Slovenija

Lezbijka v Sloveniji lahko posvoji otroka

Ljubljana, 19. 07. 2011 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko ljubljanski center za socialno delo lezbičnemu paru ni dovolil posvojiti otroka, češ da ni zakonske osnove, je ministrstvo za družino reklo: "Lahko posvojite otroka, katerega biološka mati je vaša partnerica."

Partnerica lahko posvoji biološkega otroka svoje partnerice, je odločilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Otroka sta dobili s pomočjo umetne oploditve, skupaj živita že dlje časa, v registrirani zunajzakonski skupnosti, v kateri tako biološka mati kot njena zunajzakonska partnerica skrbita za otroka. Gre za prvo tovrstno odločitev v Sloveniji.

Ministrstvo: Zakonska podlaga je bila

Istospolna partnerica v Sloveniji lahko posvoji otroka svoje partnerice, menijo na ministrstvu za družino. Otrok je danes star tri leta (simbolična fotografija).
Istospolna partnerica v Sloveniji lahko posvoji otroka svoje partnerice, menijo na ministrstvu za družino. Otrok je danes star tri leta (simbolična fotografija). FOTO: POP TV
Po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih lahko vsak partner posvoji biološkega otroka svojega partnerja ali partnerice, če se ta s tem strinja in če se s tem strinja tudi drugi biološki starš. Ker je torej zakonsko dovoljeno, da na primer novi partner neke ženske posvoji njene otroke, lahko to stori tudi, kot je bilo v tem primeru, istospolna partnerica neke ženske.

Na ministrstvu zaradi varstva osebnih podatkov in interesa strank v postopku niso komentirali konkretnega primera. V odzivu pa so poudarili, da so v upravnih zadevah na področju posvojitev pritožbeni organ, zoper odločbo katerega ni dopustna pritožba, dopusten pa je upravni spor. Po njihovih pojasnilih Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pri možnosti dostopa do enostranske posvojitve oseb ne loči glede na njihov partnerski status, saj ne zahteva niti obstoja zakonske zveze niti zunajzakonske skupnosti niti kakršne koli druge partnerske skupnosti, ampak lahko otroka posvoji vsakdo kot posameznik. "Če se izkaže, da je to skladno z ostalimi posvojitvenimi pogoji, in še zlasti, da je to v največjo otrokovo korist. Zakonodajalec tako upošteva temeljno načelo enakega obravnavanja ne glede na katero koli osebno okoliščino."

Pristojni organi v procesu preverjanja in obravnave strank v postopku posvojitve niso ugotovili nikakršnih strokovnih zadržkov, ki bi narekovali zavrnitev posvojitve. "Nasprotno, v postopku se je večkrat izkazalo, da bi bila takšna posvojitev absolutno v največjem interesu otroka, ki v tej skupnosti že živi in ki mu tudi zagotavlja ustrezno družinsko okolje, varnost in podporo, ki so ključnega pomena za ustrezen otrokov razvoj."

Po mnenju ministrstva bi bilo z vidika obstoječe zakonodaje kakršno koli zanikanje možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja, če lahko zunajzakonski partner posvoji otroka svojega partnerja, ob izpolnjevanju vseh ostalih s predpisi določenih pogojev na tem področju pravno nedopustna diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti. Takšno ravnanje bi ob slovenski Ustavi kršilo tudi Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in ne bi upoštevalo več odločb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Dodali so, da je dopustnost enostranske posvojitev v istospolnih družinah, pri kateri eden od partnerjev posvoji biološkega otroka drugega partnerja, izrecno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče ob priznanju tuje sodne odločbe o posvojitvi, s katerim je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti vrhovnega državnega tožilstva. Čeprav je bil predmet odločitve presoja skladnosti tuje sodne odločbe z mednarodnim javnim redom in ne presoja posvojitve po slovenskem nacionalnem pravu, je zapis v obrazložitvi tega sklepa po njihovem mnenju jasen in nedvoumen.

Doslej so v Sloveniji podobno priznali le istospolnima moškima, a je šlo le za pritrditev tuji odločbi, saj sta se moška poročila v ZDA, kjer sta tudi posvojila deklico. To pa je prvi primer, da se je partnerica v lezbični zvezi to odločila storiti doma, v Sloveniji, preko centra za socialno delo.

