Slovenija

Pismo o implementaciji razsodbe kmalu v Bruselj: Bodite prepričani, da je pripravljeno tako, kot je treba

Koper/Bruselj, 23. 02. 2018 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski ribiči zaradi vremena v zadnjih dneh niso bili na morju, vseeno pa dobivajo nove kazni hrvaških organov. Slovenija bo postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji sprožila zelo kmalu, je povedal Miro Cerar. Karl Erjavec pa je sporočil, da je že vse pripravljeno glede pisma Evropski komisiji.

Slovenski ribiči so doslej prejeli 48 kazni iz Hrvaške.
Slovenski ribiči so doslej prejeli 48 kazni iz Hrvaške. FOTO: POP TV

Slovenski ribiči zaradi vremena v zadnjih dneh niso bili na morju, dobivajo pa nove in nove kazni hrvaških organov. Po informacijah puljskega odvetnika Ivice Senjaka, ki zastopa slovenske ribiče na Hrvaškem, so do četrtka prejeli skupno 48 kazni. Slovenska policija je po drugi strani od implementacije odločbe arbitražnega sodišča do srede v slovenskem morju obravnavala 61 incidentov.

Eden od slovenskih ribičev, ki so dobili kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, Silvano Radin je pojasnil, da zaradi burje noben ribič v tem tednu ni bil na morju. Zadnjo kazen hrvaških organov je sicer prejel prejšnji ponedeljek. Ker pa so pri izdajanju kazni datumi pomešani, ne izključuje, da bo prejel še kakšno kazen s starejšim datumom.

Senjak je navedel, da je do četrtka sedem slovenskih ribičev (od tega pet fizičnih in dve pravni osebi) prejelo skupno 48 kazni, katerih skupni znesek znaša okoli 305.000 kun (nekaj manj kot 41.000 evrov). Kot je dodal, iz medijev prihajajo določene napovedi novih kazni, ki pa jih sam ne more potrditi.

Slovenska policija obravnavala 61 incidentov

Po njegovem vedenju so se sicer vsi slovenski ribiči, ki so doslej dobili kazni od hrvaških organov, oglasili zaradi pritožb. Vse so mu bile tudi predložene. Kot je spomnil odvetnik, je Slovenija z zakonom uredila finančno podporo ribičem za postopke na Hrvaškem glede plačila pravne pomoči in morebitnih plačil kazni v sodnih postopkih, pri čemer znesek ni zakonsko omejen. Senjak je ob tem ponovil prepričanje, da bodo s pritožbami uspešni in da izdane kazni nimajo pravne osnove.

Slovenska policija je sicer od 29. decembra lani, ko je Slovenija začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, do vključno srede v slovenskem morju obravnavala skupno 61 incidentov. V njih je bilo skupno udeleženih 110 hrvaških plovil, od tega 69 policijskih in 41 ribiških, so navedli na Generalni policijski upravi.

Glede izdanih kazni pa so na policiji pojasnili, da gre za posamezne prekrškovne postopke, ki jih posebej ne spremljajo, zaradi velikega interesa novinarjev pa so javnost seznanili zgolj s pošiljanjem prvega paketa teh postopkov.

Slovenska policija je obravnavala skupno 61 incidentov.
Slovenska policija je obravnavala skupno 61 incidentov. FOTO: Jaka Vran

Cerar: Sprožitev postopka proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitraže zelo kmalu

Slovenija bo postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji sprožila zelo kmalu, je danes ob prihodu na neformalni vrh EU v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Zelo kmalu bomo poslali pismo Evropski komisiji, je napovedal premier.

Gre za pismo na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ki določa, da lahko članica, ki meni, da druga članica ni izpolnila obveznosti, ki izhaja iz pogodb, zadevo predloži Sodišču EU.

Preden članica zaradi domnevne kršitve obveznosti iz pogodb vloži tožbo proti drugi članici na Sodišču EU, mora zadevo predložiti komisiji. Komisija poda obrazloženo mnenje, potem ko obe vpleteni članici dobita priložnost, da se ustno in pisno izrečeta. Če komisija mnenja ne poda v treh mesecih po datumu, ko ji je članica predložila zadevo, to ne preprečuje predložitve zadeve Sodišču EU.

