Slovenija

Slovenski dijaški dom v Trstu že 24 let sprejema mladoletne tuje državljane

Trst, 01. 03. 2016 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./K.H.
Komentarji
0

V slovenskem Dijaškem domu v Trstu že 24 let sprejemajo mladoletne tuje državljane brez spremstva. Seveda so bile težave, seveda je bil in je včasih še vedno prisoten strah staršev, je dejal ravnatelj doma, ki se zaveda, da jim mora podati ustrezna pojasnila. Dva mladoletna azilanta, ki so ju nastanili v Slovenj Gradcu, pa so tamkajšnji prebivalci dobro sprejeli.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Slovenj Gradcu so lepo sprejeli mladoletne prosilce za azil
    02:07
    Iz SVETA: V Slovenj Gradcu so lepo sprejeli mladoletne prosilce za azil
  • Iz SVETA: Otroci begunci
    06:06
    Iz SVETA: Otroci begunci
Otroci begunci in migranti
Otroci begunci in migranti FOTO: AP

Zaradi razburjenja glede dogodkov v Kranju, kjer v dijaški dom zaradi nasprotovanja staršev niso uspeli namestiti šest mladoletnih beguncev, nam je pisal bralec, ki je nekoč prebival v slovenskem Dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu.

Gre za poseben dijaški dom, kjer že 24 let v svojih prostorih gostijo tudi mladoletne tuje državljane brez spremstva, je za 24ur.com povedal ravnatelj dijaškega doma Gorazd Pučnik. V domu so tudi jasli in vrtec, je dodal.

Postali so prijatelji

Bralec je predstavil svojo zgodbo bivanja v domu, ki govori o tem, da so se med tujci in domačini spletle tesne prijateljske vezi. ''Ob vpisu so nas obvestili o posebnosti doma - prisotni so bili mladoletni begunci. Sprva so to bili Romuni in Albanci, potem ko je Romunija postala del EU, pa so prihajali večinoma mladoletniki iz afriških držav,'' je pojasnil naš bralec Andrej.

''Hočem izpostaviti dejstvo, da so to bile (v času, ko sem tam bival jaz) mladoletne osebe, stare med 12 in 18 let, ki so v Italijo prišle iz različnih razlogov, nekateri brez dokumentov, vsi brez staršev. Nekateri so v rodni deželi pustili mlajše brate in sestre, z željo, da bi v tujini ustvarili nekaj, s čimer bi lahko vsa družina preživela,'' je nadaljeval bralec in dodal, da so že po nekaj tednih skupnega bivanja postali prijatelji.

Tako je v pogovoru z enim izmed njih naš bralec razumel, kako veliko srečo ima, ker ima možnost šolanja in da ima ob sebi družino. Ob vsakem slovesu, ko so tujci ob dopolnjenem 18. letu zapustili dom, je bilo težko, je dejal bralec.

V domu okoli 30 mladoletnih tujcev 

Ravnatelj doma Pučnik je pojasnil, da trenutno v domu biva okoli 30 mladoletnih tujcev brez spremstva staršev. Prihajajo iz Kosova, Pakistana, Afganistana, Bangladeša in afriških držav. Zelo malo je bilo teh iz Iraka, je dejal in dodal, da se številka in sestava teh otrok vseskozi spreminja. V preteklosti so gostili predvsem otroke iz držav nekdanje Jugoslavije.

Potrdil je, da so se v preteklosti, ko so vpeljevali ta sistem, soočali s težavami. Še vedno se pojavlja strah in bojazni zaradi tujcev. Ravnatelj razume, da imajo starši pravico vedeti, kdo je v domu pod kakšnimi pogoji, sam kot pedagoški delavec pa jim mora dati ustrezna pojasnila. Ravnatelj je še opozoril, da že ustava in mednarodni predpisi določajo, da ustrezno zaščitimo mladoletnike.

V Slovenj Gradcu mladoletne azilante lepo sprejeli

V Slovenj Gradcu imajo v kriznem centru prostora za 6 mladoletnikov. Zasedene so tri kapacitete, oziroma teoretično le še dve, ker se po izhodu treh mladoletnikov, eden od njih ni več vrnil.

Občani in občanke Slovenj Gradca so mladoletne begunce, ki so jih namestili v tamkajšnjem kriznem centru, dobro sprejeli. Sicer pa z dvema mladoletnikoma, ki sta še v centru, nimajo nobenih težav, govorita angleško, okolica ju je dobro sprejela, je pojasnil direktor Centra za socialno delo v Slovenj Gradcu Jurij Šumečnik. Hodita tudi na obiske v gimnazijo Slovenj Gradec, prav tako pa ju prostovoljci s te gimnazije obiskujejo v centru in se z njimi vsak dan ukvarjajo. V prostem času ju s seboj vzamejo na plezanje ali v kino, še pravi Šumečnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja