Slovenija

So se čebele zastrupile?

Rače, 20. 04. 2009 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Podovi je prišlo do pomora čebel. "Obstaja sum zastrupitve zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev s strani bližnje vrtnarije,“ so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Čebela
Čebela FOTO: Jani Dolinšek
Pomor se je zgodil v panju s 27 čebeljimi družinami. Pomorjenih naj bi bilo okoli 70 odstotkov pašnih čebel, pri tem pa ni nobena čebelja družina odmrla v celoti.

Včeraj zjutraj so bile strokovne službe Veterinarske uprave RS in Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano obveščene o pomoru čebel v Podovi v občini Rače - Fram.

Predstavnik Nacionalnega veterinarskega inštituta je na podlagi prvih ugotovitev ovrgel sum prisotnosti bolezni. "Obstaja sum zastrupitve zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev s strani bližnje vrtnarije,“ je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jernej Kovač. Kmetijski inšpektorji nadaljujejo preiskavo, odvzeli pa so vzorce mrtvic in odmirajočih čebel. Vzorce so posredovali v laboratorijsko analizo. Rezultati bodo znani v prihodnjih dneh, opravili pa bodo tudi parazitološko preiskavo.

"Po prvih ugotovitvah naj bi vrtnarija v neposredni bližini čebelnjaka v petek uporabila fitofarmacevtska sredstva za tretiranje okrasnih rastlin. Obstaja sum, da so se čebele zastrupile v neposredni bližini čebelnjaka in ne na paši, in sicer z napajanjem z vodo, ki je bila na površinah vrtnarije in verjetno kontaminirana s fitofarmacevtskim sredstvom," je zapisano v sporočilu za javnost. "Veterinarska uprava RS je čebelarju do nadaljnjega prepovedala promet s proizvodi z namenom preprečitve prenosa morebitnih fitofarmacevtskih sredstev v čebelje proizvode,“ je še zapisano v sporočilu za javnost.

Zakon pravi ...

čebele
čebele FOTO: Reuters

Na podlagi zakona o fitofarmacevtskih sredstvih (FFS) se z globo od 800 do 20.000 evrov kaznuje pravna oseba, če uporablja FFS na način, ki bi povzročil onesnaženje stanovanjskih, gospodarskih in podobnih objektov, kjer se zadržujejo ljudje in živali, ter onesnaženje sosednjih zemljišč in vod. Z globo od 400 do 12.000 evrov se za prekršek kaznuje tudi samostojni podjetnik posameznik, če stori dejanje iz prejšnjega odstavka. Prav tako se z globo od 400 do 800 evrov za prekršek kaznuje posameznik, če ne uporabi FFS na predpisan način, torej v skladu z navodilom za uporabo in navedbo na etiketi, varstva okolja in neciljanih organizmov.

Čebele – za ekosistem pomembne živali

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo raziskujejo, kako na čebele vplivajo posamezni stresni dejavniki, kot so bolezni in pesticidi, in kakšni so njihovi medsebojni učinki. Več o raziskavi si lahko preberete v spodaj pripetem dokumentu.

