Slovenija

Se bo ponovila zgodba s Šentvidom?

Ljubljana, 24. 01. 2010 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
34

Po besedah arhitekta Andreja Čuferja, ki mu pritrjujejo številni strokovnjaki, obstaja 85 odstotkov možnosti, da bo zaradi neustrezne sanacije beton – tako kot v Šentvidu – kmalu začel odpadati tudi v predoru Trojane.

Čufer meni, da promet ne sme biti odprt za promet, saj ga je treba najprej temeljito sanirati.
Čufer meni, da promet ne sme biti odprt za promet, saj ga je treba najprej temeljito sanirati. FOTO: Mojca Hernčič
Če bi danes imeli v drugi cevi boljšo ventilacijo, bi promet lahko potekal v obe smeri po drugi cevi, brez večje nevarnosti. Andrej Čufer

Dars je odprl predor Trojane v smeri proti Ljubljani, arhitekt Andrej Čufer pa opozarja, da bi se zaradi odprtja predora brez ustrezne sanacije lahko ponovil predor Šentvid.

Kot je za 24ur.com povedal Čufer, je tako pri slovenskih kot tujih strokovnjakih preveril in ''kot laični kemik arhitekt trdim, da segret beton spremeni kemično sestavo''. Vsak kamenček ob segrevanju postane na pol apnenec, ko pa ob prometu, pranju in plundri pride v stik z dodatno vodo, nastane v tistem kamenčku košček apna. In, tako meni Čufer, lahko pričakujemo, da bo v naslednjih tednih ali mesecih ''odpadel kos betona". ''Zato trdim, da ta predor ne sme biti odprt za promet,'' je povedal in dodal, da je predor treba najprej temeljito sanirati.

Dars: Protipožarni sistemi niso poceni

Kot je znano, je v sredo v predoru Trojane zagorelo, posredovali pa so gasilci, ki so ogenj tudi pogasili. Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj v predoru ni protipožarnih sistemov, kar bi delo gasilcem močno olajšalo. Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler, je izvedba protipožarnih sistemov na stropih v predorih sicer možna, vendar jo je pred tem treba utemeljiti. V predoru Trojane pa namestitev teh sistemov ni predvidena. ''Prav tako sistemi niso poceni, ne z vidika investicijskih stroškov kot tudi ne z vidika vzdrževalnih stroškov,'' je še dodal.

Čufer je poudaril, da sta zapora predora in njegova sanacija mnogo dražji kot instalacija sistemov avtomatskega gašenja.
Čufer je poudaril, da sta zapora predora in njegova sanacija mnogo dražji kot instalacija sistemov avtomatskega gašenja. FOTO: PGE Celje

Arhitekt Čufer je potrdil, da so stroški protipožarnih sistemov dragi, saj najcenejša ponudba teh sistemov znaša milijon evrov za 800 metrov. Je pa poudaril, da bi lahko kateri koli sistem, ob ustrezni ventilaciji, imeli tudi v naših predorih, vendar je vsekakor prej potrebno narediti podroben načrt. Kot je še povedal, sta zapora predora in njegova sanacija mnogo dražji kot instalacija sistemov avtomatskega gašenja. Kot primer je navedel Turski predor, katerega sanacija je stala 10 milijonov evrov, izpad dohodkov pa je bil 25 milijonov evrov. Za 30 odstotkov manj pa je bilo tudi prehodov in dohodka na Karavankah za čas treh mesecev. ''Cena inštalacije gasilnega sistema v Turski predor pa bi znašala 10 milijonov evrov za obe predorski cevi,'' je poudaril.

Kot je še povedal Čufer, imajo v Parizu in Madridu v predorih nameščen gasilni sistem z vodno meglo. A slabost takšnega sistema, da mora biti v predoru nameščen tudi primeren ventilacijski sistem. ''V Sloveniji smo razvili posebno šobo, pri kateri je potrebna samo ena cev za dovod vode. Pri vseh ostalih sistemih so namreč nameščene tri ali štiri cevi po širini tunela, kar pomeni tudi veliko šob. Obenem poleg vode gasimo tudi s tekočino bonpet, ki vsebuje pecilni prašek in še nekaj drugih soli. Ravno zaradi tega morajo biti nameščene posebne šobe, da se ne zamašijo,'' je povedal Čufer in dodal, da njihov sistem najprej gasi z vodno meglo, nato pa se doda ta dodatek, zaradi česar ogenj hitreje ugasne.

