Slovenija

Samo pred dvema letoma 1609 goljufij na škodo EU

Gotenica, 22. 01. 2015 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od leta 2009 je število goljufij na račun Evrposke unije v porastu. Odkritih goljufij je bilo za 309 milijonov evrov, slovenska policija pa je pri Evropski komisiji dobila sredstva za projekt Themis, ki je namenjen izobraževanju vseh, ki sodelujejo pri odkrivanju in pregonu goljufov na tem področju.

Ko denar za projekte izgini v zasebne žepe.
Ko denar za projekte izgini v zasebne žepe. FOTO: Thinkstock

Vse več je odkritih goljufij na škodo Evropske unije. Od leta 2009 pa do 2013 se je poročanje Evropske komisije o goljufijah na ravni EU povečalo za več kot petino (22 odstotkov), samo leta 2013 pa je bilo zazananih kar 1609 primerov nepravilnosti, v katerih je bil EU oškodovan za 309 milijonov evrov.

Tudi slovenska policija je zaznala povečanje števila teh kaznicih dejanj in tudi povečanje protipravno pridobljenih premoženjskih koristi. V letih 2008 in 2009 tovrstnih kaznivih dejanj še niso obravnavali, leta 2010 so obravnavali tri takšna dejanja, leta 2011 že devet, leta 2012 petnajst, leta 2013 pa je to število padlo na osem.

Danes se je v Gotenici začela dvodnevna delavnica, namenjena izboljšanju učinkovitosti odkrivanja in preiskovanja zlorav pri pridobivanju in porabi evropskih sredstev. Delavnico je odprl v.d. generalnega direktorja policije Marjan Fank, ki je uvodoma dejal, da zaostrene gospodarske razmere ustvarjajo odlične pogoje za razmah tveganj in zlorab finančnih sredstev - tako na škodo posameznih držav, kot tudi Evropske unije.

Fank pravi, da zlorabe evropskih sredstev sodijo med najtežje oblike kriminalitete, saj gre za neposredno oškodovanje državljanov. Tudi zneski pri tovrstnih zlorabah so pogosto zelo visoki, kar tem kaznivim dejanjem daje dodatno težo.

V.d. generalnega direktorja policije Marjan Fank.
V.d. generalnega direktorja policije Marjan Fank. FOTO: Blaž Garbajs

Vsi, ki so bili povabljeni, so se tudi odzvali

Zato so k sodelovanju povabili več kot 20 različnih ministrstev, uradov, služb, nevladnih organizacij, izobraževalnih institucij, ki bodo sodelovali bodisi kot izvajalci bodisi kot udeleženci. Ob tem pomočni vodje uprave kriminalistične policije Slavko Koroš z veseljem ugotavlja, da je bil odziv neverjeten, saj so se odzvali prav vsi povabljeni.

Prav to pa je ključno, da lahko z različnih vidikov preučijo problematiko goljufij na škodo Evropske unije in izboljšajo delo, je povedal.

V preteklosti se je pokzala potreba po dodatnem znanju na področju zakonodaje, prepoznavanja tovrstnih dejanj, možnostih mednarodnega sodelovanja in pridobivanja dokazo iz tujine ter poznavanja nacionalnih in evropskih institucij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem goljufij na škodo EU.

Sredstva za projekt dobili od Evropske komisije

Zato je uprava kriminalistične policije pri Evropski komisiji pripravila projekt Themis, ki je namenjen izboljšanju odkrivanja in preiskovanja goljufij na škodo EU in pridobila sredstva za njegovo realizacijo.

V okviru projekta bodo tako v dveh fazah izvedli uposabljanje za kriminaliste, tožilce, sodnike in druge skupine, ki se ukvarjajo z bojem proti goljufijam na škodo EU.

Prva faza bo potekala v obliki posvetov, okroglih miz in delavnic, v drugi fazi pa bodo organizirali zaključno konferenco, na kateri bodo predstavili najnovejše trende in spoznanja na področju tovrstnih goljufij.

Ko bosta obe fazi končani, pa pričakujkejo predvsem rezultate, ki bodo vplivali na učinkovitost policije pri odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj na škodo EU.

Fank je tudi poudaril, da je Slovenija leta 2008 s kazenksih zakonikom prvič inkriminirala kaznivo drjanje na škodo Evropske unije.

Projekt Themis bo predvidoma trajal do septembra 2016. Brez DDV je vreden 218.000 evrov, od tega pa bo Evropska komisija prispevala 90 odstotkov. Sicer pa se policija že od leta 2009 trudi pridobiti čim več dodatnih evropskih sredstev. V sklopu tega so pripravili in prijavili 27 projektov. Trenutno so tako pridobili za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov sredstev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
22. 01. 2015 18.47
+1
Me prav zanima, koliko od 1609 imajo Slovenci zasluge za ta uspeh?
joze drugi
22. 01. 2015 18.46
+1
Posvetov in okroglih miz bo kolikor hočeš, rezultatov pa nobenih. V tem smo najboljši.
felix59 drugič
22. 01. 2015 17.41
+4
Kaj ko bi se posvetili malo ali celo veliko bolj boju proti goljufijam nas državljanov R Slovenije, ali se vam to zdi nepotrebno in nepomembno ??!!