Slovenija

'Slovenskih fantov grob' končno dobil tudi slovensko obeležje

Doberdob, 26. 10. 2016 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski predsednik Pahor in njegov italijanski kolega Mattarella sta v Doberdobu skupaj odkrila spomenik, ki so ga postavili slovenskim vojakom ob letošnji 100. obletnici začetka krvave morije na goriškem Krasu med prvo svetovno vojno. Pahor je v nagovoru opozoril, da je to opomnik temu, da vojne ne rešujejo problemov.

Slovenski in italijanski predsednik, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta danes v Doberdobu skupaj odkrila spomenik, ki so ga postavili slovenskim vojakom ob letošnji 100. obletnici začetka krvave morije na goriškem krasu med prvo svetovno vojno. Pahor je v nagovoru opozoril, da je to opomnik temu, da vojne ne rešujejo problemov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor je v govoru zbranim dejal, da vojne ne rešujejo problemov, pač pa ustvarjajo nove. "Vse vojne ustvarjajo nove probleme, zlasti velike, svetovne vojne. Vojna je v osnovi krivična. Praviloma jo spočenjajo nesposobni ali lahkomiselni voditelji, v njih pa grozeče trpijo nič krivi vojaki in nedolžni ljudje," opozarja Pahor in dodaja, da je prva svetovna vojna "najboljši primer tega tragičnega dejstva". "Ni bila nujna, ni bila neizbežna. Svetu in človeštvu ni bilo usojeno, da ga vojna vrže z moralnih tečajev. Tako so se odločili politični in vojaški voditelji. Napačno so bili prepričani, da bodo z vojno rešili probleme in da bo trajala kratek čas. Nič od tega ni bilo res," je opozoril Pahor.

"S postavitvijo tega spomenika opozarjamo sedanje in prihodnje rodove na nesmiselnost človeške tragedije pred stotimi leti. To je spomenik padlim vojakom slovenskih mater. O njih poje žalostna himna Slovencev Oj, Dobredob. Vendar je v metaforičnem smislu, spomenik vsem mladim padlim vojakom, ne glede na narodnost. Je opomnik vsem, ki želijo sprejemati zgodovinske nauke," je v govoru poudaril Pahor in dodal, "da smo se Evropejci iz prve in druge svetovne vojne vendarle naučili osnovnega nauka. Probleme je potrebno reševati po mirni poti. Naše celotno življenje pa bo lepše in lažje, če bomo poleg tega sodelovali in gradili skupen svet miru in blaginje."

Ta spomenik, postavljen slovenskim vojakom, ki so se v prvi svetovni vojni borili za obe na tem prostoru bojujoči strani, je spominski navdih za pogum tem in bodočim rodovom, da gradijo svet brez vojne, svet miru in iskrenega sodelovanja. Predsednik Pahor ob razkritju obeležja v Doberdobu

Predsednik je opozoril da se je na osnovi povojne sprave rodila in razcvetela velika evropska ideja sožitja in poglobljenega brezmejnega sodelovanja in da je bilo ravno zavoljo tega desetletja zapored mogoče brez strahu razmišljati o varni in boljši prihodnosti. "Zavoljo tega zdaj ne smemo brezbrižno slišati/slediti klicu siren, ki z vso zgodovinsko pozabljivostjo znova vabijo evropske narode k vrnitvi na ostre čeri nacionalnih antagonizmov. To, da jih ne bomo preslišali, je zdaj naša najbolj osnovna naloga. Toda to je lažji del. Zahtevnejše bo prepričljivo dokazati koristnost odprtosti in sodelovanja," pravi Pahor in dodaja: "Na nas je, da s politiko mirnega reševanja vseh sporov, z odličnim čezmejnim in dobrososedskim sodelovanjem, z medsebojnim spoštovanjem in poudarjanjem pomena skupne Evrope za trajen mir in varnost, znova okrepimo človeško vero v skupno prihodnost."

Pahor je Mattarelli dejal, da je zelo vesel, da sta se dogovorila za skupno navzočnost ob tej spominski svečanosti. Prav tako je vse pozval, naj to sprejmejo kot skupno sporočilo slovensko-italijanskega prijateljstva in spodbude evropski enotnosti.

