Leta 2030 naj bi bilo že 200.000 električnih vozil in hibridov na naših cestah. Bo sploh dovolj elektrike?

Po predvidevanjih naj bi bilo čez 12 let že 17 odstotkov vozil električnih ali hibridov. Pristojni priznavajo, da so njihovi načrti precej ambiciozni, a cilj je jasen – Slovenija naj bi postala država zelenega prometa. A strokovnjak opozarja: to pomeni, da bomo morali že naslednje leto prodati 20.000 teh vozil, kar pa bo izjemno težko. In kako bomo z našim električnim omrežjem polnili toliko avtomobilov?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Samo še 12 let bomo smeli kupiti avto z bencinskim ali dizelskim motorjem, potem jih ne bodo več prodajali, vsaj v Sloveniji ne. Vlada je namreč odločila, po letu 2030 boste imeli na voljo le še hibride, vozila na elektriko in druge alternativne pogone, saj prva registracija avtomobilov na dizel ali bencin ne bo več dovoljena.

Po predvidevanjih naj bi bilo čez 12 let že 17 odstotkov vozil električnih ali hibridov. Pristojni priznavajo, da so njihovi načrti precej ambiciozni, a cilj je jasen – Slovenija naj bi postala država zelenega prometa. Sicer večina evropskih držav načrtuje postopno popolno elektrifikacijo prometa.

Električna polnilnica

(Foto: Thinkstock)

"Ne samo to, da bo 12 let hitro mimo, težavo imamo še nekje drugje – leta 2030 bo moralo biti na cesti 130.000 baterijskih električnih vozil in še 70.000 priključnih hibridov, kar pomeni, če jih je danes manj kot tisoč, obenem pa bomo letos tovrstnih vozil prodali od 300 do 500, bomo morali že naslednje leto, če bi vsako leto enako povečevali prodajo, prodati 20.000 teh vozil, kar pa je izjemna številka. Ena tretjina trga že naslednje leto, kar je zelo težko," opozarja Željko Purgar, svetovalec za električno mobilnost pri Renault Nissan.

Najboljša alternativa, na katero stavi ves svet, je torej elektrika. Pa je Slovenija s svojim električnim omrežjem sploh pripravljena na to, da bomo čez 12 let polnili še 200.000 električnih avtomobilov? S takšnim omrežjem, kot ga imamo, zagotovo ne, še pravi Purgar.

Njegove odgovore na vprašanja, ali bomo potrebovali dodatno nuklearko, za koliko se bo čez 12 let podražila elektrika, in ali je omenjen načrt sploh izvedljiv, pa si poglejte v priloženem videoposnetku.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 246
 
RdecaZvezda 26.12.2017 09:05:48
NE BO.
Več komentarjev