Slovenija

Lorenčič vztraja, da je žrtev zarote nekdanjega vodstva. To odgovarja: Lorenčič manipulira s preusmerjanjem krivde

Maribor, 10. 03. 2016 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
8

Potem ko je Teodorju Lorenčiču rektor mariborske univerze preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, ker so mu zaposleni na univerzi očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje, v javnem pismu Lorenčič obtožbe zavrača in dodaja, da je sam tarča mobinga. Odzvali pa so se tudi tisti, ki naj bi bili avtorji 'zarote' proti Lorenčiču.

Potem ko je rektor mariborske univerze Igor Tičar Teodorju Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, ker so mu zaposleni na univerzi očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje, se je v odprtem pismu medijem in sindikatom odzval Lorenčič, ki vse odločno zanika in pravi, da je sam žrtev mobinga.

Lorenčič trdi, da je sam žrtev mobinga

Lorenčič je ob tem opozoril, da se na univerzi dogajajo številne nepravilnosti, ki da so bile tudi povod za celotno afero glede mobinga. "Gre za zgodbo z dolgo brado, ki ima korenine nikjer drugje kot v hudih nepravilnostih in zlorabah položaja, ki so se na rektoratu UM začele dogajati v času rektorja Ivana Rozmana in glavnega tajnika Boštjana Brumna, svoj vrh pa so dosegle z  v javnosti dobro znano UNI hobotnico, kjer so preko med seboj povezanih podjetij oškodovali javna sredstva," pravi Lorenčič in dodaja: "Zanimivo je, da za hudo oškodovanje javnih sredstev do danes še nihče od tedanjih glavnih akterjev ni odgovarjal. Še več, vsi poskusi razčiščevanja teh nepravilnosti so takoj v kali zatrti z osebno diskreditacijo vseh, ki bi si to želeli. Glavno vlogo pri tem vedno odigrajo ljudje, ki so stična točka s tedanjo ekipo in so še vedno na pomembnih mestih na rektoratu," je zapisal Lorenčič in dodal, da se v tem skrivajo tudi razlogi za napade nanj.

Rektor Tičar je Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, potem ko so zaposleni na univerzi Lorenčiču očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje.
Rektor Tičar je Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, potem ko so zaposleni na univerzi Lorenčiču očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje. FOTO: Mia Media

Lorenčič: posamezniki izrabili sindikata

Po njegovih besedah so posamezniki izrabili na univerzi delujoča sindikata, ki sta skupaj z njimi prek medijev z nepreverjenimi namigovanji povzročila pritisk za njegov odstop in s tem prekinitev preiskovanja zanje obremenjujočih zadev in pogojev za to, da bi s tem v zvezi lahko pristojni organi opravili svoje delo. "Tako so dosegli pomembno zmago, saj si nihče od zaposlenih ne bo upal več razčiščevati zadev za nazaj, saj za to obstaja kazen po znani formuli, najprej  diskreditacija, nato likvidacija. In ne samo raziskovanje preteklih dejanj, tudi kontrola vsakodnevnih poslovnih dogodkov in računovodskih listin, ki sem jo vzpostavil, je skrajno nezaželeno in nevarno početje. Saj sem s tem preprečil netransparentnost tekočega poslovanja," navaja Lorenčič.

Nad javnim pismom Lorenčiča je zgrožen tudi Alen Vidonja, ki ga Lorenčič omenja v pismu. Trdi, da je pismo polno neresnic in zavajanj, zato Lorečičeve očitke odločno zanika. "Vsekakor pa je njegovo pismo odraz njegovega delovanja, kjer s polno mero insinuacij skuša manipulirati z drugimi," navaja Vidonja.

"Zanimivo je, da se to ne dogaja prvič. Po enakem vzorcu sem bil v času prejšnjega rektorja Danijela Rebolja degradiran in premeščen, potem ko sem začel opozarjati na nujnost revizij početij iz časa rektorja Ivana Rozmana. Tako da mobing nad menoj s strani istih oseb na univerzi traja že celih pet let. Za svoje pošteno delo v javnem interesu in zaščito javnih sredstev plačujem visoko človeško ceno. Poštenje je v tej deželi nevarna in nezaželena zadeva," je še zapisal Lorenčič.

Po njegovem mnenju je tako zanj v tem trenutku edina korektna in transparentna poteza umik do zaključka dela komisije za razčiščevanje domnevnih nepravilnosti.

Na dnu članka prilagamo celotno odprto pismo Teodorja Lorenčiča.

