Slovenija

Snaga: Namen obvestil ni represija, pač pa opozorilo

Ljubljana, 26. 05. 2015 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
77

Zelena Snagina opozorila so močno razburila Ljubljančane. Mnogi so se ustrašili, da bodo kaznovani, pa čeprav dosledno ločujejo odpadke, se pa na ločevanje požvižga njihov sosed. "Preplah, da bo zdaj pol Ljubljane plačalo kazni, je odveč, saj namen obvestil ni represija, pač pa občane opomniti, da je upoštevanje pravil nujno za dostojno in kakovostno sobivanje."

Na Snagi kot najbolj problematična naselja, kar se tiče zaparkinaosti dostopa do košev, odlaganja odpadkov in neločevanja, izpostavljajo Štepanjsko naselje, BS3, Savsko naselje in bloke za staro cerkvijo v Šiški.

V ponedeljek je ljubljanska Snaga začela deliti nova oziroma bolje rečeno prenovljena opozorila vsem tistim, ki bodo zaparkirali zabojnike za smeti in s tem onemogočili odvoz smeti, ter tudi tistim, ki bodo nepravilno ločevali odpadke. Ker je njihovo obvestilo sprožilo plaz nezadovoljstva med uporabniki, ki se bojijo, da bodo kaznovani predvsem za nemarnost drugih, smo na Snagi preverili, kako bodo dejansko odkrivali tiste prave nemarneže.

Ker ljubljanska Snaga ugotavlja, da se uporabniki še vedno ne držijo vseh pravil, so pripravili nova obvestila, s katerimi Snagine ekipe za odvoz komunalnih odpadkov opozarjajo uporabnike na nepravilnosti pri ravnanju z odpadki in na njihove dolžnosti.
Ker ljubljanska Snaga ugotavlja, da se uporabniki še vedno ne držijo vseh pravil, so pripravili nova obvestila, s katerimi Snagine ekipe za odvoz komunalnih odpadkov opozarjajo uporabnike na nepravilnosti pri ravnanju z odpadki in na njihove dolžnosti. FOTO: Snaga

Kot prvo na Snagi pojasnjujejo, da Snagini zaposleni obvestil ne puščajo kar vsevprek, pač pa jih pustijo tam, kjer se nepravilnosti pogosto, če že ne stalno, pojavljajo. Ko njihova ekipa na nekem mestu dlje časa opaža težave, jih s temi zelenimi obvestili opozorijo na njihove napake. "Če se bodo nepravilnosti obvestilom navkljub ponavljale, bomo obvestili pristojni organ Inšpektorat mestne uprave MOL, ki nato sproži svoje postopke," pravijo na Snagi.

Obvestilo jemljite kot opozorilo in ne kazen

Žal ugotavljamo, da je precej razširjeno razmišljanje, da je frajer tisti, ki ne upošteva pravil ter izigrava sistem. Če že nič drugega je to zelo nepošteno in nepravično do tistih, ki spoštujejo pravila in delajo tako, kot je prav. Ljubljanska Snaga

"Če občan dobi Snagino obvestilo, to torej nikakor ne pomeni, da je oziroma bo kaznovan. Prvič zato, ker je to obvestilo o nepravilnosti, ne pa obvestilo o kazni, in drugič zato, ker Snaga sploh nima teh pristojnosti," pojasnjujejo na Snagi. Te pristojnosti ima že omenjeni inšpektorat. "Preplah, da bo zdaj pol Ljubljane plačalo kazni, je odveč, saj namen obvestil ni uveljavljanje represalij, pač pa občane opomniti, da je upoštevanje pravil nujno za dostojno in kakovostno sobivanje," so jasni na Snagi.

Namen obvestila je torej občanu povedati, da Snaga zaznava neko nepravilnost (na primer odpadke, ki so odloženi v napačni zabojnik, recimo bioodpadki v črnem zabojniku), ga seznaniti s tem, zakaj je to nepravilnost (občinska zakonodaja občanom nalaga, da morajo odpadke odlagati v ustrezne zabojnike, torej jih pravilno ločevati) in mu povedati, kako naj to popravi in kako naj ravna v prihodnje (naj poskrbi, da bodo odpadki v ustreznih zabojnikih in takrat jih bo Snaga tudi odpeljala).

