Slovenija

FOTO in VIDEO: Na cestah ves dan zdrsi vozil, zimske službe: 'Dobro smo bili pripravljeni'

Ljubljana, 13. 11. 2017 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Meja sneženja se je v Sloveniji marsikje spustila do nižin, a kljub opozorilom so se nekateri vozniki na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme. Zaradi več zdrsov tovornih vozil je bila v obe smeri čez dan več ur zaprta primorska avtocesta med Razdrtim in Senožečami, na štajerski avtocesti med Celjem in Vranskim pa je zaradi izločanja tovornih vozil iz prometa nastal večkilometrski zastoj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neustrezna pripravljenost na zimske razmere
    02:20
    Iz 24UR: Neustrezna pripravljenost na zimske razmere
  • Iz 24UR: Sneg spet presenetil voznike
    03:00
    Iz 24UR: Sneg spet presenetil voznike
  • IZ SVETA: Vulkanizerji te dni delajo s polno paro
    02:03
    IZ SVETA: Vulkanizerji te dni delajo s polno paro
  • Iz SVETA: Ob 7. uri zjutraj primorska avtocesta že zaprta
    02:26
    Iz SVETA: Ob 7. uri zjutraj primorska avtocesta že zaprta
  • Na štajerski avtocesti pred Vranskim večkilometrski zastoj tovornih vozil
    00:31
    Na štajerski avtocesti pred Vranskim večkilometrski zastoj tovornih vozil
  • Reševalci se prebijajo skozi zastoj na avtocesti
    01:01
    Reševalci se prebijajo skozi zastoj na avtocesti
  • Težke razmere na primorski avtocesti
    00:29
    Težke razmere na primorski avtocesti
  • Kaj o današnjem kaosu na cestah menijo vozniki?
    00:33
    Kaj o današnjem kaosu na cestah menijo vozniki?
  • Težave na cesti zaradi sneženja
    00:32
    Težave na cesti zaradi sneženja
  • Iz SVETA: Na Gorenjskem brez težav zaradi snega
    01:49
    Iz SVETA: Na Gorenjskem brez težav zaradi snega

Napovedane snežne padavine so že v dopoldne povzročile obilo težav v prometu, ki je ob ponedeljkih že tako navadno gostejši.

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) so od nedelje zvečer v pripravljenosti, vzdrževalci so primorsko avtocesto v nočnem času preventivno posipavali, na terenu pa so tudi čez dan bile vse razpoložljive plužno-posipne skupine.

Na Severnoprimorskem je začelo snežiti že v noči na ponedeljek, zato je Cestno podjetje Gorica (CPG) začelo plužiti že okrog treh, je povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl. Snežne razmere so bile tudi na cestah Notranjske in Brkinov.

Nekaj težav so imeli s tovornjaki na regionalni cesti Razdrto-Ajdovščina, saj vsi vozniki niso spoštovali prepovedi vožnje zaradi burje, je še povedal Premrl. Za to, da so bile ceste pravočasno splužene, je skrbelo preko 40 vozil CPG, ki so plužili tudi lokalne ceste vse do Brezovice.

"Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni," je dejal Premrl in dodal, da so pred začetkom zimske sezone nabavili 7000 ton soli, v januarju pa pričakujejo še dodatnih 5000 ton soli.

Po besedah vodje regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača tam večjih težav zaradi snega in burje ni bilo, na Ajševici so morali s ceste odstranjevati le dve podrti drevesi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zasnežena je tudi Notranjska in del južne Primorske, je povedal vodja vzdrževanja na CPK Karlo Šturm. Prvo pošiljko snega so tako dobili kraji vse od Kozine proti notranjosti Slovenije, na Postojnskem, v Brkinih, območju Blok in Loške doline. Sneg se je tam oprijemal cestišča, višina snežne odeje pa je različna, vendar največ do desetih centimetrov.

