Slovenija

Smeti ne nastanejo kar same od sebe. In odpadki niso nujno nekaj umazanega, ampak uporabna surovina

Ljubljana, 19. 11. 2016 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mateja Klavs
Komentarji
44

Sodelavci mi v šali pravijo "smetarska inšpektorica". In priznam, avtomatično pogledam proti košu, ko nekdo vanj kaj vrže, in ja, zmoti me, ko vidim koga, da plastenko odvrže v koš za ostale odpadke. Ali ko se bananin olupek znajde v splošnih odpadkih, ker "je koš z biološkimi odpadki predaleč". Še bolj me razjezijo izgovori v smislu: "Zakaj bi sploh ločevali, saj na koncu itak vse konča v istem košu." ali "Saj ločevanje ne bo ničesar spremenilo."

Tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 29. novembra, je dematerializacija. ''Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma, da bi jih proizvedli čim manj? Kako lahko to doseže posameznik? Tako, da si na primer že pred nakupom zastavi tri ključna vprašanja: Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (imeti) in ali lahko kupim rabljeno, predelano ali popravljeno?''

Samo lani so gospodinjstva v Sloveniji "zbrala" več kot 110 ton odpadne embalaže ali 133 kilogramov na človeka. 133 kilogramov! In po statističnih podatkih se količina odpadne embalaže povečuje – tako je bilo lani te za skoraj tretjino več kot leta 2013. Velikokrat v smeti roma tudi hrana in stare, a še uporabne stvari.

Zato se je v državah EU rodila ideja o evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Ideja je ozaveščati vse Evropejce o zmanjševanju odpadkov, ponovni uporabi in strategiji recikliranja.

Samo pomislite: v trgovini, na tržnici, ko si vzamemo kavo za na pot … povsod nas spremljajo vrečke in embalaža, ki na koncu postanejo odpadek. Nedavno sem zgroženo opazila, da koš z embalažo dva človeka lahko napolniva v enem samem dnevu. Pa se imava oba s partnerjem za okoljsko zavedna in paziva, da ne bi preveč smetila. A po večjem nakupu zalog hrane ne gre drugače (ok, gre, a na to stopnjo še nisva prilezla). Torej, odhod v trgovino. Nakup delikates. Papirnato-plastična embalaža in pogosto še en listič plastike vmes. "Da se salama ne prime". Paket testenin, ki jih doma pretresem v stekleno posodo. In ostane plastična vrečka, ki takoj roma v smeti. Pivo v pločevinkah. Mleko v kartonasti embalaži. Kilogram krompirja v vrečki. Tuna v konzervi. Tablica čokolade, zavita v lično embalažo. Da o kozmetičnih izdelkih sploh ne govorim. Seznam gre v nedogled!

Temelj odgovornega odnosa do okolja je aktivno spreminjanje kulture obnašanja in ravnanja.
Temelj odgovornega odnosa do okolja je aktivno spreminjanje kulture obnašanja in ravnanja. FOTO: Aljoša Kravanja
Ob tednu zmanjševanja odpadkov smo pripravili več člankov, in sicer bomo razbijali mite o smeteh, pojasnili, kako podaljšati življenjsko dobo stvarem, da ne postanejo (prehitro) smeti, objavili pa bomo tudi pogovor s Slovenko, ki skuša živeti brez embalaže in zmanjšati količino odpadkov na minimum.

Se sploh še kdo spomni časov, ko so v trgovinah hrano prodajali "na kilo", ko smo na tržnici sadje in zelenjavo dobili v škrnicelj in so bile plenice še pralne? Današnja potrošniška družba ima velik problem in ta problem je odpadna embalaža. To je povezano z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa smo krivi tudi potrošniki sami, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže. Te je res ogromno, ogromno pa je tudi zanikanje ljudi. Da je čisto vseeno, ali stvari vržemo v en ali drug koš. A pri tem se mnogi ne zavedajo, da so največje breme za okolje smeti, ki obležijo nekje na nekem smetišču daleč od oči, namesto, da bi jih reciklirali. Dejstvo je, da je z odpadki, ki se znajdejo v napačnem košu, več dela, s tem pa so povezani tudi dodatni stroški. A veliko ljudem je za to čisto vseeno, dokler jih ne udari po žepu. Po drugi strani pa ob pravilnem ločevanju odpadkov zmanjšamo vplive na okolje, hkrati so ti odpadki vir surovin v industrij, z reciklažo pa porabimo tudi manj naravnih virov.

Občudujem ljudi, ki so se zavestno odločili, da bodo opravili z odpadki. Čudim se, kako je možno, da imajo na leto za en kozarec smeti. In to niso ljudje iz nekih daljnjih držav, živijo tudi v Sloveniji. In že z malimi prilagoditvami, spremembami nakupovalnih navad in vedenja, lahko vsak od nas ustvari manj smeti. Začnemo lahko s tem, da kupimo samo toliko hrane, kot je potrebujemo. V trgovini ne vzemite vrečke, če je res ne potrebujete. Namesto tega vzemite s seboj vrečko za večkratno uporabo. Poskusite namesto pripravljenih omak v embalaži skuhati svojo iz svežih sestavin. Že res, da kuhanje vzame več časa, a naredili boste dvakratno dobro. Jedli boste bolj zdravo in imeli manj odpadkov.

Vedno več šol se pridružuje Ekošoli, programu, ki je namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki.
Vedno več šol se pridružuje Ekošoli, programu, ki je namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki. FOTO: Ekošola

Predvsem pa se vse začne pri otrocih. In lepo je slišati, da se vedno več šol pridružuje raznim projektom in akcijam, kjer se mladi med drugim učijo, kako biti bolj prijazni do okolja. Akcije zbiranja odpadnega papirja so postale že stalnica, tudi akcije zbiranja plastičnih zamaškov so zelo razširjene, šole vedno več reciklirajo, odpovedale so se plastičnim vrečkam pri malici, pa plastičnim kozarčkom, ponekod so uvedli hladilnike za odvečno malico ...

