FOTO in VIDEO: Na cestah ves dan zdrsi vozil, zimske službe: 'Dobro smo bili pripravljeni'

Meja sneženja se je v Sloveniji marsikje spustila do nižin, a kljub opozorilom so se nekateri vozniki na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme. Zaradi več zdrsov tovornih vozil je bila v obe smeri čez dan več ur zaprta primorska avtocesta med Razdrtim in Senožečami, na štajerski avtocesti med Celjem in Vranskim pa je zaradi izločanja tovornih vozil iz prometa nastal večkilometrski zastoj.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (25)

 • Razmere na Višnjegorskem klancu
 • Sneg pri Vrhniki - 1
 • Sneg na primorski avtocesti - 1
 • Sneg na primorski avtocesti - 2
 • Sneg na primorski avtocesti - 3
 • Sneg na primorski avtocesti - 4
 • Sneg na primorski avtocesti - 5
 • Sneg na primorski avtocesti - 6
 • Sneg na primorski avtocesti - 7
 • Sneg na primorski avtocesti - 8
 • Sneg na primorski avtocesti - 1
 • Sneg na primorski avtocesti - 2
 • Sneg na primorski avtocesti - 3
 • Sneg na primorski avtocesti - 4
 • Sneg na primorski avtocesti - 5
 • Sneg
 • Sneg
 • Sneg
 • Avtocesta na Razdrtem - 1
 • Avtocesta na Razdrtem - 3
 • Avtocesta na Razdrtem - 2
 • Zastoj pri Senožečah
 • Sneg pri Vrhniki - 2
 • Nesreča pri Velikih Laščah - 2
 • Nesreča pri Velikih Laščah - 1

Napovedane snežne padavine so že v dopoldne povzročile obilo težav v prometu, ki je ob ponedeljkih že tako navadno gostejši.

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) so od nedelje zvečer v pripravljenosti, vzdrževalci so primorsko avtocesto v nočnem času preventivno posipavali, na terenu pa so tudi čez dan bile vse razpoložljive plužno-posipne skupine.

Na Severnoprimorskem je začelo snežiti že v noči na ponedeljek, zato je Cestno podjetje Gorica (CPG) začelo plužiti že okrog treh, je povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl. Snežne razmere so bile tudi na cestah Notranjske in Brkinov.

Stanje na cestah lahko preverite tukaj.

Nekaj težav so imeli s tovornjaki na regionalni cesti Razdrto-Ajdovščina, saj vsi vozniki niso spoštovali prepovedi vožnje zaradi burje, je še povedal Premrl. Za to, da so bile ceste pravočasno splužene, je skrbelo preko 40 vozil CPG, ki so plužili tudi lokalne ceste vse do Brezovice.

"Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni," je dejal Premrl in dodal, da so pred začetkom zimske sezone nabavili 7000 ton soli, v januarju pa pričakujejo še dodatnih 5000 ton soli.

Po besedah vodje regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača tam večjih težav zaradi snega in burje ni bilo, na Ajševici so morali s ceste odstranjevati le dve podrti drevesi.

Zasnežena je tudi Notranjska in del južne Primorske, je povedal vodja vzdrževanja na CPK Karlo Šturm. Prvo pošiljko snega so tako dobili kraji vse od Kozine proti notranjosti Slovenije, na Postojnskem, v Brkinih, območju Blok in Loške doline. Sneg se je tam oprijemal cestišča, višina snežne odeje pa je različna, vendar največ do desetih centimetrov.

"Naše plužne in posipne enote so na terenu. Težave predstavljajo predvsem vozila, ki se na cestah ustavijo zato, ker nimajo zimske opreme. Prvi sneg preseneti voznike, ne pa cestarjev," je še dejal Šturm.

Na prvi sneg so bile v pripravljenosti njihove plužne enote, popoldne jih je bilo na cestah 16.

Na cesto nikar brez zimske opreme!

Zato pa ni bilo vse rožnato na primorski avtocesti med Razdrtim in Senožečami.

Prvo tovorno vozilo, ki je zdrsnilo na primorski avtocesti, je bilo domače registracije, zdrs pa se je zgodil, ko je vozilo za plužno skupino. Torej je bilo očitno brez ustrezne zimske opreme, so pojasnili na Darsu in dodali, da so z izločanjem začeli, ko je bilo to upravičeno.

Na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra za državne ceste so zapisali, da je bila več ur zaradi zdrsov tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Za osebna vozila je bil možen obvoz po regionalni cesti Postojna-Razdrto-Senožeče. Nastal je daljši zastoj med počivališčem Studenec in Razdrtim proti Kopru, proti Ljubljani pa pred priključkom Senožeče.

Fotogalerija (10)

 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 1
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 2
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 3
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 4
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 5
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 6
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 7
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 8
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 9
 • Zdrsi s ceste - 13. 11. 2017 - 10

Ekipe so si prizadevale v čim krajšem možnem času vzpostaviti razmere, da bi promet lahko znova varno stekel. Pri tem so jim pomagale tudi policijske enote. So pa ob tem na Darsu izpostavili, da so bile razmere na območju med Senožečami in Razdrtim ekstremne. Izločanje priklopnikov in polpriklopnikov je bilo tako že zjutraj potrebno na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne in Povir proti Ljubljani, na primorski avtocesti proti Kopru pa pred Vrhniko.

