Slovenija

Cerar opozarja Zagreb, da ima tudi njegovo potrpljenje meje

Ljubljana/Divača/Zagreb, 25. 08. 2017 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški ribiči so potožili premierju Plenkoviću, da slovenska policija v Piranskem zalivu pritiska nanje. Na policiji so očitke zavrnili. Je pa Plenković dejal, da bo srečanje s Cerarjem potekalo v prijateljskem tonu in duhu. A Cerar opozarja, da od Zagreba pričakuje jasno voljo za implementacijo arbitražne sodbe. V nasprotnem bo tudi njegovo potrpljenje izpuhtelo.

Hrvaški premier Plenković in slovenski premier Cerar sta se po objavi arbitražne sodbe prvič srečala julija v Ljubljani.
Hrvaški premier Plenković in slovenski premier Cerar sta se po objavi arbitražne sodbe prvič srečala julija v Ljubljani. FOTO: Miro Majcen

Premier Miro Cerar je danes opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če ne bo septembra na srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem "izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo" arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je poročal Radio Slovenija.

Premier Cerar je v Divači komentiral izjavo Plenkovića, ki je te dni znova zavrnil arbitražno sodbo. Dejal je, da stalno poudarja, "da je prav načelo vladavine prava temelj obstoja Evropske unije, zato si ne znam predstavljati, da bi lahko Evropska unija ali posamezne njene članice podprle takšna hrvaška prizadevanja, ki bi šla proti arbitražni odločbi".

"Seveda pa bosta tudi moje potrpljenje, moja pripravljenost na dialog, ki se mi zdi najbolj konstruktiven pristop, izpuhtela, če ne bo septembra na drugem pogovoru s strani Hrvaške izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo," je dodal.

Datum srečanja Plenkovića in Cerarja sicer še ni dokončno potrjen, je pa hrvaški premier danes znova zagotovil, da pristojne službe zunanjih ministrstev Hrvaške in Slovenije pripravljajo vsebino srečanja v Zagrebu in da bo do njega prišlo.

Plenković je Cerarja v septembru povabil v Zagreb, potem ko sta se sredi julija prvič po objavi arbitražne sodbe srečala v Ljubljani.

Slovenska policija zavrača očitke hrvaških ribičev

Sicer pa so na policiji danes zatrdili, da so očitki hrvaških ribičev o vse intenzivnejših pritiskih slovenske policije pri njihovem delu v Piranskem zalivu v celoti neutemeljeni. Slovenska policija postopke na slovenskem morju izvaja na enak način in v enakem obsegu, kot jih je izvajala pred odločitvijo arbitražnega sodišča, so dodali.

Policija očitke hrvaških ribičev označuje za neutemeljene.
Policija očitke hrvaških ribičev označuje za neutemeljene. FOTO: Damjan Žibert

Pojasnili so še, da patruljni čolni slovenske policije prestrežejo hrvaške ribiške ladje in plovila hrvaških varnostnih organov, če zaznajo, da so vpluli v slovensko morje. Nato jih v skladu z zakonskimi določili in upoštevajoč sporazum o izogibanju konfliktov na morski meji opozarjajo, da se nahajajo v slovenskem morju in da ga morajo nemudoma zapustiti.

Na policiji so pojasnili še, da so od razglasa arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško obravnavali skupno 142 dogodkov oziroma incidentov.

Hrvaški ribiči so na sredinih pogovorih v Umagu in Savudriji potožili hrvaškemu premierju Plenkoviću o pritiskih slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu po junijski razsodbi arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji.

Plenković jim je dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo arbitražnega sodišča. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča o razmejitvi s Slovenijo, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Na izjave predsednika hrvaške vlade se je v četrtek odzval zunanji minister Karl Erjavec, ki je med drugim dejal, da je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje.

Plenković: Srečanje s Cerarjem ni vprašljivo

Je pa hrvaški državni vrh na današnjem odprtem delu posveta hrvaške diplomacije hrvaškim veleposlanikom zastavil nalogo urejanja odnosov s hrvaškimi sosedami. Premier Plenković je izpostavil, da mora biti diplomacija zelo natančna in jasno izražena, ko pojasnjuje hrvaška stališča tretjim državam. "Pomembno je, da bomo trdni in vztrajni pri pojasnjevanju naših stališč. Mislim, da je pomembno, da bomo pri pojasnjevanju hrvaških izhodišč o vseh odprtih vprašanjih, ne glede ali gre za BiH, Slovenijo, Madžarsko, Črno goro, Srbijo in delno tudi z Italijo, zelo natančni in artikulirani," je povedal Plenković hrvaškim diplomatom v uvodnem delu drugega dne posvetovanj vodij hrvaških diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Plenković je po zaprtem delu posvetovanja novinarjem povedal, da septembrsko srečanje z njegovim slovenskim kolegom Cerarjem ni vprašljivo, kot so o tem ugibali slovenski mediji. Ponovil je, da pristojne službe zunanjih ministrstev Hrvaške in Slovenije pripravljajo vsebino napovedanega srečanja v Zagrebu ter da bo do srečanja prišlo. Povedal je, da se s Cerarjem redno pogovarjata po telefonu.

"Po pripravljalnem srečanju na ravni služb se bomo dogovorili o natančnem terminu obiska. Pričakujem, da bo potekal v prijateljskem tonu in duhu, tako kot sicer komunicirava (s Cerarjem) ter da bova nadaljevala pogovore o odprtem vprašanju meje kot enem izmed naših odprtih vprašanj," je izjavil Plenković.

Na novinarsko vprašanje, ali je s strani hrvaških diplomatov prišel predlog, da bi Hrvaška sprejela junijsko odločitev arbitražnega sodišča, je odgovoril, da veleposlaniki nimajo toliko samostojnosti, da bi lahko nasprotovali odločitvi hrvaškega sabora o izstopu iz arbitražnega postopka.

Poudaril je, da je hrvaška sprejela arbitražni sporazum v dobri veri, v času, ko je bila "praktično izsiljena". Povedal je, da je Hrvaška zaradi slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU izgubila dve leti ter da tega ne gre pozabiti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
14. 09. 2017 17.19
+1
Obvezen psihiatrični pregled tamle v vladi in parlamentu od prvega do zadnjega s strani neodvisnega strokovnjaka iz tujine ,in Slovenska psihiatrija bo imela še kako veliko dela,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Uporabnik443897
27. 08. 2017 11.09
+3
Rjava ne maram, tole mu dam pa prav. Po kaj gre cmerar v Zagreb, še v Sloveniji ga je povozil Hrvaški premier, vodil ga je po dvorišču kot kakšnega otroka. Pa kaj v Sloveniji res nimamo enega dedca ki ne piska in ni mamin sinček???
dipe
27. 08. 2017 11.07
+2
Pančo in Toro.
ferencz 1
27. 08. 2017 08.16
+2
Joj Cmerko, nehi se jokat! Kje si bil zadnjih 5 let na počitnicah?
dipe
26. 08. 2017 20.29
+0
Treba je Nevico poslat na mejo, ko je Rvari vide se ne ustave do Kamčatke
RED STAR4ever
26. 08. 2017 19.04
-2
kaj jočeste o mednarodnem pravu!!! mednarodno pravo je padlo na kosovu !!! mi smo bili med prvimi ki smo ga porušili zdj mamo kar mamo !!!
nevica
26. 08. 2017 18.39
+5
Hrvatje se obnašajo pravzaprav enako kot Severna Koreja....samo bomb še ne mečejo - so pa edini pametni in imajo vse prav in vse je njihovo....in v šahu drživjo cel svet, ko se petelinijo s svojega kupa gnoja....
BUONcaffee
26. 08. 2017 18.07
-1
O čem bo govora????? O turizmu?????
Karantanija
26. 08. 2017 16.49
+5
Kar vidim, kako se Plenkovič smeji! In si misli - Slovence bomo že ugnali. Upam, da jih bo nekdo "nadmudril"!
Goky
26. 08. 2017 15.24
+4
Transformerji Imaš popolnoma prav, da so levi vse pokradli. Vendar treba po pravici povedat do konca. Naj več tih levih se je čudežno prelevilo v desnico in začelo udrihat po nasprotnikih. Zaj? Zato,da so sebe skrili. Nismo vsi priplavali po juhi.
BUONcaffee
26. 08. 2017 15.15
-1
Lolek in Bolek.
Transformerji
26. 08. 2017 14.17
+0
Svoje komentarje bom zaključil s tem: vso delovno dobo, do upokojitve, sem bil zaposlen v podjetjih, ki so delovala samo z lastnimi rezultati - nič javnega ali državnega. Pa bil vedno nekje v sredini, kjer sem lahko spremljal vse gospodarsko dogajanje še pred osamosvojitvijo. Vse velike firme so začele na čudežen način propadati, ko sem preveril vse zamnjave direktorjev teh firm, sem ugotovil, da so načrtno zaposleni za uničenje teh podjetij! In uspelo jim je! Zato je tudi sledila osamosvojitev - določeni levi so si nagrabili kup premoženja, s tem so nadaljevali tudi po osamosvojitvi. Banke so bile prava poslastica na račun davkoplačevalcev, grozno pa je, da se to še kar naprej in naprej dogaja - čim več pokrasti, iz ostankov dosedanjega gospodarstva se več ne da, torej potrebujemo nove investicije. Pa poglejte sedaj, kdo postajajo novi investitorji, vlagatelji in lastniki??? Tisti pokvarjeni sloj Slovencev je že dovolj bogat (jih tudi ne poznate vseh), narod brez pravic bo pa postal suženj tujih lastnikov, pa naj bodo to Srbi, Hrvati, Avstrijci ali kdo drug! Nikar se ne hvalite z NOB ali pa osamosvojitvijo - Slovenec je bil vedno hlapec po zaslugi oblastnikov!
