FIT 24UR

FOTO: Smrtna doza je v miligramih

Ljubljana, 25. 03. 2015 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
25

V zasebnem vrtcu na Jesenicah so pripravili za otroke jed iz čemaža in potem jih je nekaj imelo prebavne težave. Bil je velik preplah, ker so starši in zdravnik posumili, da so jih v vrtcu zastrupili. Preverite, kako razlikovati čemaž od strupenih rastlin!

Zastrupijo se lahko posamezniki ali več članov družine. Predvsem gre za lahkomiselne nabiralce, ki nabirajo rastline, čeprav jih ne poznajo dobro in iz njih pripravljajo razne jedi, kot so juhe, solate, palačinke, iz njih kuhajo čaje ali jih močijo v žganje.

Mlada raziskovalka na Biotehnični fakulteti Mateja Vončina je v magistrski nalogi pisala o neželenih učinkih uporabe zdravilnih rastlin. Ugotavlja, da ljudje povečini zmotno menijo, da so samonikle rastline varne za uporabo, ker izvirajo iz narave. A mnoge rastline so lahko strupene ali škodljive in nabiranje rastlin brez potrebnega usposabljanja je lahko nevarno, opozarja.

V Sloveniji so v zadnjem desetletju zaradi zastrupitve z rastlinami v bolnišnicah zdravili več kot 60 oseb. Največkrat so se zastrupili ponesreči, nekaj je bilo zlorab. Najbolj pogosta je bila zastrupitev z jesenskim podleskom in zeleno čmeriko, večinoma najstniki so užili prevelik odmerek navadnega kristavca, ki povzroča halucinacije. Največ zastrupitev je sicer spomladi in jeseni.

Graf vzrokov zastrupitev:

Graf vzrokov zastrupitev
Graf vzrokov zastrupitev FOTO: Mateja Vončina

Čemaž največkrat zamenjajo z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico

Ob vse bolj množičnem nabiranju čemaža oziroma divjega česna je vse več zastrupitev z jesenskim podleskom in zeleno čmeriko, ugotavlja Vončina. Jesenski podlesek tako kot čemaž zgodaj spomladi požene liste in pogosto rasteta skupaj. Čemažev list ima izrazit vonj po česnu, medtem ko list podleska rahlo smrdi. Listi čemaža so vedno svetlo zeleni, listi podleska so temno zeleni. Čemaž cveti spomladi, podlesek jeseni. Listi čemaža po cvetenju propadejo, listi podleska so vidni še dolgo v poletje. Čebulica čemaža je bela, drobna in ima duh po česnu. Čebulica podleska je temna, dosti večja od čemaževe in smrdi, je opisala ključne razlike.

Torej pri uživanju samoniklih rastlin naj bo vedno najpomembnejše vodilo: še tako dobre stvari je lahko preveč! Lakomnost se ne izplača. Dokler ne bodo poznane prav vse snovi v neki rastlini in preučeni njihovi učinki na človeka, je torej potrebno paziti na svoj apetit. Helena Šircelj z Biotehnične fakultete

V magistrski nalogi pojasnjuje, da jesenski podlesek raste na vlažnih travnikih in gozdovih po vsej Sloveniji. Jeseni ima žafranu podoben cvet, plodovi nastanejo spomladi prihodnje leto, ko se tudi razvijejo ozki in mesnati listi, dolgi do 40 centimetrov. Med listi se razvijejo zelene glavice. Vsi njegovi deli so strupeni, najmočnejša strupa sta kolhicin in demekolcin, strupena pa je že voda s šopkom jesenskega podleska. Vsebuje od 0,1 do 0,6 odstotka kolhicina. Odmerek manjši od 0,5 miligrama na kilogram telesne teže povzroči prebavne težave. Pri odmerkih večjih od 0,8 miligrama na kilogram bolniki običajno umrejo. Zastrupitve so težke in lahko usodne, ker se znaki pojavijo šele po nekaj urah, v nekaterih primerih tudi po enem dnevu. Preverite znake zastrupitve!

Šmarnica raste po senčnih gozdovih in grmovnatih pobočjih po vsej Sloveniji. Iz plazeče korenike vsako leto poženejo dva do trije do 20-centimetrski suličasti listi, ki so na koncu ostro zašiljeni. Ima bele ali rožnate cvetove, iz katerih se poleti razvijejo rdeče jagode. Zel šmarnice je izredno strupena, prevelik odmerek povzroči slabost, bruhanje, glavobol, omotico in motnje srčnega utripa, zaznali so tudi motnje pri prepoznavanju barv.

Spomladi večkrat zamenjajo čemaž in čmeriko, saj lahko obe rastlini rasteta na istem rastišču in imata podobne liste. Čmerika večinoma uspeva v visokogorju in je ena izmed najbolj strupenih rastlin.

Tudi preveč čemaža lahko škodi

Po besedah Helene Šircelj z Biotehnične fakultete so večkrat zamenjave, ker nabiralci požanjejo cele površine s čemažem in zajamejo tudi liste čmerike in jesenskega podleska, ki rasteta med čemažem. Zato je bistveno pogostejša zamenjava s podleskom, ki zelo pogosto raste med čemažem, kot s precej bolj podobno šmarnico, ki ponavadi ne raste med čemažem in odžene liste pozneje kot čemaž.