"Tretjino človekove prehrane prispevajo rastline, ki za svoj razvoj potrebujejo opraševanje. Štiri petine tega opravijo čebele. Človek in njegove dejavnosti, predvsem intenzivno kmetovanje, so ena od največjih groženj tem, za ekosistem tako pomembnih živali,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Nacionalni inštitut za biologijo o čebelah
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roxboy
26. 04. 2009 10.26
Ni čebel ni detelce, ni detelce ni zajcov, ni zajcov ni orlov, ni orlov so podgane, so podgane-crknemo
lepdanzelim
21. 04. 2009 16.13
Ljudje, streznite se. Čebele, ki so slabo prezimile, ne umrejo kar vse na en dan, pa ravno na tisti dan, ko sosedje uporabijo FFS, da bi jih malo zafrknile. Saj to nihče ne verjame, a ne? Le da si nekateri silom prilike zatiskajo oči pred neprijetno resnico. Včeraj in naslednjih 7 ponedeljkov bo na TVS2 dokumentarna serija Pogled z neba - oglejte si in spreglejte. V Franciji in drugje po svetu znanstveniki (celo zdravniki) opozarjajo požrešno potrošniško družbo pred hudim onesnaženjem zemlje, kjer pridelujemo hrano in katastrofalnim vplivom FFS na naše zdravje. Ne le uboge čebele, ubogi tudi mi!
Zorqon
20. 04. 2009 23.16
ko eni pri komentrajih fantazirate o strupih, pa nimate ne pojma ne o kemiji, fitopatologiji, fitofarmaciji in entomologiji, novinar pa še je bolj blesav. Članki o pomorih čebel ki jih v slovenskih medijih beremo so napisani po sistemu baba slišala baba rekla. Niti eden pa se ni poglobil v dejstva, kot je na primer da je lani samo v enem primeru pomora bil sum da so za to kriva fito frmacevtska sredstva, pa še tega na koncu niso potrdili. Ampak noben se ni opravičil kmetom za gonjo ko so jo proti njim izvajali mediji in čebelarji, ki so v večini primerov za slabo prezimljanje čebel krivi sami. Ampak najlažje je kmete za vse krivit, tak kot je to v navadi iz časa prejšnjega sistema. Pa najlepše hvala za minuse neizobražen proleteriat, vzamem jih kot komplimet.
_jazz
20. 04. 2009 19.04
štiri petine tretjine je dobra četrtina (26,6...%). kaj je pa v njej?
tmt
20. 04. 2009 16.50
tony-abcd Na teh tečajih gre za za to, da se uporabnik seznani s pravilno uporabo in ravnanjem s fitofarmacevtskimi sredstvi.To pomeni, da zna brat navodila in jih upoštevati, koliko jih upošteva je pa še vedno odvisno od posameznika. In ti bi zahteval vsakoletno obnavljanje...že na 5 let je to samo ena velika svinjarija in pobiranje denarja. Me zanima, če bi bil tudi zato, da vsako leto obnavljaš vozniški izpit, pa diplomo, oziroma vse za kar si kar si se kdaj izobraževal.
mhm...
20. 04. 2009 16.48
Einsteinova misel: Ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot 4 leta!
tmt
20. 04. 2009 16.38
Ne vem, če je še sploh kak insekticid strupen čebelam v prodaji...o tem bo vedel kaj več povedat kak strokovnjak. Dejstvo pa je, da se je zadnja leta število insektov močno povečalo in to koristnih, kot so čmrlji, pikapolonice ... ki jih je prav lepo videt, kot tudi škodljivih. Letošnjo pomlad je bilo v času cvetenja češenj, sliv breskev, marelic sončno in toplo in tako se je tudi število opraševalcev pokazalo v pravi meri. Dejansko je prav vsak cvet brez izjeme oprašen, česar, ravno ne vidiš vsako leto. Prav tako tega ne vidite mestni komentatorji, ki kar nekaj v tri dni pišete o izumrtju...samo, da se nekaj piše. Tudi celih rojev mušic, komarjev, raznih vešč ne vidite, dokler se ta nadloga ne bo spravila nad mesta...
veljo@email.si
20. 04. 2009 16.30
jaz ze nacrtujem en 2 meterski cebelnjak pred svojo hiso...naj mi prasijo rozice da bom vsaj pred svojo hiso vohal zelenje in cvetove ce ze cela slovenija smrdi od pozresnosti...ce gredo cebele 2m pod zemljo smo mi kr za njimi!!!ocitno se tega sploh ne zavedajo eni ljudje....
tony_abcde@yahoo.com
20. 04. 2009 16.22
še bolj zanimivo je to, da ni po zakonu obvezno vsako leto preverjanje znanja oz. podaljšanje licence uporabnikov teh sredstev glede na to s kakšnimi strupi se ukvarjajo...
JADE7
20. 04. 2009 16.16
sami sebe bomo UBILI !! Ko umrejo čebele, gre tud človek k večnemu počitku, samo škoda ker smo tako butasti, da se tega ne zavedamo ! Očitno nam ni mar niti za naše zanamce !
JozaFric
20. 04. 2009 16.02
Ne bo več dolgo dan, ko bomo pomorili čebele in bomo opraševali na roke s čopičem, kot to že delajo na Kitajskem. Dobesedno in brez heca. Letos je lepa pomlad, čebel pa le za vzorec.
BananaPoslanec
20. 04. 2009 16.00
Si ti ena brenčeča golaz en...Čebele so brenčeči zdravniki.Sploh ne veš kaj delajo čebele in si pameten.
___
20. 04. 2009 15.56
Toliko teh insektov pocrka, pa še vedno tko plačkajo pri hrani... če že crkavajo te brenčeče golazni naj bo hrana ki pride iz tistih polj vsaj temu primerno cenejša. V sloveniji čebele crkavajo, hrana iz polj pa še vedno dosega tako neumne cene da se vedno bolj splača kupovati uvoženo v Hoferju in Lidlu.
nosferatu
20. 04. 2009 15.32
Uboge čebele, ter ubogi mi, ko jih več ne bo. "Veterinarska uprava RS je čebelarju do nadaljnjega prepovedala promet s proizvodi z namenom preprečitve prenosa morebitnih fitofarmacevtskih sredstev v čebelje proizvode“ Kaka bedarija... a ne bi blo boljše prepovedat uporabe teh sredstev vrtnarijam in kmetovalcem, ki zastrupljajo ta bitja, ki nam dejansko POMAGAJO? Kot že par stoletij je spet v prvi vrsti motiv POHLEP! Vsi bi radi večje, lepše, bolj okusno, bolj vzdržljivo, kaj pa s tem povzročajo vsem z rastlinami povezanim organizmom, pa jih niti malo ne briga! na žalost bodo našo neumnost najbolj občutili naši vnuki; takrat pa bo že zdavnaj prepozno.