Slovenija

Večina načrtuje ali pa že ima višje cene komunalnih storitev

Ljubljana, 28. 01. 2013 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dopolnitev uredbe o oblikovanju cen komunalnih storitev je poskrbela za nezadovoljstvo med izvajalci. Kljub dopolnilu pa imajo ponekod že višje cene določenih storitev, pričakovati pa je, da bodo povišanju cen v naslednjih mesecih sledile številne občine.

Uredba je sprva popolnoma ukinila obvezno soglasje pristojnega ministrstva in oblikovanje cen komunalnih storitev popolnoma prepustila občinam. Nato je vlada sprejela dopolnitev, ki določa, da morajo za več kot 30-odstotno podražitev izvajalci pridobiti dovoljenje ministrstva za okolje.

Na področju cen komunalnih storitev očitno še vedno vlada velika zmeda. Nova uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja omogoča prosto oblikovanje cen komunalnih storitev, a 31. decembra lani je vlada sprejela še dopolnitev k tej uredbi. Tako so se že narejeni izračuni o tem, koliko se bodo storitve dražile v posameznih občinah, marsikje porušile.

V prestolnici in okoliških občinah, kjer deluje JP Snaga, cen komunalnih storitev še niso povišali. Kot so za 24ur.com povedali v JP Snaga, nameravajo obračun popraviti v drugem četrtletju letošnjega leta. Dodali so, da bo na višino položnice posameznega uporabnika morda bolj kot določila nove uredbe vplival spremenjen in nadgrajen način zbiranja komunalnih odpadkov. Višje položnice lahko pričakujejo tisti, ki so po oceni Snage pri ločevanju odpadkov pokazali manjši napredek in premalo dosledno ločujejo. "Govorimo predvsem o večstanovanjskih stavbah," so razložili na Snagi. Na Snagi pričakujejo, da se bo po prilagoditvi obračuna novi metodologiji povprečna položnica zvišala za 2 oziroma 3 evre.

Na Snagi pričakujejo, da se bo po prilagoditvi obračuna novi metodologiji povprečna položnica zvišala za 2 oziroma 3 evre.
Na Snagi pričakujejo, da se bo po prilagoditvi obračuna novi metodologiji povprečna položnica zvišala za 2 oziroma 3 evre. FOTO: Thinkstock

Komunala Novo mesto ima nove cene že oblikovane

V osmih občinah dolenjske regije, kjer deluje Komunala Novo mesto, se bo cena za zbiranje in odvoz odpadkov povišala za 6,85 odstotka. Cena odvajanja odpadnih voda se bo povišala za 8,02 odstotka, čiščenja odpadnih voda pa za 10,63 odstotka. Medtem pa se cene storitev zbiranja in odvoza odpadkov, odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Mesti občini Novo mesto višajo za pet odstotkov.

V novomeški komunali pravijo, da povečanje cene še zdaleč ne pokriva polnih lastnih cen izvajanja storitev, bo pa prispevalo določena sredstva za pokrivanje stroškov najema infrastrukture. To po besedah predstavnikov novomeške komunale pomeni, da bodo občine imele več namenskih sredstev za nujno obnovo komunalne infrastrukture, v določenih občinah pa se bo delno znižalo tudi subvencioniranje cen komunalnih storitev, ki jih zdaj plačujejo iz občinskih proračunov.

Na območju Mestne občine Kranj je s prvim dnevom letošnjega leta v veljavo stopila cena zbiranja in prevoza bioloških odpadkov, ki so jo v občini sprejeli že leta 2010. Nova cena brez DDV je 0,042 evra na liter na mesec. Tako se bodo na primer za uporabnika 80-litrskega zabojnika za biološke odpadke mesečni izdatki v zimskem obdobju, ko redni odvoz bioloških odpadkov poteka na 14 dni, povečali za 1,83 evra, v obdobju tedenskega odvoza pa za 3,65 evra na mesec. Cena bo upoštevana pri obračunu storitev za mesec januar, in sicer na položnicah, ki jih bodo gospodinjstva prejela v februarju.

Na območju Mestne občine Kranj je s prvim dnevom letošnjega leta v veljavo stopila cena zbiranja in prevoza bioloških odpadkov.
Na območju Mestne občine Kranj je s prvim dnevom letošnjega leta v veljavo stopila cena zbiranja in prevoza bioloških odpadkov. FOTO: POP TV

Dopolnitev uredbe pokvarila načrte na Primorskem

V občini Piran pa so se odločili, da bodo cene za ravnanje z odpadki pa tudi cene za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda ostale na decembrski ravni. Pravijo, da je vlada s tem, ko je 31. decembra lani sprejela uredbo, ki je dopolnila uredbo o metodologiji za oblikovanje cen, na neki način spet zamrznila cene. Tako bo zdaj JP Okolje Piran v skladu z novo uredbo pripravilo nov elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev javne službe. Predvidoma marca oziroma aprila ga bodo poslali v obravnavo na občinski svet. "Na ta način bo občinski svet ponovno obravnaval spremembo cen komunalnih storitev," pravijo v JP Okolje Piran.

Iz Komunale Nova Gorica so nam sporočili, da ni "na zahodu nič novega". "Še vedno se dogovarjamo z občinami, zato cen še nismo uskladili," so nam na naša vprašanja odgovorili v prejšnjem tednu. Sicer naj bi po poročanju STA v Novi Gorici ceno komunalnih storitev povišali za 100 odstotkov, vendar postopoma. Štiričlanska družina, ki za komunalne storitve zdaj plačuje 14 evrov mesečno, bi tako čez približno leto dni plačevala 28 evrov.

Direktor ajdovske komunalne družbe Egon Stopar je ocenil, da dopolnitev uredbe ni bila oblikovana na podlagi strokovnih, temveč izključno političnih argumentov. Pravi, da je zaradi svoje nejasnosti spremenila že tako problematičen položaj na področju izvajanja in nadaljnjega razvoja komunalnih storitev v popolnoma nevzdržnega. "Predvsem je ta administrativni poseg izredno krivičen do izvajalcev in občin, ki imajo tudi 10 let stare, izjemno nizke cene, katerih povišanje je popolnoma upravičeno," je v svojem odzivu zapisal Stopar. Tak primer sta po njegovih besedah Ajdovščina in Vipava. Stopar je razložil, da so bile tudi povišane cene, ki so jih oblikovali še po starem pravilniku, še vedno krepko nižje od povprečja cen v Sloveniji. "Trenutno še ne vemo, kako se bo zadeva razpletla, bomo pa vsekakor poskušali narediti vse, da bomo potrebno uskladitev cen čim prej uveljavili, ker bomo sicer imeli zelo velike probleme s poslovanjem," je sporočil Stopar.

Mariborski mestni svet je 7. januarja sprejel sklep o zamrznitvi cen komunalnih storitev v Mestni občini Maribor.
Mariborski mestni svet je 7. januarja sprejel sklep o zamrznitvi cen komunalnih storitev v Mestni občini Maribor. FOTO: POP TV
Ker je v Mariboru odstopil župan in se politične razmere še niso umirile, so cene komunalnih storitev zamrznili do konca marca.

V celjskem podjetju Simbio so 1. januarja začeli uporabnikom obračunavati zbiranje in obdelavo bioloških odpadkov. Podražitev za uporabnike v večstanovanjskih objektih pomeni nekaj deset centov višje zneske na položnici. Svoje storitve so 1. januarja podražili tudi v podjetju Vodovod-kanalizacija Celje, vendar se pri večstanovanjskih objektih cena vode praktično ne bo spremenila. Pri individualnih objektih pa se odstotek obremenitve uporabnika poveča v odvisnosti od količine porabljene vode in vrste storitve. V povprečju se bodo cene zvišale za štiri odstotke.

V Velenju še ne vedo, kakšne bodo podražitve, na Ptuju podražitev še nimajo

V Velenju še ne vedo, kdaj in za koliko bodo dvignili cene. Komunalno podjetje Velenje je decembra lani predlagalo 60-odstotno zvišanje cen, vendar so ta predlog vse tri šaleške občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki zavrnile.

Na Ptuju za zdaj niso predvidene podražitve. "Te bi lahko bile izpeljane nekje v sredini tega leta. Zaenkrat tudi ni znana višina podražitev," je pojasnil direktor družbe Javne službe Ptuj Alen Hodnik.

V Rušah se bo za povprečno gospodinjstvo v občini cena vodarine zvišala za šest odstotkov, za gospodarstvo pa se bo znižala za osem odstotkov. Cena za odvoz odpadkov se bo povečala za osem odstotkov.

Koroške občine imajo težave pri določanju cene za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov.
Koroške občine imajo težave pri določanju cene za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov. FOTO: Thinkstock

Na območju občin zgornje Dravske doline se bodo cene komunalnih storitev, razen zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov, sprva zvišale za 30 odstotkov, v nadaljevanju pa bodo občinskim svetom predlagali dodatno zvišanje. Gospodinjstvo, ki mesečno porabi 12 kubičnih metrov vode in je za to doslej plačevalo od dva do tri evre na mesec, bo moralo v prihodnje po izračunih komunalnega podjetja odšteti pet do šest evrov.