Upanje za boljšo prihodnost z manj odpadki so tudi projekti na nivoju države in občin. Tako sta se na primer že leta 2014 Ljubljana in Vrhnika pridružili evropski mreži lokalnih skupnosti na poti do življenja brez odpadkov. V Sloveniji tudi številne druge občine reciklirajo 60 ali 70 odstotkov odpadkov. A to je še vedno malo v primerjavi s Švedsko, ki reciklira kar 99 odstotkov odpadkov, in je lahko zgled celemu svetu. Manj kot odstotek smeti iz gospodinjstev na Švedskem konča na smetiščih. Ostale ali reciklirajo ali sežigajo, s čimer dobivajo energijo za ogrevanje švedskih domov in za elektriko. Bomo kdaj tudi mi prišli tako daleč?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kemuri
22. 11. 2016 08.18
+1
Šaljivci, češ da mi ločujeo odpadke zase in ne zaradi njih..nebuloza leta..prihranimo vam na ure dela, da vi več zaslužite, na koncu pa dobiš šre pljunek v obraz kot sem ga dobil včeraj. Pripeljem v zbirni center mešano embalažo, konzerve, kartone strgane na kose, plastenke itd..pa me napade uslužbenka, češ da mi je že zadnjikrat rekla da tega ne sprejemajo in jo lepo opozorim da so mi z uprave rekli da lahko takšne vrsto embalažo vozim v zbirni center namesto da k njim hodim po nove vreče. Pa ženska tega ne razume in vztraja, razsuje pred vsemi eno od vreč in želi dokazati češ kaj vse jaz vlačim in ji želim podtakniti očitno jedrske odpadke ali kaj..? Pa vzame v roke cigaretno škatlo in maha z njo, češ kaj je to, pa ji razložim da je to embalaža od cigaret, pa vzame v roke plastično zaveso in ji spet ni jasno da je to plastika..grem do kontejnerjev namenjenih tem odpadkom, začuda vse prazno..začuda samo do njene izjave, češ da bo ona mogla te vreče nakladat pa sama vozit na odlagališče..a tako ji rečem a tu je problem, ne ljubi se vam tega vozit na Ptuj..ok.sem poklical upravo, pa ni bilo nekega odziva, pa še bo, ker se zadeva ne bo kar tako zaključila..plačujemo odpadke, jih vestno sorrtiram pa sem še nadlegovanja in poniževanje s strani uslužbencev.
kemuri
22. 11. 2016 08.32
+1
..s tem da ni bilo prvič kar je bila gospa nesramna..cel mesec nisem peljal odpadne ograje na odlagališče ker je bil zabojnik vedno poln..ko se odločimo da bo pa takrat peljal ograjo pa kaj me brigs koliko je železna v kontejnerji, ker imam jaz tudi pravico oddat le to..Me začne ženska napadat da bo ves prostor za druge porabil..pa ji rečem da je kontejner že itak poln in da bi naj spremljala kako ljudje mečejo odpadni material..pa sem sam splezal v kontejner in naredil red in prostor za to mojo ograjo..pred tem sem pripeljal gradbeni material, mi reče da pri njih tega ne morem odložiti, čiste betonske sohe za grozdje so bile...pa rečem ok..si izposodim avto s prikolico zaradi voženj po avto, na odlagališče naredim dobrih 150 kilometrov, sicer imam zbirni center 1 km od doma...ok, ni problema..dokler ne pridem naslednjič v zbirni center pa dela takrat en fant..pa vidim da ljudje veselo vozijo beton odpadni, šut in še kaj..pa ga vprašam od kdaj pa imate dovoljeno vozit gradbeni material, pa me gleda čudno in reče da od samega začetka...pa se samo nasmehnemo sam pri sebi in si Mislim svoje...a včeraj pa je bila pika na i in se zadeva ne bo zaključila zgolj pri zafrkavanju s strani zaposlene.
kemuri
22. 11. 2016 08.53
+1
In ja dragi komunalni..jaz bom še zmeraj ločeval odpadke, sploh papir in karton, ki ju bom odslej lepo kuril doma, namesto da si kupujemo sežigalne kocke, butci, da lahko vi služite na račun moje prizadevnosti..nič več...let It burn..
KladivoSi
21. 11. 2016 10.57
+3
