Slovenija

Burja na Primorskem se bo še krepila, njeni sunki lahko presežejo 150km/h

Ljubljana, 05. 02. 2015 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi spremembe smeri ciklona bo najmočneje snežilo v petek čez dan, količina snega bo precej manjša od sprva napovedane. Burja na Primorskem se bo še krepila, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Največ snega pričakujemo v petek
    03:25
    Iz SVETA: Največ snega pričakujemo v petek
  • Iz SVETA: Ceste bodo očiščene kot je treba
    02:57
    Iz SVETA: Ceste bodo očiščene kot je treba
  • Iz 24UR: Burja s sunki skoraj 200 km/h
    01:45
    Iz 24UR: Burja s sunki skoraj 200 km/h
  • Iz 24UR: Zaradi burje šolarji predčasno domov
    01:15
    Iz 24UR: Zaradi burje šolarji predčasno domov
  • Iz 24UR: Zimske službe že od jutra v polni pripravljenosti
    01:48
    Iz 24UR: Zimske službe že od jutra v polni pripravljenosti
  • Iz 24UR: Javni promet pripravljen na sneg
    02:05
    Iz 24UR: Javni promet pripravljen na sneg
  • Iz 24UR: Zakaj snežnega meteža ni bilo?
    00:44
    Iz 24UR: Zakaj snežnega meteža ni bilo?

V pričakovanju obilnega sneženja - največ snega naj bi zapadlo v petek čez dan - in tudi močnega vetra bodo številne šole po državi v petek zaprte. Na Ajdovskem in Vipavskem, kjer piha zelo močna burja, so šolarji ostali doma že danes, zaprti so bili tudi vrtci in javni zavodi. Prepoved tovornega prometa so postopoma čez dan večinoma odpravili.

Čeprav je bilo močnejše sneženje pričakovati že danes zvečer, bo po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje najmočneje snežilo predvsem v petek do večera, medtem ko ponoči ni pričakovati toliko padavin. Predvidoma bo do sobote zjutraj v južni in jugovzhodni Sloveniji padlo od 30 do 60, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do okoli 30 centimetrov snega.

Meritve burje.
Meritve burje. FOTO: Aljoša Kravanja

Sunki burje lahko presežejo 150km/h

Burja na Primorskem se bo še krepila. V Vipavski dolini sunki zdaj presegajo hitrost 120 kilometrov na uro. Najmočnejša bo predvidoma od danes ponoči do petka sredi dneva, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro.

Zaradi močne burje so že začasno zaprli Luko Koper. Koliko časa bo luka zaprta, na upravi ne vedo, saj bo to odvisno od vremenskih razmer.

Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.

Za jugozahod Slovenije velja najvišja stopnja ogroženosti, v petek bo veljala tudi za jugovzhod. Za jugo- in severovzhodni del države danes velja oranžna stopnja ogroženosti, v petek pa bo ta stopnja veljala za severozahod, osrednjo Slovenijo in severovzhodni del države.

Rdeči alarm za petek.
Rdeči alarm za petek. FOTO: ARSO

Visoki valovi

Na Obali težave pričakujejo zaradi kombinacije visokega plimovanja z visokimi valovi. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino preko treh metrov. Morje pa lahko zaradi valov, zlasti v času visoke plime, poškoduje izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta. Plimo je pričakovati ponoči okoli 23. ure in v petek v času do 9. do 11. ure. Več si preberite tukaj.

Zakaj napovedanega snežnega meteža ni bilo?

In zakaj se napovedi o skoraj metru snega niso uresničile? "Ciklon je malce spremenil prvotno pot in potuje nekoliko južneje mimo Slovenije. Za spremenjeno pot ciklona v Sredozemlju pa je kriv predvsem anticiklon nad Veliko Britanijo. Njegov vpliv je segal tudi do naših krajev in ciklon potisnil nekoliko južneje. Stik ciklona in anticiklona pa je povzročil precej bolj vetrovne razmere kot smo jih pričakovali in te se bodo obdržale tudi v prihodnjih urah," so pojasnili v oddaji 24UR.

Pošta Slovenije bo glede na spremenjene vremenske razmere in aktualno vremensko napoved v petek dostavljala pošiljke na območjih, kjer bodo razmere to dopuščale.

Na pot le, če je nujno

Glede na slabe izkušnje, kaj se lahko ob takem vremenu zgodi na avtocestah, je verjetno določena preventiva povsem na mestu, pravi Gregorčič glede ukrepa prepovedi vožnje za tovorna vozila. Več o prometu.

Za petek pa vsem svetuje, naj se na pot z vozili odpravijo le, če je to res nujno. Sicer pa velja nasvet, da je treba imeti pozimi čim bolj poln rezervoar, s seboj kakšno odejo, steklenico s toplo pijačo, prav lahko pride tudi kakšna lopata.

Kako bo v gorah?

V gorah količina novozapadlega snega po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča ne bo nekaj posebnega, bo pa tudi v gorah v petek vreme izrazito neprijazno. Nevarnost snežnih plazov se bo vsaj za kratek čas gotovo povečala na četrto stopnjo.

