Slovenija

Policija: Zaradi smejalnega plina najverjetneje umrla še ženska in moški iz severnoprimorske regije

Nova Gorica, 07. 12. 2016 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./B.G./STA
Komentarji
336

Ne ena oseba, temveč po najnovejših informacijah, ki jih je podal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, obstaja velika verjetnost, da sta med postopki oživljanja na šempetrski urgenci zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika. Neodvisni strokovnjak je potrdil, da zdravstvenemu osebju ne morejo očitati odgovornosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umrli trije, ne eden?
    02:41
    Iz 24UR: Umrli trije, ne eden?
  • Iz 24UR: Krivde ne prevzema nihče
    02:16
    Iz 24UR: Krivde ne prevzema nihče
  • Iz SVETA: Obstaja velika verjetnost, da sta zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika
    02:47
    Iz SVETA: Obstaja velika verjetnost, da sta zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika
Neodvisni strokovnjak te inštitucije je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih, oživljanih v obdobju med 23. januarjem in 10. marcem. Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos

Potem ko so oktobra preiskovalci Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica sporočili, da so v zvezi s smrtjo moškega na šempetrski urgenci podali kazenske ovadbe zoper sedem oseb za osem kaznivih dejanj, so danes sporočili nove informacije.

Vodja tamkajšnjega Sektorja kriminalistične policije Marino Pangos je sporočil, da je velika verjetnost, da sta med postopki oživljanja zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, 63-letna ženska in 78-letni moški. Kot je še dodal, je strokovno mnenje neodvisnega strokovnjaka potrdilo ustreznost medicinskih postopkov v bolnišnici, zato zdravstvenemu osebju ne morejo očitati odgovornosti. 

Novogoriški policisti so zaradi novih ugotovitev dopolnili kazenske ovadbe. Ženska in moški, ki sta prav tako najverjetneje umrla zaradi smejalnega plina, sta bila iz severnoprimorske regije. Novogoriški kriminalisti so sicer preiskovali obravnavo sedmih bolnikov.

Bolnik je umrl, ker so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom.
Bolnik je umrl, ker so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom. FOTO: POP TV

Osumljenih sedem oseb

Policija je že doslej po predkazenskem postopku podala kazensko ovadbo za sedem oseb, ki so storile osem kaznivih dejanj, eno kaznivo dejanje je bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije.

Za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je zagrožena kazen do osmih let zapora, prav toliko za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Za storitev kaznivega dejanja ponarejanja listin pa lahko obtoženi v zaporu pristane za do dve leti.

Cevi je priključil nekdo, ki za to ni bil usposobljen

Kot smo že poročali, je marca letos v urgentnem centru šempetrske bolnišnice umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom. Stekla je večmesečna preiskava. Oktobra je policija na novinarski konferenci sporočila, da so podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb za skupno osem kaznivih dejanj s področja povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Vsem osumljenim očitajo, da so s svojimi ravnanji ali opustitvijo dolžnih ravnanj dopustili, da je bil v uporabo dan pripomoček, ki je bil neustrezno priključen.

Pri eni osebi so potrdil sum povzročitve splošne nevarnosti. Ta oseba ni opravila priključitve, čeprav bi morala kot pooblaščena oseba to storiti. Prav tako ni izvedla potrebnih testiranj. Povzročitev splošne nevarnosti očitajo tudi dvem osebam, in sicer zaradi napačne priključitve fleksibilnih cevi. Ti osebi nista bili usposobljeni za to delo.

Ena oseba je tudi osumljena ponareditve listine o testiranju sklopk instalacij medicinskih plinov na šempetrski urgenci. Ta ni bila pooblaščena za priklop, medtem pa je osumljena tudi druga oseba, ki je to listino "spravila v promet". 

Štiri osebe so v sklopu gradbene dejavnosti osumljene opustitve dejanja iz malomarnosti pri sami izvedbi inštalacije in montaže medicinskih pripomočkov. Dve od teh naj bi neposredno vodili izvedbo, drugi dve pa sta bili zadolženi za nadziranje teh del.

Gre za fizične osebe, ki so delovale v okviru pravnih oseb. 

Kot je še oktobra potrdila policija, ovadene osebe niso zaposlene v danem centru ali na ministrstvu za zdravje.
Kot je še oktobra potrdila policija, ovadene osebe niso zaposlene v danem centru ali na ministrstvu za zdravje. FOTO: Aljoša Kravanja

