Slovenija

Židan: Če želi EU ohraniti kredibilnost, mora stati na strani tistih držav, ki v celoti spoštujejo evropski pravni red

Ljubljana/Zagreb, 22. 12. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem so zadržani do novice, da naj bi jim Evropska komisija odobrila izjemo pri uporabi imena teran, vztrajajo pa, da je to legitimna pravica istrskih proizvajalcev vina. Slovenija pa je po besedah ministra na EK podala novo pritožbo zaradi kršitev hrvaških pridelovalcev, ki uporabljajo to ime.

Izjema bi neuradno veljala za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte "teran". Ta izjema bi bila mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran" in obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice.
Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so zadržani do izjav slovenskega kmetijskega ministra Dejana Židana, da bo Evropska komisija dovolila Hrvaški izjemo pri uporabi imena teran. Poudarili so, da Evropska komisija za zdaj sprememb še ni sprejela.

Hrvaška vztraja pri stališču, da imajo hrvaški pridelovalci legitimno pravico proizvajati in prodajati vino z označbo sorte teran znotraj zaščitene zemljepisne označbe Hrvatska Istra. "Od začetka skupaj z Evropsko komisijo delamo na rešitvi, ki bo upoštevala interes vseh strani, ter pričakujemo hitro pravno rešitev tega primera. Prepričani smo, da imamo pravne in zgodovinske argumente, ki gredo v prid hrvaškim proizvajalcem," so poudarili.

Iskre se med Ljubljano in Zagrebom tokrat krešejo zaradi terana.
Iskre se med Ljubljano in Zagrebom tokrat krešejo zaradi terana. FOTO: Thinkstock
Letos so na Hrvaškem v promet spravili 5210 hektolitrov vina teran.

Kraški vinarji opozarjajo, da Hrvaška krši pravni red EU, ker v hrvaških trgovinah še vedno tržijo hrvaško vino z oznako teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti.

Na Hrvaškem trdijo, da je Slovenija z zemljepisno označbo porekla zaščitila sorto teran, kar po mnenju Zagreba ni dovoljeno, saj slovenski teran proizvajajo iz sorte grozdja refošk, medtem ko je v hrvaški Istri sorta teran.

Slovenska stran medtem meni, da bi komisija s sprejetjem hrvaških argumentov prekoračila svoja pooblastila. Če bo prišlo do sprožitve postopka za odobritev izjeme, bo Slovenija, kot je napovedal Židan, uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev, ne izključuje niti možnosti tožbe proti komisiji.

Slovenija je teran zaščitila leta 2000, ko Hrvaška ni poslala ugovora, čeprav je imela možnost. Prav tako pa ni zaprosila za morebitno izjemo za označevanje z nazivom sorte v času pristopnih pogajanj v EU, ko ji je pravni red to omogočal.

Židan: Če želi EU ohraniti kredibilnost, mora stati na strani tistih držav, ki v celoti spoštujejo evropski pravni red

Slovenija je po besedah kmetijskega ministra Židana na Evropsko komisijo danes podala pritožbo v zvezi s kršitvami hrvaških pridelovalcev in v zvezi z neukrepanjem hrvaških pristojnih organov glede teh kršitev.

Minister je poudaril, da Slovenija vztraja pri trditvi, da Hrvaška nima pravice do uporabe imena "teran". "Evropska komisija je v svojem sporočilu včeraj jasno poudarila, da je Teran zaščitena označba porekla za vino iz Krasa, zato se vsako označevanje hrvaškega vina z nazivom teran še vedno obravnava kot kršitev," je bil jasen Židan.

