Slovenija

Smučarske sezone še ni konec

Ljubljana, 20. 04. 2013 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska smučišča so po dveh slabših zimah tokrat zabeležila boljšo sezono, ki pa še ni popolnoma zaključena. Nekatera smučišča še vedno obratujejo. V iztekajoči se smučarski sezoni so slovenski žičničarji našteli 1,3 milijona smučarjev.

Golte
Golte FOTO:

Po podatkih snežnega telefona je smučanje te dni še možno na Voglu, Soriški planini in Golteh, zaradi slabše vremenske napovedi pa ta konec tedna ne obratujejo na Krvavcu in Rogli, a bodo ob ugodnejšem vremenu naprave še pognali.

Za iztekajočo se smučarsko sezono, v kateri so slovenski žičničarji našteli 1,3 milijona smučarjev, kar je 11 odstotkov več kot lani, je značilno, da se je začela v začetku decembra, nato pa so žičničarji konec decembra ob praznikih zaradi slabega vremena beležili izpad.

Prava zimska sezona se je nato začela po 15. januarju, tudi na manjših smučiščih, saj je bilo snega res veliko. Kljub obilici snega pa je bilo v minuli smučarski sezoni izredno malo sončnih dni, je značilnosti sezone nanizal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek.

Skoraj v vseh smučarskih centrih po Sloveniji so po njegovih podatkih beležili zelo dober obisk in ugotovili pozitivne učinke vnovičnih dvotedenskih zimskih počitnic za šolarje. Tako so v glavnem vsi centri zadovoljni s potekom sezone, ki pa sicer ni bila rekordna, kot je bila v letih 2008 in 2009.

Krvavec
Krvavec FOTO: RTC Krvavec

Slovenska smučišča so minulo zimo skupno naštela okoli 2200 obratovalnih dni, kar je 15 odstotkov več kot lani. Številka bi po Jesenškovih besedah zagotovo bila še višja, če bi obratovalo tudi smučišče na Kaninu, kjer pa žičnica zaradi okvare od januarja ne obratuje.

Na slovenskih smučiščih sicer prevladujejo domači smučarji, po oceni žičničarjev pa je bila minulo sezono med smučarji tudi slaba tretjina tujcev. Med temi prevladujejo Hrvati in Avstrijci, vedno več je tudi Italijanov.

Nekatera smučišča še obratujejo

Na Golteh, kjer imajo okoli 90 centimetrov naravnega in kompaktnega snega, smučišče obratuje danes in v nedeljo od 8.30 do 13. ure, med tednom nato smuke ne načrtujejo, obratovanje prihodnji konec tedna pa je odvisno od vremenskih razmer, so povedali v hotelu na Golteh.

Prav tako v dopoldanskem času danes in v nedeljo po podatkih spletnega snežnega telefona obratujejo naprave na Soriški planini, kjer je še 60 centimetrov snega. Na Voglu imajo do 220 centimetrov južnega snega, smučišča tam obratujejo do 13. ure, nihalka pa do 18. ure.

Vogel
Vogel FOTO:

Z letošnjo smučarsko sezono so zadovoljni na Krvavcu. Kot je dejal pomočnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan, so doslej našteli okoli 170.000 smučarjev, lani 20.000 manj. Na Krvavcu ta konec tedna zaradi slabe vremenske napovedi ne obratujejo, a sezona predvidoma še ni zaključena. Trenutno imajo še dober meter snega in načrtujejo, da bodo naprave pognali še konec prihodnjega tedna in za prvomajske praznike.

V prihodnjem tednu naj bi se nekoliko ohladilo, za ugodno spomladansko smuko pa so pomembne predvsem jasne noči, ko sneg še pomrzne in lahko smučišča pripravijo za varno in prijetno dopoldansko smuko, je pojasnil Zupan.

Tudi na Rogli, kjer so v tej sezoni našteli 122 smučarskih dni, gostili 173.000 smučarjev in opravili 2,7 milijona prevozov smučarjev, bodo po podatkih podjetja Unitur v primeru dovolj hladnega in ugodnega vremena obratovali še prihodnji konec tedna in za prvomajske praznike, ta konec tedna pa naprav ne bodo zagnali zaradi slabega vremena, so pojasnili.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unatm
20. 04. 2013 15.03
..na hladne noči. snuči še nismo pospravili :)