Slovenija

Končno se spreminja zavest: v javne zavode se vrača slovenska hrana, otroci znova zajtrkujejo

Ljubljana, 17. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
87

Kruh, maslo, med, mleko in jabolka so na krožnikih naših otrok že sedmo leto zapored. Toliko časa namreč v vrtcih in šolah poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt, ki je že obrodil prve pozitivne rezultate, žal pa ni šlo vedno vse kot po maslu in je bilo kdaj treba ugrizniti tudi v kislo jabolko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaradi nepravilne prehrane v ameriških šolah predebel že vsak drugi otrok
    02:18
    Iz SVETA: Zaradi nepravilne prehrane v ameriških šolah predebel že vsak drugi otrok
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdrava kuharija v OŠ Sostro
    02:29
    Iz 24UR ZVEČER: Zdrava kuharija v OŠ Sostro
  • Iz 24UR ZVEČER: Gostji o zdravi prehrani
    04:27
    Iz 24UR ZVEČER: Gostji o zdravi prehrani

Vse se je začelo pred 11 leti, in sicer kot medeni zajtrk in promocija slovenskega medu med našimi šolarji. Medeni zajtrk je potekal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Leta 2011 je projekt prerasel v nacionalnega in se uveljavil pod imenom Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), namen projekta pa ni bila več zgolj promocija slovenskega medu, pač pa lokalno predelane hrane. Poleg medu so otroci za zajtrk dobili še maslo, mleko in jabolka. Vse slovensko. Naslednje leto je vlada razglasila dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru, v okviru tega dne pa sedaj v javnih zavodih potekajo ti tradicionalni slovenski zajtrki.

Danes v Sloveniji že šestič obeležujemo dan slovenske hrane ter sedmič v vrtcih in šolah prirejamo tradicionalni slovenski zajtrk.
Danes v Sloveniji že šestič obeležujemo dan slovenske hrane ter sedmič v vrtcih in šolah prirejamo tradicionalni slovenski zajtrk. FOTO: Blaž Garbajs

Prvo leto hrano donirali pridelovalci

Tradicionalni slovenski zajtrk je torej sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk, ki morajo biti pridelani oz. predelani v Sloveniji. Leta 2011 so šolam sestavine za zajtrk donirala živilskopredelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakultete, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje ter čebelarska društva. Naslednje leto pa so kmetje in podjetja, ki zaradi krize niso mogli donirati živil, pozvali vrtce in šole, da iz lastnih sredstev, ki jih imajo za malico, nabavijo živila za zajtrk.

Tu se je zapletlo.

Opozorila učiteljice: Denar za brošure je, za hrano pa ga ni 

Leta 2012 vse šole tako niso mogle zagotoviti zajtrka svojim otrokom (odločitev za izvedbo zajtrka je bila namreč prostovoljna), je pa ministrstvo na šole poslalo reklamne brošure o izvedbi le-tega. To je zbodlo eno od osnovnošolskih učiteljic, ki je v odprtem pismu opozorila, da so nekateri otroci namesto tradicionalnega slovenskega zajtrka dobili samo brošure. Ministrstvo je seveda hitelo pojasnjevati, da zaradi suše in gospodarske krize donatorji niso mogli zagotoviti sredstev za nakup živil, zato so pozvali šole, da so zagotovile zajtrk iz sheme za prehrano. A vse šole tega niso storile, prav tako bremena za izvedbo zajtrka niso želele preložiti na starše otrok prek položnice za prehrano.

Leta 2012 je ena od učiteljic v javnem pismu opozorila vlado, da so nekatere šole izpustile zajtrk, ker niso imele sredstev za nakup živil, so pa razdelile otrokom promocijski material, ki jim ga je poslalo ministrstvo. Naslednja leta sredstva za zajtrk zagotovi ministrstvo.
Leta 2012 je ena od učiteljic v javnem pismu opozorila vlado, da so nekatere šole izpustile zajtrk, ker niso imele sredstev za nakup živil, so pa razdelile otrokom promocijski material, ki jim ga je poslalo ministrstvo. Naslednja leta sredstva za zajtrk zagotovi ministrstvo. FOTO: Blaž Garbajs

Učiteljica je v javnem pismu opozorila na problematiko revščine, saj si mnogi starši tega dodatnega bremena ne morejo privoščiti, v šolah pa vsakodnevno srečuje veliko lačnih otrok. "Na začetku svoje učiteljske poti sem jih učila, da lačni otroci živijo v Afriki, danes pa sedijo v klopi zraven njih. Mi pa jim delimo brošure in magnetke," je bila v odprtem pismu vladi ostra učiteljica. Leta 2012 je za promocijo tradicionalnega slovenskega zajtrka ministrstvo namreč namenilo 30.000 evrov, nič pa za nakup lokalne hrane.

