Slovenija

Slovenska pobuda za zmanjševanje odpadkov v boju za nagrado

Ljubljana, 01. 04. 2017 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pristojna komisija je predstavila finaliste, ki se potegujejo za nagrade največje akcije osveščanja v Evropi - Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Mednje se je prvič uvrstila tudi Slovenija, in sicer s pobudo Skupaj za boljšo družbo, ki je nastala v okviru Zbornice komunalnega gospodarstva. Zmagovalci bodo znani maja.

Slovenija se je znašla med finalisti največje akcije osveščanja glede zmanjševanja odpadkov v Evropi.
Slovenija se je znašla med finalisti največje akcije osveščanja glede zmanjševanja odpadkov v Evropi. FOTO: AP
S pobudo Skupaj za boljšo družbo, ki je nastala v okviru Zbornice komunalnega gospodarstva, se je med finaliste, ki se potegujejo za nagrade največje akcije osveščanja v Evropi - Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, prvič uvrstila tudi Slovenija. 

EU si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih akcij osveščanja na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se mu je leta 2010 pridružila tudi Slovenija. Letos bomo ta teden obeleževali med 18. in 26. novembrom.

Komisija evropskih strokovnjakov iz okoljskega sektorja v sklopu akcije vsako leto podeli priznanja, ki nagrajujejo najbolj odmevne in učinkovite pristope na področju osveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. Med finaliste se je letos uvrstila tudi pobuda Skupaj za boljšo družbo.

Pobudi, ki je zaživela leta 2014 pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva kot način spodbujanja trajnostnega gospodarstva, odgovorne potrošnje in ohranjanja naravnih virov, se je do danes pridružilo že 40 komunalnih podjetij. Organiziranih je bilo sedem vsenacionalnih prikazov, odvijale so se številne izobraževalne aktivnosti, nastali so številni materiali, ki so v pomoč pri osveščanju.

"Uvrstitev pobude med finaliste predstavlja velik uspeh za Slovenijo in potrditev, da so njena prizadevanja za zmanjševanje količine odpadkov in trajnostno naravnanega vedenja učinkovita," so prepričani v Zbornici komunalnega gospodarstva, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Vse več je tudi akcij, ki se v Sloveniji odvijajo v okviru tedna zmanjševanja odpadkov.

Komisija bo sicer podelila nagrade v kategorijah javne inštitucije, nevladne organizacije, podjetja, izobraževalne ustanove, posamezniki in ostali prijavitelji. V vsaki kategoriji bo izbirala med tremi finalisti. V kategoriji "ostali prijavitelji" so poleg pobude Skupaj za boljšo družbo še program PontVelem z Madžarske in pobuda Systemic Food Design, ki je nastala pod okriljem italijanske univerze gastronomske znanosti.
Zmagovalci bodo objavljeni 18. maja na slovesnosti v Barceloni.

 

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 04. 2017 14.25
Sam ne delam svinjarij, za drugimi jih pa tudi ne bom pospravljal!
flojdi
02. 04. 2017 17.06
.no ja , jest pa . hodim občasno skozi mali, še nedotaknjen ,gozdiček po makadamski poti do ene trgovin. in ravno danes (tretjič v pol leta) mi je uspelo napolnit spet eno kar večjo vrečo za smeti. z olupki" ćikov, pixnami, flašami, ovitki raznoraznih posladkov,ipd,celo ena zavita , neuporabljena pinta" je bila tik ob poti. ob poti, ki je očitno nadvse primerna tudi za vc . saj je prav zanimivo videti mala Drevesca, ki , ko rastejo, imajo na vejicah oprijete tiste nerazgradljive tamokre Robčke. Ni Packov razen Ljudi.