Avstrija odpadke meša z lesno biomaso in jih sežiga. In s te proizvaja "obovljivo energijo" na daljavo. Ker pa potrošnik plačaza odvoz smeti,pri tem služi 100tine mio €, ker tudi za kupljeno elektriko,toploto ali klimo plačuje. No pri nas smo pa šli v žal nedokončan drugi blok NEK, in sramoto od projekta Trbovlje,kateri če že bi moral kuriti smeti ne pa da plačujemo za odvoz v tujino kjer delajo dobiček iz tega. Kot drugo tovarna za reciklažo n nacionalnem nivoju bi že zdavnaj.morala stati. Ampak ne kumonajzeri ne svečkarji ne vidijo dlje od svojga žepa. Prave seljačine v evropskem merilu.
bodi
20. 11. 2016 19.34
+4
hehe dobro nas nate...gujejo pa saj prodajalec plačuje razgradnjo oziroma ko kupiš izdelek zraven plačaš uničenje ne to ni dovolj po vsem temu moramo še plačati odvoz katerega smo že plačali.Samo to si poglejte prej smo imeli zastonj odvoz bio odpadke saj izdelujejo gnojilo itd. iz tega potem so dodali kante za plastiko nakar smo dobili položnico za odvoz bio odpatkov saj naj bi od tega imeli same stroške haha dobr nas ožemajo .
asdfghjklqwertz
20. 11. 2016 18.13
+1
V čem je smisel ločevanja odpadkov?? Pride mariborski tovornjak, snaga, pobere prvi kontajner, pobere drugega s steklom, pobere tretjega, in gre ... kot da v drugemni bilo stekla ... pol pa še ločuj ... Nemci imajo to strogo porihtano, enako francozi ...
Principat
20. 11. 2016 10.25
-2
raziskava prodajne stelaže s prehrambenimi izdelki je pokazala katastrofalne rezultate , 18 % embalaže in kar je bilo zastrašujoče , kemije , ki so jo sešteli je bila kar zastrupljojoča ,, podatki ( interni od yyyyy ) in nikoli plasirani v javnost
flojdi
19. 11. 2016 16.48
+6
.pa dobr. jest ločujem. že dolgo. poleg tega pa ne mečem papirja v kontejnerje , ampak ga zbiram v škatle, ki jih dobijo ali šole ali vrtci. ravno tako zbiram pločevinke ,od paradajza ipd, špirale koledarjev, pač vse na kar se prime magnet, in to dajem ljudem , ki zbirajo železo. / poleg tega pa kupujem čimmanj v neprozornih embalažah ( ker so itak napolnjene le do 3/4, ko mi hočejo dat v štacuni žlico zaske v plastično škatlo, prosim, da mi jo dajo le v papir. meso kupim le postreženo, nikoli v tisti blesavi škatli. občudujem" pa videne , ki dajo eno limono v eno vrečko, dve banani v drugo vrečko, in 3korenčke v tretjo Plastično vrečko. / ali : če ljudje ne bi hoteli kupovat Smeti, jih UniEni ne bi več delali.
flojdi
19. 11. 2016 16.53
+6
. tako pa : prvič plačaš embalažo ob nakupu , po tem pa plačaš še enx : odvoz. torej te 3x oberejo, ker eni jo še Prodajo.
macro
19. 11. 2016 17.07
-2
Oprosti jaz dam vsak korencek v posebno vrecko.
flojdi
19. 11. 2016 17.14
+1
macro
19. 11. 2016 20.13
-2
No .. Ker si rekel kako eni dajo korencek v eno.. Banane v drugo.. Jaz dam vsaki korencek posebaj v vrecko
nonna
20. 11. 2016 09.09
+2
fjodi Ločujem odpadke, ampak tudi jaz dajem eno limono v eno vrečko, dve banani v drugo.... To pa zato, ker grem vedno na expres blagajno in tam, ko skeniraš en izdelek, ga moraš odložiti na odlagalno polico, sicer te ne spusti naprej. Enostavno te avtomatske blagajne ne omogočajo, da bi skenirala dva ali tri artikle in nato vse istočasno odložila na odlagalno polico.
flojdi
20. 11. 2016 16.38
-1
.lepo. ampak jaz, ko vzamem 3 korenčke, en por, 2banani, ali podobno , nalepim po tehtanju nalepko direkt na eno korenje , eno banano in na en por. tudi na taBrzinski se da to lepo IzLožit , in po skeniranju preložit v tisto vrečko , ki je tam. in jaz iz nje po tem spet vse poberem in zložim v moj platneni cekar. edino kar dam v plastično vrečko je krompir. pa še to vrečko lahko znam še naprej ponovno uporabljat dokler ni res čisto hin
bodi
20. 11. 2016 19.38
+2