Leta 2013 sredstva za zajtrk zagotovi ministrstvo

Naslednje leto je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje zagotovilo sredstva za nakup živil. Za projekt je ministrstvo rezerviralo sredstva do višine 130.000 evrov in so bila namenjena za nakup dodatnega obroka. Na osebo so tako zagotovili do 0,43 evra.

Projekt prerašča v 'vseslovensko gibanje'

Danes so v zajtrk vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oziroma javni zavodi, in sicer z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci ter posledično vse generacije - da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi zajtrka pa se vsako leto pridružijo nove institucije oziroma javni zavodi. 

Kruh, maslo, med, mleko in jabolka - to so sestavine slovenskega tradicionalnega zajtrka.
Kruh, maslo, med, mleko in jabolka - to so sestavine slovenskega tradicionalnega zajtrka. FOTO: Dejan Vrtačnik

Vsak tretji petek v novembru (že sedmo leto zapored) otroci v številnih javnih zavodih za zajtrk jedo hrano slovenskega izvora. Na krožnik poleg polnovrednega kruha dobijo še maslo, med, mleko in jabolka, vse zato, da jih spomnimo, kaj sploh je tradicionalni slovenski zajtrk, da je zanje zdravo, da zajtrkujemo in da na slovenskih tleh pridelamo dovolj hrane, ki je zanje najboljša možna izbira.

Zanimivo je, da se je ideja slovenskega tradicionalnega zajtrka prijela tudi v tujini. Tako so tudi v drugih državah začeli promovirati medene zajtrke v šolah in med šolarji spodbujati lokalno hrano.

Židan: Želimo si, da bi bil vsak dan slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen osveščanju javnosti o pomenu doma pridelane hrane ter zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka, je povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan na današnjem zajtrku s starostniki v Domu Danice Vogrinec Maribor. "Želimo si, da bi bil vsak dan slovenski zajtrk," je dejal.

"Skoraj 50 odstotkov otrok ne začenja dneva z zajtrkom. Prav tako je prav, da se spomnimo, da je koristno, da iščemo lokalno, slovensko hrano, ker je bolj sveža in zato bolj kakovostna. Ker je manj transporta, manj onesnažuje okolje. Nenazadnje s tem ko kupujemo domačo hrano, izražamo spoštovanje do slovenskega kmeta, ki je osnova našega naroda," je povedal.

Po njegovih ocenah so s projektom dosegli že velik napredek. "Predvsem se je spremenila zavest. Roko na srce, če bi pred 20 leti bila takšna zavest kot sedaj, bi bilo že takrat več domače hrane v slovenskih javnih zavodih. A takrat je veljalo, da je treba kupiti najcenejše, sedaj pa se razmišlja drugače," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob tej priložnosti obiskala Osnovno šolo Toneta Čufarja Maribor. Kot je poudarila, bodo na ministrstvu še naprej spodbujali lokalno pridelano hrano, tudi preko šolske sheme. "Poleg zdrave prehrane pa je pomembno tudi veliko gibanja, zato naj velja rek zdrav duh v zdravem telesu," je dejala.

Predsednik vlade Miro Cerar je danes zajtrkoval v Göteborgu, kjer se udeležuje socialnega vrha EU. Kot je tvitnil, so si tudi tam postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. "Mleko, jabolka in domač slovenski med, ki smo ga pridelali s pomočjo Čebelarske zveze Slovenije. Od lanskega leta namreč na balkonu vlade stoji čebelnjak, saj se zavedamo, da so čebele nosilec življenja," je sporočil.