"Odločbe višjih in vrhovnih sodišč v slovenskem pravnem redu sicer nimajo precedenčne narave, kljub vsemu pa morajo biti zaradi načela zaupanja v pravo, načela pravne države in načela delitve oblasti odločbe hierarhično nižje postavljenih organov izvršilne veje oblasti skladne z argumentacijo najpomembnejših sodnih organov v državi, razen, kadar imajo za drugačno argumentacijo zelo tehtne, prepričljive in konsistentne razloge, ki morajo biti na področju družinskega prava motivirani zlasti s koristjo otroka," so še sporočili z ministrstva.

Posvojitelj dobi tako pravice kot dolžnosti

Po besedah pravnice Neže Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta je bila ta možnost res zakonsko že dolgo omogočena, vendar se v praksi ni izvajala, ker istospolni partnerji očitno niso bili seznanjeni z njo. Poudarila je, da potrditev ali zavrnitev novega družinskega zakonika na morebitnem referendumu nima nobene zveze s tem, saj je podlaga v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Pojasnila je še, da ima otrok lahko največ dva posvojitelja, vendar samo, če sta zakonca. Lahko pa otroka posvoji samo ena oseba, s privoljenjem biološkega starša, kot v tem primeru. Posvojitelj dobi tako pravice kot obveznosti do otroka, vključno z dolžnostjo preživljanja in vzgoje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artur.kralj
24. 07. 2011 15.21
loden 20.07.2011, 00:27 -3 artur.kralj 19.07.2011, 23:37 Moje "enostavčne vzkličnice".. (mimogrede... bravo...za novo iznajdbo) lahko mirno preskočiš... pa bo.:))) SAJ BI, PA SI SE PRVA VTAKNILA VAME, SE SPOMNIŠ? ALI PA TI NE SEŽE TAKO DALEČ? tUDI SVOJIH NASVETOV SE LAHKO DRŽIŠ, BO BOLJ PAMETNO. NO TAKOLE SE JE ZAČELO: loden 19.07.2011, 16:31 0 artur.kralj 19.07.2011, 15:54 Človeka ljubiš al pa ne... zato se ni treba OBVEZAT.
bingo 1
20. 07. 2011 13.24
Vmesto lezbejki in podobni bolj bi bilo da se posvoji kakšna dobra firma iz sveta razvijenih in se zaposle naši ljubi pridni slovenci kateri so na cesti brez dela in denarja za preživetje--bingo x Ljubljana---
Tonček Balonček
20. 07. 2011 13.12
Pepermint, ne operiraj z izrazi kot je normalno in nenormalno! Poglej zgodovino! Adamu je bog napravil ženo kar iz rebra in sta potem imela spolne odnose. Rodila mu je dva sinova, tadbva sta imela pa otroke kar brez žensk in potem je bil en sam incest. A to ej pa normalno? Katoliki kot idela družine slavijo Marijo in Jošefa, pri čemer Jožef sploh ni roditelj otroka, ampak ga je posvojil ozirom a"priznal" za svojega, čeprav je bil njegov oče "neznan", pravzaprav ne s tega sveta. Mi ap s ezdaj ukvarjamo z nekimi lezbičnimi pari in Baričevičem! Očitno je samo to, da je večina rojenih otrok v zadnjih letih na svet prišla v nezakonskih skupnostih, starši so neporočeni in zakon o zakonski zvezi je očitno akt, ki ga potrebuje manj kot polovica ljudi, ki ustvarijo družine. s tem s eukvarjajo el še homoseksualci ter lezbijke. In seveda duhovščina ter nune, ki ap so (po Rodetu) itak suha veja na drevesu življenbja, saj ne le da se ne razmnožujejo, niti poročijo se ne, o družini in zakonu imajo pa za povedati več kot vsi ostali!
taurus90
20. 07. 2011 13.11
Pepermint ne razumeš. ne moreš razumet, nočeš razumet, al pa nisi sposoben razumet. Ločiš ti mogoče prostovolen odnos med dvema osebkoma, al pa seksualni odnos, ki je prostovolen samo z ene strani??? ti povem na primeru: če si ga bosta s sosedom * u položaju 69 bo vsak odprt človek podpru vajin odnos. Če te bo sosed prisilu da mu ga * bo vsak usaj mau normalen človek obsodu njegovo dejanje. vidš razliko? jst jo.
