Slovenija

Smrtonosna smola sredi naselja

Borovnica, 06. 01. 2010 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prebivalcem Borovnice spet povzroča hude skrbi kemična tovarna Fenolit, ki ji pravijo kar borovniška tempirana bomba. Tokrat se je njeno vodstvo odločilo kar sredi naselja spraviti del svojih kemijskih proizvodov.

Prebivalcem Borovnice spet povzroča hude skrbi kemična tovarna Fenolit, ki ji pravijo kar borovniška tempirana bomba. Tokrat se je njeno vodstvo odločilo kar sredi naselja spraviti del svojih kemijskih proizvodov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ti pravm k bo ena katastrofa jim ratala.. magar d opazm d je voda kej čudna al pa d je gdo zrd vode zbolu.. ti oblubm bom jest rešu zadevo.. sicr bo voda onesnažena kšn mesc.. fenolit pa ne bo več stal v borovnic... ;) pa tut če grem u zapor... :D
estranged
07. 01. 2010 17.30
Kot sem že napisal. če je kdo kemik ali če se komu ljubi prebrati Zakon o kemikalijah in pravilnik o razvrščanju pakiranju in označevanju nevarnih snovi/pripravkov, boste ugotovili, da fenol-formaldehidna smola ni nevaren pripravek, ko je enkrat polimeriziran. Prostega fenola v bakelitu je manj kot 0,5%. Če bi ga bilo več kot 5%, bi se tak pripravek smatral za zdravju škodljivega in šele nad 10% prostega (nezreagiranega fenola), je pripravek strupen. In še nekaj. Praškašte smole (bakelit) se prevaža v navadnih tovornjakih, ne v cisternah, še manj pa je potrebno za take prevoze uporabljati predpise ADR ali spremstvo. Te produkte so prepeljali z navadnim ''šleparjem'', ker bakelit ni kategoriziran kot nevarna kemikalija, je pa res, da je polimeriziran iz dveh zelo nevarnih kemikalij (fenol in formaldehid). dodano je nekaj zmesi (lahko so to lesni prah ipd) zaradi lastnosti, ki se potrebujejo zaa določene izdelke.
dado.yahoo
07. 01. 2010 16.47
To pa njbolj prijetno,da so strupene snovi v središču naselja.Misli,da bi morali ukrepati dirktor in vlada.
Jože Pernek
07. 01. 2010 12.53
Denar je sveta vladar.Proti kapitalu -vetru se ne da scat!
big brother
07. 01. 2010 12.38
ka brišete komentarje,se nesme resnice govorit?da nebo ker ob šiht od vas adminov.Krško je največja ekološka bomba v Sloveniji,tovarna Vipap uničuje vse kar leze in gre.
bron
07. 01. 2010 12.07
PA ŠI IMAJO ZA ŽUPANA CEPCA UPS OCEPKA TA JE PA ZLO PRIJAZEN DO VLADE SAJ JE NJIHOV PO BARVI.
yapi
07. 01. 2010 11.41
itak da ne ukrepa noben če so pa usi podmazan da so tiho. kje je kos. kle je korupcija. več kot očitna. če se hočmo it bolšo državo je treba zdejšne komisarje al inšpektorje poslat za rešetke in zaposlit mlade ljudi. tastarejši so samo za to kko bodo use potegnl za nos. ko pa država pobira davke use poupek bi mogla bit tut strožja do kršiteljev. ampak ker je to svobodna demokratična dežela, to nbenha nč ne briga :)
santamaura
07. 01. 2010 10.55
Če bi imeli v Borovnici tovarno šnopsa, ga sigurno ne bi upali skladiščiti kar sredi naselja
pikanet
07. 01. 2010 09.29
Če bi bila ta smola tako nevarna v takšnem stanju kot je,je najbrž nobeden prevoznik ne bi vozil naokrog v svoji cisterni in uničeval svoje zdravje.
matilda09
07. 01. 2010 09.25
Tole sem hotela povedati, da ni teme, ki jo komentatorji ne bi obvladali. Naj se gre za sodišča, prometne nesreče, nesreče v bolnišnicah,za naša ministrstva,... Skupaj stopite, bomo zelo veseli, vse bo rešeno.