flojdi lepo to narediš ampak ko nekdo za tabo stoji se mu zdiš malo čuden po kratkem času pa že potihem godrnja saj se mu že mudi pa da ne bo pomote če res tako delaš si zelo osveščen kar je prav
Mario71
19. 11. 2016 16.08
+6
plačujemo snago, da pobira smeti. ko bodo oni mene plačevali da ločujem za njih, bom, do takrat pa ne. Pripelji smeti al pa odpadne kovine..če niso ločene dobiš manj, ali ti pa reče, loči jih sam. Jaz plačam njih da odpeljejejo, oni naj pa mene da extra sortiram za njih, fair play.
nonna
20. 11. 2016 08.59
+2
A se ti sploh zavedaš, da z ločevanjem odpadkov ne pomagaš snagi, ampak pomagaš ohranjanju planeta in narave? A je res tako težko ločiti odpadke in dat vsakega v svoj kontejner?
Heretik1
19. 11. 2016 15.47
+6
Bananin olupek se da koristno porabiti. Najprej ga posušiš, potem pa skadiš.
ni_mi_vse_eno
19. 11. 2016 13.17
+13
Smeti ne nastanejo same od sebe, ampak v tem ekonomskem sistemu plačujemo inžinirje, da skonstruirajo stroj, ki se bo pokvaril takoj po preteku garancijskega roka. Naš sistem mora stalno eksponentno rasti in to dosežemo tako, da zagotovimo stalno eksponentno rast odpadkov. Pojdimo v trgovino in kupimo stvari, ki jih ne potrebujemo, da jih bomo lahko zavrgli kot smeti, ker s tem bomo koristili našemu sistemu in povečevali eksponentno rast, ki je nujno potrebna za blaginjo nas vseh.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
19. 11. 2016 13.07
+13
Pridno ločujte, da lahko Snaga služi od prodaje vaših smeti.... Za prodajo za surovine morajo biti vsi odpadki ločeni, zato pridno ločujte, da ima Snaga od vas korist.....
ni_mi_vse_eno
19. 11. 2016 13.18
+1
Na arso preberemo: "Na področju odlaganja odpadkov je od julija 2009 prepovedano odlaganje neobdelanih odpadkov, poleg tega je bila uvedena finančna garancija za upravljavce odlagališč. Sežiganje odpadkov poteka v treh sežigalnicah, od tega v dveh z izkoristkom energije." :)
Mitja Bi?ek
19. 11. 2016 11.55
+2
Je pa zelo res, da ljudje, kakršnokoli stvar, ki jo ne rabi več enostavno vrže stran ali pač pelje na komunalo!Od tehnike, bele tehnike oblačil, hrane itd.!Se pravi, če bi vsak , ki kakršnokoli uporabno stvar podaril tistemu, ki nima bi bilo revežev , vsaj v Sloveniji za polovico manj...In celo, z brskanjem po smeteh, bi lahko zaslužil veliko več kot 620 evrov na mesec, veliko več kot recimo nekdo, ki dela po 8 ali več ur za manj kot 620 evrov...Mogoče pa bi se celo našel kdo, ki bi te "odpadne" stvari zbiral, sortiral, in če bi vsako stvar prodal samo za 10 evrov, (cena, ki si jo laho privošči vsak) bi zaslužil sam in še omogočil kulturen dostop do stvari ljudem, ki nimajo ali si ne morejo privoščiti...
macro
19. 11. 2016 15.52
+5
Nastavis ob cesti.. Uporabno ljudje poberejo... Neuporabno bi pa Snaga odpeljala..
macro
19. 11. 2016 17.13
+3
Zakaj pa ne. To je recikliranje.. Ne rabim kavca nastavim na cesto, ce ga kdo potrebuje si ga bo vzel domov.. Nimam stroskov odvoza, oglasov itd.. Nekdo bo pustil star polomljen okvir.. Nekomu bo sluzil kot kurjava, za podpret nekaj.. Ce pa ne naj Snaga odpelje in to bi bilo tedensko.. Smeti v bistvu ni. Ljudje pa manj zapravljajo.. Reciklirajo.. Krog zakljucen.
torkov
19. 11. 2016 11.45
+8
Zelo slabo napisano. Brez konkretnih podatkov in z napačnimi podatki. In tudi Slovenija je po deležu ločevanja odpadkov v samem vrhu med vsemi državami na svetu (drugo mesto).
FAUSTOS1
19. 11. 2016 11.44
+6
NA ptuju je župan ukinil vse zabojnike,tako da sedaj pač ali smeti kuriš ali pa jih shranjuješ v stanovanju en mesec,ker takrat jih lahko oddaš-BUTALCI
Opazujemvas
19. 11. 2016 11.15
+1