"Naše plužne in posipne enote so na terenu. Težave predstavljajo predvsem vozila, ki se na cestah ustavijo zato, ker nimajo zimske opreme. Prvi sneg preseneti voznike, ne pa cestarjev," je še dejal Šturm.

Na prvi sneg so bile v pripravljenosti njihove plužne enote, popoldne jih je bilo na cestah 16.

Na cesto nikar brez zimske opreme!

Zato pa ni bilo vse rožnato na primorski avtocesti med Razdrtim in Senožečami.

Prvo tovorno vozilo, ki je zdrsnilo na primorski avtocesti, je bilo domače registracije, zdrs pa se je zgodil, ko je vozilo za plužno skupino. Torej je bilo očitno brez ustrezne zimske opreme, so pojasnili na Darsu in dodali, da so z izločanjem začeli, ko je bilo to upravičeno.

Na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra za državne ceste so zapisali, da je bila več ur zaradi zdrsov tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Za osebna vozila je bil možen obvoz po regionalni cesti Postojna-Razdrto-Senožeče. Nastal je daljši zastoj med počivališčem Studenec in Razdrtim proti Kopru, proti Ljubljani pa pred priključkom Senožeče.

Ekipe so si prizadevale v čim krajšem možnem času vzpostaviti razmere, da bi promet lahko znova varno stekel. Pri tem so jim pomagale tudi policijske enote. So pa ob tem na Darsu izpostavili, da so bile razmere na območju med Senožečami in Razdrtim ekstremne. Izločanje priklopnikov in polpriklopnikov je bilo tako že zjutraj potrebno na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne in Povir proti Ljubljani, na primorski avtocesti proti Kopru pa pred Vrhniko.

Primorska avtocesta je bila med razcepom Nanos in priključkom Senožeče zaprta v obe smeri zaradi nujnega popravila daljnovoda. Kot so pojasnili na Elektru Primorska, je Dars tako omogočil popravilo okvare na daljnovodu Dolenja vas-Senožeče, zaradi česar je bilo brez elektrike 186 gospodinjstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ponekod na Gorenjskem se je na nekaterih cestah sneg že zjutraj oprijemal vozišča. Največ ga je na cestah na območju Kranjske Gore, od Mojstrane naprej proti Ratečam, sneg je na cesti tudi na območju Jezerskega proti Ljubelju, na škofjeloškem območju pa v smeri Železniki - Podbrdo. Bolj zahtevne vozne razmere so tudi na ostalih cestah, kjer je cesta mokra in spolzka," je dopoldne povedal Bojan Kos s Policijske uprave Kranj, ki je voznike ob tem še opozoril: "Kjer se sneg oprijema vozišča, je obvezna zimska oprema, povsod pa je potrebna previdnost in predvsem vožnja z zmanjšano in prilagojeno hitrostjo vožnje, povečano varnostno razdaljo, ustreznimi pnevmatikami in tehnično brezhibnim vozilom. Vozniki naj se tudi izogibajo prehitevanjem in naj računajo na daljši čas potovanja." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Koroškem, kjer je v noči na ponedeljek sprva močno deževalo, potem pa je začelo snežiti, je pobelilo tudi doline, a snega za zdaj v dolinah ni veliko. Je pa že povzročil nekaj težav. Po podatkih, ki so jih regijskemu centru za obveščanje javili občani, so podrta drevesa ponekod ovirala promet. Plužno-posipne enote družbe VOC Celje so bile ves dan na terenu in skrbele za vzdrževanje državnih cest na Koroškem.

Zaradi izločanja tovornih vozil iz prometa je tudi na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane, med priključkom Žalec, Arja vas in cestninsko postajo Vransko bil ves ponedeljek popoldne gost promet z zastoji, dolgimi tudi več kot 15 kilometrov.

Drugih posebnosti na cestah tam za zdaj ni. Kot je povedal Aleksander Celan iz družbe VOC Celje, je v dolinah zapadlo od pet do deset centimetrov snega, na višje ležečih območjih občin Črna na Koroškem in Ribnica na Pohorju ter na Kopah pa je novega snega za od 25 do 30 centimetrov.