Kako je v sosednjih državah?

Kot je pojasnil Gregorčič, sta burja in sneženje povezana z močnim ciklonom nad Sredozemljem. Središče ciklona, ki je sedaj zahodno od Sardinije, bo do petka prišlo do srednjega Jadranja, zato se bo vpliv ciklona najbolj čutil ponoči in v petek. Občutili pa ga bodo tudi v sosednjih državah, kjer so prav tako razglasili visoko stopnjo ogroženosti.

Kdaj bomo začutili olajšanje?

Po napovedih se bo vremenska situacija začela umirjati v petek v večernih urah oz. v noči na soboto.

Nasveti

Uporabljajte javni prevoz: zimske službe so povsod v pripravljenosti. Svetujejo uporabo javnega prevoza. Slovenske železnice bodo v prihodnjih dneh uvedle podaljšane potniške vlake. Danes in v petek bosta med Sežano in Ljubljano vozila tudi dva dodatna potniška vlaka. Več si preberite tukaj.

Če ne gre drugače, naj otroci ostanejo doma. Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je ob napovedanem močnem sneženju v okrožnici šolam predlagala, da v dogovoru z ustanovitelji razmislijo o organizaciji šolskih prevozov in izvedbi pouka. Če ne bo mogoče zagotoviti varnosti v cestnem prometu, naj pouk odpade, je pozvala ministrica. Preverite zemljevid in seznam šol, kjer pouka ne bo.

Očistite sneg: kjer je mogoče, naj prebivalci otresejo sneg z drevja, televizijskih anten in vsega, kar se lahko poškoduje ali zlomi pod težo snega; že med sneženjem naj odstranijo sneg s poti in površin, ki jih uporabljajo, če je treba, tudi s streh.

Ne zadržujte se v bližini daljnovodov: ljudje naj se ne zadržujejo v bližini električnih daljnovodov, ker se pod težo snega lahko drogovi porušijo in električni kabli pretrgajo; pretrganih kablov pa naj se ne dotikajo, saj so lahko pod napetostjo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (641)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