Glede zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov imajo koroške občine, ki so lani v okviru poskusnega obratovanja regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod prešle na skupni sistem ravnanja z odpadki, težave pri določanju cene. Glede tega je še veliko nejasnega, saj ne dobijo enotnega in jasnega pojasnila uredbe.

Direktor komunalnega podjetja Log, ki pokriva Mežiško dolino, Štefan Šumah pa je povedal, da se bodo cene na postavki zbiranje in odvoz smeti v povprečju dvignile za okoli 20 odstotkov. Glede cen pitne vode in kanalščine je dejal, da v Mežiški dolini načrtujejo dvig cen nekje v sredini leta, vendar tudi manj, kot je dovoljeno z dopolnitvijo k uredbi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kalhant
28. 01. 2013 17.56
+2
V bistvu nas dvakrat okol prenesejo1
kalhant
28. 01. 2013 17.56
+3
Vsako leto se izboljšuje procent ločenih odpadkov, s kateimi že itak služijo, mi pa vsako leto imamo Večji znesek na položnici!
liskub
28. 01. 2013 16.34
+5
Kdaj bo pa kdo rekel povišali vam bomo plače in pokojnine,samo dražite barabe ki nimate nikoli dosti samo uničujete ljudi jim pobirate denar ste pa vsi kvazi menežerji nesposobni.
krda
28. 01. 2013 16.25
+3
KOT JE NEKDO POD MANO NAPISAL.ZAKAJ RABIMO 200 OBČIN?ZAKAJ SE KDO NE VTAKNE V TO BIROKRACIJO , KI NAS STANE ŠE PA ŠE!!!!!????
siupamoizvedetiresnico
28. 01. 2013 13.23
+9
"V celjskem podjetju Simbio so 1. januarja začeli uporabnikom obračunavati zbiranje in obdelavo bioloških odpadkov. Podražitev za uporabnike v večstanovanjskih objektih pomeni nekaj deset centov višje zneske na položnici. " LAŽ !!! LAŽ!!! LAŽ!!! Decemberska položnica 12€, januarska položnica 28€ to je 16€ razlike in ne nekaj dest centov, če mi kak primerek ne verjam mu lahko pokažem odrezke.
mimic
28. 01. 2013 16.45
+1
ivoandric
28. 01. 2013 13.18
+12
Ti komunalarji se pa res delajo norca iz poštenih ljudi. Če vam sedaj smeti ločimo že uporabniki (beri plačniki komunalnih storitev), bi morala biti položnica cenejša. Tako da nam ni potrebno prodajat buč, saj ni potreben visok IQ, da se ugotovi, da tukaj nekaj smrdil.
mimic
28. 01. 2013 16.46
+2
bo treba pred eu sodišče, saj so naša zasedena ali okužena!!!!! (preveč žlahte)
mastablasta
28. 01. 2013 12.58
+10
Kumunalne storitve bi morale imeti kvečjemu nižjop ceno oz. bi morale biti skoraj zastonj saj sta odvoz in predelava odpadkov v veliki večini že plačana s strani proizvajalcev izdelkov. poglejte zeleno piko in podobne znake. in kaj pomenijo. to je še ena lopovščina kjer oni dobijo denar dvakrat. enkrat od proizvajalcev in enkrat od stanovalcev. če pogledate na na primer plastenko ledenega časa boste videli znak da so odvoz in predelava že plačana. saj vendar morajo to narediti, ker vseh smeti ljudje ne odvržemo doma ampak precej po raznih koših, ki so npr. ob pločniku. tako da to je treba vse razgnat in stroške na novo preračunat. se strinjam da je za bio odpadke v stanovanjih potrebno plačati odvoz, vendar ne pa tudi za tiste odpadke za katere je odvoz, predelava/razgradnja že plačan.
furmank
28. 01. 2013 12.29
+15
Komunalna podjetja so v državni lasti , iz katerih se napajajo številni lopovi, in kot take je treba ukiniti. Komunalo pa dati v privat roke tistim ki bodo to dejavnost najceneje upravljali.
pacifik12
28. 01. 2013 12.44
+4
Komunala je skoraj bi lahko rekli naravni monopol. Kot vodovod ker se ti ne splača vlagat v novo vodovodno omrežje ali komunalno omrežje in zidat svoje lastno smetišče. Če bi privatiziral bi bilo samo še slabše.
pankration
28. 01. 2013 12.10
+7
