Slovenija

Smučišče na Španovem vrhu se zapira

Jesenice, 11. 11. 2016 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Španovem vrhu so v minulih tednih stekle priprave za odstranitev najstarejše sedežnice v državi, za katero se je v preteklih letih izkazalo, da njeno obratovanje ni več rentabilno. Poteza občine je dvignila kar nekaj prahu med jeseniškimi svetniki, ki niso sprejeli dokončne odločitve o ukinitvi smučišča in odstranitvi žičnice.

O usodi smučišča in stare sedežnice, ki bi bila potrebna velikih vlaganj, so jeseniški občinski svetniki razpravljali že pred enim letom. Tedaj so obravnavali analizo, ki je, kot je ocenila direktorica jeseniške občinske uprave Valentina Gorišek, pokazala, da žičnica Španov vrh nima prihodnosti, saj bi za normalno obratovanje v naslednjih nekaj letih vanjo morali vložiti okoli milijon evrov.

Tedaj so svetniki sprejeli sklep, da se opravijo še razgovori s krajani Planine pod Golico. "Razgovori so bili na svetu krajevne skupnosti večkrat opravljeni, končno mnenje krajanov pa je bilo, zakaj se je s tem sploh toliko časa čakalo," je povzela Goriškova in dodala, da so krajanom predstavili tudi projekte nadaljnjega razvoja turizma brez žičnice.

Sedežnica
Sedežnica FOTO: Kanal A

Na podlagi tega je občina začela s postopkom ukinitve žičnice in državi že posredovala najavo za prenehanje koncesijske pogodbe. Na minuli seji občinskega sveta pa so svetniki opozorili, da bi končno odločitev, ali se žičnica podre ali ohrani, vendarle moral sprejeti občinski svet, saj gre za občinsko premoženje. O tem naj bi tako ponovno razpravljali na eni od prihodnjih sej.

"Občinski svet mora sedaj le še sprejeti sklep, da se odproda oprema in naprave, ki so povezane s smučiščem, potem pa bomo izvedli javno naročilo in skušali vse prodati," je pojasnil direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar. Vendar bo kupca težko najti, saj gre vendarle za najstarejšo sedežnico v državi, ki je bila zgrajena že leta 1964.

Poudaril je, da so dolžni v dveh letih odstraniti vse naprave in teren smučišča vrniti v prvotno stanje. "S tem nekako zaključujemo do dejavnost, saj se glede na snežne razmere vidi, da nima prihodnosti," je dejal in spomnil, da so zaradi zelenih zim postala problematična vsa nižjeležečega smučišča.

Smučišče Španov vrh že leta ne posluje rentabilno. V zadnjih treh letih je eno zimo imel 17 smučarskih dni, drugo zimo pet in tretjo zimo le tri. Stroški vzdrževanja in obratovanja pa so visoki, je opozoril Kramar. Zato kljub nostalgiji in lepim spominom na smučišče, na katerem so se smučanja učili številni domačini, smučišča ni mogoče ohraniti, je ocenil.

Spomnil je, da so v preteklosti iskali rešitve, kako povečati število smučarjev, in tudi možnosti za obratovanje žičnice poleti. Vendar, kot je ocenil Kramar, žičnica sama ne more privabiti obiskovalcev, temveč mora za to obstajati celovita turistična ponudba, ki pa je v Planini pod Golico primanjkuje.

Predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar je pojasnil, da je turistična ponudba v Planini pod Golico zlate časa že dala skozi, zato tudi ni potrebnih prenočitvenih kapacitet in celovite turistične ponudbe. Ukinitev žičnice bo le še dodatna izguba za turizem, pri čemer pa Klinar meni, da v stanju v kakršnem je bila, niti ne bi imelo smisla, da bi jo ohranjali.

"Na voljo sta bili dve možnosti  ali iti v popolno investicijo z obnovo in z rešitvami tudi za poletno sezono ali pa iti v drugo smer, torej to, ki se sedaj dogaja. Mi smo razočarani, da ni šlo v prvo smer, po drugi strani pa razumemo občino, ker je investicija najbrž res prehuda," je zaključil Klinar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
11. 11. 2016 10.55
+3
Čist enostavno plače so še zmeraj po 600-700 evrov, ko plačaš vse stroške, hrana, obutev. Ne ostane za smučanje pa če se na glavo postaviš, karta 30 evrov. Če grejo 4 je to 120 evrov, pa kava, čaj si ob 50 evrov za en dan, če spiš pa si kuj na 100 evrov...od tukaj je kriza
srecnii
11. 11. 2016 10.56
+4
Tisti k pa živijo doma pr starših pa sploh ne bodo razumel, kako je živet na svojem.
vikendaš
11. 11. 2016 13.42
V sloveniji je veliko smučarjev ki nosi dnevno denar v Avstrijo ter Italijo. Zakaj ne napravijo en smučišče ki bo konkuriral recimo Bohinj bi bil primerna lokacija
scipio
11. 11. 2016 15.35
zakaj ne napravijo? ja zato ker ni dnarja ali bolje, je denar, a tisti ki ga imajo, so motivirani investirat ga v kaj drugega kot pa v ta naša smučišča. Zato imajo le-ta naprave in drugo tehniko od pamtiveka. nasfeld in tri doline so za tiste,ki hočjo smučat, pozerji lahko hodijo v kranjsko goro in na španov vrh navkreber s štamfanjem, lahko tudi v bikinkah, sploh če sije sonce. hoja navkreber krepi telo in duha.
NiVseRes
11. 11. 2016 10.35
+1
Ma nej se zapira..itak gre vse v maloro
vladaricaumov
11. 11. 2016 10.26
+0
Tlele sem smucala kot otrok. Pa kva je ze bla neka tekma za svinjsko glavo.
Alex000
11. 11. 2016 10.51
-2
Kam lahko pridemo stakšnimi Slovenci, ki ne znate slovensko? Tlele - tukaj,
cfc1919
11. 11. 2016 10.11
+5
saj pri nas se nič več ne splača, še če umreš, moraš imeti precej našparano
Alex000
11. 11. 2016 09.39
+5
Že mnogo let ugotavljam, da so na tem koncu skregani z denarjem. Enako so storili s smučiščem v Gozd Martuljeku. Srčno upam, da nam bo novi župan, ki je v času od izvolitve naredil več kot prej 10 županov skupaj Kranjske gore vrnil to smučišče in tekaško stezo.