"Pismo komisiji bomo poslali že zelo kmalu. Ravno v teh dneh na vladi v sodelovanju s strokovnjaki, odvetniško pisarno in drugimi pripravljamo ustrezne osnove za besedilo, ki ga bomo poslali komisiji," je povedal Cerar.

Ob tem je pojasnil, da je treba najprej komisijo obvestiti, da gre za protipravno stanje, ki ga je zagrešila Hrvaška. "Pričakujemo, da bo Evropska komisija sama ukrepala, sicer pa bomo sami," je še poudaril premier.

Cerar danes ob robu vrha v Bruslju ne pričakuje pogovorov o arbitraži in pravi, da ni od komisije dobil nikakršnega povabila ali znamenja, da bi bilo to smiselno.

Poudarja, da je vse, kar je mogel, storil že do konca lanskega leta, ko je hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću ponujal roko na vse načine, da bi se dogovorila o uresničevanju arbitražne odločbe.

Dokler ne bo spremembe stališča na hrvaški strani in dokler ne bodo pripravljeni na uresničevanje arbitražne odločbe, Sloveniji po Cerarjevih besedah ne preostane drugega, kakor da izvaja svojo jurisdikcijo in se pripravlja na uporabo pravnih sredstev.

Karl Erjavec vsebine pisma ni želel predstaviti.
Karl Erjavec vsebine pisma ni želel predstaviti. FOTO: AP

Erjavec: Prihodnji teden s Cerarjem o pismu Bruslju glede arbitraže

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Ljubljani sporočil, da je že vse pripravljeno glede pisma Evropski komisiji, v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji. Prihodnji teden bo to predstavil tudi Cerarju, ki se bo nato odločil, kdaj bo šlo pismo v Bruselj.

"Vse je pripravljeno, kar se tiče pisma, ki ga bomo naslovili Evropski komisiji. Vsebuje tudi vse elemente tožbe, ki bo vložena kasneje na Sodišče EU," je povedal Erjavec na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Pojasnil je, da se je pred kratkim sestal z odvetniško skupino, ki bo zastopala Slovenijo. Sestavljajo jo odvetniki iz tujine, v njej pa sodeluje tudi dosedanji glavni odvetnik Slovenije za arbitražo Alain Pellet.

"Pregledali smo še zadnje detajle, naslednji teden je predviden sestanek s predsednikom vlade in implementacijsko skupino, tam bodo tudi predstavniki naše odvetniške pisarne in še nekateri naši pravni strokovnjaki," je napovedal minister.

Kot je še povedal Erjavec, bo na tem sestanku predstavil vsebino tega pisma Evropski komisiji in na čem temelji tožba, ki bo vložena na Sodišču EU v Luxembourgu. "Nato pa bo na predsedniku vlade, kdaj gremo v sam postopek," je povedal.

Vsebine pisma oziroma tožbe ni želel predstaviti, da ne bi predčasno razkril slovenskih adutov. "Bodite pa prepričani, da je pripravljena tako, kot je treba," je zatrdil minister.

Erjavec je danes komentiral, da "tu ne gre za politično vprašanje, ampak gre za izrazito pravno vprašanje". "Gre za spoštovanje arbitražne razsodbe, arbitražnega sporazuma, ki je bil podpisan tudi pod okriljem Evropske komisije," je poudaril minister.

"Izjav, ki jih daje (predsednik Evropske komisije) Jean-Claude Juncker, ne bom komentiral. Lahko pa ugotovim, da pač prilagaja izjave glede na osebo, ki jo gosti," je še dodal minister.

