Slovenija

Slovenci s sodobno tehnologijo v boj z revščino

Ljubljana, 17. 10. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
100

Ekipa 15 mladih je odločena, da bo z znanjem in sodobno tehnologijo pripomogla k temu, da bo tudi humanitarnost stopila v korak s časom. Preko posebne platforme bomo lahko spoznali zgodbe revnih in jim prek spleta kupili točno tisto, kar potrebujejo. Idejo je porodilo spoznanje, kako težko je življenje nekaterih slovenskih otrok.

O mladih slovenskih startupih z izjemnimi idejami in cilji smo že velikokrat poročali. Med njimi so takšni, ki bi nam z inovacijami radi olajšali življenja, pripomogli k čistejšemu okolju in bolj zdravemu življenjskemu stilu. A danes, na mednarodni dan boja proti revščini, smo sklenili, da izpostavimo mlado ekipo, ki ob napornih službah, študiju in drugih obveznostih kot prva na svetu ustvarja edinstveno aplikacijo, s katero bodo ljudje, ki še premorejo čut do sočloveka, lažje pomagali ubogim. Zelo konkretno, transparentno in enostavno.

"Utapljala sem se v solzah"

V današnjem času lahko svet delimo na tiste, ki imajo dovolj, in tiste, ki morajo sklonjenih glav zelo tiho prositi za pomoč. Po podatkih statističnega urada Slovenije pri nas pod pragom revščine živi 290.000 ljudi. O svojih zgodbah molčijo, saj je v potrošniškem svetu sramotno priznati, da si reven. Le redko kakšna zgodba doseže ušesa javnosti in ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Ena od njih pa je razlog, da se je porodila ideja o spletni platformi, kakršne svet še ne pozna.

Nasti Šušnjara, pobudnica projekta StoryLink
Nasti Šušnjara, pobudnica projekta StoryLink FOTO: POP TV

"Vse se je začelo že dve leti nazaj, ko sem prebrala zgodbo 13-letnega fanta Erika in njegove 4-letne sestrice," pravi Nasti Šušnjara, idejna vodja projekta StoryLink. Kot opisuje zgodbo, ki so jo tedaj izpostavili sodelujoči v projektu Botrstvo, je njuna mati zbolela, zato so morali živeti le z očetovo majhno plačo. Denarja je zmanjkalo celo za hrano, zato sta ob večerih v posteljo večkrat legla lačna. Ko sta starša začela premišljevati, da bi otrokom omogočila dostojno življenje pri drugih ljudeh, jima je deček jasno povedal, da je raje lačen, kot da bi ju moral zapustiti. "Utapljala sem se v solzah, še preden sem prišla do konca članka. Bila sem zaprepadena in počutila sem se nemočno, vsi moji življenjski problemi so se mi nenadoma zdeli tako majhni in brezvezni. Spraševala sem se, kako se lahko to še vedno dogaja tudi pri nas, v razvitih državah, kjer je praktično vsega dovolj," pravi. Z velikim zanosom je Eriku, njegovi sestrici in nekaterim drugim otrokom z revnih družin ob pomoči svojih bližnjih pripravila 11 velikih paketov pomoči.

Kako bo deloval StoryLink?

Od tedaj dalje jim je pomagala po svojih močeh, a kmalu naletela na težavo. "Dejansko smo želeli dati otrokom, kar rabijo, a v resnici nikoli nismo vedeli, kaj res potrebujejo," pojasnjuje. Ob pogovorih s številnimi ljudmi okoli sebe, je dognala, da je dejansko zelo težko ugotoviti kaj ti otroci resnično potrebujejo. "Kar naenkrat se mi je med vožnjo v avtomobilu porodila ta ideja," pravi. Zbrala je ekipo in se lotila razvoja globalne dobrodelne platforme StoryLink, s katero želijo osrečiti otroke iz socialno ogroženih družin po vsem svetu.

StoryLink
StoryLink FOTO:

"Ti otroci in njihove družine bodo lahko preko nas delili svoje življenjske zgodbe in natančno povedali, kaj potrebujejo za lažje življenje, ljudje s celega sveta pa bodo lahko prispevali za neposreden nakup teh izdelkov, ki jih bodo nato trgovci dostavili na dom," pojasnjuje. Izdelki, ki jih bodo naročali, bodo zelo širokega nabora in prilagojeni specifičnim potrebam posameznega otroka, pravi. Najpogostejši izdelki bodo prehranski izdelki, oblačila, izdelki za osebno nego in higieno, šolske potrebščine in igrače.

Kar je pri vsem tem najlepše, je to, da ti mladi ne hlastajo za velikimi zaslužki, temveč nameravajo delovati popolnoma neprofitno, celotni znesek posamezne donacije pa bo namenjen zgolj nakupu posameznega artikla.

Prazen krožnik
Prazen krožnik FOTO: Thinkstock

Kako bomo vedeli, da bo šla pomoč v prave roke?