"Če želi Evropska unija ohraniti kredibilnost, pričakujem, da bo tudi v sporih stala na strani tistih držav, ki v celoti spoštujemo evropski pravni red, ne pa, da išče alibi za države, ki kršijo evropski pravni red" je še dodal Židan. Zahteval je srečanje z evropskim komisarjem, ki je trenutno na dopustu, zato se bo z njim najverjetneje srečal v novem letu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helvecijaner
23. 12. 2016 09.59
Židan naj vsaj proba poskrbet za svojo kredibilnost potem bo tudi slo bolj kredibilna, kaj se pa EU tiče se bo pa moral Židan lepo držat repa na 28 mestu.Dokler bojo njegovi levi lažnivci v EU parlamentu mi nebomo nikjer rešili nobenega problema na int. nivoju.Sploh pa ne z Korlom in zblojeno vlado birokratov.
rde?kar
22. 12. 2016 22.59
+0
Uživajte v prodani in okradeni državi. Pujsi se vam smeijo.
rde?kar
22. 12. 2016 22.58
-1
Rdeči poguba za slovenijo . Sramota živeti v taki državi ,da ti rdeči bleferji vladajo.
korintos23
23. 12. 2016 09.55
+3
Sramota si ti, največja, hrvateki so za tabo!
rde?kar
22. 12. 2016 22.55
-1
Še pijačo nam zapravite . Uničili boste vse
dajno
22. 12. 2016 22.55
+2
Židan največji bler
mallonge
22. 12. 2016 22.46
+4
Jaka je ta indoevropska zaščita. Do prvega vogala in do prvega skorumpiranega komisarja.
mallonge
22. 12. 2016 22.40
+2
Ta je čist pozabu, da so dama tud sam barabe nagrajene.
johanca123
22. 12. 2016 20.33
+3
Ekspert za prasce bolš da je tih, ker ta rdeč nikol niso bili kredibilni!
helvecijaner
22. 12. 2016 20.24
+3
V vladi vlada klika slovenskega propada. Vse eni drugim podpisujejo in z vsemi oslarijami,ki jih naumijo se vsi v koaliciji strinjajo kot lubadar z židanom tako židan z cerarom in korlom. Karkoli so začeli piši kuči propalo. Sedaj kupujejo penziče za glasove pa čeprav bo zaradi tega gospodarstvo še naprej crkovalo. Narod vse se vrača vse se plača !! S to vlado manj morja, manj gozdov,manj vinskega prava hikk.Vsega manj in več propadlega a važno kaj reče zagovornik JU & JS M C imamo proračunsko rast, malo morgen.
mariomandzukic
22. 12. 2016 19.58
-1
janezi nimate sans,mi smo jaci,teran je nas,vi ga itak pridelujete iz refoska
Kollerik
22. 12. 2016 19.49
+1
Hrvaška visoka politika očitno nima kaj drugega za početi, kot metati polena pod noge svojim sosedam. Pa saj nimamo večnih problemov z verolomnimi hrvati samo mi, tu so še vsi drugi, od srbov do bosancev.... Hrvaški politiki je namreč dosti dosti lažje hujskat svoje državljane proti "sovražnikom", pa naj so to to enkrat srbi, drugič slovenci, tretjič partizani in tako naprej.... kot pa obnovit svojo zavoženo, spufano domovino in dat narodu zaposlitev, kruh, ter blagostanje.
mariomandzukic
22. 12. 2016 19.59
+0
vi slovenci nas hrvatov ne zanimate kaj dost,imamo mi prevec svojih sovraznikov da bi se se z vami nepomembnezi ukvarjali
evian2016
22. 12. 2016 19.24
-1
Kaksni komentarji... Zidan a ste mogoce pozabili, da je bila ob sajenju teh trt se vedno ena drzava. Pa da je bila Ta vinska trta uradno prodana hrvatom. Kaj ste pa takrat mislili. Na nivoju katerega razumete je zadevo taksna. Vi bi najrajsi prodali kino vstopnico in takoj zatem prepovedali ogled filma. E pa zaj.. Ste se in prav je tako.
evian2016
22. 12. 2016 19.11
-1
Zidan pa ja ne bos ti o kredibilnosti nakladal v ceneni lopovski drzavi v Kateri vec kakor polovica ljudi izjemno slabo zivi ob poslusanju nakladacev... No saj vam in vam podobnim tako in tako vsaka se tako butasta tema prav pride.. Bedniki.
