Slovenija

Se odpravljate na bele strmine? Vsako leto se poškoduje skoraj tisoč ljudi. Kaj torej sodi tja in kaj ne?

Ljubljana, 01. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na slovenskih smučiščih se vsako leto poškoduje skoraj tisoč ljudi, ne mine leto, da ne bi imeli smrtnih žrtev. Zato policisti svetujejo: hitrost in način smučanja prilagodite svojemu znanju ter razmeram na smučišču in ne ogrožajte sebe ali drugih.

Čeprav se varnostni ukrepi na slovenskih smučiščih izboljšujejo, se kažejo zaskrbljujoča dejstva statističnih podatkov, da število hospitalizacij zaradi smučarskih poškodb narašča. Na slovenskih smučiščih se po podatkih policije vsako leto poškoduje skoraj tisoč ljudi, ne mine leto, da ne bi imeli smrtnih žrtev. Razlogi za to so:

- nepazljivost,
- neznanje,
- nespretna vožnja,
- objestnost,
- nezadostna vzdržljivost in fizična pripravljenost,
- vožnja zunaj urejenih in označenih smučarskih prog,
- neprilagojena hitrost smučanja ipd.

Večina od nas si želi preživeti dneve na smučišču kar se da prijetno in brez nepotrebnih problemov in skrbi, vendar se moramo ob tem držati določenih napisanih in nenapisanih pravil.

Frekvenca smučarjev je precej velika, zato se v izogib nesrečam in nevarnim situacijam dosledno ravnajte po navodilih o varnem smučanju in varnosti na smučišču, svetujejo gorenjski policisti.
Frekvenca smučarjev je precej velika, zato se v izogib nesrečam in nevarnim situacijam dosledno ravnajte po navodilih o varnem smučanju in varnosti na smučišču, svetujejo gorenjski policisti. FOTO: Thinkstock

Tu so napotki policije, ki so jih zapisali na svojih spletnih straneh:

Samodisciplina

Pomembna je predvsem samodisciplina posameznikov. Na smučiščih moramo biti strpni do drugih smučarjev, deskarjev, še posebej pa do otrok, ki so nepredvidljivi. Zanje so odgovorni odrasli, tako starši kot tudi vaditelji in vzgojitelji, ki imajo s seboj na smučišču večjo skupino otrok. Odgovornost pomeni predvsem skrb za otroka in njegovo varnost, tako da s svojim ravnanjem ne bo ogrožal sebe in drugih udeležencev na smučišču, saj v primeru kršitev za ravnanje otroka odgovarjajo starši oz. tisti, ki jim je bil otrok zaupan.

Problematični so smučarji začetniki

Problematični so tudi smučarji začetniki. Ti imajo velikokrat staro opremo, ker jim vsi zagotavljajo, da je zanje dovolj dobra. Napaka! Prav začetniki, ki smuči še ne obvladajo, naj imajo dobre smuči, z ostrimi robovi, predvsem pa z drsnimi vezmi v odličnem stanju. Smuči naj bodo strokovno pregledane in namazane. Mazanje doma v garaži ob tolažbi, da bo to dovolj, lahko pripelje do nesreče. Nepravilno mazane smuči lahko namreč dosežejo ravno nasproten učinek. Smučarji začetniki po dobrem začetku postanejo pravi navdušenci, prepričani, da so osvojili vsa smučarska znanja. Resnica je seveda drugačna, pogosto boleča. Začetniki pogosto še vedno ne znajo pravilno zavirati, primanjkuje jim kondicije, že prvi večji klanec pa je lahko precenjen.