Nekatere nepravilnosti so tudi nevarne oziroma imajo lahko hude posledice. Tako zaparkirane intervencijske poti ne onemogočajo dostopa samo Snagi, pač pa tudi reševalcem in gasilcem. Nevarni odpadki v ali ob zabojnikih lahko škodijo zdravju, povzročijo požar ipd. Neobrezano vejevje zmanjšuje vidljivost pri vožnji, kar poveča možnosti za nesrečo, še dodajajo.

Najprej obveščanje in izobraževanje, šele nato sankcije

Da se ločevanje odpadkov splača, je Snaga dokazala decembra 2014. Zaradi povečanega deleža ločeno zbranih odpadkov in posledično manjšega deleža odloženih odpadkov je Snaga konec leta 2014 vsem svojim uporabnikom izdala dobropis v višini decembrskega računa za ravnanje z odpadki.

Kot zagotavljajo na Snagi, je predpisovanje glob zadnji korak v nizu aktivnosti, ki sledi obveščanju in informiranju. Prav tako so Snagina obvestila le eno od orodij, s katerimi Snaga rešuje težave na terenu. Drugi načini so sodelovanje in dogovarjanje rešitev z upravniki večstanovanjskih stavb, neposredno s posameznimi uporabniki oziroma skupinami uporabnikov in drugi. Kot dodajajo, inšpektorat v Ljubljani še nikoli ni oglobil skupine občanov, torej stanovalcev nekega bloka ali večstanovanjske hiše, pravijo na Snagi in dodajajo, da prav tako inšpektorji MOL niso veliko uporabnikov oglobili.

Morda so zelena obvestila zgolj opozorila in morda Snaga ne bo prehitro opozarjala inšpektorjev, vendar je prav, da ne razmišljamo zgolj o vidiku, koliko smo mi z ločenim zbiranjem odpadkov prislužili Snagi, pač pa imamo v mislih naše okolje. Ločevanje odpadkov je nujno in cenejše, kot je obdelava mešanih odpadkov. Če ne bi ločevali, bi bilo ravnanje z odpadki dražje, kar bi se izrazilo na položnicah, še pravijo na Snagi.

