Slovenska potica je samo ena (s petimi različnimi nadevi): pečena v potičniku po strogo določeni recepturi

Nekaj več kot pol leta po tem, ko sta papež Frančišek in Melania Trump poskrbela za svetovno slavo slovenske potice, je končno vse pripravljeno, da jo država Slovenija zaščiti na evropski ravni kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Ko bo enkrat zaščitena, jo bodo lahko pripravljali kjer koli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potica

Potica simbol slovenskega prazničnega jedilnika. (Foto: Thinkstock)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije so vložile skupno vlogo za zaščito slovenske potice. Kot pravijo, je potica simbol slovenskega prazničnega jedilnika in ambasadorka Slovenije. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je vlagateljem hvaležen in poudarja, da "bi v kulturni oziroma kulinarični tradiciji slovenskega naroda težko našli jed, ki bolj simbolizira praznični jedilnik kot potica".

Le ena bo "slovenska potica"

Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, različice pa se med seboj močno razlikujejo po nadevih, vrstah testa in obliki. "Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je slastnih receptov zanje," je dejal Židan.

A le ena potica, ki bo enotna tako po vrsti testa in nadevih kot tudi po obliki, bo slovenska potica. Pripravljena bo s petimi tradicionalnimi nadevi: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice - to je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa bo gladek ali pokončno rebrast. Potresena bo lahko s sladkorjem v prahu.

Pomen potice kot slovenske ambasadorke je odmeval konec maja, ko je papež Frančišek ob obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove soproge Melanie prvo damo ZDA povprašal prav o tej slovenski dobroti. Etnolog Janez Bogataj je kritičen, da Slovenija takrat tega trenutka ni dovolj izkoristila za svojo promocijo.

Kot je povedala Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so v zadnjih mesecih iz več kot 300 različnih receptov uskladili industrijski, obrtni in rokodelski način priprave slovenske potice. Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc pa se je med drugim zavzela za to, da bi bila s slovensko potico v prihodnje založena vsa slovenska veleposlaništva.

Pekli jo bodo lahko povsod po svetu, a le po točno določenem receptu, sicer ne bo prava potica

Židan pravi, da bomo z zaščito slovenske potice na eni strani ohranili slovensko kulinarično dediščino za zanamce, na drugi strani pa bomo njeno prepoznavnost še dodatno krepili v tujini, s čimer bo potica prava ambasadorka Slovenije.

Postopek zaščite po zajamčeni tradicionalni posebnosti pomeni, da sta zaščitena postopek priprave in receptura, zaščita pa ni geografsko omejena, je pojasnila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Tadeja Kvas Majer. Slovensko potico bodo v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem ostalim bo ostala le priprava - potice. 

Na podlagi postopka zajamčene tradicionalne posebnosti je Slovenija doslej zaščitila že prekmursko gibanico, belokranjsko pogačo ter idrijske žlikrofe. Skupno ima sicer Slovenija na ravni EU po različnih postopkih zaščitenih 24 proizvodov in 17 vin.

Certifikati za proizvajalce slovenske potice bodo veljavni eno leto. Postopek certificiranja, ki ga bosta najprej izvajali dve inštituciji, sicer ne bo zastonj, a ministrstvo v okviru programa razvoja podeželja nudi tudi možnost povračila teh stroškov. Slovensko potico bodo torej lahko proizvajali po vsem svetu, a le certificirani proizvajalci, ki se bodo držali točno določenih pravil.

Potica

Pomembno je, kakšen je potičnik. (Foto: Thinkstock)

Zaščitena bi bila lahko najprej čez eno leto in pol

V zadnjih mesecih je potekal postopek priprave specifikacije oziroma recepture, ki jo je kmetijsko ministrstvo tudi objavilo na spletni strani. Januarja prihaja objava pravilnika za prehodno nacionalno zaščito, ki bo veljala le na ravni Slovenije, hkrati pa bo na Evropsko komisijo romala prošnja za evropsko zaščito.

V tem postopku bodo imele druge države članice možnost, da podajo svoje pripombe, Slovenija pa bo v tem primeru morala poskrbeti za uskladitev. Po optimističnem scenariju bo postopek zaščite potice na evropski ravni trajal od leta in pol do dveh let.

Poševni potičnik je germanska kulturna dediščina

Slovenija ima številne zgodovinske argumente za zaščito slovenske potice, pravi etnolog Janez Bogataj. O njej je prvič pisal Primož Trubar v letih 1575 in 1577, zelo podrobno jo je v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689 opisal Janez Vajkard Valvasor.

Pomembno je tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji okoli pet prireditev, posvečenih potici, pa tudi ocenjevanja. Slovenski rokodelci, obrtniki in morda celo industrija pa bodo morali ponuditi zadosti pekačev potičnikov z gladkim obodom ali z navpičnimi rebri: "Vse, kar je poševno, je germanska kulturna dediščina," je opozoril Bogataj.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 50
 
štrekeljc 16.12.2017 17:46:01
Saj je vse lepo in prav, ampak slovenska potica ne more biti pečena v germanskem "potičniku"! Tako kot bavarsko/tirolske irtharce ne moreji biti del sloveenske noše. Germanofili! Zavedni slovenski fantje so v časih prebujanja narodne zavesti prebutali namškutarje v irharcah, zdaj pa se venje oblačijo ansambli, ki igrajo kao slovensko ljudsko glasbo. Sramota! In zdaj še ta "potičnik"!
Več komentarjev