Slovenija

Snemanje v prostorih OKC napaka

Ljubljana, 01. 07. 2016 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do snemanja v operativnem prostoru Operativno-komunikacijskega centra (OKC) mariborske policijske uprave je prišlo zaradi napake, so sporočili pristojni.

Mifrofon
Mifrofon FOTO: Thinkstock

Do snemanja v operativnem prostoru Operativno-komunikacijskega centra (OKC) mariborske policijske uprave je prišlo zaradi napake na eni od štirih digitalni avdiokonzol, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU). Policijski tehniki so pregledali vse preostale konzole na vseh OKC in napak pri njih niso ugotovili, dodajajo.

Policisti na Policijski upravi (PU) Maribor so pred dnevi s pismom opozorili vodstvo policije na neupravičeno snemanje v prostoru OKC in zahtevali uvedbo preiskave.

Policisti, ki so v noči z 22. na 23. junij dežurali na številki 113, so okoli 4. ure zjutraj namreč ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega. Ena od patrulj na terenu naj bi zaradi ugotavljanja dejstev med enim od postopkom zaprosila operaterja v OKC, naj preveri posnetek pogovora, posnetega nedavno.

Ko je operater posnetek pogovora med OKC in policistom na terenu prevrtel, je ugotovil, da se ni snemalo le klicev na interventno številko 113 in pogovorov po radijski zvezi, temveč tudi celotno dogajanje v prostoru OKC. Konzola je snemala tudi takrat, ko se je pogovor s policistom na terenu že zaključil.

Zgodbo je prvi objavil časnik Večer, ki je danes pisal tudi, da je po ugotovitvah policije šlo za tehnično okvaro, čemur pa da vsi zaposleni v mariborskem OKC ne verjamejo. Nekateri ugibajo, da je bil v napravi vgrajen mikrofon.

Vendar pa so tehniki, kot pojasnjujejo na policiji, ugotovili, da je konzola nedotaknjena in vanjo ni nihče nepooblaščeno posegal. Kljub temu bodo vztrajali pri ugotavljanju vzroka napake, povezali se bodo s proizvajalcem, ki bi jim morda lahko pojasnil ali gre vzrok iskati v starosti konzole. Stara je namreč že osem let.

Tehniki so medtem pregledali tudi že vse ostale konzole na vseh osmih OKC v Sloveniji in na nobeni drugi niso ugotovili napake, s tovrstno napako se doslej tudi še niso srečali. Konzolo na OKC Maribor so medtem že zamenjali.

Po trditvah vrha policije tretja oseba posnetkov na konzoli ni mogla posneti, saj ima do teh posnetkov dostop samo policist OKC, prijavljen v dispečersko enoto. Konzole tudi niso povezane z internetom, zato se zunaj dispečerske sobe OKC do njih ne more dostopati, še dodajajo na policiji.

Da pa bi "zmanjšali nepotrebno vznemirjenost policistov OKC PU Maribor", bodo z njimi govorili tudi tehniki urada za informatiko in telekomunikacijo, ki bodo predstavili, kako sploh konzola tehnično deluje, in odgovorili na vsa vprašanja, ki si jih policisti zastavljajo, so še pojasnili na policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drty
01. 07. 2016 16.37
+4
policaji sami so najbolj problematični
Moralist2010
01. 07. 2016 15.54
+6
Policijski tehniki, HAHAHAHAHA Potem jih pa en Ornig šola kot male otroke!
murkecc
01. 07. 2016 15.38
+3
In zakaj taka panika, a kaj skrivajo?
proofreader
01. 07. 2016 15.51
+6
bandit1
01. 07. 2016 17.23
+4
prooo, policaj so šinfali nesposobne šefe, in sedaj pišejo že druge pogodbe o zaposlitvi, tako je to.