Preverite, ali pravilno ločujete. Mogoče boste presenečeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
27. 05. 2015 10.57
+2
Sedaj sem pa zares jezen. Če bodo na mojo kanto za mešane odpadke nalepili papirnato nalepko, jih bom osebno prijavil največjemu strokovnjaku za kante Karlu Erjavcu pa četudi pade vlada in posledično cela Evropa
Brabus
27. 05. 2015 10.51
+1
Ta rdeči bi radi spet kar neke kolektivne kazni, brez ugotavljanja individualne odgovornosti. Ko bo enkrat kakšno komunalno podjetje plačalo kazen zaradi krive prijave, se bo pa to zastraševanje in izsiljevanje prenehalo. Imamo 5 zabojnikov, ljudi je pa 200, pa še od drugot se privlačijo in mečejo smeti v "naše " kante, oni bi pa kar mene kaznovali???
silberblack
27. 05. 2015 09.16
+1
Včasih so otrokom plačevali za zbiranje papirja, zelišč, plastike, zdaj jim pa kar ukažžejo in nas kaznujejo, če ne ločujemo vseh odpadkov, počasi jih bomo morali še stiskati ali pakirane pripeljati na njihova mesta. Tako so znižali strošek predelave, število delavcev, nafto itd. S tem,d anjihova cena ostaja ista, če profit se jim povečuje, ker moramo vse narediti mi. Skrajni čas, da kdo naredi tovarno za predelavo. To imammo od globalizacije.Kam pa gre denar? V katero stranko, na kateri račun. Predelava smeti in dreka je največji biznis miljijonletja.
ficfiric 1
27. 05. 2015 08.51
-2
Ma kaksno locevanje odpadkov neki....pol pa se hocjo da jim vse pomijes...da lahko oni sam prodajajo naprej...bodo ze sortirali ce se z smetmi bavijo...sam gkedajo kako bi se vec potegnil z vsake vrecke odpadkov...kadarkoli sem v slo mecem vsepovprek...delajo naj za kar so placani...cez kaksno leto vam bodo pa se rekl da morte sami dostavt smeti na deponijo...cena bo pa se zmeri za odvoz smeti...heheh
SDS_je_poden
27. 05. 2015 09.04
-1
Kr neki.... res... če si svinja do okolja si pač svinja, samo sivnjaj pri sebi doma, ne pa tam, kjer ni tvoje.
ficfiric 1
27. 05. 2015 10.10
+1
Jah ce sm slovenc ki zivi v tujini...pol sm doma v slo....tko da svinjam doma...kadarkoli le upam...
SDS_je_poden
27. 05. 2015 11.07
ficfiric: Upam, da ti kdo kmalu kakšno kazen za svinjanje izstavi.
ficfiric 1
27. 05. 2015 11.53
Ce mi bo lahko izstavil racun na dom jo bom placal...ce ne pac ne....
SDS_je_poden
27. 05. 2015 08.10
+0
Za vse blesave slovenceljne, vam še 1x tu nalimam kaj dejansko piše: Če občan dobi Snagino obvestilo, to torej nikakor ne pomeni, da je oziroma bo kaznovan. Prvič zato, ker je to obvestilo o nepravilnosti, ne pa obvestilo o kazni, in drugič zato, ker Snaga sploh NIMA teh pristojnosti," pojasnjujejo na Snagi.
ficfiric 1
27. 05. 2015 10.11
+1
SDS_je_poden
27. 05. 2015 11.06
-1
ficfiric: Ne, samo preberite kaj piše, preden se razburjate, koga vse bo Snaga kaznovala... samo to, preberite in RAZUMITE! Zahtevam preveč?
ficfiric 1
27. 05. 2015 11.54
+1
V slo nimas vec kaj razumet....se manj pa brat neka opozorila...
Simon Marini
27. 05. 2015 07.30
+2
Kaj jim pa morete? Saj imajo ja 1000 letno izključno koncesijo! Šele ko bo koncesija podeljena konkurečnim pobiralcem smeti (lahko jih je več naenkrat), in bo vsak lahko izbral svojega (tako, kot mobilnega operaterja) se bo zadeva normalizirala.
Simon Marini
27. 05. 2015 07.31
+1
Pa še to: pri kunkurenci ni treba ločevati smeti, ker to odlično počne robotiziran sortirnik.
Buba777
27. 05. 2015 10.17
ime konkurence? za več konkurenčnih podjetij pa nismo mi Šanghaj da je trg velik za več konkurentov, za mobilne operaterje sta pa tudi dva, ki sta kaj vredna in pokrivata celo slovenijo
Trapist
27. 05. 2015 05.46
+8
Kazalo bi pogledat bilance. Torej, koliko Snaga prihrani, oziroma zasluži, ker ji ljudje sploh ločujejo odpadke? Slednji so namreč surovina s katero se trguje za dober denar. Ali se to odraža tudi na računih (in zakaj ne)?
LepiBorut
26. 05. 2015 22.43
+9