matilda09
07. 01. 2010 09.20
Šment, vsi komentatorji se na vse spoznajo. Bravo!
gag1
07. 01. 2010 02.33
MA ZAPRITE TO
bron
07. 01. 2010 00.58
KAKRŠNA VLADA TAK ŽUPAN SLABA VLADA ŠE SLABŠI ŽUPAN.KAJ SE BO ON BRIGAL ŠE ZASE NEZNA POSKRBETI.ZRAVEN FABRIKE PA IMAJO BOROVNIČANI IN OČINA VRHNIKA VODOVOD IZ KATEREGA PA PRITEČE KAKOVOSTNA PITNA VODA , NI ČUDNO KO PA NAJVEČ LJUDI UMRE ZA RAKOM ZELO POHVALNO NI KAJ. POVSEJ VERJETNOSTI JE TO ČISTA TOVARNA ZAFILANJE ŽEPOV.
estranged
07. 01. 2010 00.11
Ne vem roxy79 o čem govoriš. V borovnico vsak dan prispe najmanj 2 cisterni nevarnih kemikalj, saj jih uporabljajo za izdelavi bakelita in fenol-formaldehidnih smol. Normalno, saj so kemična industrija, tako kot helios, color medvode, ... Spremljevalna vozila pa niso od gasilske brigade za strupene snovi. Kje si to spakedranščino pobral ne vem, ampak da gre za normalno spremstvo z opremo za reševanje pri izlitju nevarnih snovi. Zato pa spremlja, da se v primeru nesreče takoj ukrepa, saj se je treba peljati mimmo Bistre (kjer je zgodovinski spomenik in TM Slovenije, cesta zelo ozka, na Barju pa še vodno zajetje). Če misliš, da bi bilo bolje brez spremstva take stvari vozit, potem.... PS: V poduk: Gasilska brigada Ljubljana je poklicna gasilska enota, ki pa s spremstvi nima nobene veze.
Roxy79
06. 01. 2010 23.52
Zakaj ne povedo....da vsakih 14 dni pripeljejo 2 cisterne iz italije... ob katerem je obvezno spremljevalno vozilo gasilske brigade za strupene snovi. Mar o tem ne bomo poročali?
busta-rusta
06. 01. 2010 23.13
estranged
06. 01. 2010 23.05
Mislim, da je pop tv šel tukaj predaleč. Nekaj časa govorijo o nevarnih snoveh, nekaj časa o fenolu, potem fenol-formaldehidnih smolah. Fenol-formaldehidna smola je polimer, ki potrebuje zelo veliko aktivacijsko energijo, da bi sploh lahko prišlo do depolimerizacije in bi nastali nevarni monomeri (fenol, formaldehid ipd.). glavni produkt Fenolita je pa bakelit. Jasno je, da so to inertne snovi, ki ne zreagirajo kar tako, še najmanj pa z vodo. Kako si sicer predstavljate vse gumbe in stikala okoli vas, pa bakelitne ročaje in držala v kuhinji in an posodah. Tam so zato, ker so enostavno tako močne vezi pri polimerizaciji ali polikondenzaciji, da potrebuješ zelooooo velik požar, da sploh kakšno sranje iz tega ven dobiš. Se pa strinjam s prjatlom. Ni vse ok ampak tole je pa tema v brco. lp
6-5
06. 01. 2010 22.18
Borovnica je res lepo ime. Slastno, zdravo in enoletno. Skupaj s Tiso za deklico in Bor za fantka, nadvse naravno
hendikep
06. 01. 2010 21.18
tako je to ko sosed tišči nos na sosedovo dvorišče v tej naši ljubi državici so vsi eksperti za vse ne da bi se prepričali zakaj gre takoj dvignemo vik in krik in se vse obesi na veliki zvon naj se vidi ozaveščenost da pa bi pri sebi doma pospravili stare akomulatorje gume staro olje in še raznorazne krame kar je tudi nevarno za okolje to pa ne v to pa se nima gdo kaj utikati ali osnovno stvar doma ločevanje otpadkov to tudi nima gdor koli da se meša kar je to njegova stvar ampak soseda je treba kontrolirati in ga ovaditi pa tudi če nimaš pojma zakaj sploh gre.
prjatu@gmail.com
06. 01. 2010 21.04
No ja, Fenolit je daleč od čiste industrije, ampak tale prispevek je pa farsa, samo kup natolcevanj brez osnove