Kot nam je pojasnila Šušnjara, "ne želijo biti zgolj še ena dobrodelna organizacija, ki bo delala nekaj po svoje, temveč želimo biti velikim, že uveljavljenim v pomoč". Humanitarne organizacije imajo nadzor, stike in preverjene informacije o ljudeh, ki res potrebujejo pomoč. "Oni imajo stike z družinami in jih prijavljajo na našo platformo, tako da ne more priti do zlorabe," pravi in še dodaja, da so trenutno že v zaključni fazi pogovorov z eno od najbolj razširjenih tovrstnih organizacij v Sloveniji. "Ljudem želimo povrniti zaupanje v dobrodelnost, zato smo radikalno transparentni - vsa nakazila za nakup izdelkov bodo javno dostopna in bodo ljudje takoj točno vedeli, kam je šel njihov denar," pojanjuje.

Ekipa, ki trenutno šteje že 15 dobrosrčnih mladih, trenutno aktivno išče partnerje, pri čemer je glavni pogoj pri trgovcih ta, da ima lastno dostavo. "Največji strošek je ponavadi distribucija. Mi pa nimamo svoje distribucije, pač pa le povežemo že obstoječe kanale, ki jih uporabljajo," pojasnjuje Šušnjara. 

Takšnega neprofitnega startupa svet še ne pozna

Simpatična sogovornica ne skriva navdušenja nad tem, da smo se maloštevilni Slovenci spet prvi spomnili tovrstne rešitve. "Takšne zadeve ni še nikjer na svetu, niti v San Franciscu, kjer je trenutno velik trend ustanavljanja neprofitnih startupov. Zato smo naleteli na izjemno pozitiven feedback - tako od ljudi, kot od humanitarnih organizacij, s katerimi se dogovarjamo za sodelovanje. V ekipi nas je 15 in vsi cele dneve delamo na tem, da bomo platformo odprli v začetku decembra," pravi Šušnjara. Svoje delovanje nameravajo postopoma širiti tudi v drugih državah. Ob tem sicer upajo, da bodo postopoma ob podpornikih lahko koga tudi zaposlili, a zaenkrat vse delo, ki ga opravljajo, poteka na prostovoljni bazi.

V Sloveniji pod pragom tveganja revščine vsak 7. državljan

17. oktober je za mednarodni dan boja proti revščini razglasila Generalna skupščina Združenih narodov decembra 1992. S tem dnem opozarja na problem revščine v svetu in spodbuja aktivnosti za njeno zmanjševanje.

Revščina v EU
Revščina v EU FOTO: Eurostat

Statistični uradi evropskih držav sicer merijo relativno revščino. Predpostavljajo, da so revne tiste osebe, ki si zaradi nizkega dohodka ne morejo privoščiti načina življenja, običajnega za družbo, v kateri živijo, to pa vodi v socialno izključenost. Niso prikrajšani le za osnovne dobrine, kot so hrana, obleka, obutev, stanovanje, ampak tudi pri običajnih ekonomskih, socialnih, kulturnih in športnih dejavnostih, lahko jim je onemogočen tudi dostop do uresničevanja njihovih temeljnih pravic.