Slovesnosti v Doberdobu so se ob predsednikih Pahorju in Mattarelli udeležili tudi slovenski ministri Gorazd Žmavc, Anja Kopač Mrak in Tone Peršak, pa tudi podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec. Prisotna je bila tudi predsednica pokrajine Furlanija-Julijska krajina (FJK) Debora Serracchiani.

'Slovenskih fantov grob' končno dobil tudi slovensko obeležje

Idejno zasnovo spomenika, ki naj bi glede na napovedi stal okoli 30.000 evrov, je pripravil slovenski arhitekt Jože Cej, oblikovali pa so ga v podjetju Kamen Kras v Opatjem selu.

Pobudnika za postavitev spomenika sta bila Kulturni dom Gorica in italijanska občina Doberdob. Čeprav je kraj preko ponarodele pesmi znan kot 'slovenskih fantov grob', pa v njem doslej ni bilo nobenega spominskega obeležja, ki bi opozarjalo na velike žrtve Slovencev na tem območju. Svoje spomenike so postavili Italijani, Hrvati, Madžari in Poljaki, šele zdaj pa tudi Slovenci.

Doberdob je bil med prvo svetovno vojno prizorišče krvavih bojev. Naselje je bilo skoraj v celoti porušeno, saj je prek Doberdobske planote potekala avstro-ogrska obrambna linija soške fronte.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
27. 10. 2016 13.04
+1
Slovenskih fantov in deklet grob je država. Upam,da bodo čez 100 let tudi ti nesrečniki, ki so danes žrtve pogoltnosti dobili spomenik , čeprav jim ni sodila krogla ampak obup
Castrum
27. 10. 2016 08.25
-2
Končno smo postavili spomenik slovenskim vojakom, fantom ki so padli v prvi Vojni. Na vseh frontah skupaj je padlo okoli 35000 Slovencev, kar je več kot Partizanov v WW2, a vendarle se šele v zadnjih letih obuja spomin na njih. Pozno, a vendarle !
JanZiska
27. 10. 2016 08.30
-3
korintos23
27. 10. 2016 08.56
+2
Avstrijci in Nemci bi jim lahko spomenike stavili, za njih so se borili.
korintos23
27. 10. 2016 08.59
+2
Danes pokapamo us tase, zelo svečano, jaz se grem pa raje v Jasenovac poklonit njihovim žrtvam ko se mimo peljem.
Castrum
27. 10. 2016 09.01
+3
Ne korintos, borili so se predvsem za svoj dom in družino. To, da so bili takrat državljani Avstroogrske, je nepomembno. Da o spoštovanju svoje zgodovine in pietete do pokojnih sinov slovenskega naroda, Tebi in podobnim niti ne razlagam.
puspan
27. 10. 2016 09.20
-1
Breder1805
27. 10. 2016 11.34
+0
Nepomembno castrum, si skregan z zgodovino ali si beli-verski fanatik!
HorstWiesel
27. 10. 2016 19.38
CastrumFF kako se je nek Francelj in štajerske boril za svoj dom in družino na soški fronti (primorska)? In pa še nekaj, Avstroogrska, katere državljani so bili, je začela z ww1. Torej, to ni bila obrambna vojna za dom in družino, ampak napadalna osvajalska vojna!!!
DuhSaSjekirom
27. 10. 2016 08.01
+0
Svetozar Borojevuc, tojen na Hrvaskem, solan v Srbiji je bil poveljnik Soske Fronte. Bil je tudi edini NE-Nemski Feldmarsal v Avstroogrski vojski. Eden redkih kinje za Avstroogrsko izbojeval zmage in celo potisnil na koncu vse skupaj s Soske fronte v notranjost Italje. Umrlo.je na tisoce slovencev, prav tako pa Hrvatov, Bosancev in Srbiv. Uoa da katerega nacionalista ne moti dejstvo.je da je Hrvat obtanil Slovenijo. Vsaj zgodovusbke knjige ne lazejo ce.mu ze nihce noce spomenika postavut. Meni je vseeno kdo je kaj, me oa moti da se "pozablja" omenit bistveno.