Gospa samooklicana inšpektorica, če bi bili zaposlena pri meni, ne bi imeli časa gledati, kaj kdo meče v smeti. Če pa bi že to delali pa bi hitro bili prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.Manj gledati okoli, več delati pa vas bo tudi to minilo.
JoC13
19. 11. 2016 10.55
+9
Se nam kasirate za odvoz smeti, tak da kr lepo sami ločujte.... Mojega dela tud noben drug namesto mene ne opravla...
Borec21
19. 11. 2016 10.52
+5
če bi uvedli samo sistem, da se lahko določena stvar popravi in da je s tem oproščena ddv, ker je to bolje za okolje z vidika onesnaževanja kot izrabe virov bi bilo pol manj smeti. Sp . ji bi rastli kot gobe po dežju in ljudje bi stvari dajal popravljati ni marsikdo bi se s tem lahko preživel ampak v SLo to ni možno
pomlad82
19. 11. 2016 10.27
+6
V naših" ostalih odpadkih" je ga.inšpektorica, pri pregledu, našla "en bananin olupek", ki so ga pomotoma odvrgli otroci v napačen smetnjak za smeti. Zaradi enega samega olupka sem, na smetnjaku, dobila obvestilo in grožnjo s plačilom kazni. Bolano..... Ne bi rekla, da bi pri pregledu gospa našla PVC embalažo, steklo ali pa pločevinke. Ali pa cel kup bananinih olupkov....Z grožnjamo ne dosežeš pri meni popolnoma nič. Se bomo že znašli na drugačen način...
relos
19. 11. 2016 09.35
+10
Halooo avtorji....bananin olupek ne sme v kompostnik - je preveč strupen
wolfterier
19. 11. 2016 09.58
+3
Tu se lahko navežem na prejšnji članek...nekateri pobirajo smeti iz smetnjakov in jih kurijo doma v pečeh.Smrdi,smrdi...
Uporabnik215111
19. 11. 2016 10.01
+2
Ja res je. Bananin olupek mokro, ostalo v bio.
Quatflow
19. 11. 2016 11.22
+5
Toliko krega glede vsega, treba je začeti pri samem izvoru in pridelavi vse hrane, poleg tega embalaže proizvajat iz čimbolj razgradljivih sestavin, čistila iz čimmanj kemikalij in sintetike, vrečke s seboj nositi, ne pa vršt puške v koruzo..ah saj je vse že tko al tko zastrupljen..to ni opravičilo za nikogar..
lodz68
19. 11. 2016 09.30
+29
Zanimivo, v nemčiji v trgovini Penny vržeš plastenko 0,5 piva ki ga plačaš 50 centov v avtomat ki ga zmelje in za to dobiš 25 centov.Zakaj tega ni pri nas ??? Zato ker jim mi mečemo denar v smeti pa še plačujemo-torej dvojni plus kar pomeni da imajo naši 2 krat več profita kot pa Švabi.V čem je pol point ločevanja če jaz nekomu rivam keš v žep ??? Brezvezze,ne ločujte in ne delajte profit drugim tale sistem je pisan na kožo samo izbrancem.
wolfterier
19. 11. 2016 11.32
+29
Na Hrvaškem odkupujejo plastenke,nikjer ne vidiš odvržene,vse poberejo...
dragson
19. 11. 2016 22.22
-3
Tudi na Hrvaškem bodo morali začet ločevat. Tudi na njih že EU pritiska.
ficfiric 1
19. 11. 2016 09.16
+6
Hahaha..pa koga briga locevanje...zdej bom pa jaz reseval planet medtem ko ga tisti ki so za to mastno placani fino svinjajo...larifari....me ne zanima kaj bo ko me stegne...jaz se verjetno ne bom sekiral...mularija pa se bo ze znasla..tko kot smo se mi in ostali pred nami...je pa to locevanje in neki ogrevanje planeta in plincki in blablabla sam se ena muha s katero bajno sluzijo...zdej se ogreva, cez 20 let bodo tulili pa o ohlajanju...pac nova delovna mesta in cel kup agencij ki se borijo ane..;-)...sej vemo kako to gre...pac vsak ve zase..men je vseeno kam letijo smeti..pa se presneto drago placujemo odvoz ki se zgodi vsake 14dni...medtem pa kup smradu psi vlacijo okrog...in jaz se bom sekiral...heh...
kekec414
19. 11. 2016 12.42
+5
vse lepo in prav sam upam da nisi eden tistih ki smeti vozijo v gozd in naravo... tisti ko to delate, ker vem da se najde kdo tak tule.. ste res podn od človeka... in niste za drgam k za na smetišče :) glede ločevanja je pa to sam en vlek marketing.. en služi na cel naš račun...