Slovenija

Smrtonosne niso, lahko pa je bližnje srečanje zelo boleče

Koper, 09. 08. 2014 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Smrtno nevarnih meduz v jadranskem morju ni. Lahko pa njihov ožig močno boli. Otroci lahko ob ožigu celo postanejo zaspani, vrtoglavi ali tudi bruhajo. V okviru prve pomoči je treba previdno odstraniti ostanke lovk.

Meduza
Meduza FOTO: Thinkstock

Smrtno nevarnih meduz v jadranskem morju ni. Živijo v tropskih morjih, le redko jih tokovi zanesejo ob atlantske obale Evrope. So pa ožigi meduz, ki jih najdemo tudi v Jadranu, lahko močno boleči.

Na slovenski obali v zadnjih letih po informacijah, objavljenih na spletni strani morske biološke postaje Piran, najdemo zlasti tri vrste meduz oz. klobučnjakov - morski klobuk, uhati klobučnjak in mesečinko.

Medtem ko prvi dve vrsti za človeka nista nevarni, pa stik z lovkami mesečinke povzroči proženje ožigalk, ki so razvrščene vzdolž njenih lovk, ter vbrizg strupa v kožo žrtve. Strup povzroči lokalne učinke, to so pekočo bolečino, rdečino in oteklino, včasih tudi spremembe v obliki drobnih kožnih mehurčkov, je pojasnil Damjan Grenc iz centra za zastrupitve na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Ob tem dodaja, da so lahko otroci ob ožigu tudi bolj zaspani, vrtoglavi ali tudi bruhajo. Čeprav so ožigi lahko močno boleči, pa niso življenjsko nevarni. V primeru hude reakcije lahko pustijo posledice v obliki hiperpigmentacije kože na mestu ožiga, je pojasnil.

Ledene obloge in lokalni analgetik

Glede zdravljenja meduzinega ožiga med zdravniki ni enotnega mnenja. V okviru prve pomoči je treba previdno odstraniti ostanke lovk, pri čemer moramo biti pozorni, da lovko čim manj stiskamo, svaljkamo ali na druge načine mehanično dražimo, saj to povzroči proženje še ostalih, morebiti še nesproženih ožigalk.

Nekateri prisegajo na izpiranje prizadetega mesta s kisom ali alkoholom, vendar ti postopki prav tako lahko sprožijo ožigalke v ostankih lovk, zato jih Grenc odsvetuje. Tako priporoča hlajenje prizadetega mesta z ledenimi oblogami ter lokalni ali sistemski analgetik.

Sicer pa se žrtve ožiga razmeroma pogosto zatečejo po zdravniško pomoč v obmorske ambulante, medtem ko jih UKC Ljubljana še niso zdravili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
10. 08. 2014 07.49
Kaj pa kompasna meduza? Letos kar precej prisotna.
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.01
+2
najbolj pomaga ce vedno plavas privezan na dve morski zelvi. nekak tko kot michonne. plavat morata pred tabo
FrancRodeVKristusu2
09. 08. 2014 16.48
-6
Kriv je Kučan.... Ko je bil Janša na oblasti ni bilo meduz...
Janko Ig
09. 08. 2014 12.38
+2
Izredno dobro sredstvo pri ožigih meduz je HYPEROIL, ki poleg tega da blaži zadevo tudi poskrbi, da ni vidnih posledic kasneje na koži.Preizkušeno deluje . Pa še naraven izdelek je.
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.59
-1
se bolj naravno je uriniranje na opeklino, ce slucajno nisi oborozen s hyper preparati vsakic ko gres potaplat
Majkl Najt
09. 08. 2014 12.26
-2
kakor sem jaz slisal je potrebno dati gor nekaj vrocega, ledeni obkladki je samo za trenutno umirjanje bolecine... vroc kamen,ipd naj bi bila resitev
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.00
+0
ce si na pesceni plazi je pa super masaza s peskom in izpiranje z morsko vodo
schrodingerScat
09. 08. 2014 12.12
+1
v smrtno nevarnih tropskih morjih starodavni ribici prisegajo na kis in zal dr grenc preverjeno deluje