Uporabnik113189
26. 08. 2017 16.34
+1
Si že slišal za negativno selekcijo pri nastanku elite? To nastane tako, da dopustiš kriminalcem in tatovom, da se dokopljejo do premoženja in oblasti. Najprej napišeš slabo zakonodajo, polno lukenj, nato si toleranten do sodišč in podležev z odvetniško prakso. Sojenja do nerazuma (rokov) .Potem toleriraš še korupcijo, dovoliš da se zaposleni na odgovornih mestih kjer je nujno ukrepati bolj bojijo mafije kot nadrejenih. Seveda takšnih odgovornih služb tudi država ne zaščiti, ker je velik interes da napredujejo pokvarjenci , ljudje pa brez podpore v prizadevanjih obupajo, vegetirajo.Da ne omenjam uničevanja naše kulture, ki se dovoljuje s strani oblasti. Potem pa se čudimo. Svet je pač takšen, če imaš banko, potem je logično da se okrog nje zbirajo roparji, zato bančniki gradijo varne trezorje in izvajajo mnoge druge ukrepe. Pokvarjenci si želijo oblasti, demokracija naj bi bila filter, ki bi jih pri tem onemogočil. Pa je pri nas prej nasprotno. In stranke, ki so na pol sprivatizirane ne bi smele obstajati, ker je to prva stopnica do fašizma..Tako je Hitler prispel do vlade. Zgodovina se ponavlja, čim Ljubljana postane glavno mesto in se tam zbira denar se začne hlapčevstvo in korupcija, podeželje pa že pripravlja nove upore..
TheTruth4u
26. 08. 2017 13.32
+1
V sporočilu nimam nobenih kletvic pa ga ne morem oddati. Djte tem vašim OPICAM IZ FRI rečt DA NIMAJO POJMA KAKO SE NARDI SPLETNA STRAN!!! OPICE FRIJEVSKE!!!
TheTruth4u
26. 08. 2017 13.31
+2
ker se je z njim nemogoče karkoli zmeniti. Ves pogovor bi moral teči preko sodišč in posrednikov...
TheTruth4u
26. 08. 2017 13.29
+1
Finfer
26. 08. 2017 13.03
+1
cerar je kot hitler celo evropo bo ustrahoval zaradi arbitražne odločitve ki nima nobenega pomena !!
Transformerji
26. 08. 2017 12.51
-2
Trump je izjavil - vse za Ameriko! Cerar pa - bom potrpel do novih volitev!
sinhron
26. 08. 2017 13.34
+2
CERAR rešuje neumnosti in napake prejšnjih vlad zlasti vladavine Janše 2004 - 2008 in ti uspešno , zato mu Janša in nasploh desnica mečeta polena pod noge kjer le moreta , da bi izničila uspehe te vlade ! Desnica pa deluje proti Sloveniji in Slovencem !
Transformerji
26. 08. 2017 14.08
-2
Karantanija
26. 08. 2017 16.52
+1
Cerar dela vedno bolje in to jim gre v nos! Berite Nova 24, kakšen napad nanj in njegovo hčerko!
Transformerji
26. 08. 2017 12.33
+0
Napisal bom to, zelo sem besen: kaj torej čakaš Cerar, hrvaški predsednik je naročil ribičem, naj še naprej lovijo do sredine Piranskega zaliva. Še ti naroči našim ribičem, naj lovijo do meje, ki je določena z arbitražo! A nimaš Jajc?????
prašek
26. 08. 2017 12.44
-2
Več kot očitno je, da jih IMA !!!!!! Samo on ima še tisto, kar tebi močno primanjkuje ; ima namreč pamet!!!!!!!
Transformerji
26. 08. 2017 12.53
+1
Prašek, ti si samo prašek ..... nadležen prašek!
prašek
26. 08. 2017 13.50
-1
povanpireni
26. 08. 2017 12.21
+3
Prevzgoja kužka je isto kot prevzvgoja slovenca. Vsi bi se delali boga na tem malem koščku zemlje in hriba. V rikverco in na rezervi počez in po dolgem !!!!!!!!!!!
prašek
26. 08. 2017 12.42
-2
Zdaj Slovenci prevzgajamo vas, hrvate ! Za začetek smo vam pobrali dva lavorja morske vode in s tem uničili vašo ribiško industrijo. Nadaljevanje kmalu sledi !
povanpireni
26. 08. 2017 14.12
+2
S kom s Tojnicom s katerom sta si vse uničila. K malo bo že spet kašna podobna Tojnica, da bo država spet dišala !!!!!!!!!!
dipe
26. 08. 2017 12.07
-1
Kako je šele Jorasu ki mora pit Rvaški Teran.
povanpireni
26. 08. 2017 14.14
+2
bo pa zato kandidiral za SLO predsednika !!!!!!!!!