Odziv na Lorenčičevo pismo: Preusmerjanje krivde na druge in minimiziranje obtožb na lastni račun je zgledni primer manipulacije

Na Lorenčičevo odprto pismo so se odzvali nekdanji rektor UM Ivan Rozman, nekdanji glavni tajnik UM Boštjan Brumen in nekdanji vodja kabineta rektorja UM Mitja Kotnik. "Seveda ni presenečenje, da je izbral manipulacijo in osebno diskreditacijo z iskanjem zunanjih sovražnikov. Takšen je njegov način delovanja, poleg, kot se mu očita, mobinga, groženj in tudi spolnega nadlegovanja podrejene osebe," pravijo podpisani in navajajo besede bivšega rektorja Danijela Rebolja, ki je za časnik Večer 3. marca dejal, da so z Lorenčičem imeli težave že v času njegovega vodenja. "Koliko manipulacij z njegove strani je bil deležen sedanji rektor Igor Tičar, bo verjetno ugotovil šele čez čas, kot tudi, kakšno škodo je naredil njegovemu ugledu in univerzi kot celoti. Preusmerjanje krivde na druge in minimiziranje obtožb na lastni račun je zgledni primer manipulacije. Kar naenkrat se hude obtožbe dveh vodilnih delavcev in pritrjevanje 41 ostalih na rektoratu zreducirajo na zaroto," navajajo.

"Z iskanjem zunanjih oz. notranjih sovražnikov je verjetno konstantno in sistematično polnil glavo vsem okoli njega in rektorju na ta način zmanjšal krog sogovornikov in količino verodostojnih informacij. Takšno delovanje je edina razlaga, zakaj je lahko prišlo do tako masovne stiske in posledično upora zaposlenih na rektoratu, ko je kar 41 zaposlenih zaprosilo za pomoč sindikat," še navajajo. Po njihovem mnenju je zasuk, s katerim želi prikazati, da je on žrtev mobingiranja in javnega linča, ker je želel razčiščevati tako imenovano UNI hobotnico, prozoren. "Glede univerzitetne hobotnice in obtožbe, da smo oškodovali javna sredstva, je potrebno pojasniti zgolj to, da niti organi pregona v vseh teh letih niso zaznali oškodovanja javnih sredstev," navajajo podpisniki, ki sporočajo, da za svoja dejanja odgovarjajo pred zakonom in javnostjo in da jih ni strah.

Tičar Lorenčiču preklical pooblastila

Rektor Tičar je Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, potem ko so zaposleni na univerzi Lorenčiču očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje.

Kot je v sredinem sporočilu za javnost zapisal Tičar, nastale razmere na obravnava skrajno resno. Zato je izvedel ukrepe za zaščito dostojanstva vseh zaposlenih in ugleda mariborske univerze.

Javno pismo sindikatom in medijem - Teodor Lorenčič
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
10. 03. 2016 18.43
+1
kakšne vojne pa divjajo v Eritreji, Srednjeafriška republiki, Svazi, Jemenu in Bahrainu, da bomo celo od tam dobili migrante??? Potem raje sami poselimo slovenijo z afričani iz vojnih območij tako, da jih gremo sami isklati ne pa da fašemo te prebrane ki jih nam bodo vsilili Italijani, jutri avstrijci, pojutrišnjem Nemci, ve se kaj bodo zgnali iz države, verjetno ne zdravnike, športnike....
4151
10. 03. 2016 15.57
+8
ja zgodba ima vselej dve plati in prav je slišati tudi drugo plat. ...precejšnje število nepojasnjenih službenih izhodov Ujčičeve? eni si pač mislijo, da si lahko privoščijo šilček žganja tudi med službenim časom - večkrat na dan. tak šit imamo in ga tudi mesečno plačujemo!
PredsednikPepe
11. 03. 2016 15.06
+1
Mariborska univerza je gnila, od temeljev do strehe. Sramota za Slovenijo.
BŠK
10. 03. 2016 12.52
+4
Kreljoti in Grahki s Palčkom Smukom na čelu na pohodu Pred omenjeno stavbo so največji dilerji s kokainom in heroinom, potem ti je pa vse jasno
wolfterier
11. 03. 2016 09.49
+1
Partljič in Vukova Godina,kaj sta naredila Mariboru...
macek_garfield
10. 03. 2016 12.48
+11
verjetno je res potegnil kaksnega okostnjaka iz omare, ker UM je tudi znana po tem da so tam poslovali zelo podomce ampak to se vedno ne opravicuje dejstva da popiva po okoliskih lokalih in da spolno nadleguje sodelavko pa to
4151
10. 03. 2016 16.00
+6
poslovanje res zelo po domače intemu primerne manipilacije, saj je polovici MB vse jasno. To so kao javne tajne.
wolfterier
10. 03. 2016 16.13
+3