V predorih pa je možno gasiti tudi s cevjo, ki je kot plinovod zakopana pod cestiščem, v njej pa je zrak z malo manj kisika. Je pa za vse te protipožarne sisteme potrebna ustrezna ventilacija, in to ne vzdolžna, kot je v predoru Trojane, saj kot taka učinek npr. vodne megle precej izniči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kozmonavt
24. 01. 2010 14.36
problem je predvsem v armaturi, saj jeklo pri visokih temperaturah postane mehko in ne more vec prevzemati nateznih obremenitev
SLOHaider
24. 01. 2010 13.35
mosgrun 24.01.2010, 12:27 1 dejstvo je da je sct edino podjetje v sloveniji ki je sposobno gradit avtoceste in tunele in podobno vsi ostali jim ne sežejo niti do gležjev zato pa gre to nekaterim v nos poglejte predor markovec če bi ga sct dobil bi ga blo že pol narejenega ne pa ti ki ga gradijo vprašajmo se s kom ga bodo gradili če pa imajo dva kamiona pa en kopač! če ne bi blo sct-ja bi se ni še po makadamu vozil tolk v vednost....... VERJETNO GRE TEBI V NOS KER IMAS ZE PREVEC POCENI DELOVNIH SIL NA CAKANJU
SLOHaider
24. 01. 2010 13.32
SPET DENAR IZ NASEGA V NJEGOV ZEP plus DZ
mosgrun
24. 01. 2010 12.27
dejstvo je da je sct edino podjetje v sloveniji ki je sposobno gradit avtoceste in tunele in podobno vsi ostali jim ne sežejo niti do gležjev zato pa gre to nekaterim v nos poglejte predor markovec če bi ga sct dobil bi ga blo že pol narejenega ne pa ti ki ga gradijo vprašajmo se s kom ga bodo gradili če pa imajo dva kamiona pa en kopač! če ne bi blo sct-ja bi se ni še po makadamu vozil tolk v vednost.......
kaklepo
24. 01. 2010 12.18
haha, ce bi nase strojne ali gradbene glavce vedle kaj pomeni 800 stopinj v omejenem prostoru, potem ne bi kar nekaj v tri dni plozali o odprtju tunela cez par dni...lol, ze ultrazvocno preverjanje strukture betona vzame dva dni....bomo vidli, kdo bo prvi dobil strop na buco...
J.K. & Gang
24. 01. 2010 12.13
Pa si bosta imela DARS in SCT na podlagi nekih ugotovitev kvazi arhitekta in ostalih strokovnjakov (če je tem neumnostim sploh kdo pritrdil) izgovor, da si bosta na račun davkoplačevalcev napolnila lastne žepe. In če je temu res verjeti, so potem v nevarnosti, da se ponovi Šentviška zgodba, vsi tuneli v SLoveniji.
antonino
24. 01. 2010 12.13
TAKO LAHKO VSI TOVORNJAKARJI VOZIJO CCA 50KM PO AVTOCESTI, NE DA BI ZA TO PLAČALI EN SAM EVRO. KDO BO TU NAPRAVIL RED - S TEM BI LAHKO PRECEJ POCENIL VINJETE ZA OSEBNA VOZILA
antonino
24. 01. 2010 12.02
Grega7724.01.2010, 10:09-1 Politika države je bila ,da se ves tovorni promet z regionalnih cest spravi na avtoceste, zdaj ko se je to kolikor tolk uredilo so pa tovornjakarji še na avtocestah vsem v napoto. Mislim da je darsu glavni vir dohodka prav cestnina tovornih vozil, pa naj bo za naše ali tujce. SAMO NI MI JASNO, DA NOBEDEN NE POMISLI, DA VSI TOVORNJAKI OD BIČA DO TOROVEGA PA SKORAJ DO VRHNIKE NE PLAČUJEJO NOBENE CESTNINE, NITI JIM NI POTREBNA VINJETA, a npr. ljubljančan pa mora za motor za en ubogi krog okrog ljubljane imeti vinjeto. KDO UNIČI VEČ CEST, MI NI JASNO, KAKOR TUDI TO, DA TEGA PROBLEMA ŠE NI POSKUŠAL NIHČE REŠIT
Penzic
24. 01. 2010 11.50
nisem vedel da je tudi v predoru v Šentvidu gorelo........
K_K
24. 01. 2010 11.43
Arhitekt Čufer je super_duper strokovnjak za vse. Stanuje nekje pri Radovljici in ga blazno moti hrup letal, ki dvigujejo padalce. Najbolj mu gredo na jetra pilatusi slovenske vojske. pa je pubec našel izvirno rešitev v podobi "laičnega avio strojnika": pilatusu naj zamenjajo propeler na 2 (dva) kraka (lista) ! btw, sedaj ima avijon 4 krake. le kdo, poleg 24-kur, jemlje resno tega kekca !
RICHard32
24. 01. 2010 11.34
Če bi vsi na Darsu delali za tak denar kot povprečni Slovenski delavec, bi lahko kamot imeli stare cene vinjet in uničili monopol Sct-a in Primorja. Ne pa da si letno delijo miljonske dobičke in nagrade. Da ne govorim o podkupninah.
Klampfman
24. 01. 2010 11.33