Kupujmo lokalno: sporočilo, ki se prek otrok prenaša na odrasle

Namen dneva slovenske hrane in projekta tradicionalnega slovenskega zajtrka je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja. Zakaj? Zato: 

- lokalna hrana je sezonsko dostopnejša,

- sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost ter manj aditivov,

- z nakupom lokalne hrane spodbujamo lokalno gospodarstvo ter dvigamo stopnjo samooskrbe,

- znova uvajamo zajtrk v prehranjevalno shemo in poudarjamo prednosti zdravega načina prehranjevanja.

Letos tradicionalni slovenski zajtrk združuje več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah.
Letos tradicionalni slovenski zajtrk združuje več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah. FOTO: Blaž Garbajs

Projekt ima veliko spodbudnih rezultatov

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta pomemben sestavni del nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti, ki ima cilj izboljšati zdravje populacije, zmanjšati breme debelosti in kroničnih bolezni. Prvi rezultati so spodbudni.

Letos bo tradicionalni slovenski zajtrk združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, strokovnjaki pa opozarjajo, da že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih namreč zajtrkuje, pomembno pa je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač. Razveseljujoč je tudi podatek, da pojemo več sadja in tudi zelenjave.

Projekt je skozi leta poskrbel za večjo prepoznavnost doma pridelane hrane, povezal javne zavode z lokalnimi pridelovalci, vlada pa je oblikovala tudi poseben portal, ki bo namenjen javnim naročilom, s čimer poskušajo javnim zavodom olajšati naročanje doma pridelane hrane.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 11. 2017 15.21
-1
Zajtrk se je doma, kakšna revščina da moreš otroke futrat ko pridejo v šolo. V redu če jim pripravijo malco opoldne, večerjo pa imajo tako doma. Pa med, jabolka... ne vem, za zajtk skoraj vsi kupujejo banane. Zgleda tudi da imajo čebelarji močen lobby v Sloveniji.
trdovrat
17. 11. 2017 19.29
Seveda banane, saj to je vendar naše avtohtono sadje, in sploh ni izpostavljeno dolgemu prevozu!
unclub
18. 11. 2017 15.57
Seveda. Saj vsi začnemo delati ob 08.00 in je služba čez cesto
nono1234
17. 11. 2017 15.02
+5
Če družina funkcionira pravilno in zdravo (to je v prvi vrsti skrb staršev), potem se zajtrkuje že doma. Tu pa napihujete ta tradicionalni zajtrk, kot če brez njega polovica otrok ne bi preživela. Vem, da me boste nekateri popljuvali, ampak otrok je odgovornost staršev. Ti so si ga želeli, se jima je rodil in ga morajo tudi hraniti ter skrbeti zanj. Pogosto se pa o otrocih piše, kot da so skrb vseh drugih, le staršev se nikjer ne omenjajo.
bimmbolina
17. 11. 2017 16.06
+1
Se popolnoma strinjam - otroci so skrb staršev. Mi jim vcepimo zdrave navade. Dan se začne z zajtrkom ... in koliko odraslih začne dan tako? ... v šoli imajo malico in kosilo. Ko so doma, imajo podobno tudi doma ... Kot pa opažam pri nas, ni poanta v tem medu, maslu in ostalem, dobro je, ker vzgojitelji in učitelji poudarjajo slovensko hrano, lokalno, naše. Mogoče pa s tem tudi vsaj malce vzbudijo zavest pri otrocih da spoštujemo in podpiramo kar je naše. In koliko vaših otrok pozna žgance, kislo zelje, joto, ... jim kuhate te jedi? Jaz jim in z užitkom pojedo.
Heretik1