Pomanjkljiva in stara oprema ne sodi na smučišče

Smučarska oprema je poglavje, ki ga ne smemo zanemariti. Velikokrat gre za pomanjkljivo, staro, izrabljeno, pokvarjeno ali slabo vzdrževano opremo. Ta ne sodi na smučišče, kar velja za smuči, vezi, pa tudi obleko. Ko se pogovarjamo o varnosti, ne smemo ničesar zanemariti. Večino napak (obrabljeni robniki, uničene ali nepravilno naravnane vezi, pretesni smučarski čevlji ...) navadno opazimo šele na smučišču, torej takrat, ko je že prepozno. Tam ni strokovnjakov, ki bi nam lahko vse popravili. Na to je treba misliti prej. Vzemite smuči iz kleti, garaže ali podstrešja pred smučanjem in jih zaupajte v pregled serviserjem športne opreme. Tako ne boste prisiljeni v improvizacijo in skrbi na smučišču, kjer bi se morali zabavati. Neprava oprema lahko pripelje do hujših okvar, ki prav lahko povzročijo nesrečo, česar pa si na oddihu nikakor ne želimo!

Nesreče se največkrat zgodijo zaradi utrujenosti in neznanja oz. precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi ter zaradi trkov med smučarji.
Nesreče se največkrat zgodijo zaradi utrujenosti in neznanja oz. precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi ter zaradi trkov med smučarji. FOTO: Thinkstock

Ne precenjujte svojih sposobnosti

Osnovno pravilo smučanja je neprecenjevanje lastnih sposobnosti in spoštovanje drugih uporabnikov smučišča, pa naj bodo to smučarji, deskarji, sankači ali le sprehajalci. Vsi udeleženci zimske smuke se morajo ravnati po znakih, s katerimi so smučišča opremljena. Znaki so opozorilni, obvestilni, znaki za prepoved ter znaki za obveznost. Vsak jih je dolžan poznati in jih upoštevati. Njihov namen je, da smučarje še pred pričetkom smučanja seznanijo z imeni prog, njihovo težavnostno stopnjo, točko, kjer se končajo, predvsem pa na to, ali so proge odprte ali zaprte.

Na smuči brez alkohola

Smučar ne sme smučati, če je pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Pod vplivom alkohola je tisti smučar, ki ima v krvi več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 0,5 grama alkohola na kilogram krvi.

Za ugotavljanje alkoholiziranosti in prisotnosti drog pri smučarjih in za ukrepanje zoper tovrstne kršitelje zakon pooblašča policijo.

Nadzornik ali policist vam lahko prepove smučanje

Zakon o varnosti na smučiščih določa, da neposredni nadzor nad varnostjo in spoštovanjem reda na smučišču oziroma nad ravnanjem smučarjev kot javno pooblastilo izvajajo nadzorniki smučišča. Nadzornik izreka opozorila, odredbe in navodila v skladu s tem zakonom. Zoper smučarje in druge osebe na smučišču, ki kršijo določila tega zakona, izvaja represivne ukrepe. Pri tem lahko izreka opozorila ali izreče globo. Pooblaščen je za obravnavanje nesreč na smučišču, katerih posledice so lažje telesne poškodbe ali materialna škoda. Pri lažjih nesrečah opravi ogled in o ogledu napiše zapisnik. Izvod zapisnika o nesreči izroči tudi udeležencem nesreče.

Ni odveč opozorilo, da na smučiščih ni dovoljeno sankanje. Sankaške proge so namreč ločene od smučarskih in kot takšne tudi posebej označene. Da pa smučišča ne bi postala učilnice, je priporočljivo, da starši in vzgojitelji otroku predstavijo osnovna pravila udeležbe na smučišču že pred odhodom od doma – v objemu toplega fotelja. Policija

Nadzornik tudi obvešča policijo o ravnanju smučarjev, za katere sumi, da smučajo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil. Poleg tega obvešča policijo o nesrečah, v katerih je prišlo do hude telesne poškodbe ali smrti, in pomaga pri ogledu kraja nesreče, ki ga opravi policija.

Nadzornik ali policist ima pravico pod določenimi pogoji smučarju prepovedati smučanje in odvzeti vozovnico za tisti dan brez povračila stroškov ali o tem obvestiti upravljavca smučišča, ki prekliče veljavnost vozovnice, pri čemer mora smučarju omogočiti vrnitev v dolino, če je za to potrebna vozovnica. Nadzornik lahko ta ukrep uporabi tedaj, ko je smučarja predtem že opozoril oziroma mu odredil ali dal navodilo v skladu z določbami Zakona o varnosti na smučiščih (24. člen). Če smučar ne spoštuje tega ukrepa, nadzornik obvesti policijo, ki v postopku ta ukrep izvede.

