Slovenija

SLS: Tam naj stoji še najmanj 100 let

Ljubljana, 12. 08. 2009 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pobudi društva Prijatelji Triglava glede ohranitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava se pridružujejo tudi v SLS: "Ministrstvo za kulturo mora storiti vse za njegovo zaščito.“

Nedavni pobudi društva Prijatelji Triglava in današnjemu pozivu Svetovnega slovenskega kongresa v zvezi z ohranitvijo Aljaževega stolpa v svojem originalu na vrhu najvišje slovenske gore Triglav se pridružuje tudi SLS.

Sodi Aljažev stolp na vrh Triglava ali v muzej?
Sodi Aljažev stolp na vrh Triglava ali v muzej? FOTO:

"Aljažev stolp je eden najmočnejših simbolov slovenstva," je v sporočilu za javnost poudaril poslanec Janez Ribič, zato mora ministrstvo za kulturo storiti vse, da ustrezno in strokovno zaščiti Aljažev stolp na vrhu Triglava tako, da bo stolp v svojem originalu tam stal še najmanj sto let. "Aljažev stolp ni komercialni predmet, temveč simbol slovenstva, poln zgodovinske vrednosti, in velik spomin vsakega planinca, ki se je kdaj koli povzpel na vrh Triglava," je še zapisal Ribič.

Dodal je še, da so bili v Novi generaciji, podmladku SLS, zelo presenečeni nad izjavo ministrice za kulturo Majde Širca, ki je "v vsej svoji strokovnosti podala izjavo, v kateri primerja dve izjemni stvaritvi, ki se jih enostavno sporočilno ne da primerjati. V eni od izjav v medijih je Aljažev stolp obravnavala enako kot kakšen kip (Robbov vodnjak, op. a.) in ne simbol slovenstva, kar nedvomno je." Javno so jo pozvali, naj bo pri morebitnem nadaljnjem obravnavanju katerega koli slovenskega simbola bolj previdna in razumevajoča do vseh, ki "v sebi čutimo in nosimo vsaj kanček slovenskega ponosa". Sporna izjava po njihovem mnenju kaže na to, da ministrica preprosto ne loči simbolov slovenstva od slovenskih umetnin.

Spomnimo ...

Pobudo, da bi stolp, če bi se izkazala potreba po tem, prestavili v muzej, je pred časom podala Planinska zveza Slovenije (PZS). Menijo namreč, da je spomenik načel zob časa in da bi ga bilo zato smiselno umakniti, namesto njega pa postaviti njegovo repliko.

Simbol slovenstva

Stolp na Triglavu je leta 1895, potem ko je za pet goldinarjev poprej kupil vrh Triglava in Kredarico, postavil takratni župnik na Dovjem Jakob Aljaž. Stolp je imel štiri manjša okna, visok je bil 1,90 metra, v premeru pa je meril 1,25 metra. Narejen je iz debele pocinkane pločevine, prvega pa je izdelal Anton Belec. Postavljen je na betonske temelje in ozemljen s strelovodom.

Pred nekaj dnevi so na vrhu Triglava predstavniki civilne iniciative Prijatelji Triglava protestirali, saj se ne strinjajo s prestavitvijo Aljaževega stolpa v muzej.
Pred nekaj dnevi so na vrhu Triglava predstavniki civilne iniciative Prijatelji Triglava protestirali, saj se ne strinjajo s prestavitvijo Aljaževega stolpa v muzej. FOTO: POP TV

9. septembra 1999 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, v odloku države pa je zapisano: "Aljažev stolp je simbol, ki označuje najvišjo točko slovenskega ozemlja, vrh 2864 metrov visokega Triglava. Valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu je bila postavljena kot mejnik, ki je označil slovensko lastnino vrha slovenske gore. Celota je izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Slovenije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 08. 2009 07.38
Če smo pravna država, je že strajni čas da z osrednejga območja TNP-ja, še več, s samega vrha našeha očaka, gore in simbola, odstranimo to skropucalo, črno gradnjo, s katero je Jakob Aljaž oskrunil najvišji vrh Julijskih Alp! Kako sploh komu pride na misel tako bizarna ideja!?
Buena Vita
12. 08. 2009 23.57
ČE ŠIRČEVKA Z PODGANO SPI POTEM NIMA POTREBE DA SPLOH SPREGOVORI,,,KER TAK BABLJ NIMA NOBENE OLIKE ŽE S TEM KER JE PRIPRAVLJENA ŽALIT 70%DRŽAVLJANOV SLOVENIJE S PODGANO-FUJ
Snowi
12. 08. 2009 19.36
hehe...pomoje je to ironično napisano( strokovnost)
tron3
12. 08. 2009 18.58
Od kdaj pa imata strokovnost in Majda Širca kaj skupnega?
Snowi
12. 08. 2009 18.24
Zadnč je dau izjavo dr. iz področja kovin iz Inštituta Jožefa Štefana, rekel je , da lahko stolp, brez začšite zdrži v enakem stanju vsaj še 100 let, z zaščito še dlje. To pomeni, da ni nikakršneka razloga, da ga menjajo,itd Podpiran vsa prizadevanja podmladka SLS! Kar tako naprej!
Tonček Balonček
12. 08. 2009 18.16
Vs e stranke s epridružujejo gibanju proti rušenju temeljev tega stolpa in transferju jekla v Mojstrano! Nobena politična opcija ne podpira tega, od kod zdaj polarizacija, da so za ohranitev stolpa pošteni Slovenci, komunajzarji bi ga pa odpeljali v Mojstrano. Končno ima tisti klerikalni župnik vna Dovjem dovoljšen vpliv, da bi kjonec koncev to prepovedal, Mojstrančanom pri nedeljski pridigi zabičal, naj ne dovolijo te skrunitve. On seveda modro molči in se muza ob tej izmišljeni poletni kumari! Morda za vsem stoji Kučan!? Kot vedno!
frako
12. 08. 2009 16.59
povejo naj če je treba kaj obnovit pa kaj pa se jst upam zoganierat da bo tak kot nou bez stroškou za državo. sam to ponavad ne pali ok 100 000 eur stroškou 50 zame 50 za ostale na vladi.
est
12. 08. 2009 16.59
Strokovnjaki- kemiki so ugotovili, da obstaja zaščita za kovino, ki lahko ohrani stolp še za 100 let. Aljažev stolp naj ostane na vrhu Triglava in razprava je zaključena. Posvetiti se je potrebno bolj pomembnim temam.
mastaflash
12. 08. 2009 16.52
haha noel, ti ga sekas :)
123_Zoke_vec_ni
12. 08. 2009 16.50
Jojjoj, kaj bo porekel ata Stanovnik, zdaj ko ni več peterokrake na vrhu Aljaževega stolpa??... jojjoj - revidiranje zgodovine?? belogardisti zmagujejo??.... Hohoho, simbol slovenstva je postavil župnik - predstavnik Katoliške Cerkve!! Kakšne simbole slovenstva so pa vzpostavili komunisti??? Teharje??
noel83
12. 08. 2009 16.35
Važn da se skoz te SLS oglašajo sam tm k ni treba to vsi vemo da more gor ostat oni so mel pa zih 5 urno sejo da so to izjavl!!