taurus90
20. 07. 2011 12.38
nelie hvala :)
prašek
20. 07. 2011 12.15
moster 20.07.2011, 12:04 In v kateri literaturi bomo to našli ??? V svetem pismu ??, Demokraciji, Požareportu ??? Reporterju?? Ne hvala, te "literature" ne berem !!
gospakatja
20. 07. 2011 10.36
+1
kaj je tukaj narobe? dete, pač, ne pozna drugačne družine kot svoje, in če se v njej dobro počuti ( če se počuti ljubljen, varen, sprejet, zaščiten,....) ne bo imel nobenih travm, če ga okolica ne bo opomnila, da je "drugačen". koliko otrok pa živi (po materini ločitvi) z mamico, babicoali teto, pa niso kasneje nič "prizadeti" zaradi odraščanja med samimi ženskami. konec koncev, so se vsi sedanji homoseksualci rodili heteroseksualnim parom!
nelie
20. 07. 2011 09.38
PREPISAN KOMENTAR....vredno prebrati Veste kolk mladoletnih homoseksualcev stori samomor? Otrok, ki se pri 14ih letih zave svoje homoseksualnosti je vse prej kot srečen in se sprejme kakršen je. Pri 14ih letih je otrok prestrašen stanja v katerem se je znajdu. Ne pozna tega kar je, kar čuti. Pozna norme družbe, pozna mnenje okolice, staršev in drugih. Če ima srečo so mu starši kdaj kaj povedali o homoseksualnosti. V nasprotnem primeru je SAM. pri 14ih letih je sam s svojimi občutki, s svojo homoseksualnostjo, z vedenjem da ga okolica ne podpira, z vedenjem da ne bo nikoli kot njegovi vrstniki. Z vedenjem da večina ljudi misli da je to bolezen, perverzija, stvar odločitve. Za homoseksualnost se ne odločiš!!! Odločiš se za način življenja. Al se vržeš z mosta, al sam sebe prepričaš da to nisi ti, se poročiš in imaš življenje, ki te ne osreči ali pa živiš življenje, ki ti je dano. Nobena izbira ni preprosta. Postavte se v kožo 14letnika, ki je gej. Posluša očeta, ki govori da bi pobil geje, posluša sošolce, ki nekoga zafrkavajo da je gej, posluša župnika, ki pridiga o homoseksualnosti kot grehu, prižge televizijo in posluša Jelinčiča in Novakovo kako se borijo proti pravicam homoseksualnosti. Kako bi se počutl? Je to za vas enakost in enakopravnost? So bila leta, ko ni bilo noči ko ne bi ponoči jokal. Jokal, ker nisem razumel. Ne sebe, ne okolice, ki me ni podpirala. Starši, govorite svojim otrokom o homoseksualnosti. To jih ne bo naredilo geje in lezbijke, lahko pa jim prikrajšate veliko trpljenje. Pazite kaj govorite, ker vaš otrok posluša. Zapomnil si bo vsako besedo ki jo boste izrekli. In vsaka beseda ga bo bolela. Ker bo vedel da to leti na njega. Vam in vašemu otroku želim, da mu ne bo treba trpeti tega, kar trpi tisoče mladoletnikov vsak dan v naši ''liberalni'' podalpski deželi. Ko je oče zvedel da sem gej se je najprej spomnil vseh svojih besed ki jih je vpričo mene rekel čez geje. Ne glede na to koliko mu je bilo žal za svoje besede je bila škoda že narejena in nepopravljiva. Preden naslednič zavpijete amen v vaši cerkvi ali vašem domu se spomnite- otrok posluša (Mary Griffith)
lolikalola
20. 07. 2011 09.24
Ljudje mal se pozanimite, biti gej ali lezbijka si ni noben izbral,ker je to PRIROJENO IN NE PRIVZGOJENO in če želijo imeti otroka ga naj imajo!!!
Tonček Balonček
20. 07. 2011 08.03
-2
Ta otrok je brez prihodnosti, saj nima očeta!
KLIPAN71
20. 07. 2011 06.50
Edino pravilno.
Raztezje
