Slovenija

Slovo paragonskih blokov. Ne pozabite kupiti vezane knjige

Ljubljana, 26. 01. 2015 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Paragonski bloki od sobote dalje ne bodo več dovoljeni. Zamenjale jih bodo vezane knjige, zavezanci za davek, ki bodo za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabljali vezano knjigo računov, pa jo morajo pred prvo uporabo potrditi pri Finančni upravi.

Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oz. elektronske naprave, bodo morali od sobote dalje izdajati račune iz posebne vezane knjige računov. Te prihajajo na prodajne police najpozneje v torek, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Vezane knjige računov je predvidela novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ v okviru boja proti sivi ekonomiji sprejel decembra lani. Obvezne bodo za zavezance, ki so doslej uporabljali t.i. paragonske bloke, katerih uporaba od sobote dalje ne bo več dovoljena.

Poleg tega pa bodo morali vezane knjige računov za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti ponudniki blaga in storitev, ki račune sicer izdajajo z uporabo računalniških programov oz. elektronskih naprav, a to zaradi okvare programa ali naprave oz. zaradi izpada električne energije ne bo mogoče.

Fursov vzorec vezane knjige. Prve vezane knjige računov bodo v prosti prodaji na voljo že danes oziroma jutri.
Fursov vzorec vezane knjige. Prve vezane knjige računov bodo v prosti prodaji na voljo že danes oziroma jutri. FOTO: Furs

Kako potrditi vezano knjigo?

Pred prvo uporabo bo treba vezano knjigo računov potrditi pri Furs, kjer pričakujejo, da bo večina zavezancev to uredila preko portala eDavki. Potrditev se izvede tako, da preko portala vložijo ustrezen obrazec, v katerega vpišejo serijske številke vezanih knjig računov, ki jih želijo potrditi.

Preko portala eDavki morajo vezane knjige računov potrjevati tisti zavezanci, za katere je na ta način predpisano tudi vlaganje davčnih napovedi in ostalih vlog oz. obrazcev za Furs. Vsi ostali bodo lahko to opravili tudi osebno na finančnem uradu.

Prvi dan obvezne uporabe novosti - to je v soboto, 31. januarja, bodo na Fursu med 8. in 13. uro za potrjevanje vezanih knjig računov organizirali dežurstvo. Dežurstvo se bo izvajalo na sedežih finančnih uradov, izključno za potrebe potrjevanja vezanih knjig računov.

Vezane knjige v prodaji od jutri dalje

Vezane knjige računov bo mogoče kupiti v prosti prodaji na trgu, in sicer pri založnikih, ki so od Fursa pridobili ustrezne identifikacijske oznake. Teh je za zdaj deset. Med njimi je DZS, kjer so povedali, da bo nove tiskovine mogoče v njihovih poslovalnicah kupiti od torka dopoldne.

Vezana knjiga računov - vprašanja in odgovori, ki so jih pripravili na FURS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.