"SuperLolek 24.01.2010, 09:34 9 Nekako ne razumem kako je lahko vodovodna cev po celi dolžini predora z škropilniki miljon evrov za 800m !?" Pa kaj noben lolek tukaj ni imel kemije v osnovni šoli (velja tudi za tiste, ki dajete pluse takšnim neumnostim)? VODA NE GASI GOREČEGA GORIVA, pač pa takšen požar še bolj razplamti! Pogasiti se da kvečemu s peno, ki pa jo je zelo težko shranjevati za dalj časa in še težje distributirati drugače, kot po gasilski cevi (saj mora "dobeseno" v velikih količinah zadušiti požar). Tale Čufar je navaden ARHITEKT (oseba, ki v stavbi raje naredi tisoč in eno estetsko lučko, kot pa npr. primerno prezračevanje), ki za samopromocijo pač malo blebeta o stvarh, ki jih ne razume najbolj... To je tako, kot da bi modni kreator komentiral ustreznost neprebojnega jopiča. Verjamejo mu pa itak samo na 24ur, ki je že dolgo ni "resen novinarski portal"... Če predora DARS ne bi obnovil tako hitro, bi na 24ur bilo: "KAOS NA TROJANAH!!! (ubogi par km zastoj)" "ZGUBAŠKI DARS ZAVLAČUJE Z OBNOVO" "Arhitekt: "Takšna obnova bi morala biti končana že zdavnaj"
kum11
24. 01. 2010 11.24
pomislite koliko bi stalo ogrevanje cevi če bi bila v njih voda. moral bi biti suh sistem zaradi mraza
trifosgen
24. 01. 2010 11.07
Kritika g. Čuferja kot "laičnega kemika" ne bi smela predstavljati prevelikega problema štirinajstletniku, ki v šoli ni sedel na ušesih. Pri žganju kamenja pač ne dobiš apnenca in ta pač z vodo ne reagira v apno. Se pa človek, ob zadnjih dosežkih slovenskega novinarstva (lep primer: http://24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/vsak-tre... vpraša, ali je g. Čufar res izrekel vse bedarije, ki so zapisane v članku, ali pa so se le-te zapisale veleumnemu novinarju, ki na svoji sveti misiji spremeniti poročanje o povsem resnih novicah v reality show ne izgublja časa s preverjanjem verodostojnosti objavljenih informacij.
DRmed
24. 01. 2010 10.32
kvanc 24.01.2010, 08:23 Zanimiv bi bil podatek pri koliko nesrečah s smrtnim izidom je udeleženo tovorno vozilo na slovenskih cestah. V 6% vseh nesreč! no tega pa nikakor ne morem verjeti, ker je v čisto vsaki novici kjer govorijo o težji nesreči napisano da je vpleteno tovorno vozilo.
SloNejc88
24. 01. 2010 10.11
Omg! En člank brez modrih linkou! Čestitke 24kur, kr tko naprej...
Grega77
24. 01. 2010 10.09
Politika države je bila ,da se ves tovorni promet z regionalnih cest spravi na avtoceste, zdaj ko se je to kolikor tolk uredilo so pa tovornjakarji še na avtocestah vsem v napoto. Mislim da je darsu glavni vir dohodka prav cestnina tovornih vozil, pa naj bo za naše ali tujce.
flik
24. 01. 2010 10.09
Tale Čufer je pa res en kekec. Rad bi nam prodal drag in neučinkovit sistem, To, kar piše za Pariz in Madrid namreč ni res, tam gre za bistveno drugačno situacijo. Poleg tega so pa tam zelo skeptični, kaj bi se zgodilo, če bi zagorelo. Menda tudi razmišljajo o backup načrtu, če slučajno zagori, ker je dokazano, da megla v resnici povsem onemogoči evakuacijo (sepravi je to OK za 100 m dolg predor, ne pa za Trojane) in ljudje umerjo od zastrupitve. Poleg tega mu ni jasno, da je treba betonsko cev zaradi zaščite armatue ohladiti čimprej, sicer lahko popusti armatura, potem pa res nastane problem. Pa tale amaterska kemija...se vidi, da nima pojma. Je tipičen primer nakladača s pozornostjo, ljudje pa seveda verjamejo, ker je senzacija in ker je seveda spet nekaj narobe.Me zanima, če bodomediji pisali tuditakrat, ko bo zadeva na sodišču, ker si ne predstavljam, zakaj ga DARS ne toži, in to za zelo velikznesek, ker ima denar.
SuperLolek
24. 01. 2010 09.56
"Kdaj bo rdeče oblastnike izučilo, da moramo omejiti vzhodnjaški tovornjaški transport po Sloveniji?????" Ja tabeli so bli pa kej bolš, dej pomisl mal no... a so kej nrdil za alternativo, železnice mogoče? Ja, še mal so povečal doug ja.
Nr.1
24. 01. 2010 09.48
kvanc 24.01.2010, 08:23 Zanimiv bi bil podatek pri koliko nesrečah s smrtnim izidom je udeleženo tovorno vozilo na slovenskih cestah. V 6% vseh nesreč!