20. 07. 2011 04.51
blue-art 20.07.2011, 01:41 Se strinjam, kolikor sem lahko razumel tvoj post, ampak daj mi prosim povej, uporabljaš Google translator? Ne znajo nardit tako kot je treba, a... Padlo mi je namreč na pamet, da imamo slovenci marsikaj za sporočiti tujini, tončekov hitrotipk, med katerim zmanjkuje črk ali te včasih zamenjajo mesta ter presledke še gre, itak je nekaj o Janši, ampak le kako nas lahko ubogi reveži razumejo, recimo kaki angleži ali američani, če računalo kar s fračo strelja skupaj besede? Prosim, ne razumi me napak, res je zanimivo kar omenjaš, ampak med branjem sem zašvicu, full! Če tole prevedem v angleščino in nazaj v slovenščino, dobim; "Strinjam se, kolikor razumem vaš post, zdaj pa naj vam povem, uporabite Google prevajalca? Ne morejo nardit, kot je treba, a. .. Sem padel na misel je, da imamo veliko za komuniciranje Slovenci v tujini tončekov hitrotipk, v katerem črke ali teče iz mesta in včasih zamenjati prostore v njem, vseeno pa je nekaj o tem seznanila, vendar je edini način, da lahko razumemo slabo slabo , kot kaki angleščini ali Američani, če računalnik, ki je skupaj s fračo strelja besede? Prosim, ne razumite me narobe, kaj zares je zanimivo omeniti, ampak ko sem branjem zašvicu, polno!" ;)
blue-art
20. 07. 2011 01.45
Ko se že tako sklicujete na preprečevanje diskriminacije in ne diskriminirat temve kar POBRIŠETE človeka, ZAHTEVAM ta podatek ali naj pač pristojni organi zaradi več sumov storitve kaznivih dejanj razširijo zadevo še na to malenkost, mislim , da paše v tisti stari kontekst iz 1.12.2004 :) To ne zastara
blue-art
20. 07. 2011 01.41
malo sem se še poglobil v to medijsko sestavljanko, ki kot kaže nekaj skriva in imam vprašanje. Po slovenski zakonodaji ni mogla mati bitioplojena, oče torej ni bil preverjen pri posvojitvi, torej se lahko izvor otroka lahko celo ne ve. Kako se lahko potemtakem sploh odločate me zanima. To nima ne repa ne glave, dejasko kršite pravice lahko nekoga. Ja očeta hočem videti v navedbah oziroma donatorja, drugače je to ob taki kršitvi veljavnega zakona lahko tudi to. Ja točno to :)
loden
20. 07. 2011 00.49
artur.kralj 19.07.2011, 23:37 Aja, ljubezen je neprecenljiva... za vse ostalo poskbi "masterkard"...:))=
loden
20. 07. 2011 00.33
Mossad že spi....:=))
loden
20. 07. 2011 00.27
artur.kralj 19.07.2011, 23:37 Moje "enostavčne vzkličnice".. (mimogrede... bravo...za novo iznajdbo) lahko mirno preskočiš... pa bo.:)))
loden
20. 07. 2011 00.22
saintjozef 19.07.2011, 23:16 2 Taka posvojitev je v Sloveniji možna že 30 let, le da še nihče ni udejanil to idejo. .. To je zato, ker predno se ven iz papirjev skopljejo..., traja 30 let....:=))
artur.kralj
19. 07. 2011 23.54
loden19.07.2011, 22:22-1 prehlad 19.07.2011, 22:16 0 PRAVICE KAJ PA DOLŽNOSTI. Vlada nam liberalna demokracija... ko j... DOLŽNOSTI....:=)) ----- Če bi vladala SDS pa bi spraševala: KJE PA SO MOJE PRAVICE?
artur.kralj
19. 07. 2011 23.43
MOSSAD00119.07.2011, 16:41 A brez štempla pa papirja pa ni dolžna otroka VZDRŽEVAT IN ZANJ SKRBET ?? ----- Predvidevam, da nimaš otrok, sicer bi vedel, da nekatere obrazce v zvezi z zdravstvom ali šolanjem lahko podpiše le zakoniti zastopnik otroka in ne kar nekdo, ki je partner/ka matere ali pa sosed Jaka. Če pa še obrneva situacijo, kar neki mulo ne more dedovati po poštarju ali pa mamini prijateljici, razen, če ga eden od navedenih ni posvojil.