Nekoč sem peljal azbestne plošče na deponijo. Lastik plošč plačal takso za azbestne materiale. Potem mi delavec na deponi naroči naj skipam, kjer skipajo navadni smetarski kamioni. Rečeno storjeno. Takoj ko sem skipal je prišel velik bager ter vse pred sabo zmlel (organske odpadke, azbest, plastiko, ....)ter vse zravnal z zemljo. Če se cene surovin večajo. Ne vem zakaj morajo dvignit ceno storitev. Se pravi, da oni 2x pridobijo.Na položnici in na recikliranju materialov. Banda požrešna. Ko sem peljal 200 kg plastike na dinos mi uslužbenka reče, da ne dobim nič, oziroma bom moral še jaz plačat. Plasika je takoj romala v navadni kontejner
nusa-slovenija
28. 01. 2013 12.07
+5
Odpadke ločujejo po vsem razvitem svetu, pri nas je problem organizacija, ki je predraga. Je pa res da odpadkov marsikje pri nas še sploh ne ločujejo...
Maday
28. 01. 2013 11.58
+10
Prvo je potrebno odstranit Občinski nebodigatreba, potem pa vse ostalo..
tsdafsdfsfgjhtz
28. 01. 2013 11.49
+2
Kdaj bo naslednja vstaja?
V41
28. 01. 2013 12.42
+2
Deželni glavar
28. 01. 2013 14.00
+1
Biofanatik
28. 01. 2013 11.30
+12
Počakte še na druge položnice komunale, niso samo smeti komunala je tud voda , kanalščina in še kej si bojo zmislil. U končni fazi bo 100€ več na mesec, Banda pokvarjena!
Praškovarit
28. 01. 2013 11.11
+13
ko so nam navlekli dodatne kontejnerje so rekli, da zaradi tega odvozi ne bodo nič dražji. toliko o tem
Maday
28. 01. 2013 11.07
+7
Tu si državljani naj gredo revolucijo, in drastično zmanjšajo Občine bodo denar še nazaj dobili...
Skopušnik
28. 01. 2013 11.02
+9
Pa še nekaj, da vam šine v glavo.... sončna energija.... zakaj plačujem večje položnice za nekaj kar se pridobiva zastonj??
zigc06
28. 01. 2013 11.01
-1
No ja meni je vseeno. Položnoco za smeti imam v višini 5 evrov, tako da je to skoraj zastonj, v primerjavi z računom za mobilni telefon pa televizijo,...Pri smeteh saj vidim da nekaj odpeljejo.
Maday
28. 01. 2013 10.59
+22
Edina rešitev za manjše položnice je Likvidacija vsaj 150 Občin...
Ajda46
28. 01. 2013 11.07
+15
New York z vec miljoni prebivalcev ima enega zupana, dvomilijonska Slovenija pa krepko cez 200 teh zajedalcev in njihovega sporta. Saj ni res, pa je!
siupamoizvedetiresnico
28. 01. 2013 11.38
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ajda46
28. 01. 2013 10.59
+8
Ce bi se penzije ali pa minimalni dohodek povecali za 2-3 Eur na mesec, bi bilo med politiki neskoncno razprav na to temo (ne glede na to, koliko vsaka razprava stane). Ce pa se vecina storitev neopazno povisuje pa "nikome nista". Kje je govora o kaksnem usklajevanju dohodkov z rastjo cen? Smo pa sposobni prirejati non stop karnevale, ki so sami sebi namen ali so namenjeni "zezanju" nasprotne strani. Ce bi bila mlajsa, bi takoj zapustila taksno popolnoma neurejeno, propadlo drzavo!
mimic
28. 01. 2013 16.49
Deželni glavar
28. 01. 2013 10.55
+8
Pa zakaj se plačuje odvoz komunalnih odpadkov toliko? Zemlja kjer se odlagajo odpadki je državna - se pravi zastonj Sam odvoz smeti - tovornjak + delavci - to je strošek Deponiranje odpadkov - je tudi strošek in če primer občina ki ima 120.000preb. pobere cca 8eur na prebivalca...zasluži mesečno cca 1mil.€....PA KAM JIH PORABI?????? Sam dejanski strošek ne more presegat 100.000€ur.
goko
28. 01. 2013 11.09
+7
pozabil si še navesti da recikliramo, samo da nam poberejo papir in ga prodajo dalje kak dobiček si ustvarjajo
tsdafsdfsfgjhtz
28. 01. 2013 11.45
+6
Ja itak, kot da jim ni dovolj, so nam še kante za reciklažo prodal, da poleg tega, še njihovo delo opravljamo s tem ko ločujemo in jim ni potrebno več plačevati delavcev (okol 500eur z malco pa prevozom), ki so to opravljali, ampak so jih na cesto vrgl. ONI TEMU PRAVJO RACIONALIZACIJA!!!