Slovenija

Slovenka, ki je pobegnila iz Jemna: Vsak večer smo poslušali streljanje in se skrivali v hišah

Sana/Ljubljana, 31. 03. 2015 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./V.L./STA
Komentarji
158

Slovenska družina z dvema majhnima otrokoma je zapustila Jemen. Prispeli so že v etiopsko prestolnico Adis Abeba, s prvo ustrezno letalsko povezavo pa bodo odpotovali v domovino. "Do zadnjega nismo vedeli, ali bomo res odšli iz napetega Jemna ali ne," pripoveduje mama.

Več videovsebin
  • Andrej Šter z zunanjega ministrstva: Slovenska družina je na varnem
    02:52
    Andrej Šter z zunanjega ministrstva: Slovenska družina je na varnem
  • Iz 24UR: Na pomoč Slovencem
    02:16
    Iz 24UR: Na pomoč Slovencem
Ruševine v mestu Sada na severu države.
Ruševine v mestu Sada na severu države. FOTO: Reuters

Slovenska družina (mama, dva otroka in babica), ki je zaradi vse slabših varnostnih razmer v Jemnu slovensko zunanje ministrstvo zaprosila za pomoč pri odhodu iz nemirne države, je z letalom odpotovala iz Jemna in danes okoli 15. ure prispela v etiopsko prestolnico Adis Abeba, so potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Kot so še sporočili, bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino.

"Vsi smo dobro," je po telefonu z letališča v Adis Abebi za 24UR povedala Tina Zorman. "A do zadnjega nismo vedeli, ali bomo res odšli iz napetega Jemna ali ne," dodaja. "Vsak večer smo poslušali streljanje in se skrivali v hišah. Potem smo se spravili v osrednje dele hiše in zaprli vrata in nismo toliko slišali," pripoveduje. Želeli so si le, da bi čimprej odšli.

Zormanova je z možem, ki je jemenski državljan, v Sani ustvarila turistično agencijo in v njej tudi delala. Mož, ki ima sicer dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, je ostal v Jemnu.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da je družina, ki je v Jemnu živela vrsto let, v Etiopijo dopotovala z evakuacijskim letom, ki so ga organizirali Združeni narodi. Vsi člani so v dobrem zdravstvenem stanju, je v sporočilu za javnost še zapisal MZZ.

Družina se je sama obrnila na slovensko veleposlaništvo v Kairu

Na ministrstvu so pojasnili, da je družina, ki živi v Sani, sama ocenila, da so razmere tako slabe, da se želijo umakniti. Na slovensko veleposlaništvo v Kairu so se obrnili minuli četrtek. Predhodno, ko so potekale prve evakuacije tujih državljanov iz Jemna, še niso menili, da bi bilo to potrebno, so povedali na MZZ.

Ministrstvo se je ob tem zahvalilo posameznikom, ustanovam in državam, ki so bili pripravljeni nuditi ali iskati možnosti za pomoč in varnost družini. Posebej so se zahvalili indijskim in kitajskim kolegom, ki so bili za družino pripravljeni zagotoviti mesto na lastnih evakuacijskih plovilih.

Slovensko ministrstvo je pri reševanju družine sodelovalo z različnimi organizacijami in državami, ki imajo v Jemnu prav tako svoje državljane in jih skušajo evakuirati. ''Verjemite, da v zadevi zelo veliko ljudi zelo intenzivno dela,'' so poudarili.

Minuli teden so se razmere v Jemnu dodatno zapletle, saj se je v spopade med šiitskimi uporniki in silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija vmešala Savdska Arabija. Oblikovala je koalicijo desetih držav ter začela izvajati zračne napade na položaje hutijskih upornikov. Namen operacije je podpora jemenski vladi.

Dim v gorovju Jabal al-Jumaima blizu Sane.
Dim v gorovju Jabal al-Jumaima blizu Sane. FOTO: Reuters

Znova žrtve med civilisti

Napadi arabske koalicije, ki že šesti dan zapored z letali obstreljuje položaje šiitskih upornikov in njihovih zaveznikov v Jemnu, so znova zahtevali žrtve med civilisti. V obstreljevanju položajev šiitskih upornikov v osrednji provinci Ib je bilo ubitih najmanj 20 upornikov in 15 civilistov. Koalicijska letala so pomotoma zadela hiše blizu nadzorne točke upornikov, ki so jo bombardirali, so sporočile lokalne oblasti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1