Castrum
27. 10. 2016 08.20
+2
Če je bil res hrvat (srbi trdijo dajebil srb), zakaj nima spomenika niti na hrvaškem? Sicer pa je že izdelan načrt za postavitev spomenika generalu Borojeviću v Solkanu.
DuhSaSjekirom
27. 10. 2016 08.30
+2
Meni je vseeno...me oa motijo osebki in njihova nacionalisticna orepricanja. Ceprav so ljudje na nasi strani alp veckrat krvaveli skupaj z ramo ob rami. Takrat n biilo cef.urjev.
Kr en tm
27. 10. 2016 10.21
+2
z vsem spoštovanjem do Borojevića, amapk on sam nebi potisnil v Italijo nikogar če nebi severnega dela soške fronte prevzeli nemci s svojimi enotami. Realno smo AO vojska nebi vzdržala še ene italajnske ofenzive.Za kar pa seveda ni kriv on, in definitivno bi mu lahko izkazali več spoštovanja in priznanje.
nikhrast
26. 10. 2016 22.37
+3
Vidim da ge Pahor nekaterim na jetra, zgleda da se je spametoval, komunistom se tudi to naredi.
DuhSaSjekirom
27. 10. 2016 08.05
+2
Ammm prjatu sramotis se z neznanjem. Komunizem je orakticno inel nicno vlogo v 1. svetovni vojni. Kvecjemu je pomagal koncat vojno ker so komunsti v Rusiji bili nezadovoljni z neuspehi Rusije v vojni in somzato odstranili takratnega carja in na kratko povedano koncali svojo udelzbo v vojni. Sedi enka.
Heretik1
26. 10. 2016 21.43
-1
Rana ura, slovenskih fantov grob!
Frane Šajn
26. 10. 2016 21.41
+3
Hojla g. Pohar še dodatni pogreb ustaške srenje je na vidiku! V Barbarinem rovu.
puspan
27. 10. 2016 09.22
+3
Francl pridi že enkrat iz hoste ven, vojne je konec.
Breder1805
27. 10. 2016 11.36
+0
ooResnicA
26. 10. 2016 19.59
+2
Kam je šel denar jugoslovanskih delavcev: Titova vojska ni imela težav z denarjem. Oficirji so imeli na voljo brezplačna stanovanja, številne privilegije in visoke plače. Samo za 26 podzemnih objektov Jugoslovanske vojske je Tito namenil vrtoglavih 90 milijard dolarjev. V današnji vrednosti bi to znašalo več kot 550 milijard. Titov vojaški podzemni bunker pri Konjicu je stal kar 4 milijarde. Vojska je dobila tudi enega najdražjih vojaških objektov na svetu. Vojaško letališče blizu Bihača, s podzemnimi hangarji je stalo takrat neverjetnih 6 milijard, danes bi to znašalo kar 55 milijard dolarjev. V času vojne na Hrvaškem ga je vojska razstrelila, tako da so od milijard ostale le še ruševine.
korintos23
26. 10. 2016 20.01
+4
Juga je bila bogata, tam so bili trdi komunisti, tam se ni kradlo, po spreobrnjenju pa kradejo kak srake.
korintos23
26. 10. 2016 20.02
+5
V Jugi taki kot ti ne bi dolgo kokodajsali, Joža bi jih dal hitro nagačiti!
bertoolin
26. 10. 2016 21.23
+5
Frane Šajn
26. 10. 2016 21.45
+2
ooResnicA vse je na dlani vse naslovljen samo na žalost protipravno pridobljeno in požegnano s slo amebami in hlapci. Drvimo v izginotje še malo in bomo na milost in nemilost v rokah tujcev , ki smo se jih stoletja otepali da bi se rešili spon suženjstva. Poglej kdo nas preprosto za roko vodi v klavnico in pozabo.
Bullschevik
26. 10. 2016 18.20
+5
