Slovenski politiki in funkcionarji vinjeni za volan: nekateri pobegnili, drugi odstopili

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi visoki uradniki. Od marca leta 2003 pa do letos so policisti ustavili devet politikov, ki so pregloboko pogledali v kozarec.

V Sloveniji za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo tudi politiki in visoki funkcionarji. Kljub opozorilom, da je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč prav alkohol, vinjenost marsikoga ne odvrne od vožnje. Od marca leta 2003 do leta 2010 so policisti obravnavali tri politike, ki so kršili zakon, v zadnjih petih letih pa kar šest. 

Dovoljena stopnja 0,5 promila se nanaša na 0,5 g alkohola na kilogram krvi, kar bi dosegli, če bi alkotest pokazal 0,24 miligramov na liter izdihanega zraka, je zapisano na spletni strani Pravnega in informacijskega centra Maribor (Zavod PIP).

Policija z alkotestom

Za volan vinjeni sedejo tudi politiki, uradniki in funkcionarji. (Foto: PU Novo mesto)

Od marca leta 2003 do leta 2010: Jelinčič, Vodušek in Gjerkeš

Marca leta 2003 so takratnega poslanca Zmaga Jelinčiča policisti ustavili ob sumu, da vozi pod vplivom alkohola. Opravil je alkotest, nato pa ni hotel podpisati izsledkov. Ker je zavrnil tudi predlog, da bi ga odpeljali na odvzem krvi, so mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Pet let kasneje je takratna slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in povzročila prometno nesrečo. V drugem udeleženem avtomobilu je bil pri tem hudo poškodovan en človek, Voduškova pa je pobegnila. Sodišče ji je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti naložilo leto dni zapora. Kazen je začela prestajati julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih predčasno izpustili.

Leta 2010 pa je v vinjenem stanju za volan sedel takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zato so ministra pridržali do streznitve, dan po dogodku pa je odstopil.

Nataša Vodušek - 2

Nataša Vodušek je pod vplivom alkohola povzročila prometno nesrečo. (Foto: POP TV)

Od aprila leta 2013 do letošnjega januarja: pet politikov kršilo zakon, Koprivnikarju nastavili past

Zaradi vožnje s službenim vozilom v vinjenem stanju so aprila leta 2013 odvzeli pooblastila vodji Nacionalnega preiskovalnega urada Brunu Blažini. Pod vplivom alkohola je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko trčil v Darsovo vozilo in posledično ostal brez službe.

Leto kasneje je takratni prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič pijan sedel za volan in peljal mimo policistov v Luciji, ki so ga poskušali ustaviti. Ko so ga vendarle ustavili, je napihal 0,59 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka (okoli 1,25 promila), zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Ker je kršil javni red in mir ter cestnoprometne predpise, so mu izdali tudi plačilni nalog.

Že nekaj mesecev kasneje, maja leta 2014, je poslanec Peter Vilfan na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kasnejša analiza krvi pa je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Vilfan je zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

Novembra leta 2015 so policisti ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Kasneje se je izkazalo, da so policisti Koprivnikarja ustavili načrtno, potem ko je bil v času policijske stavke kritičen do njih. Pet policistov je zato dobilo odpoved.

Boris Koprivnikar

Pet policistov je zaradi Borisa Koprivnikarja dobilo odpoved. (Foto: Aljoša Kravanja)

Trčil v vozilo, zavrnil preizkus alkoholiziranosti, na koncu pa napihal precej nad dovoljeno mejo

Leto kasneje je kranjski župan Boštjan Trilar v Kranju z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, Trilar pa je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Rezultati strokovnega pregleda so potrdili prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Kljub dogodku Trilar ni odstopil z županskega položaja. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 5600 evri denarne kazni.

Kljub temu, da policija rezultate alkotesta ni takoj objavila, Trilar pa na vprašanja o alkoholiziranosti ni odgovarjal, je strokovni nadzor pokazal, da je imel več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi, kar je precej nad zgornjo dovoljeno mejo, 0,5 promila.

Letos januarja pa so policisti vinjenega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil. Po odločitvi sodnice so mu vrnili vozniško dovoljenje, lahko pa pričakuje 1200 evrov denarne kazni in 16 kazenskih točk.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 29
FesterAdams 14.02.2018 19:26:24
Kazen za Marentiča je "izumljena" mimo zakonika, ki velja za nas, navadne BAJDLEKE. Prirejena je v kvoti kazenskih točk, da mu vozniško dovoljenje ostane veljavno. Za višino globe takim dol visi, ker so polnomastno plačani. Da se razumemo: jaz ga NE PODPIRAM, tako kot njegovi domorodci, kot tudi ne Trilarja in vse posvečene, ki jim tisti, ki bi jih morali ob takem prekršku preganjati, praviloma stopijo v bran. DA JIH NI SRAM!!! Kazni 1200€ in 16k.t. v zakoniku ni! Ob takem prekršku, kolikor je meni znano, se vozniško čapne (18k.t.) in zaračuna 1200€ globe. Pričakujem, da bo nekdo kompetenten zahteval, da sodnica ODSTOPI, vozniška od omenjenega pa preneha veljati.
FesterAdams 14.02.2018 19:28:39
Opozorilu adminu: komentar ni sporen po nobeni točki vašega privatnega pravilnika, zato se raje ne pregrešiti s kakim izbrisom, ker boste izpadli zagovorniki alkohola za volanom.
RdecaZvezda 15.02.2018 08:42:09
++++++++++++++++++++++++++++++++++
wolfterier 15.02.2018 10:50:35
GaGa Miškec se je hotel še tepsti,a ne...
FesterAdams 15.02.2018 18:58:13
No, g. Štaba je danes na Kanalu A v oddaji Svet povedal, kaj tegale tička gepira. A kaj, če ga pa tista, ki bi ga morala kaznovati in je za to tudi kompetentna in debelo plačana, ŠČITI???!!!!!!!!!!!!
Več komentarjev