gume ali dobre gume na vozilu. Seveda znati je potrebno tudi voziti v snegu. Še nekaj, čudežno se oziramo, da bodo rešili vse ceste DARSOVC, CESTNA PODJETJA, ITD, da se bomo vozniki peljali v zimskem času po suhi in kopni cesti. To je isto, kot svizec, ki zavija čokolado Milko. Je pa malo čudno, da smo pred mnogimi leti s katrcami, yugoti, golfi I, II in starimi opli brez problema vozili v zimskem času na razne piz., diskače, fešte. na obiske, itd v sedanjim razvoju vozil pa se nikamor ne premaknemo. Pa bilo je več snega in bolj slabo plužene ceste. Še to, na Norveškem je kazen za neupoštevanja zakona o namestitvi zimskih gum tudi po par tisoč evrov. Res je, da imajo višje plače in verjetno boljše življenje, vendar se upošteva zakon. Pa tudi razlika v narodih je (Skandinavci, Balkanci, itd).
SEJBOBOL
09. 12. 2017 18.03
+6
res je ze 100x napisano , in še se dobijo da bi radi s "slik" gumami vozili pozimi, ja seveda po suhi cesti vozili ...
SEJBOBOL
09. 12. 2017 18.11
+0
k bi vsaj driftal znali ...mrbit bi dje pršli ...
*Violate*
09. 12. 2017 17.25
+18
Ma dej ta Slovenija. Mal snega, mal več dežja, mal hujši veter pa gre vse v tri krasne. Izpad elektrike, kolaps na cesti, železnice so itak že v sončnih razmerah nesposobne se držat voznega reda in je vsak dan po 15 minut zamude, ne glede na kateri vlak v dnevu greš. Sram vas je lahko. Pa ne bi niti rekla,da bi blo meter snega. Še dobr, da je vikend, da bo do pondeljka tole skopnel, ker če bi bli danes sredi tedna, mislm, da ne bi noben nikamor pršu. Veseli smo lahko, da nimamo kakšnih tornadov, orkanov, ogromnih požarov, ker bi se cela država ustavla minimalno za cel mesec. Da pri tok majhni državi ne morejo držat stvari pokonc, cjo, sramota!
batom@pinkponk.com
09. 12. 2017 20.19
+2
Hudic je, ker kasirajo nam pa tolk za vse tole, k da bi vse stimalo u nulo. Mislim da je cajt za drzavljansko nepokorscino. Al naj vse zrihtajo ZDAJ TAKOJ al naj dajo pa dnar nazaj, klukci eni!
backdraft
09. 12. 2017 17.24
+3
najbolje se ti je godilo v maminem trebuhu, zj te pa vsak cm snega moti na cesti in se iz tega dela bum. ta novinarski poklic je res cudovit, lepo pises o snegu in poplavah ki so vsako leto, se malo pa bote pisal sonce je slo gor zvecer pa dol to bi bla tud dobra bum zgodba ....
SDS_je_poden
09. 12. 2017 17.05
+9
Zapade 10 cm snega in naša civilizacija počepne.... Hahahaha..... Sramota od sramote.
VolkBrenin
09. 12. 2017 17.12
+3
Kje je počepnila...jaz ne vidim nič posebnega in pretresljivega...
Teoretik zarot
09. 12. 2017 17.02
+2
država ne da gnarja za pluženje cest
VolkBrenin
09. 12. 2017 17.11
+1
VolkBrenin
09. 12. 2017 17.12
+1
backdraft
09. 12. 2017 16.59
+7
zelo napihnjen in nestrokoven članek, ze kar nekaj časa spremljam vaše napihnjene zgodbe, to nas uporabnike zelo odbija od uporabe vaših storitev. Res čestitam
SDS_je_poden
09. 12. 2017 17.05
-4
terenec112
09. 12. 2017 16.53
+12
Dajte no pet centimetrov snega, če poklekneš kolikor je videti v Postojni na ces. postaji pa kaos. Spet novinarske o kaosu na cesti. Pa spet 24 ur. Potrebno je namestiti zimske gume in gre. A je tako. Očitno ne znajo šoferji novinarske hiše vozit vozila v snegu. Pa tudi tisti, ki imajo eure za razne BMW X, AUDIJE IN OSTALE KRIPE NIMAJO PA ZA ZIMSKE GUME, KER SO PREDRAGE. Ja res pa je, da naše zakone je potrebno prevetriti. Če je sneg bi morali tudi kamioni imeti zimske gume ne pa lizike čunga lunga. Saj smo v Evropi , kjer je sneg ne pa v Afriki. Lep primer v EU je Norveška. Tam ni nobene zajebancije, zimske gume in še verige. Tam ni milosti ne za udeležence v prometu. Dokler se bodo razne gospodarske in obrtne zbornice, sekcije za transport, promet in tako dalje, ter razne civilne iniciative pritoževale, bo pa tako kot je. Niso samo DARSOVCI, RAZNI VZDRŽEVALCI CEST, POLICAJI, ELEKRIČARJI ITD KRIVI ZA TAKO STANJE. POGLEJMO TUDI SAMI POD SVOJ PRAG IN GA OČISTIMO. Strinjam se, da je potrebno odstraniti ces. postaje. Vendar zapomnite, da je vinjetni sistem najceneje. Če se bo uvedel elektronski sistem za osebna vozila bo EN PREVOŽEN KM ZELO DRAG. Glede tranzita čez SLO je potrebno ČIM PREJ UREDITI. Tranzit kamione naložiti na vlak. Tako bi tudi železnica, kaj zaslužila. Seveda je najceneje brez cestnine. Najbolje bi bilo, če bi se nekje ob tehničnem pregledu ali pa na prevožene KM obračunavalo. ITD.
VolkBrenin
09. 12. 2017 17.08
+1
Popravek tvojega komentarja...Večina norvežanov se vozi z " ježevkami " ....kamioni pa na prvih dveh / volanskih/ kolesih ...
VolkBrenin
09. 12. 2017 17.08
+1
batom@pinkponk.com
09. 12. 2017 20.21
No, kva lshk jst nardim, da nau tolk elektrike vn metalo???
NiVzdevka76
09. 12. 2017 16.44
Dobr, da so že ceste kopne..
korintos23
09. 12. 2017 16.53
+2
vezuv_
09. 12. 2017 16.12
-6
Cestarji so vedno pripravljeni na zimo, a žal samo v reklamah. danes je to bilo spet potrjeno.
SEJBOBOL
09. 12. 2017 18.05
+6
a maš pred pragom zamet , pa čakaš na prostovolca , da lahko prideš iz lastne hiše .....
vectra c
09. 12. 2017 16.12
-2
Hahaha nič nas ne sme presenetiti😬