Komunistična oblast je končno dovolila pokop po vojni pomorjenih, njihov resnični odnos se kaže v nenadni naglici, ko se kosti premetavajo kot polena, ne da bi se ugotavljalo način krute smrti posameznih umorjenih........kaže da se le sramujejo svoje krutosti.
korintos23
26. 10. 2016 20.01
+6
puspan
27. 10. 2016 09.28
+0
Slava vsem tistim, ki so bili uničeni v Jasenovcu, ste pa iz Jasenovca, ko ste bili še ne oblasti, hoteli povečati število žrtev desetkratno, kar se vam danes maščuje. Vsaka žrtev je preveč, ampak s tem, kar ste hoteli narediti, ste škodovali ravno tistim, kateri si tega ne zaslužijo.
Breder1805
27. 10. 2016 11.37
+0
puspan
27. 10. 2016 16.01
janezpodre
26. 10. 2016 17.55
+6
Borat je odličn glumac - na sliki ma tolk mrliški fris, ko Tomaž Terček, ko je povedou "umrl je tovariš Tito".
Jožajoža
26. 10. 2016 17.06
+5
če je uspelo domobrancem prekopat svoje, zakaj še zavednih slovencev ne bi prekopali v maribor.
Najdrazejsa
26. 10. 2016 17.27
-10
Against
26. 10. 2016 18.09
-3
Dpmobranci so JUNAKI, pravijo. Naši oblastniki se že priklanjajo JUNAKOM. Mi smo narobe svet. Kot da bi se naši državniki priklonili ISISu.
Najdrazejsa
26. 10. 2016 18.11
+2
Zame borci za KPJ oblast niso nobeni domoljubja. SFRJ ni bila moja domovina ?
Jožajoža
26. 10. 2016 20.05
-1
kdor zataji domovino,ki ga je šolala,hranila, in starše , ki so domovino jugoslavijo radi imeli, se imenuje domobranec, v svetu se pa takim reče izdajalci lastnega naroda. žal, so ti sedaj na oblasti. zgodovina tega ne pozna, kajti zmagovalna koalicija, med katero je bila tudi jugoslavija, piše pravila.
Jožajoža
26. 10. 2016 21.26
+6
pokvarjen komunist se priklanja vsakemu, od katerega ima koristi, pravi komunist pa dela za ljudi
Najdrazejsa
26. 10. 2016 16.45
+4
Z Italijani moramo biti v dobrih odnosih. Njihov Karitas namreč prehranjuje našo vojsko, ki jo uničuje nesposobna leva vlada.
korintos23
26. 10. 2016 16.47
+6
Tako je, včeraj so jim kostanje pekli, slovenske, kradejo jih pri nas kak srake.
ivan.z Doba
26. 10. 2016 16.39
+3
*uk, slovenskih fantov grob.
komarec
26. 10. 2016 15.59
+6
Kot vse kaže bo v kratkem demantirana Pahorjeva trditev, da vojne ne rešujejo problemov. Probleme povzročajo politiki njegovega kova.
Bullschevik
26. 10. 2016 15.43
-3
Pohitite, da boste pokopali do 100-te obletnice vse pomorjene v prvih letih svobodne Jugoslavije. Upam .da takrat ne bo pogrebnik zagovornik morilcev.
korintos23
26. 10. 2016 16.27
+8
Sami so si bili krivi, a so morali biti Dolfijevi hlapci?
Najdrazejsa
26. 10. 2016 16.43
-8
1 letni otroci ? Imaš vnuke ? Upam, da se jim kaj hudega zgodi. Pošteno bi bilo.
korintos23
26. 10. 2016 16.48
+3
Dolfa je jemal samo dveletne? Hlapec bo vedno hlapec.
Najdrazejsa
26. 10. 2016 17.29
-2
NiVseRes
26. 10. 2016 15.17
+12
Zakaj so potem slovenski vojaki ta trenutek v vojni..
Karantanija
26. 10. 2016 14.48
+28
"Oj, Doberdob, slovenskih fantov grob. Kjer smo kri prelivali za svobodo domovino, kjer smo jih pokopali, slovenske fante."NAJ SE NE ZGODI NIKOLI VEČ!
Karantanija
26. 10. 2016 14.49
+9
Žal nam ne pokažete ene fotografije celotnega spomenika!
Kajtimar
27. 10. 2016 10.36
pojdi ga pogledat. ni daleč. imajo blizu tudi slovensko ostarijo