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (336)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
08. 12. 2016 11.14
+1
Butalizem... Ko dobiš pri posegu smejalni plin to ne pomeni da se smeješ, ampak malo "odplavaš", da omili močne bolečine. Kako vem? Ker sem mi ga dali pri porodu. Pa se nisem čisto nič smejala! Torej, dajte se pejte pa se dajte podučit. Uporabite internet za začetek!
mallonge
08. 12. 2016 11.06
+1
Zdravstvo, sodstvo in politika, niso sposobni samorefleksije.
mallonge
08. 12. 2016 09.53
-3
Tudi Cerar ni nič kriv, da si je prvi dvignil plačo in začel ponovno stihijo plačnega praznenja proračuna in ponovnega zadolževanja za plače JS.
mallonge
08. 12. 2016 09.57
-1
prašek
08. 12. 2016 08.21
+2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 12. 2016 08.22
+5
jaz ne bi krivil zdravnikov, saj nikakor ne pričakujem, da bo zdr. osebje kontroliralo, kaj je tam spodaj v kleti priključeno ....
prašek
08. 12. 2016 08.23
+2
Bi pa vse tiste kontrolorje priključil na te maske , da bi videl , kako se smejijo.
Bojan-F
08. 12. 2016 10.28
+6
Prasnati ... urgenca, kirurgija, intenzivna nega, farmacija, proizvodnja mikroelektronike, izdelava satelitov niso enodruzinske hise s kurilnico v kleti. Farmacija (med njimi LEK in KRKA), mikroelektronika (nekoč Iskra Mikroelektronika in Elektoropitka) in izdelava satelitov imajo to razdelano v nulo. Slovensko zdravstvo pa gradi objekte kot one pomozne iz Crnacevega Zakona. V validacijo (ce se ze noce uporabljati izraza "commissioning") moraj (!!!) biti vkljucen ves spekter strokovnjakov. Mogoce zdravniki-specialisti niso bili zraven, mogoce to organizacijska shema Ministrstva niti ne zahteva ... morali bi pa biti.
prašek
08. 12. 2016 13.03
-3
Bojan ..... Oprosti , ampak tu se pa ne strinjava ! Misliš da kjerkoli v svetu, razen v kakih afriških državah , hodijo zdravniki pregledovat priključitev plinov ??? To jaz krepko dvomim ! res je pa , da bi lahko z aparaturami preizkusili , saj noben od teh dveh plinov nima vonja ...... Ampak še vedno trdim, da zdravniki nimajo kaj pregledovat priključke na jeklenke !
Bojan-F
08. 12. 2016 13.39
+2
Prasnati ... pozabi na objekte, ki jih vidis vsak dan. Vrste objektov, ki sem jih nastel nimajo nobene veze s njimi. Validacija ni samo pregledovanje prikljuckov v strojnici. Validacija ... po vnaprej dolocenih protokolih se spremlja projektiranje (DQ), izvedba (IQ), delovanje (OQ) in proces (PQ) ... ne morem si predstavljati, da pri fazah OQ in PQ za operacijske sobe, intenzivne nege ali urgence in se kaj ni poleg tudi zdravnika-specialista. Kdo delegira zdravnika je popolnoma nepomembno ... Ministrstvo ali Spetal. Tehniku, pa ce tudi pooblascenemu, ne moremo zaupati anestezije.
Anza77
07. 12. 2016 22.31
+18
Standardi in normativi v civiliziranih državah govorijo o tem, da je treba dnevno preverjati, kateri plin priteče po cevi! Verjetno ob pregledu instalacij ni bilo zdravstvenega osebja. V civiliziranih bolnišnicah zdravniki sami preverjajo, če so vse naprave v redu. Mesar mora pa vsaki dve uri preverjati temperature v hladilnikih, ker ima Haccp standard. Za preprečevanje manj usodnih napak imamo v industriji ISO, TS, standarde, PokaYoke,.... Toliko o standardih, Odgovornost za napake pa naj nosi tudi tisti, ki v treh mesecih niti enkrat ni preveril, kaj priteče po cevi, pa če so standardi ali ne, zdrava kmečka pamet govori tako!
Darko32
08. 12. 2016 09.53
+7
Anza77 Točno to, kar praviš. Jaz enostavno ne morem verjeti, da so bili tako malomarni, da več mesecev niso pregledali aparatur ali sploh delujjeo. Pa to je samoumevno pri vsakem pedantnem delavcu in tudi čistilka preveri ali ima brezhibno orodje za opravljanje svojega dela. Tukaj pa šalabajzerji delajo z ljudmi pa ne preverijo ali delujejo naprave. Zelo lepo si napisal glede standardov in drugih normativov. Ta prier je pokazal kako so malomarni pri svojem delu.
jamajaka
07. 12. 2016 22.08
-1
običajno je kisik ne zastopim še zraven smejalni plin v sami napeljavi ki zamešan v ceveh
MsPikapiki
07. 12. 2016 21.52
+7
Sindikalist Kuštrin je bil nekaj časa vodja urgence, ne vem pa, če je bil tudi še takrat, ko so se zgodile te nezaslišane in neopravičljive smrti.
fredericofelini
07. 12. 2016 20.57