kako dolgo bodo ovce vse plačevale bo tako kot je....sedaj lako vsaka javna firma izdaja kazni...zakaj? Sploh veste kakšen denar služi Snaga na naš račun....več milijonov € mesecno in to samo zato ker jim ovce brezplačno sortiramo smeti, ki jih nato prodajajo v tujino....
SDS_je_poden
27. 05. 2015 08.09
+1
Pa dobro, a ste slovenci res v večini blesavi al ste nepismeni? A piše da Snaga NIMA pristojnosti izdajanja kazni, da to dela inšpektor?!!! Pa bemu boga no.... dejte mal mozek vklopit!
LLLEPI
26. 05. 2015 22.40
+4
Namen snage je napisat in pobrat cimvec kazni.Najvecji osnazevalci pa ostajajo nedotakljivi in lahko pocnejo kar hocejo.
nevica
26. 05. 2015 21.11
+8
Zadnjič smo imeli v našem naselju (večkrat se zgodi, da kapacitete smetnjakov, ki so nam namenjene ne ustrezajo) primer, da je bil kotejner za mešane smeti napolnjen do vrha in je nekdo v črni vreči za smeti, lepo skrbno zavezano smeti prislonil h kontejnerju. Lahko bi jih tlačil, eventuelno poškodval kontejenr, oziroma bi smeti v kontejnerju ostale odprte in bi bilo nehigienično, kar itak velikokrat je. No, če bi to naredil in bi imel kontejner kupček, bi smeti pobrali, ker jih je pa prislonil h kontejnerju, jih pa niso. Le opremili so jih z napisom, da vrečka ne ustreza. Sorry, nobena vrečka za smeti v kontejnerju ne ustreza, človek pa ni bil kriv, da ni bilo prostora v kontejnerju. Ni bil njegov namen prislanjanje vrečke h kontejnerju ampak je smeti prinesel v kontejner. Kam tako ravnanje sodi, naj vsak zase premisli. Z manjšimi kapacitetami za mešane odpadke izsiljujejo, da bi več sortirali, ampak čisto vsake smetke nihče ne sortira, in dejansko je lahko mešanih odpadkov tudi več, pa jih ljudje nimajo kam dati. Pri nas se ljudje odseljujejo in priseljujejo, zelo različne družine po številu članov in temu primerna je tudi dinamika količine smeti. S kotejnerji je pa ves čas stiska. Samo za kartone je ponavadi nekaj več prostora, ker te smeti niso redno v večjih količinah. Mene resno zanima kako ekološko se ravna z našimi smetmi na koncu procesa, zato, da bomo ljudje vedeli zakaj sortiramo???!!!
SDS_je_poden
26. 05. 2015 21.13
-1
Zakaj pa ne naročite dodatnih kontejnerjev? Ker bi bile položnice potem dražje?
LLLEPI
26. 05. 2015 22.42
+2
Za snago je najpomebnejse da ste na placiloni listi,ce so pa kontejnerji polni to ni njihov problem
Buba777
27. 05. 2015 10.38
-1
če vam zabojnik ne ustrezajo se premajhni in se naroči večje ;) če se odpre zabojnik in zlaga preko njega je zabojnik tudi premajhen in po večkratnih ponovitvah dostavi Snaga dodatni zaboj, ker plačaš za določen volumen in snaga pobere ta volumen če je volumna več kot si za njega plača je kot da ti v supermarketu povsod dajejo gratis na vsak izdelek. problem je ko nekdo ločuje pa nima pol smeti pa mu se zmeraj zaračunajo za cel zaboj ;) da pa vidiš kako ekološko se ravna pa stopi do Snage ali podjetij ki predelujejo in jih vprašaj, je pa tudi dobra izbira internet.
SDS_je_poden
26. 05. 2015 21.09
-2
Ker spremljam ta portal že leta, mi je padlo v oči to, da se vedno in najbolj pritožujejo samooklicani desničarji. Njim je tako težko spoštovat neke predpise, da je groza, najbolj blesav med njimi se dere, da so vsega spet krivi lewaki... knede jež? Žalostno je, da je treba ljudi usekat po denarnici, da začne spoštovat pravila, ampak če ne gre drugače je to edino prav. No, kakšnega desničarja ni dovolj užgat le z denarno kaznijo, treba je še kakšen pendrek po betic uporabit....
nevica
26. 05. 2015 21.13
+2
SDS_je_poden
26. 05. 2015 21.17
-3
Nevica, to zgoraj je provokacija na določene osebke tu na portalu. Ni namenjena tebi.
slovenskidelavec
26. 05. 2015 20.14
+3
Nekje morajo kasirat, kje drugod kot pri narodu, me pa zanima koliko delavcev v snagi je na minimalni plači.
SDS_je_poden
26. 05. 2015 21.01
-4