Zimske službe so bile tako še pred uradnim začetkom zimske sezone, ki se začne 15. novembra, v noči na ponedeljek in dopoldne aktivne le v višje ležečih delih Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega.

Kot je povedal vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj Dušan Sagadin, ki skrbi za državne ceste na območju Spodnjega Podravja pa vse do bistriškega Pohorja, so sodelavci in pogodbeni podizvajalci s plužnimi vozili na terenu v višjih legah že od noči, zato so vse ceste sproti očiščene in prevozne.

V Sloveniji morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi ali v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo, med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, v skladu z Zakonom o varnosti cestnega prometa.

Sicer pa so s pripravami na novo zimsko sezono začeli že pred časom, zato so dobro pripravljeni, ne manjka jim niti posipnih materialov, ki jih imajo še od lani, nekaj pa ga še dodatno nabavljajo. Tudi letos bodo za čiste državne ceste, skupaj s kooperanti, vso zimo skrbeli s 65 plužnimi enotami.

Delovna noč je tudi za Cestnim podjetjem Murska Sobota oziroma njihovo mariborsko enoto, ki ima bazo v Lenartu. Kot je povedal vodja zimske službe Slavko Bračko, njihovi delavci čistijo ceste na višjih legah proti Koroški ter na Ruškem Pohorju in na Kozjaku.

Že pred tokratno akcijo so bili po njegovih besedah na zimsko sezono pripravljeni, kot da je že 15. november, tako da jih ni presenetil niti petkov dopis direkcije za ceste, da morajo biti že v nedeljo v pripravljenosti prve stopnje. Zaloge posipnih materialov so dovolj velike, pripravljena je vsa oprema, razpolagajo s 46 plužnimi enotami in okoli sto delavci.

Dars vse voznike znova opozarja na nujnost zimskih pnevmatik na vozilih. Prav tako opozarjajo, naj danes vozniki računajo na daljši čas potovanja, še pred potjo pa naj se pozanimajo o razmerah in stanju na cestah.

Cestno podjetje Murska Sobota sicer skrbi tudi za vse pomurske državne ceste, kjer danes še niso imeli dela. Po besedah Janeza Kučana imajo večino zalog posipnih materialov še od lani, saj je bila pri njih zima precej mila. Trenutno razpolagajo s 5000 ton soli in tisoč kubičnih metrov ostalega posipnega materiala.

