Slovenija

So bili incidenti načrtovani?

Ljubljana, 27. 11. 2007 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi po zaslišanju Šefica ni znano, ali sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Komisija je opravila pogovor z nekdanjim namestnikom direktorja Sove Boštjanom Šeficem.
Komisija je opravila pogovor z nekdanjim namestnikom direktorja Sove Boštjanom Šeficem. FOTO: POP TV

Komisija za nadzor nad obveščevalnimi službami je na današnji seji opravila pogovor z nekdanjim namestnikom direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Boštjanom Šeficem. Član komisije Dušan Kumer (SD) je po koncu seje pojasnil, da je nekdanji namestnik glede dogajanja v Piranskem zalivu leta 2004 na pogovoru dejal, da "so bili incidenti skrbno načrtovani". Poslanec SDS in član komisije Miro Petek pa je izjavil, da je Šefic profesionalec in da ni uporabil besedne zveze "skrbno načrtovani incidenti". Po njegovem so na današnji seji izvedeli to, kar so že vedeli, namreč "da se Janša in Sanader nista dogovarjala o incidentih".

Kot je znano, je nekdanji premier in sedanji poslanec SD Anton Rop junija izjavil, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se pred državnozborskimi volitvami leta 2004 dogovarjala sedanji premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega Ivo Sanader. Rop sicer svoje trditve ni podkrepil z dokazi.

Petek: 21. člen je neustaven

Petek je tudi prepričan, da je 21. člen zakona o Sovi neustaven. Po njegovem mnenju bo poročilo komisije napisano že naslednji mesec. Prav tako je zatrdil, da bo vztrajal pri tem, da naj komisija na pogovor povabi tudi predsednika SD Boruta Pahorja in poslanca SD Ferija Horvata, ki sta bila predsednika državnega zbora v prejšnjem mandatu.

Po Petkovih besedah je Šefic govoril pošteno in resnično. "Šefic je profesionalec," je poudaril in dodal, da so se z njim že večkrat sestali. Prav tako je zatrdil, da nekdanji namestnik direktorja Sove ni nikoli spreminjal svojih izjav.

Kumer: Sova ni delovala nezakonito

Kumer je dejal, da je na pogovoru s Šeficem dobil potrditev, da Sova od sprejema zakona leta 2003 do danes v zvezi z 21. členom ni delovala nezakonito. "S tem seveda ne mislim, da kdaj pa kdaj ne bi kdo kaj na ta račun tudi zlorabil," je še dodal.

Petek pravi, da so po pogovoru s Šeficem izvedeli, da se Janša in Sanader nista dogovarjala o incidentih.
Petek pravi, da so po pogovoru s Šeficem izvedeli, da se Janša in Sanader nista dogovarjala o incidentih. FOTO: POP TV

Najpomembnejši podatek, ki ga je dobil danes, je ta, da odredbe, povezane z 21. členom, podpisuje direktor Sove, je pojasnil. "Če je bilo kaj nezakonito v zvezi z realizacijo 21. člena, objektivno odgovornost nosita nekdanji predsednik Anton Rop v drugi polovici leta 2003 in sedanji premier Janez Janša od konca leta 2003 do danes," je še dodal.

Gantar: Nič o 21. členu

Predsednik komisije Pavel Gantar (Zares) ni hotel povedati, ali je nekdanji namestnik direktorja Sove na pogovoru dejal, da so bili incidenti skrbno načrtovani. "Uporabljene so bile besede incident, skrbno in pa še marsikatera druga kot načrtovanje, seznanjanje, obveščanje, pogovori, pa besede Sanader in Janša," je pojasnil. Dodal je še, da "o vprašanju legalnosti prestrezanja elektronskih komunikacij tako kot jih določa 21. člen zakona o Sovi" danes niso razpravljali.