Primorska avtocesta je bila med razcepom Nanos in priključkom Senožeče zaprta v obe smeri zaradi nujnega popravila daljnovoda. Kot so pojasnili na Elektru Primorska, je Dars tako omogočil popravilo okvare na daljnovodu Dolenja vas-Senožeče, zaradi česar je bilo brez elektrike 186 gospodinjstev.

"Ponekod na Gorenjskem se je na nekaterih cestah sneg že zjutraj oprijemal vozišča. Največ ga je na cestah na območju Kranjske Gore, od Mojstrane naprej proti Ratečam, sneg je na cesti tudi na območju Jezerskega proti Ljubelju, na škofjeloškem območju pa v smeri Železniki - Podbrdo. Bolj zahtevne vozne razmere so tudi na ostalih cestah, kjer je cesta mokra in spolzka," je dopoldne povedal Bojan Kos s Policijske uprave Kranj, ki je voznike ob tem še opozoril: "Kjer se sneg oprijema vozišča, je obvezna zimska oprema, povsod pa je potrebna previdnost in predvsem vožnja z zmanjšano in prilagojeno hitrostjo vožnje, povečano varnostno razdaljo, ustreznimi pnevmatikami in tehnično brezhibnim vozilom. Vozniki naj se tudi izogibajo prehitevanjem in naj računajo na daljši čas potovanja." 

Na Koroškem, kjer je v noči na ponedeljek sprva močno deževalo, potem pa je začelo snežiti, je pobelilo tudi doline, a snega za zdaj v dolinah ni veliko. Je pa že povzročil nekaj težav. Po podatkih, ki so jih regijskemu centru za obveščanje javili občani, so podrta drevesa ponekod ovirala promet. Plužno-posipne enote družbe VOC Celje so bile ves dan na terenu in skrbele za vzdrževanje državnih cest na Koroškem.

Zaradi izločanja tovornih vozil iz prometa je tudi na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane, med priključkom Žalec, Arja vas in cestninsko postajo Vransko bil ves ponedeljek popoldne gost promet z zastoji, dolgimi tudi več kot 15 kilometrov.

Drugih posebnosti na cestah tam za zdaj ni. Kot je povedal Aleksander Celan iz družbe VOC Celje, je v dolinah zapadlo od pet do deset centimetrov snega, na višje ležečih območjih občin Črna na Koroškem in Ribnica na Pohorju ter na Kopah pa je novega snega za od 25 do 30 centimetrov.

Zimske službe so bile tako še pred uradnim začetkom zimske sezone, ki se začne 15. novembra, v noči na ponedeljek in dopoldne aktivne le v višje ležečih delih Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega.

Kot je povedal vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj Dušan Sagadin, ki skrbi za državne ceste na območju Spodnjega Podravja pa vse do bistriškega Pohorja, so sodelavci in pogodbeni podizvajalci s plužnimi vozili na terenu v višjih legah že od noči, zato so vse ceste sproti očiščene in prevozne.

V Sloveniji morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi ali v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo, med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, v skladu z Zakonom o varnosti cestnega prometa.

Sicer pa so s pripravami na novo zimsko sezono začeli že pred časom, zato so dobro pripravljeni, ne manjka jim niti posipnih materialov, ki jih imajo še od lani, nekaj pa ga še dodatno nabavljajo. Tudi letos bodo za čiste državne ceste, skupaj s kooperanti, vso zimo skrbeli s 65 plužnimi enotami.

Delovna noč je tudi za Cestnim podjetjem Murska Sobota oziroma njihovo mariborsko enoto, ki ima bazo v Lenartu. Kot je povedal vodja zimske službe Slavko Bračko, njihovi delavci čistijo ceste na višjih legah proti Koroški ter na Ruškem Pohorju in na Kozjaku.

Že pred tokratno akcijo so bili po njegovih besedah na zimsko sezono pripravljeni, kot da je že 15. november, tako da jih ni presenetil niti petkov dopis direkcije za ceste, da morajo biti že v nedeljo v pripravljenosti prve stopnje. Zaloge posipnih materialov so dovolj velike, pripravljena je vsa oprema, razpolagajo s 46 plužnimi enotami in okoli sto delavci.

Dars vse voznike znova opozarja na nujnost zimskih pnevmatik na vozilih. Prav tako opozarjajo, naj danes vozniki računajo na daljši čas potovanja, še pred potjo pa naj se pozanimajo o razmerah in stanju na cestah.

Cestno podjetje Murska Sobota sicer skrbi tudi za vse pomurske državne ceste, kjer danes še niso imeli dela. Po besedah Janeza Kučana imajo večino zalog posipnih materialov še od lani, saj je bila pri njih zima precej mila. Trenutno razpolagajo s 5000 ton soli in tisoč kubičnih metrov ostalega posipnega materiala.

Za izvajanje zimske službe je tudi letos pri njih pripravljenih okoli 80 ljudi in 40 plužnih enot, ki so v prejšnji sezoni izpeljali okoli deset manjših akcij, le dvakrat so morali plužiti, prvič šele januarja letos.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 599
 
GROM10 14.11.2017 08:46:36
Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni. Samo pripravljeni, plužimo pa posipamo ko je že kaos na cesti
Več komentarjev