Za izvajanje zimske službe je tudi letos pri njih pripravljenih okoli 80 ljudi in 40 plužnih enot, ki so v prejšnji sezoni izpeljali okoli deset manjših akcij, le dvakrat so morali plužiti, prvič šele januarja letos.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (598)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GROM10
14. 11. 2017 08.46
Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni. Samo pripravljeni, plužimo pa posipamo ko je že kaos na cesti
azzoo
13. 11. 2017 21.59
+13
kaj vsi pričakujete da bo dars pred vsakim avtom plužil in posipaval keri je danes imel solidne zimske gume se je komot peljal
vrtojb
13. 11. 2017 21.57
+9
romune dol s cest pa bo
ssbobo
13. 11. 2017 21.39
+5
Ob sneženju bi izločil vsa osebna vozila katera se vozijo pred kolono tovornih vozil zaseboj
piko112
13. 11. 2017 21.57
+8
murate
13. 11. 2017 21.13
+0
Darsu predlagam, da na odstavnem pasu v vsak hribček naredi pa sredi kanal ,vanj zmontira pogon z kavljem ,kamor bi zapeli kamijon in vsakega od sredi septembra do konec maja povleče do vrh hriba.Upam ,da jih ne preseneti sneg,pa še šefi bi lahko kradli...
ssbobo
13. 11. 2017 21.45
+10
Ponavadi kamijon pride na hribček pa tudi čez ..... razen če že pred taistim hribom dohiti osebno vozilo katero se cinca 30 na uro potem pa 22 leze čez hrib se ustavi ter ponovno spelje..... kamijon PA OBSTANE z 40tonami pribit na cesto.......un zmene se pa odpelje namesto da bi porinil kamijon saj sploh ni opazil kaj ima za seboj
Uporabnik1110355
13. 11. 2017 20.58
-7
Na balkanu je ob snegu v klancu zastoj, v Evropi se pa klanec obrne navzdol in vse lepo teče. Kaj vam ni jasno, tovornjakarski lobi nas ogroža poleti in pozimi ker si upajo prav vse. Ves tranzit direkt na vlake, vse voznike z neprimerno opremo oglobit za minimalno 3 mesečne prihodke, voznikom nad 60 let prepovedat uporabo avtomobila v slabem vremenu. Zakaj pa imamo javni prevoz. Pa prepovedat jamranje....
picolin
13. 11. 2017 21.43
+5
danes so sami taki delali štale ki so tako pametni zmeraj tu gor kar se vremena tiče ,in vsi tisti ki se požvižgajo na zimsko opremo že pred rokom . a danes so pa vsi čivkali po delavnicah kako je vse obstalo itd....snega je bilo na primorki 10 centi kolk se vidi iz posnetkov in že največja panika .in res kot pravi san opas kaj iščete tisti ki ne znate vozit pozimi in starejši ljudje ,ki ne morejo več slediti vsega tega tempa v prometu .pa še povdarek na vulkanizerje: vsi vulkanizerji smo danes delali na polno ,tudi jaz sem med njimi .a ljudje pa vsi tečni zraven kao da pred dvema tednoma ni bilo možno avtov preobuti v zimske gume .a danes pa so vsi navalili ko je bilo nekaj malega snega.da bi jaz imel svojo delavnico bi vsem takim ko pridete zadnji dan in takrat ko začne sneziti računal duplo montažo da bi se naučili za drugič kako in kaj
piko112
13. 11. 2017 21.59
picolin daj cene 5 evrov gor potem pa 7 dni pred in po daj 5 evrov vsem popusta teh 14 dni pač imaš vsako menjavo 5 evrov dražje
picolin
13. 11. 2017 22.56
+1
takim treba zakasirat 50 e montažo da bo vedel za drugo leto kdaj je treba it gume menjat
gump3c
13. 11. 2017 20.58
+8
Cmerar si lahko Inga Širca pelje domov! Zakaj ni tako zavzet za rešitev otroške kardiologije??? Kjer zaradi napak umirajo naši slovenski otroci???
murate
13. 11. 2017 20.53
-7
VINJETO SEM KUPIL,DA SE BOM HITREJE,BOLJ VARNO VOZIL PO ZLOVENIJI.Dars pa žal ne omogoča varne vožnje,saj ne poskrbijo za pluženje cest, ne poskrbijo da nebi kdo vozil v nasprotno smer,znajo pa radarje postavljat banda kradljiva