Obregnil se je tudi ob informacijo, da Hrvaška še naprej pošilja kazni slovenskim ribičem, ki prečkajo sredinsko črto v Piranskem zalivu. "Upam, da (kazni) ne bo pošiljala tudi našim voznikom v Sloveniji," je dejal Erjavec.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
24. 02. 2018 20.24
-1
tu ne gre za politično vprašanje, ampak gre za izrazito pravno vprašanje............ če ne bi mutili naši palitiki ter predstavniki naših arbitrov 6lže na začetku južni bratje sploh nebi odstopili od arbitraže .......... naši predstavniki pač niso bili sposobni speljati zadeve do konca po uradni poti se pravi brez korupcije ter klientelizma tako da so pač Hrvatarji odstopili od nadaljnih pogajanj in pika ........ so pač pokazali da se z Slowenceljni ne morejo pogajati ker smo pač tako zahrbtno hinavska sorta ljudi......... pol se pa Kahl čudi zakaj vse to počnejo sosedje tako zdraho........ LOL...... sw je tip sploh kdaj uprašal zakaj so odstopil od arbitraže ter zakaj jo ne priznavajo.... ...
Teofil
24. 02. 2018 14.15
-2
Kakšne bedne fotografije Butec in Butec ter gumenjak,edino ribiški čoln izstopa
brabusednet
24. 02. 2018 13.54
-1
Spet stran vržen denar in čas.To bo trajalo spet leta in spet bo nekdo od sodnikov kompromitiran in tako dalje.
krmeki
24. 02. 2018 13.14
+7
Bravo SLO kar tako naprej!
glava2
24. 02. 2018 12.05
-4
hahahahaha, spet ne bo nič...
priest
24. 02. 2018 11.55
-1
Banda hrvatska !
korintos23
24. 02. 2018 10.01
-1
Hrvati upajo, svečkarji pa že vedo, AS ne velja več, sodniških odločitev ni potrebno spoštovati.
staridida
24. 02. 2018 10.09
-3
sinhron
24. 02. 2018 16.25
+1
korintos23
24. 02. 2018 09.54
+3
Na tem forumi je vedno eden iz NORE dežuren da hvali Hrvate in sere po Sloveniji?
staridida
24. 02. 2018 10.11
+1
Na tem forumu je en plačanec, ki 24 ur na dan visi na njemu...
korintos23
24. 02. 2018 10.37
+0
lopov, ati se je tako pisal, imaš njegov priimek v nicku?
Principat
24. 02. 2018 09.50
+6
juncker ve da bo odletel (ter mu svetovalci niti drugega ne dovolijo), vendar EU boli glava , kako to implementirati , ker z hrvaško bodo še veliki problemi v nadaljnih desetih letih
LLLEPI
24. 02. 2018 09.47
+1
In sedaj bo Veliki Brusel resil vse tezave ki so jih povzrocili nesposobni Slo politiki.Dajte no Brusel je ze pokazal na katerin strani je.Na zalost nasih jaguljastih politikov imajo politiki Hrvaske v nekaterih zadevah trdno drzo preko katere tudi Bruselj ne misli iti
korintos23
24. 02. 2018 09.49
+1
Če bere tvoje poste mislijo da je hrvaška do Jesenic.
korintos23
24. 02. 2018 09.59
+0
Rolesx
24. 02. 2018 09.45
+2
Vas bo Čeferinčk branu tko kot koruptivno Uefico hahaha. Slovenci pripravite milijone
LLLEPI
24. 02. 2018 09.48
+1
Karantanija
24. 02. 2018 09.43
+4
Junckerjev Judežev poljub je edini prispevek Slovencem k razrešitvi tega problema.
Principat
24. 02. 2018 09.42
+5
to kar se sedaj rešuje je plod nesposobnosti prejšnjih vlad !!!!!!!!!!!!!!!!,, pismo pa je tako pripravljeno , koliko smo sposobni v laganju , ker s hrvati z resnico in dokazljivostjo ni za razpravljat ,, govoril sem z ljudmi po Stankovičevi izjavi o " DESET MINUT " hrvatje so postali še bolj - naperjeni proti sloveniji in to celo tisti , ki nikoli niso bili v slovenij m razen za dom spremni
korintos23
24. 02. 2018 09.46
-3