17. 11. 2017 14.34
+2
Maslo - nasičene maščobne kisline, med - SLADKOR, jabolko - pesticidi, črn kruh balast! In kje je tu zdravje???
Nightyfly
17. 11. 2017 13.15
+1
Zikepike 17.11.2017 09:20:34 7 10 3 Zjutri pol litra kozjeg mleka, kos črnega kruha namazan z domačo mermelado, za kosilo joint čistak seveda domačice, poleg pa zelenjavne polpete in gobovo omakico, mmmmmmmmm jurčki jurčki jurčki....zvecer pa samo nekaj sadja, pošten joint še enkrat sevedaaa...in doooobro mečkanje z ženo v postelji. Boššš zdrav in vesel k Kekec....**********************hahaha , dober prispevek .Dober zajtrk in ostalo ....hehe +++++++
Frane Šajn
17. 11. 2017 13.10
+1
Ja rad bi verjel , da bo res, danes sta mi unuka povedala , da so nekj takega jedli v šoli. Ko sem starejšega vprašal , če mu je bilo všeč je rekel, da ne ve ker ni bil lačen. oni drugi pa tako nič ne je do kosila doma. Upam , da je drugim otrokom teknilo! Konec koncev se o tem modruje že zelo zelo dolgo!
dr.dare
17. 11. 2017 13.12
+0
več kot pol so stran vrgli ampak tega seveda ne bodo pokazali hahahah
Hrabroslav
17. 11. 2017 12.55
+1
Ja seveda, slovensko je treba jest, domaaače. Naprimer gorenjski krompir in korenček, kjer so prejšnji mesec našli pesticide in težke kovine, pa jajčka iz slovenije, kjer so našli pri dveh proizvajalcih, za katere ne povedo naslova, insekticide in strupe, za katere naši pravijo, da sploh niso nevarni. Kar dejte jest zdravo in drago hrano :) Najboljši pa je Medexov med, slovenski med, proizveden v Čilu in Mehiki. Pred enim tednom je bil na FB ju
mikumi
17. 11. 2017 13.15
+2
Ni treba jesti domače, lahko ješ tudi hrano iz raznih hipermarketov ki je iz raznoraznih tretjih držav (ker je cenejša in posledično pomenii večji dobiček) za katero se ne dela nobenih raziskav in je zaradi tega verjetno zdrava.
Superlan
17. 11. 2017 12.29
+6
Sam izogibat se beli moki, beli soli in seveda sladkorjem! Po tem bo že veliko bolje in seveda zdravo. Podpiramo lokalno in domače!
Frane Šajn
17. 11. 2017 13.11
+3
Bo držalo bežite od vsega kar je belo tudi v politiki in zdravje ne more izviseti!
horhinjo
17. 11. 2017 12.21
+2
Malo poglejte od kod prihaja ta med, pa boste videli, da so bile pri tem zajterku čebele zelo malo prisotne, če pa že pa Urugvajske in Belgijske itd. Ker je med tekoč pomeni da je v njem večinoma sladkor. Pravi med namreč kristalizira, zato ga mora čebelar segreti na 40 stopinj da ga sploh lahko pretoči v kozarec.
dr.dare
17. 11. 2017 12.26
+1
lol ti se pa spoznaš na med hahahahaahahah... kaj je že z urugvajskimi in belgijskimi čebelami narobe?
Piko Boss
17. 11. 2017 12.31
+0
mikumi
17. 11. 2017 13.17
+1
Večina ljudi ne ve da NARAVNI MED KRISTALIZIRA in misli da je kristaliziran med ponarejen, pa je ravno obratno.
26277
17. 11. 2017 12.08
-1
Bale...moji zajtrkujejo doma...za ta slo ...zajtrk...se jim....srednja šola....isto je bilo v OŠ..
LOPOVIGOTOVISTE
17. 11. 2017 12.06
-1
MALO VAM NOVIC MANJKA... BRAVO SLOVENSKI POLICIJI.. PADLE PRVE OVADBE ZARADI NEZAKONOTEGA ZADRZEVANJA MIGRANTA...
26277
17. 11. 2017 12.09
+1
dr.dare
17. 11. 2017 12.11
+0
hahahahahhaah kaj pa ovadba pomeni? ovadba se lahko čez 5 min zavrže hahahaha
JanšaBoy
17. 11. 2017 12.06
+3
Slovensko mleko,meso,med,sedaj jajca,itd,itd...vse polno pesticidov in strupov!! NE HVALA!
mikumi
17. 11. 2017 13.19
+1