murate
13. 11. 2017 20.56
+3
očitno jim vinjete ,cestnina ob registraciji ,davki na gorivo niso dovolj še dodatno nas morajo krast
picolin
13. 11. 2017 21.45
+5
pa kaj vam je .a mislite da bo ko zapade 1 centi snega ,da bo dars že letal gor in dol al kaj .kaj pa se tiče zastojev bi pa vsem tistim ki niso imeli ustrezne zimske opreme oglobil za 1000 e pol pa bi vsi prišli k pameti prav čas
mackon08
13. 11. 2017 21.49
+1
ni_mi_vse_eno
13. 11. 2017 20.50
+3
Ko enemu tovornjaku na voznem zdrsne, potem ga nujno mora nekdo po prehitevalnem pasu prehiteti in tudi ta obstane. Pa se najde še nek romun z zlizanimi gumami, ko proba po odstavnem pasu mimo in imamo zastoj. Samoizločanje zakaj? Bo DARS izločal, ko bo kolona vsaj 5 ur, prej pa ne, ker gre za gospodarsko škodo. ☺
picolin
13. 11. 2017 21.47
+3
dobro ve vsak tovornjakar ko zapade 5 centi snega na ac da je gotof da bo obstal ,in na podlagi tega bi lahko vsi se izločili sami tisto uro dokler se ne počisti in bi bilo vse kul
valjhunsinkajtimara
13. 11. 2017 20.47
+0
Le faššisti so domoljubi.
ni_mi_vse_eno
13. 11. 2017 20.43
na srečo ni bila nočna mora, ampak dnevna. ☺
ni_mi_vse_eno
13. 11. 2017 20.41
+1
Če policistov ni, potem se splača na avtocesti obrnit in iti k najbližjemu izhodu, kajneda oježeš. ☺
valjhunsinkajtimara
13. 11. 2017 20.35
+0
Kam smo prišli,da imajo tujci pravico do slovenske zemlhe?!?!!!
Against
13. 11. 2017 20.20
+13
Sem videl na Ravbarkomandi zbor Ljubliteljev letnih pnevmatik. Cela veselica je bila in precej se jih je udeležilo.-
Against
13. 11. 2017 20.21
+5
Zraven je bilo še par ljubiteljev zlizanih zimskih pnevmatik.
picolin
13. 11. 2017 21.50
+5
vsem takim jurja kazni .če nimaš cajta za zamenjavo gum al pa če nimaš za gume ostani doma ali pojdi na prevozi .si in si za 5 e v kopru ne pa delat po nepotrebne štale
KOPITES
13. 11. 2017 19.58
-6
DARS ne bluzit..pogorel ste..spet!!!!!
peT99
13. 11. 2017 20.18
+25
pogoreli so frajerji z letnimi gumami in ne dars
am_staff
13. 11. 2017 20.38
+5
Pogoreli ste nedeljski vozniki, ki ste med drugim tudi vzrok za nastale težave...
picolin
13. 11. 2017 21.51
+3
pogoreli so oboji .in de-bi-li z letnimi gumami in nesposobneži za volanom
SEJBOBOL
13. 11. 2017 19.49
+1
dr.dare a te je dars vrgu s služe mrbit? So mi namignli da si k čnogorc , da večkrat zgubiš lopato ...
picolin
13. 11. 2017 21.52
+0
ja SEJBOBOL DR.DARE je zmeraj na tekočem na vseh področjih
endva
13. 11. 2017 19.43
+12
A (ne)deportacije migranta pa ne smemo komentirati'
Brus123
13. 11. 2017 19.58
+7
kr nekaj 1
13. 11. 2017 19.42
+7
Daj nehajte no se jokat novinarčki. Pač je vrglo malo snega in s tem pač tako stanje ponekod. Vsako leto je tako in jutr bo že bolje
picolin
13. 11. 2017 21.54
+3
ja res je vsi jokajo .vse take bi dal v čas 80tih ko je bilo na cestah po 30cm snega in na avtih verige pa ni bilo kaosov kot danes
flojdi
13. 11. 2017 19.42
-1
.lepo se zahvaljujem beda ku, ki je ob pol 6ih z nekim malim tovornjačkom pridrvel !! SKOZI ŽE RDEČO. ker vem, da se takih vedno najde vedno pogledam levo in desno preden stopim na zebro. če danes že bi , bi me hudo zbil. tako pa je le pljusknil plundro iz luže vame vse do marele. hvala . res.
picolin
13. 11. 2017 21.55
+2
a se je kaj za čuditi ,saj se ve da so nekateri kot da spustiš podivjane bike na pašo
PIPI3456
13. 11. 2017 19.41
+3
Nekomu to pase,saj drugace moras bit neumen da vsako zimo ponavljas iste napake.
picolin
13. 11. 2017 21.56
+4
1000 e globe za neupoštevanje zimske zakonodaje pa ne bi blo več enako