no9
06. 02. 2015 06.30
+0
arso: sedi 1.
sir. Oliver
06. 02. 2015 06.25
+2
IN ZATO JE TRI ČETRT SLOVENIJE DOMA ????????
edoz.
06. 02. 2015 06.24
+4
Kot ponavadi tresla se gora rodila se miš! Samo še o odgovornosti in nastali škodi zaradi zelo pretirane napovedi,kaj mislite,da je pri nas že kdaj kaj kdo za kaj odgovarjal? NE in tudi zdaj ne bo!
M@ko
06. 02. 2015 06.21
+5
Upam da bo čimveč firm tožilo Dars, Arso, pa tudi novinarje zaradi poslovne škode, ki je nastala ob vsem tem napihovanju.
edoz.
06. 02. 2015 06.28
+1
Se takoj podpišem. Mogli jih bi in to čim več. Pri vsej tej tehnologiji,ki jo imajo na voljo,ne znajo pravilno napovedati vreme za dve uri naprej,sramota. G.Trontelj počivaj v miru!
batom@pinkponk.com
06. 02. 2015 06.18
+1
Tut burja prov pride, ce ze snega ni, a ne popofci? :-)
odkimasin
06. 02. 2015 06.15
+2
Trontelj, legenda, naj počiva v miru je znal pravilno napovedat vreme brez arsovih računalnikov in radarjev. Ti ta mladi so pa paničarji!
Pantokrator
06. 02. 2015 06.11
-1
odkimasin
06. 02. 2015 06.08
+4
V Domžalah pol metra snega! Vsi kidamo z Branetom Gregorčičem na čelu!
no9
06. 02. 2015 06.03
+4
hahahahaha, nateg naroda. 1 april?
djadjiland1
06. 02. 2015 06.03
+1
iz slona se je rodila miš
batom@pinkponk.com
06. 02. 2015 06.00
+8
A bo kaka animacija??? O izogibanju ciklona sloveniji?
Niko Cigler
06. 02. 2015 05.54
+2
OMG pri nas ga je ze 55 mm. Burja pa taksna, da mi bi kmalu odpihnilo poloznico od inkasantov v modrem iz strehe od avta, ki sem jo zvecer pozabel vzeti.
?rnogled
06. 02. 2015 05.45
+8
Arso je padel na izpitu in to že vsaj drugič v tej zimi.Gospodarsko škodo bomo v Sloveniji lahko merili v milijonih €.Kdo bo prevzel odgovornost? Arso obvesti DARS o velikih količinah snežnih padavin,DARS zajame panika,reagirajo kot mali otroci,zaprejo meje,avtoceste očistijo tovornjakov,proizvodnja ne dobi repro materiala itd.(škoda samo v Revozu 700 000€,na tisoče kamionov stoji).Panika je zajela tudi del prebivalstva,saj količina snega do 80 cm ni mačji kašelj.Moja žena v skrbi,da mi stara lopata ne bo dobro služila,takoj kupi novo(20€) in verjamem,da ni bila edina,saj je lopat v trgovini zmanjkalo.Kdo bo pokril vse te stroške,se sprašujem?Stvar pa ni tako nedolžna kot se zdi,imam namreč občutek,da na Arsu nekaj ne deluje dobro.Gledam namreč radarsko sliko padavin,na njihovi strani,kjer je nad Ptujem, Slovensko Bistrico do Celja ob petih zjutraj snežilo,v resnici ob petih vsaj pri nas ni padla niti ena snežinka,torej laže tudi njihov radar.Bolje da so tiho in povejo da sneži,ko se to že dogaja,bo manj škode.
XenoSlo
06. 02. 2015 05.50
-11
Ti si pa malo zabluzil. Kdo si pa ti, da boš drugim sodil? Pa preveč gledaš vse čez denar.
no9
06. 02. 2015 06.06
+2
xeno če kdo tukaj bluzi si to ti… hit nazaj spat
jesenvoyo
06. 02. 2015 06.06
+3
Kakšna sodba neki,navedena so nekatera dejstva (ne vsa),tudi veliko šol in vrtcov bo zaprlo vrata itd. Drugič pa, ko bodo napovedi ponovno tako šokantne pa nihče ne bo resno jemal (iz izkušenj) pa zopet ne bo v redu.
no9
06. 02. 2015 06.25
-1
raje to, kot pa da vzame polovico folka v slo dopust v 3 krasne
konstruktor
06. 02. 2015 05.39
+6
V pričakovanju delovne akcije grem razočaran nazaj ležat. Kranj, 1,5 cm novozapadlega snega. Človek bi pomislu, da ste mal brcnil v temo oz.sneg......
chaan
06. 02. 2015 05.32
+9
Pa vi ste nevrjetni 24ur!!! Se sploh zavedate, da ste napovedovali tudi do 80 cm snega??? Pri nas v Mariboru ga je pa ravno 3 cm! Nevrjetni ste res! Jaz butl sem si pa šel še dopust jemat, ker sel bil tolko naiven in sem vam vrjel!! sicer pa kot pravi pregovor, " osel gre samo enkrat na led". Vi se pabreano zamislite nad sabo!! Mislim, da bote več koristi, če boste naslednjič tiho in neboste napovedovali ničesar.. da o tej vaši "animaciji" raje sploh me izgubljam besed
chaan
06. 02. 2015 05.35
+1
Se opravičujem za napake v pisavi, ampak saj boste razumeli, kaj sem vam s tem želel povedat.. če seveda sploh kdo pri vas bere naše komentarje..
?rnogled
06. 02. 2015 05.46
-1
Čeprav dostikrat pišejo nekaj v tri dni,za tole danes niso krivi oni,pač pa ARSO.
Frejtonarca
06. 02. 2015 05.29
+3
V temo brcate se men zdi ...pa to ...
chaan
06. 02. 2015 05.33
+2
To je še huje, kot brcanje v temo.. to se meni bol norčevanje zdi, kot brcanje v temo! Lp
nevica
06. 02. 2015 05.28
+2
Moji znanci so nakupili zaloge hrane, ker so bili prepričani, da cel teden ne bodo mogli iz hiše, he, he. Ampak moram priznati, da sem tudi sama dala tri žemljice v zmrzovalnik. Vseeno je vreme še vedno malce podvrženo kaotičnim pravilom. Saj vremenarji se trudijo in če jim zadnje čase ne bi še kar uspevalo, jih ne bi nihče resno jemal pri zadnji napovedi. Pa nas večina je in to z razlogom. Navodila za ravnanje v razmerah pa so bila pretirana, ker je vseeno tako, da morajo razmere najprej priti, oziroma morajo biti navodila dana pogojno, če bo tako, ravnajte tako. Pa bi bilo vse ok.
Atmaii
06. 02. 2015 01.01
+41
Kaj če bi ARSO in vsi ostali mediji nehali sploh poročati o vremenu? Bo bolje za vse. Kdo bo sedaj pokril poslovno škodo avtoprevoznikom in podjetjem, ki so bili oškodovani zaradi nagnjenosti k pretiravanju nekaj posameznikov? Nazadnje, ko smo pri nas imeli pošten sneg je že 15 let nazaj (gorenjska izvzeta), ko ga je čez noč zapadlo toliko, da na parkirišču nisi vedel več kateri jo tvoj avto, preden si jih nekaj odkopal. Pa takrat ni bilo rdečih alarmov in vsesplošne panike, pa smo vsi vseeno prišli povsod.
sezonska_solata
06. 02. 2015 03.44
+3
Niko Cigler
06. 02. 2015 00.41
+19
Mrtvologi zopet panicarijo, kot da sneg ni obicajen pojav v februarju...Edino kar jim rata prav je da se bo proti veceru stemnilo :)
jesenvoyo
06. 02. 2015 06.09
+1
forplan
06. 02. 2015 00.31
+5
HA HA HA KAKŠNA PA PANIKA :) SE OBNAŠAJO KOT BI NA KARIBIH GA VRGLO 20CM :)