Po podatkih Eurostata za leto 2013 je v državah članicah EU tedaj živelo od dohodka, ki je bil nižji od praga tveganja revščine, približno 16,6 odstotka ali 83 milijonov ljudi. V Sloveniji je v lanskem letu 2014 živelo pod pragom tveganja revščine 14,5 odstotka ali 290.000 ljudi, to je vsak 7. prebivalec.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denon
18. 10. 2015 09.58
+1
po komentarjih sodec, se tukaj vidi koliko mozganskih omejencev premore slovenija. in potem se cudimo kje smo ?!? Vsak normalen, moralen in eticen clovek, bi taksno gesto moral najprej podpreti,.. tukaj pa, razen redkih izjem, samo pljuvanje in pametovanje,.. bolanih glav. Pa saj to ni res kaksni ljudje smo,... in potem se cudimo kje smo.
Maja Kajza
18. 10. 2015 09.34
+0
danes pa res želi biti že vsak dedek mraz...in kako bodo do njega prišli najrevnejši ki nimajo računalnika ?
butalistan
18. 10. 2015 09.04
Zbezite skupaj z begunci iz te levaske neprijazne tvorbe
Cofar
17. 10. 2015 23.55
+3
na koncu kvari vse skupaj PROSTI TRG :( ki za večino velja - za redke posameznike pa ne. Ljudje sami smo krivi za večjo revščino. Iščemo čim cenejše izdelke - kupujemo pri velikih ponudnikih in tako majhni ljudje služijo čedalje manj :( Se kdaj vprašate za koga zapravite večino denarja? Za velike korporacije :) in koliko denarja dejansko ostane malim ljudem????? Bolj malo!
asgml
17. 10. 2015 23.19
+6
Slovenija kot Anglija, Francija,...boljsa od Nemcije..???? Ma dajte no mir.Ze take fotka vse pove...Saj je lepo, da se pomaga takole.vendar je to le kot lekadol pri raku....
rde?kar
17. 10. 2015 20.02
+7
Hvala država Slovenija .Polne usta so vas begunci emigranti lopovi tajkuni izkoriščevalci.Ni pa denarja za ceste reke poplavljajo ljudje životarijo stari ljudje prepuščeni sami sebi .Res prana država .
ONniON
17. 10. 2015 20.11
+6
najnižji delež revnih je imela češka republika , nauči se kaj od čehov
txoxnxy
17. 10. 2015 17.58
+12
Pa ste pomislili da ti ki nimajo za kruh tudi nimajo pametnih telefonov , tablic ali računalnikov niti nimajo interneta da bi lahko to uporabljali. In še droben nasvet , če vas kdo prosi za pomoč ga najprej vprašajte če vam lahko pokaže telefon in če ima boljšega kot vi potem sigurno ne rabi pomoči !
Maja Kajza
18. 10. 2015 09.36
+1
sodobni dedki mrazi ne poznajo prave revščine...
ONniON
17. 10. 2015 17.37
+3
češka je imela najnižji delež revščine 9,7 % nato nizozemska 11,6 % in danska 11,9 %
Jožajoža
17. 10. 2015 17.27
+11
prostitucija rešuje slovenke. in od tega imamo vsi nekaj. ko mama pride domu, dobi ata,sestra in jaz. ali denar ali pa kaj za oblečt. naša mama je zlata mama
batom@pinkponk.com
17. 10. 2015 16.48
+6
Lepo, ampak... Rabimo sistemsko sđremembo, ki bo preprecevala revscino ze v osnovi, ki bo pravicneje delila vire. Ne moremo vec dovoliti, da nas bogatuni ozemajo in nas potem opazujejo, kako si poskusamo pomagati sami med sabo, medtem ko oni ne vedo vec, kaj bi z denarjem. To ni vec vzdrzno.
plan9
17. 10. 2015 16.18
-1
...a si predstavljate, če bi bila na kitajskem državljanska vojna, koliko kitajcev bi bilo na mejnih prehodih v eu...
plan9
17. 10. 2015 16.07
+12
...kaj ko bi že enkrat nehali s temi donacijami in zbiranjem, očitno nekateri še kar ne dojemajo, da je treba dati državo ljudstvu in korenito vse spremeniti, da do tega ne bi prihajalo, mogoče se pa lepega dne le posveti in bomo na juriš nad barabe kot partizani v filmih...
plan9
17. 10. 2015 16.11
+8
...da ne pozabim, inovacije vodijo svet samo v pogubo, pa da bom jaz nekaj plačal, potem bodo pa to drugi dajali okoli, potem rajši sam dam in da mi oseba, ki to dobi, polepša dan z nasmehom...
spletni_nepridiprav
17. 10. 2015 16.31
+0
MATEJ5321
17. 10. 2015 18.21
spletni_nepridiprav
17. 10. 2015 15.59
+0
jaz bi rabil novo treking kolo
CastrumFF
17. 10. 2015 15.45
-1
Ok. Pa zacnimo. Jaz hocem 1 Iphone 6s in nov Ipad.Mi ga posljete na dom ali kako?
Cofar
17. 10. 2015 14.36
+6
fino bi bilo, ko bi recimo z nekimi izbranimi sredstvi plačevali izobraževanja ki bi pomagala ljudem do boljših zaposlitev in ne samo sredstva s katerimi bi ljudem kupovali najnujneše :) Sprašujem se , zakaj do takih idej ne pride sam vladajoča koalicija....
nomad100
17. 10. 2015 13.39
+6
Super - popolnoma in sto procentno podpiram idejo in izvedbo, V KOLIKOR SE BO PRVO poskrbelo za SLOVENSKE otroke in SLOVENSKE druzine ki bivajo V SLOVENIJI. Ko bomo doma vse postimali in jim pomagalil kolikor je mozno, SELE TAKRAT se zacnite obracati cez SLOVENSKE meje in nuditi pomoc preko meja SLOVENIJE. Prvo pomagajmo svojim da potem lahko pomagamo se komu drugemu....podpiram pa zadevo in le naprej !
ONniON
17. 10. 2015 13.20
+4
sodobne tehnologije ne bodo nilč izboljšale materialni in dohodkovni položaj prebivalstva , to lahko naredite samo z učinkovito davčno politiko, znižanje trgovskih marž, in vlaganje v socialne transferje ker je dokazano da države ki veliko vložijo v socialne transferje imajo tudi nizko revščino, vse ostalo je stigmatiziranje že tako bogih ljudi, sram naj vsa bo
plan9
17. 10. 2015 16.02
+2
...imaš prav, zgleda da večina še kar ne dojema neolaborizma in kapitalista, pri nas se je skoraj vsa srenja okoristila na račun naroda...
gongash
17. 10. 2015 12.01
-1
pop greznica
17. 10. 2015 11.42
+0
jst najvec darujem v oddaji tednik. se mi zdi da gre tam ves denar v prave roke
s-versus
17. 10. 2015 12.39
+0
Antipolitik
17. 10. 2015 11.40
+4
Pa itaq da bodo vse obdavčl itd.