Antropozofija
22. 12. 2016 18.41
+2
SEveda ne smemo kriviti Hrvatov, ampak si moramo natočiti čistega vina in priznati nsposobnost slovenskih politikov, ki meji že na sabotažo.
dostojevski II
22. 12. 2016 17.43
+5
Po Drogi, Kolinski, Žitu, Mercatorju... še teran v CRO roke. Hvala dragi osamosvojitelji. Za samostojno državo, za drugo Švico, kjer je večina prehrambene panoge v hrvaških rokah.
Nightyfly
22. 12. 2016 18.17
+7
Oni dan sem bral Putrleta , da je treba vrniti vse tisto kar je bilo revolucionarno vzeto .nekaj tajkega . Tovaris Ptrle , saj ste bil tovaris a ne -vcasih . Kaj pa je bilo revolucionarno vzeto , gozdovi ,ki bi morali biti ze stoletja v lasti Slovencev , dve nalepsi jezeri ? Od kdaj pa ima ,ali mora imeti Cerkev taka bogastva in imetje , da lahko skrbi za cloveske duse ? a ni dovolj vsa pozlata ,ki jo imajo cerkve in na sebi duhovni ?
KladivoSi
22. 12. 2016 18.17
+4
Sej ves zakaj, hrvati so nas mocno spijonirali, pa so zvedi marsikateri greh slovenske politike.Mislis,da se bodo gospodje odpovedli super polozajem v zameno,da bodo lahko hrvate obtozili vohunjenja. To je to ker slovenija domoljubov v politiki ne premore ,pac pa same gresnike ,ki bi lastno mater prodali,kaj da lastne zemlje in naroda ne.
Nightyfly
22. 12. 2016 18.19
+2
dostojevski , ja , imate popolnoma prav .Nesposobnezi so leta 91 prevzeli Slovenijo v svoje roke .Rezultat je katastrofalen .
Netajkun
22. 12. 2016 18.58
+0
Kako naj potem rečemo časom med 1982 in 1990 . . . mogoče ZLATI ČASI časi ( ob pomanjkanju bencina , redukcijah elektrike , zelo dragih uvoženih izdelkih , Yugotih in katrcah , ogromni inflaciji in posledično plačilni valuti DEM , . . ) . Pa naj bodo to dobri stari zlati časi . . po 1991 pa ena sama katastrofa , he he he . . kako gre že tista pesem . . naši , naši , sami naši . . in smo , kjer smo .
proofreader
22. 12. 2016 17.34
+5
Kdaj gremo ven iz te zmešane EU?
FCBarcaa
22. 12. 2016 16.33
-2
Zej se bo vojna zacela pocas ..
Suckhead
22. 12. 2016 16.30
+4
Če smo ga zaščitili mi ga nam ne more dobeden vzeti pa je ahko gdo hoče.
vladaricaumov
22. 12. 2016 16.28
+7
Istra je itak slovenska, tko da ne vem, v cem je problem.
Nightyfly
22. 12. 2016 18.28
+3
vladarica , zelo sem razocaran z obnasanjem hrvaske . Da ne bo nesporazuma ,tudi s sposobnostmi zunanjih ministrov , se posebno Erjavca . Pa tudi Pahorja . Zakaj ? Zato ker jaz razmisljam drugace . In sem to tudi leta nazaj napisal tu gor na forumih , ceprav potem popljuvan . Diplomacija Slovenije bi morala biti do vseh drzav ,ki mejijo na Slovenijo ekvidistantna in strogo profesionalna ,to pomeni - striktno v okvirih pogodb , dogovorov ,ali stiska rok , ki vodijo konsekventno do ratifikacije necesa dogovorjenega . Vsi ti kvazi politiki in diplomati so se sli kekce , don juane s poljubljanjem in ne vem cem se . To je bil in je absurd . Hrvati ne bodo nikoli nehali napadati Slovenije .Dajte si to zatakniti za klobuk . Razen ko jim bo trda sla za nohte . Amen . Nihce na tem svetu ne more ostati suveren , ce ni zmozen braniti svoje integritete in premozenja .
AlternativeFacts
22. 12. 2016 16.25
+12
Če slovenska politika še ni dojela, EU komisija se ne pipa tistih, ki imajo hrbtenico. madžari in njihov Tokaj, je kdo hotel njim vsiliti kaj podobnega? Ali Italijani in njihov Proseco? Ja mi smo pa oprode EU komisije in takim se potem dogaja to kar se dogaja sedaj s Teranom.....
Nightyfly
22. 12. 2016 18.31