Kaj to nas briga kaj in kako so oni naperjeni proti Sloveniji, jaz od njih nisem odvisen, tistih 120.000 bogatunov, kateri imajo na hrvaški obali svoje nepremičnine, totih je itak polovica nakradenih, spoštovati bo treba dogovorjeno in podpisano, od AS se odstopiti ne da. Stankovič je tudi Hrvat, malo ga beri in poslušaj med vrsticami, in me to nič ne moti! Če se pravo ne bo spoštovalo, zakaj sploh sodišča imamo?
LLLEPI
24. 02. 2018 09.50
+1
Da branijo in ustvarjajo tajkune in od njihovih poslov poberejo 50%
korintos23
24. 02. 2018 09.52
+3
Lipi, s hrvati je bil in še bo velik križ, Taki pač ste.
LLLEPI
24. 02. 2018 10.01
+0
Malo si se zmotil na zadevo gledam samo realno.Kje si bil ti 91 sam sembil v prvi liniji.Torej se prvo prepricaj nato pa govori.Ravno taksni ste problem vseh nas Slovencev ki ne veste kaj govorite napadate vse zivo in mrtvo z vasimi puhlimi glavami
korintos23
24. 02. 2018 10.03
+2
Lipi, seveda si bil, samo po tem kaj pišeš, na drugi strani. Jaz sem pa bil na naši, v TO! Zakaj pa te ti ne priznaš AS?
LLLEPI
24. 02. 2018 10.05
-2
Sicer pa z butalci se ne splaca diskutirat
felix58
24. 02. 2018 13.44
+0
tudi jaz sem bil v prvi liniji, pa te tam ni bilo videti (si bil dva metra v slami)
staridida
24. 02. 2018 09.11
+2
Korle-ti samo toži, če pa izgubiš plačaj iz lastnega žepa....
korintos23
24. 02. 2018 09.37
+1
Ti itak s socialcem ne moreš dosti prispevati a ne? Bodo ti tvoji Hrvateki že kako ribo podarili, za doobrosusedske odnose.
LLLEPI
24. 02. 2018 10.03
+0
Kori bo placal saj ze dolgo zivi na racun delavni slovencev in samo otresa prazne
korintos23
24. 02. 2018 10.05
+1
Lipi, ko je pa Korl bi v vaši vladi si ga pa hvalil!?!
cool1
24. 02. 2018 08.29
+3
Vse lepo in prav, samo finta je v tem , da Hrvatov to nič ne briga.....tako kot vedno, heh !
korintos23
24. 02. 2018 09.38
-2
Briga jih briga, Tudi Juncker ve kaj bo sodišče reklo, tam ni tako kot v Sloveniji. Če pa iz tega res ne bo nič ratalo, zakaj pa potem sploh sodišča imamo?
LLLEPI
24. 02. 2018 09.54
+1
Da branijo in ustvarjajo tajkune in od njihovih poslov poberejo 50% sodisca so za naivne mnozice
nastjamarko
23. 02. 2018 22.55
+10
Korl ti sam pisi. Povej mi kako jih boste prisilili v spostovanje. Vam jaz enostavno povem. NIKAKOR.
staridida
24. 02. 2018 09.43
+0
Ima Korle, tudi plan B .Rusi nam bojo osvobodili kompleten piranski zaliv, Palestinci nam pa bojo dali vojake za stražit mejo....
korintos23
24. 02. 2018 09.47
+1
Kaj je hrvateki, v soboto imate vi delovni dan?
slovitima
23. 02. 2018 22.15
+8
Ti bebčki levi se lahko samo na domačem g.noju petelinijo. V EU sem jim vsi samo še smejijo.
draghci
23. 02. 2018 21.29
+2
Đizus sem gledala sedaj 3 minute tale turški dr. na pop tv. Pa to moraš imet iq pod 70, da to lahko gledaš.
Kollerik
23. 02. 2018 22.07
-3
?! Ti si še nisi prišel gor, da lahko določene nadeljevanke, določeno glasbo...gledaš ali poslušaš z manjšimi obrati v glavi?
dragan krstic
24. 02. 2018 08.18
+1
Manjše obrate imate levaki, za vas je turška ta boljš poleg partizanskih filmov.
rovte
23. 02. 2018 21.12
+9
Težko tistemu, kdo bo po cmerarju prevzel vodenje Slovenije, vse je in bo zsral!!
Principat
24. 02. 2018 09.45
+0
zgleda da se napolitiko toliko spznaš kot na lasten jedilnik , kaj se pred desetimi leti na današnji dan jedel
Ni_Nicka_76
23. 02. 2018 21.03
+0
AS je razočaranje? :)