Čemaž verjetno ni škodljiv. V toksikologiji pa velja "vse je strup in nič ni neškodljivo samo odmerek loči zdravilo od strupa (Paracelsus)". Pretiravati ni pametno … Vodja Centra za zastrupitve Miran Brvar

Čemaž vsebuje najmanj 20-krat več vitaminov A, C, E, antioksidantov in snovi pomembnih za človeški vid kot na primer vrtna solata, je ugotovila. Obenem je opozorila, da vsebuje še celo paleto drugih snovi, med njimi so nekatere škodljive v velikih količinah. "Snovi v čemažu med drugim znižujejo krvni pritisk in iz lastne izkušnje lahko povem, da že solatna skledica čemaža občutljivim lahko povzroči vrtoglavico. Zato je poleg zamenjave s strupenimi rastlinami, potrebno opozoriti tudi na posledice prekomernega uživanja čemaža," je poudarila.

Vodja centra za zastrupitve Miran Brvar je dodal, da čemaža ni pametno dajati otrokom ravno zaradi nevarnosti zamenjave s strupenimi rastlinami. "Lani so v zasebnem vrtcu na Jesenicah pripravili za otroke jed iz čemaža in potem jih je nekaj imelo prebavne težave. Bil je velik preplah, ker so starši in zdravnik posumili, da so jih v vrtcu zastrupili. Na koncu se je izkazalo, da je verjetno šlo za virozo, vendar v tem vrtcu zagotovo ne bodo več pripravljali čemaža," je dejal. Dodal je, da bi bilo uživanje čemaža v nosečnosti "tudi zelo neumno", ne priporoča ga starejšim in bolnim, na primer alkoholikom z jetrno boleznijo, ker je potek zastrupitev pri njih težji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strel?ek
25. 03. 2015 16.40
-11
kdo še je te trave,so pa res zdrave???
bertoolin
25. 03. 2015 12.50
+11
Kako naj vem,katere rastline,ce pa pod slikami ni imena rastlin!? Clanek torej ne pomaga prav nic...poleg termina malomescanstvo bi lahko v tem primeru izumili tudi besedo malonovinarstvo
uharica74
25. 03. 2015 13.12
-2
Ti se še kar naprej ukvarjaj s svojo"travico",druge rastline pa pri miru pusti,pa boš ostal živ.
bertoolin
25. 03. 2015 13.24
+12
Sem strasten nabiralec in rastline poznam,a me moti,ker bi moral biti clanek poucen in bi tako pripomogel k temu,da bi se zgodilo manj zamenjav s strani laikov...
496344
25. 03. 2015 13.52
+10
To je zato,ker se objavi clanek,preden se malo razisce oz.z drugimi besedami,novinarji nimajo pojma.Vazno,da je norma dosezena
dinase
25. 03. 2015 12.49
+2
-s čemazem- pravilno!
496344
25. 03. 2015 12.39
+10
Samo malo,a naj nebi hrana v vrtcih in javnih zavodih imela deklaracije o sledljivosti?!Torej je ena od kuharic imela cas,naredila namaz in ga postregla naprej.Kam je pa denar za nakup hrane sel?Tole bi bilo treba raziskat malo bolj,nekdo goljufa.Da se ne bo ponovila zgodba lanskega Saloona,ko je slo za mnozicno zastrupitev.
uharica74
25. 03. 2015 13.23
+4
Da se nekdo zastrupi s kakšno divjo zelenjavo ,mi je jasno.Da pa se ista družina Štirikrat zastrupi z istim zeliščem,kot je bil to pred leti na koroškem slučaj,ko je neki "tupi"Ljubljančan štirikrat zapovrstjo zamenjal čemaž z jesenskim podleskom in z njim pripravil "poslastico"svoji družini,da je pristala kompletno v bolnici pa skoraj ni za verjet.
Ramzess
25. 03. 2015 12.20
-1
So jih zastrupili, ... tore ni bilo slučajno, ... nerazumljivo je, da so sploh tvegali s tako jedjo. Starši se morajo zamisliti nad tem.
horhinjo
25. 03. 2015 10.54
+3
čemaž ima na sredi črto
HabaBaba
25. 03. 2015 10.25
+4
janezpodre
25. 03. 2015 10.19
-20
Ne "jed iz čemaža" ampak z "čemažem". Punčka, a si na uhih sedela pr pouki v osnovni šoli?
horhinjo
25. 03. 2015 10.52
+30
ti si sedel ker se reče s čemažem . toliko
BadAssMofo
25. 03. 2015 11.08
+11
ata janez
25. 03. 2015 10.03
+31
Članek je objavljen kot,da se je to zgodilo danes ali pa včeraj.Ko pa bereš naprej pa ugotoviš,da je bilo to že lansko leto.Joj,joj joj,Špela Zupan,ekskluziva pa taka,da ni za nikamor,razen na 24ur.
bertoolin
25. 03. 2015 13.00
+3
Dakota 100
25. 03. 2015 09.52
+19
Čemaž zavohaš že na daleč- diši po česnu.
me987
25. 03. 2015 09.28
+18
ko stara mama pelje vnučke v gozd in jim pokaže, kje raste čemaž, po čem si ga zapomnimo in koliko ga je dovolj za kosilo, je to popolno nasprotje, ko "zdravo živeče" sodobnice po internet slikici hodijo in nabirajo "listke".. :)
JApajaDAja
25. 03. 2015 10.14
+7
nekateri jih celo žanjejo s srpom-kar pade-pač pade! to je nevarno!
grumf
25. 03. 2015 09.25
+26
pa nehite posim strašit ljudi. Zdaj že vsak ki sliši besedo Čemaž pomisli na strup... Dejstvo je, da ga tisti, ki ga nabirajo - poznajo. Tisti ki pa ne, pa jih najbrž nit ne zanima. Tu pa tam se bo pa vedno zgodila kaka nesreča, enako kot z gobami. Če vas je strah - uporabite česen!