+1
račun za plin bo zelooooooo drag
6packpira
07. 12. 2016 20.19
+11
KOŠTRUN SE TAKOJ OGLASU.Pol mav čaku in padla stavka ampak ne zarad plina ...popovdne premav zasluži hoče večjo plačo dopovdne. Tale stvar se bo na sodišču vlekla najman 10 let noben odgovorn nav nč kriv...verjetno bo kriv monter-študent ,ker so odgovorni šparali na dnarju .Zelo žalostno je to da je morala anesteloginja dat dozo plina na usta da so ugotovili da neki narobe verjetno jih ni sam 7 kot so že takoj govorili iz bolnice številka realna verjetno res visoka. Hočem nekaj povedat a ni dost da ti naši stručkoti na kolena spravli našo Slovenijo.Vsaj v bolnci bi kontrolo naredli realno in si dali plin na usta .....monter se lahko zaj.... odgovorni se ne sme ko proba plin...zato so probe-testi. P.S Edina olajševalna okoliščina odgovornim je to da so ljudje umrli od smeha,kar pa ne pomen da ne fašejo najmanj 30 let aresta-odgovorni ....ta sigurno ni monter
fredericofelini
07. 12. 2016 20.08
+16
potem je pa največji škandal ko nekdo s puš.o pride v bolnico
rakovcan1
07. 12. 2016 20.03
+15
Nisem prebral komentarjev. Moje mnenje je, da zdravstvo bi lahko reklo, da niso krivi za prvega, ki je umrl zaradi napačnega zdravljenja. Če bi institucije (patolog na sodni medicini) opravile delo tako kot je treba in od reagirali, ko so ugotovili vzrok smrti (bi morali vedeti), da je bila napaka pri zdravljenju bi morali sprožiti postopek in ugotavljati kako je do napake prišlo. Če bi sprožili nadzorstveni aparat bi morali že pri prvem primeru smrti ugotoviti, da je to napaka na sistemu. V tem primeru bi lahko rekli, da so krivi ti, ki so inštalirali aparature v vseh drugih primerih pa je krivo zdravstvo od patologije in naprej.
Maštam
08. 12. 2016 08.21
+2
Pa ka se jezimo saj ni umrl niti en pomembnež, samo ubogi nepotrebni upokojenci. Teh nas je pa itak preveč v tej državi.
Darko32
08. 12. 2016 09.56
Mastam Res si napisal malo ostro vendar tako razmišljajo tudi v zdravstvu in se tudi obnašajo tako do ljudi. Potem pa se čudimo, če dobimo kakšen primer ala IZOLA.
resslovenka
08. 12. 2016 11.17
resslovenka
08. 12. 2016 11.17
resslovenka
08. 12. 2016 11.17
tirolec
07. 12. 2016 19.31
+27
IN KJE JE SEDAJ FIDES S KUŠTRINOM???????
1airbus
07. 12. 2016 20.02
+6
jakec1575
07. 12. 2016 19.14
+14
odgovoren je izvajalec in tisti, ki je prevzel oz podpisal ter nadzornik iz bolnisnice, ki bi moral testirati napravo ter podpisati dokument, ki potrjuje varno uporabo. odgovorno je vodstvo, najmanj objektivno. Zdravniki uporabniki naceloma ne. Se pa cudim, da prej niso opazili. bsak odgovoren posameznik, ki dela s sredstvi stvari testira. Zelo me cudi, da niti en zdravnik ni testiral naprav. Če je to odgovorno zdravstvo, se jaz papez.
jakec1575
07. 12. 2016 19.16
+21
V tej državi bi vsi visoko placo in nobenih odgovornosti. tipicno.
Bu?ko Štru?ko
07. 12. 2016 19.13
+27
Ne vem, a se to nič ne testira? Delam software, ki ni niti življensko kritičen, pa moramo imet vse pretestirano 10x, tole tu je pa samo smeh...
BožidarMacur
07. 12. 2016 19.07
+2
Nevem kaj se greste prijeti vodilne Elesa in delavce ki so dela izvajali. In ipponirati tistega ki je potrdil skladnost.
?asjeza
07. 12. 2016 18.55
-6
vsaj to je pozitivno da so umrli ta svet zapustili nasmejani
Rudar
07. 12. 2016 19.05
+16
Pomisli na svojce, prej ko napišeš kakšno neumnost
?asjeza
07. 12. 2016 20.19
+1
kaj zdaj a sem jst jim dal smejalni plin ..........jst imam čisto vest
Rudar
07. 12. 2016 20.30
-2
brusilec
08. 12. 2016 08.18
+2
vest maš čisto, glavo pa tudi.. ni sledu o možganih
?asjeza
07. 12. 2016 18.49
+12
na koncu ni noben kriv to je pri nas stalna praksa.....
Sršen
07. 12. 2016 21.20
+3
Na žalost je neodgovornost veljakov že ustaljena praksa zato pa so kriminal,goljufije,kraje in podobne sv*njarije podivjale!!!!!!
ssbobo
07. 12. 2016 18.47
+15
LOL.... vsa dela so opravili nepooblaščeni izvajalci....ali je tehnični prevzem opravil tudi nepooblaščem osebek...... SODIL jim bo pa pooblaščeni sodnik ali nekdo na fuš
kakafonijaprava
07. 12. 2016 18.43
+10
Tako so umrle 3 osebe, preden so odkrili napake! Bog vam pomagaj!
kakafonijaprava
07. 12. 2016 18.41
+5
Po moji oceni vsak dan v SLO zaradi zdravniških napak umre vsaj en človek!