A si prebral, da Snaga ne bo kaznovala? Sicer pa če ločuješ, kazni inšpektor ne bo izdal. Če ne ločuješ, je pa prav, da te usekajo po tošelnu...
JežekTekaTeka
26. 05. 2015 19.31
-2
Kwa vas levaki stiskajajo, pa to ... lol ...
SDS_je_poden
26. 05. 2015 20.59
+0
Ježo, tko kot nekaj stiska tvoje možgane, lewaki niso sposobni stisnit..... čedalje bolj kompresiran mozek imaš vidim...
Frankly
26. 05. 2015 18.40
+20
Spostovana "SNAGA": Ko boste PONOVNO zaceli odvazat smeti TEDENSKO, kot ste jih pred tem, famoznim, locevanjem smeti, bomo tudi uporabniki bolj dosledni. Pridite v LJ - Brod, Vizmarje, kjer se odvaza samo na 3 (JA! tri) tedne in si oglejte kontejnerje, ko jih ponoci odprejo/razkopljejo macke in podgane. Cena tedenskega odvoza smeti je bila za polovico MANJSA, kot je sedaj na 3 tedne + z nasim locevanjem odpadkov. Pa dajte se zresnit, prosim!
optimist11
26. 05. 2015 20.30
-9
Če boš bolj dosleden pri ločevanju , ne rabi biti odvoza vsak teden.Mi smo 4 , pa imamo 65 l kanto, ki je v dveh tednih ne napolnimo.Problem je bil, da mi niso hoteli dati tako male kante, ker je znesek za plačilo nižji, in na snagi imajo neke svoje normative. Če dosledno ločuješ tudi ekološke odpadke, kante za komunalne odpadke sploh ne napolniš pred naslednjim odvozom.
BubblyPanda
26. 05. 2015 20.56
+9
Na 3 tedne odvažajo tudi smeti iz kant za ločevanje (papir, embalaža, steklo, organski odpadki), ne samo mešane odpadke.
Buba777
27. 05. 2015 10.30
+1
organski odpadki se odvažajo največ na dva tedna in po mojem mnenju tudi edini zabojnik, ki bi moral biti pobiran tedensko(vsaj v poletnih dneh). v zabojniku za papir ali mešane komunalne odpadke ni stvari ki bi oddajale vonj zato lahko zdržijo tudi 3 tedne, problem je lahko smo v gospodinjstvih ki imajo plenice. kar se pa embalaže tiče je hitro spiranje naredi da izdelki na soncu ne smrdijo in lahko zdržijo tudi 3 tedne ;)
bandit1
26. 05. 2015 18.36
+8
In kdaj bomo mi njim začeli pošiljati opozorila za račune ki jih dobivamo za "NEDELO". Pa ne FDV-jevci spet klobasat o nekem čistem okolju. J se snagi in drugim komunalcem za čisto okolje.
LovecNaKomuniste
26. 05. 2015 18.08
-7
Kar navadte se. Na vasi redno naložijo hišni kontejner odpadkov, odpeljjo na zbirni centr, stresejo ven in če ni kaj vredu lepo položnica.... Na zabojniku je pa leo črtna koda in samo poskenirajo in prec vidijo čigav je.
repnik7
26. 05. 2015 18.35
+4
Danny Veliki
26. 05. 2015 17.41
+16
V tej državi smo prišli tako daleč,da nas prepričujejo,da je to nekaj lepega in si represijo moramo želeti.
Biofanatik
27. 05. 2015 05.40
+2
Orban je vajenc za naše diktatorje; komunalce, štromarje, vlado, dimnikarje, dohtarje itd
brabusednet
26. 05. 2015 17.39
+1
Treba se bo pravil in reda navadit.V družinskih hišah tudi ločujemo odpatke pa še dajte v blokih.
SDS_je_poden
26. 05. 2015 21.03
+3
Sej jih. Samo smetnjaki so ponekod javno dostopni in vsak lahko vrže not kar hoče.
bogdajmir
26. 05. 2015 17.30
+13
aha se pravi ko te zaprejo to tudi ni represija ampak opozorilo - dobro da vem, kako se obnašat, ko dobim takšno opozorilo, zelo mirno in v slogu prave OVCE
HThief
26. 05. 2015 17.21
+6
kaj nemogoce, jaz sem pa mislil, da bo tako kot pravijo dezurni debilcki v komentarjih, da ce bos en kos papirja vrgel na napacen kup bos ob 800 eurov, nemogoce da se dezurni debilcki v komentarjih zmisljujejo. jaz sem sokiran
limonca4
26. 05. 2015 18.06
-2
Za tisto o papirčku na napačnem kupu folk čisto napačno misli. Na papirčku je bilo ime in priimek packona, ki je odvrgel smeti v neprimeren kontejner. Za to se je šlo. In ta pacek je očitno take sorte, ki ne sortira, in je poklical novinarje, češ da so ga kaznovali zaradi papirčka. Ne, niso ga kaznovali zaradi tega, ampak zaradi tega, ker so ga dobili, ko je odvrgel smeti v napačen kontejner. Pač ne sortira rad ta "gospod".