Tuje pa je vse naravno in brez strupov in pesticidov. Človeška neumnost ne pozna meja.
ping
17. 11. 2017 11.57
+8
Pohvalno je, vendar...Osebno ne verjamem nobenemu politiku, da mu je resnično v interesu zdrava prehrana prebivalcev Slovenije. Konkretno Židan... Dvoličnež. Na krožnike naših otrok v vrtcih in šolah (z nekaj izjemami) dajejo sadje, polnozrnat kruh, zelenjavo..., ki naj bi bilo zdravo. Vse to pa vsebuje velike količine pesticidov,ki jih vsi mi dnevno vnašamo v naše telo, kar dolgoročno zelo škoduje našemu zdravju, to je mrtva hrana. Država pa namesto, da bi zelo spodbujala sonaravno kmetovanje, podpira hmeljarje, ki imajo status kmetov in glede na velike površine zemljišč,ki jih obdelujejo, dobivajo tudi enormne kmetijske subvencije (čeprav niso kmeti). S tem spodbujamo samooskrbo? Hmeljarstvo je industrijsko kmetijstvo, s pridelovanjem hrane nima nič. Škropijo ga 18x letno, z rakotvornimi snovmi, zemlja je zaradi teh škropiv kontaminirana več 10 let... Na račun tega, da bogati peščica ljudi, lahko mi vsi pocrkamo od strupov. Lobiji pa delajo svoje.In naši politiki? Seveda nič. So prijatelji ali zavezniki ali pa podkupljeni. Naj vidim tistega politika,ki bi si upal reči, da nam bo vrnil zdravo hrano, vodo... in se uprl vsem lobijem in multinacionalkam. Takoj ga volim. V moji bližini so posekali prelep nasad starih sort jabolk in zasadili hmelj...
mikumi
17. 11. 2017 13.21
+1
DAEMONIUM
17. 11. 2017 11.53
+5
Spokaj se SMC, kako vas ni sram, direktorjem bi povecali placo tudi do 500 eur, penzionistom pa sten. sli dvigniti pokojnino za 5 eur???? Pa kaj je s to politiko?? 5 eur??? Pa saj boste ljudem z novim davkom pobrali 15 eur za dolgotrajno oskrbo?? Ce to ni res navadna banda potem pa res nevem kdo bi se lahko bil. Da bi upokojenc prisel na 50 eur rabi ziveti se 10 let??? Haha, a oni dvigujejo direktorjem za 500 eur, zakaj rabi upokojenec 100 let???? Moj predlog je da senjim raje kupi strik da se lahko obesijo kot pa da se naprej crkujejo in gnijejo pri se zivem telesu!
dipe
17. 11. 2017 11.39
+0
A so čebele ta prave Slovenske, al pa samo državljanke.
Melonija
17. 11. 2017 11.52
+2
odkimasin
17. 11. 2017 11.29
+0
Naša je imela tud dons slovenski zajtrk, jajčka s smetano!
JanšaBoy
17. 11. 2017 12.06
+1
maligospod
17. 11. 2017 12.07
jps28
17. 11. 2017 11.28
+1
To je umetno podpiranje ceha čebelarjev ( ki vsako leto za 1evr podražijo med). Moj otrok pije čaj z medom večkrat na dan. Medu na kruh namazanega, ter jabolk pa ne je. In zaradi tega bo moj otrok res jedel pravi tradicionalni zajtrk, kot so ga jadli naši starši, pra starši. Kos kruha pa mogoče skodelico mleka, ali bele kave.
Bacuri
17. 11. 2017 12.31
+1
dr.dare
17. 11. 2017 11.24
-1
mene samo zanima koliko je šlo v smeti!!
rambek
17. 11. 2017 11.16
+3
Zaradi tega ni nihce sit
akmt
17. 11. 2017 11.10
+1
Medu predvsem slovenski diabetiki pripisujejo blazno zdravilno moc.In proti tej fami se ne da nic.Med in velike kolicine sadja....Ce mi ne verjamete, povprasajte nase diabetike ( ne jih pa sprasevat o izvidih sladkorja, prosim)
JanšaBoy
17. 11. 2017 12.07
+1
Jah,predvsem slovenskemu medu,tistemu polnemu pesticidov!!! SI smesen.
akmt
17. 11. 2017 11.02
+9
Nikoli se ni jedlo takega zajtrka.Tole je nekaj umetnega, zal in nobena tradicija.Ampak ok, ce s tem spodbujate lokalno pridelano hrano.Ni pa to hrana za vsak dan- sami OH so, razen masla.