Šefic po koncu pogovora s člani komisije ni dajal izjav.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
28. 11. 2007 13.21
Exim zaradi takih kmetov smo tam, kjer smo. Ukvarji se s kmetijstvom in politiko prepusti politikom
doki007@email.si
28. 11. 2007 12.35
ne vem ,...spet se nikamor ne premakne na tem sodišču ,...... ----NEJ ŽE ZAČNEJO RAZPRAVO O LAŽI JANEZA JANŠE DA SE NI DOGOVARJAL S SANADERJEM ,...!!!!!
exim@t-2.net
28. 11. 2007 12.30
PrvoBorec: Zakaj ROP? Ti pa res ne dojemaš! Ali ni bil prav on tisti, ki je to zlaganost vrgel v eter in to, poslušni pijanček, še kar pogrevaš. Upam, da ti po v življenju po življenju jasno, da si na Zemlji klatil neumnosti
Prvo Bore
28. 11. 2007 11.34
Manca manca ▬▬☻☻♥♥♥♥♥♥ Prosim te da ne pišeš neumnosti !! Sedaj si že kar na sodišču ?? Pa saj na sodišču nič ne delate, kot samo delate izterjave za cerkev, ki je dobila neizterljive kredite ali zadolžnice. Joj,JOJ Zakaj pa bi se oglašal ROP ??
Uporabnik113189
28. 11. 2007 10.54
Imamo komisijo, kjer se gredo levi in desni povuci-potegni. Rezultat bo kot kaže neodločen, saj sodelujejo predvsem takšni, ki imajo težave s čutili. Prvi ne vidi, drugi ne sliši, tretji je pa mutast. Če bi bila Sova res neodvisna bi bilo že zdavnaj vsega konec. Očitno "neodvisnost" nikumur ne ustreza, imajo vsi prevč masla na glavi. Nekoč bomo imeli demokracijo, ampak ne še danes.
bonsai9@email.si
28. 11. 2007 10.47
manjakranjc:, upa pa da nimaš tud ti prstov vmes?, maš kaj keša, tolk da vem, kolk se splača bit na tvoji strani!
exim@t-2.net
28. 11. 2007 10.07
doki007: ne bodi nestrpen, vse ob svojem času. Bo pa kasneje toliko bolj zapeklo, ko jih boste dobili, dokazano, po krempljih. rojc: ti si meni milijonta briga, ztao se ne usajaj. Bodi konstruktiven in mi oponiraj z argumenti, ne z žaljivkami. Bi šlo?
doki007@email.si
28. 11. 2007 09.42
pol pa hitr pospešite janšovo tožbo ,...da pride že enkrat tja na vaše sodišče ,...!!!!! ------ne vem kaj čaka !!!
manjakranjc@hotmail.com
28. 11. 2007 09.40
je na sodišču btw, doki007!
doki007@email.si
28. 11. 2007 09.32
manjakranjc ,.....kako pa da poznaš tako dobro situacijo v sovi ,.....a si njihova sodelovka ,...???' -----vsi neki veste točno ,....a preiskovalci so nemočni ne najdejo nič ,...!!! -----pa nej janša že enkrat da na sodišče to laž po njegovem in da ne čaka ,...!!!!
manjakranjc@hotmail.com
28. 11. 2007 09.23
Spet se golašajo tisti, ki jim niso jasne zadeve. JJ je bil minister, in je bil torej podrjeen predsedniku vlade Drnovšku. Kako gre lahko prodaja orožja preko njega in predsednika države, ne da bi zato vedela? Pozabili ste na uslužnece mnzja takrat, a vi veste koliko so te ljudje zaslužili? Vam ni jasno, da jih je kasneje Kučan odlikoval!? Poglejte službe teh ljudi v senci in ne tvezite floskul! Nimate pojma, kdo je dejansko služil! Med njimi so tudi te isti, ki sedaj pišejo knjige; to pa je skrajno neetično! O aferi Sova vem več in vem, da ni šlo za dogovore o incidentih, pogovor med njim in Sanaderjem pa je bil.... do konca leta boste lahko slišali uradno izjavo, ki jo je podal Šefic. Samo upam lahko, da se bo SD in LDS zato opravičila, sicer jo bodo pa itak volilci nagradili z ukorom. Ni mi jasno, kako se lahko toliko časa manipulira s to rečjo ki je kristalno jasna. AM se ne uprašate, zakaj se Rop nič več ne pojavlja v javnosti!?
Matej Rojc
28. 11. 2007 09.23
exim, kdo bi tvoje kretenizme še jemal resno :)
doki007@email.si
28. 11. 2007 09.21
kake laži pa to je resnica ,....kako veste da so laži ...??? -----kako veste da janše ne laže ,...??? -----poglejte samo kako sds ovci zavajajo javnost ,...tanko,grims, ect.......
exim@t-2.net
28. 11. 2007 09.12
Vsi, ki zagovarjate Ropa ste resnični nagci: kako lahko padete na finto podhranjenega Gantarja, ki je slišal posamezne besede, a jih ni želel in SMEL povezati v stavek ali celoto. Zakaj ste tako zelo hudobni v svojih srcih, da zanalašč nadaljujete z lažmi in se naslajate nad tem, da vlada izgublja čas za take kretenizme. Raje se posvetite delu!
Cukercek Sladki
27. 11. 2007 18.14
no s tistim dnarjem kinga je zaslužil z orožjem bo živel tajkunsko življenje samo to je že druga zgodba
doki007@email.si
27. 11. 2007 18.09
ja tko bomo rekl ,....janša laže že, ko je prodajal orožje ,...do sedaj ko je blatu Ropa,......!!!!!
Cukercek Sladki
27. 11. 2007 18.05
Lahka konjenica megla megla megla megla
Eastman
27. 11. 2007 17.58
doki007 čas bi že bil da bi spoznal da Luckyu ni pomoči. Mu ne pomaga ne strokovna, ne tista od zgoraj.
Lahka konjenica
27. 11. 2007 17.52
sladkimmm: Ne bluzi in ne klati neumnosti. Zakaj bi pa moral slišati vse oslarije od opozicije,saj ni od Sove, ki vse sliši, tudi tisto, kar ni bilo nikjer za slišat, ona trdi, da je slišala. Pokvarjenic jedni .
Cukercek Sladki
27. 11. 2007 17.50
petek je pa imel zelo hude poškodbe glave saj veste ko so ga pa nabutal mu je mogla ostat trajna poškodba sluha pa zdej posledično nič ne sliši tako da tudi če mu gdo kaj pove v javnosti reče da nič ni slišal sploh pa kaj v z zvezi z MJJJ