Policist ta ukrep izvede ob sumu smučanja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, tako da opravi predpisan postopek preizkusa alkoholiziranosti oziroma preizkus s posebnimi sredstvi oziroma napravami ali strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Za mlajše z vključno 14. letom starosti je obvezna, za druge pa zelo priporočljiva tudi uporaba čelade, proti poškodbam pa smučarja lahko zelo zaščiti tudi druga oprema, kot je na primer želva.
Za mlajše z vključno 14. letom starosti je obvezna, za druge pa zelo priporočljiva tudi uporaba čelade, proti poškodbam pa smučarja lahko zelo zaščiti tudi druga oprema, kot je na primer želva. FOTO: Thinkstock

Ekstremno smučanje: ste dobro telesno pripravljeni?

Ekstremno smučanje je posebno poglavje. Pri tej obliki se zgodi veliko nesreč predvsem zaradi najzahtevnejših površin, nepazljivosti, prevelike zagnanosti, premajhne izkušenosti, nezadostne fizične pripravljenosti ipd. Zato je obvezna preventiva:

- pred smuko poslušajte vremenska sporočila (če je napovedano slabo vreme, se ji odpovejte oz. jo preložite na naslednje dni),
- ne spuščajte se v ekstremno smučanje, če niste dobro telesno pripravljeni,
- bodite pozorni na tiste vremenske razmere, v katerih je velika nevarnost proženja plazov,
- za ekstremno smučanje, paraski, turno smuko in podobne alternativne oblike je treba imeti najprej ustrezno opremo, dovolj znanja in izkušenj, nenazadnje pa tudi dovolj kondicije za spust po strmini,
- ne pozabite povedati prijateljem, znancem, domačim, kam greste in kdaj se vrnete, da bodo vedeli, kje vas lahko iščejo,
- če je le možno, imejte vedno pri sebi mobilni telefon, občasno se nekomu javite, da bodo vedeli, kje ste,
 - ne odpravljajte se na tovrstno smuko sami, temveč pojdite v družbi še koga, ki je kos temu smučanju in s katerim bosta poskrbela drug za drugega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hle
01. 01. 2017 17.50
+9
Naslov pa kot ne hodite v posteljo največ ljudi umre tam
kol5
01. 01. 2017 16.51
-3
vsak bi moral za svoje obnašanje sam odgovarjat-- tako bi si moral sam plačati ustrezno zavarovanje za primer poškodb in reševanja-- v to rizično skupino bi spadali planinci, potapljači, smučarji, letalci, padalci, motoristi, alkoholiki in še bi se našlo, ne pa da za njihovo neumnost nosimo stroške vsi. mora se vedet kaj je rekreacija in kaj ne.
vzdev
01. 01. 2017 12.16
+4
Pa, dajte no. Kaj res morate nenehno strašiti ljudi. Zdaj je že smučanje tako hudo nevaren šport, da bi ga bilo najboljše kar prepovedati. Včasih smučišča sploh niso bila zavarovana, takoj zraven si imel drevesa, in se je marsikdo tudi zaletel v njih. Pa se ni nihče tako jokal, kot se sedaj. Da bi kdo nosil čelado, mu na pamet ni prišlo, pa smo še vedno živi. Pa to je že neverjetno, nenehno samo beremo, kako je vsaka stvar nevarna.
flojdi
01. 01. 2017 16.33
+4
.sj. prvi dan novega leta, pa povsod prednjačijo predvsem NičLepe novice. panika , panika ...da te kap..; pa kaj se res ne zMore več dogajat nič dobrega
provokatorr
01. 01. 2017 11.30
+3
a spet strašite ljudi? smučanje je tudi nekaj lepega.
Zentrum
01. 01. 2017 09.54
-5
Policaji, npr., ne sodijo tja.