FOTO: Pesniško navdihnjen Pahor pozdravil maturante:' Dan se trudi biti tako čudovit, kot ste vi, sreča je na strani pogumnih ljudi'

Maturantje zaključujejo enega najlepših obdobij v svojem življenju. Opoldne so preplavili ulice številnih mest in zaplesali maturantsko četvorko, temu pa sledi zabava, ki pa naj poteka brez alkohola, opozarjajo pristojni. Je pa ljubljanske maturante tudi letos pozdravil predsednik Pahor.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (22)

 • Maturantska parada 2017 - 19
 • Maturantska parada 2017 - 20
 • Maturantska parada 2017 - 22
 • Maturantska parada 2017 - 21
 • Maturantska parada 2017 - 18
 • Maturantska parada 2017 - 17
 • Maturantska parada 2017 - 16
 • Maturantska parada 2017 - 14
 • Maturantska parada 2017 - 15
 • Maturantska parada 2017 - 13
 • Maturantska parada 2017 - 12
 • Maturantska parada 2017 - 11
 • Maturantska parada 2017 - 10
 • Maturantska parada 2017 - 9
 • Maturantska parada 2017 - 8
 • Maturantska parada 2017 - 7
 • Maturantska parada 2017 - 6
 • Maturantska parada 2017 - 5
 • Maturantska parada 2017 - 4
 • Maturantska parada 2017 - 3
 • Maturantska parada 2017 - 2
 • Maturantska parada 2017 - 1

Ni lepšega kot slovo od srednje šole s plesom in zabavo. Tudi letos so maturantje iz različnih krajev po Sloveniji zavzeli ulice in se od srednje šole poslovili s plesom četvorke. Točno opoldne so, tako kot tudi po nekaterih drugih krajih v Evropi, zavrteli ob spremljavi Straussove melodije. Plesnemu dogodku sledi zabava, ki pa naj poteka brez alkohola, opozarjajo pristojni in pozivajo mlade k abstiniranju.

Maturantska parada 2017 - 7

Maturantski ples je razgibal ulice slovenskih mest. (Foto: Damjan Žibert)

Maribor po 'vzoru' Ljubljane z dvema četvorkama

Ko je danes opoldne v številnih krajih po Sloveniji zadonel Straussov Radetski marš, so maturanti, oblečeni v majice enake barve ter opremljeni z dežniki, baloni in piščalkami, sklenili roke in zaplesali četvorko. Lepo število plesalcev se je zbralo med drugim v Mariboru, kjer so imeli letos zaradi sporov med organizatorji prvič dve prizorišči.

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Od leta 2001 do danes je povezal več kot 300.000 maturantov iz več kot 100 evropskih mest in več kot desetih držav.

Kot prejšnja leta je maturantska četvorka v Mariboru v organizaciji plesne šole Pingi in podpori Plesne zveze Slovenije potekala na Trgu Leona Štuklja, novost pa je bil ples v Mestnem parku v organizaciji plesne šole Salsero.

Župan Andrej Fištravec se je presenetljivo udeležil slednje in tam nagovoril plesalce. "Maribor je tako velik, da je očitno že trg premajhen in sta potrebni dve lokaciji," je dejal in pojasnil, da se je za udeležbo na Maturantski paradi v parku odločil, ker jo prireja plesna šola, ki je imela v tem šolskem letu na mariborskih šolah največ maturantskih plesov.

Mnogo daljšo tradicijo prirejanja takšne množične prireditve na prostem v Mariboru ima plesna šola Pingi, in sicer pod nazivom Maturantska četvorka. "Od leta 2002, ko se je plesalo samo v sedmih slovenskih krajih, peljemo prireditev v Mariboru. Leta 2005 je prvič šel projekt v tujino in ključne zasluge za to ima Mestna občina Maribor s takratnim županom Borisom Sovičem, ki je k sodelovanju povabil štiri pobratena mesta," je pojasnil vodja plesne šole Pingi Rudi Kocbek.

Maturantska parada 2017 - 20

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. (Foto: Damjan Žibert)

Letos je njihova Maturantska četvorka potekala v 54 mestih v sedmih državah, med drugim tudi v 20 mestih v Sloveniji, ki so jih povezali z neposrednim radijskim javljanjem. "Zato nam je nenavadno, da kraj, ki je pobudnik mednarodne četvorke in je povezal ne le Slovenijo ampak tudi Maribor z drugimi državami in mesti, razdvaja prireditev in maturante. To ni v redu," je dejal.

Spori in dogovori

Organizacijo tradicionalne zabave za maturante so tudi v minulih letih spremljali številni spori, ki so vodili v dva ločena plesa četvork. Maturantsko parado organizira plesna šola Urška Pro, Maturantsko četvorko pa v okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesna zveza Slovenije (PZS). Osrednje prizorišče prve je v Ljubljani, druge v Mariboru.

Morebitne zaplete zaradi maturantske parade v prestolnici je lani preprečil ljubljanski župan Zoran Janković, na katerega so se zaradi vsakoletnih sporov med organizatorji obrnile srednje in plesne šole. Dogovorili so se o pravilih, ki bodo veljala prihodnjih pet let, in sicer, da je glavni organizator parade v Ljubljani plesna šola Urška Pro, uporaba Slovenske ceste pa bo za vse plesalce brezplačna.

Maturantska parada 2017 - 17

Predsednik Pahor s svojo partnerico. (Foto: Damjan Žibert)

Maturantke in maturante pozdravil predsednik Pahor

Danes je tam maturante, kot vselej opremljene z majicami, dežniki in piščalkami, pričakal zabaven program, pozdravil pa jih je tudi predsednik republike Borut Pahor. "Dan se trudi biti tako čudovit, kot ste vi, sreča je na strani pogumnih ljudi," je dejal in jim zaželel, naj uživajo.

Danes so sicer plesali tudi v 20 slovenskih in več kot 30 krajih sedmih evropskih držav. 

Tudi brez alkohola se lahko zabavamo

Na ministrstvu za zdravje so v sporočilu za javnost pozvali, "naj maturanti po vsej Sloveniji tudi ta dan pihajo 0,0" in za njih v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - Slovenija piha 0,0 pripravili tudi posebno nagradno igro.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so dijake spodbudili, naj zaključek srednješolskih dni odplešejo brez alkohola, in se tako pridružili tudi pozivu ministrstva za zdravje, inšpekcijskih služb, policije in nevladnih organizacij. "Na NIJZ si prizadevamo, da bi bilo pitja alkohola med mladostniki čim manj, saj so mladi zaradi razvojnih sprememb občutljivejši za škodo, ki lahko nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Da bi zagotovili okolja, kjer bi bila dostopnost alkohola čim manjša pozivamo šole, občine, župane, policijske uprave, in vse tiste, ki lahko prispevajo k poteku dogodka, da bi vsi skupaj zmanjšali oziroma preprečili popivanje in opijanje mladih," so zapisali.

Pitje alkohola v Sloveniji je pogosto povezano z miti, ki so se sčasoma oblikovali in ohranili v naši družbi, pa čeprav niso resnični, opozarjajo na NIJZ. Eden od takih mitov je, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Kar pa seveda ni res. "Raziskave v Sloveniji kažejo, da je sicer večina mladostnikov že poskusila alkohol, a je povsem zmotno prepričanje, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Le redki mladostniki, 14 odstotkov 15-letnikov alkohol pije redno, to je tedensko,« še navajajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 105
brabusednet 20.05.2017 17:57:59
Slec se miška mala,pa nič.
Več komentarjev