Slovenija

Kdo je kriv za težave v zobozdravstveni dežurni službi?

Murska Sobota/Lendava, 12. 09. 2012 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
79

Pretekli konec tedna je bralka iskala pomoč dežurnega zobozdravnika v Murski Soboti, a je doživela šok. V čakalnici so jim pojasnili, da bodo zobozdravniške usluge plačljive, ker je iz lendavske občine in ker njihovi zobozdravniki ne prihajajo dežurat v ZD Murska Sobota.

Tokrat opozarjamo na težave, ki jih imajo Prekmurci, a se bojimo, da niso osamljen primer. Bralka iz občine Lendava nas je opozorila, da je morala pretekli konec tedna nujno poiskati zobozdravniško pomoč. Na spletu je videla, da zobozdravnika ob sobotah dopoldne v Zdravstvenem domu Lendava ni in da dela v Zdravstvenem domu Murska Sobota, zato se je po pomoč odpravila tja. A tam je presenečeno ugotovila, da jo bo zobozdravnik sicer sprejel, da pa morajo pacienti, ki so z lendavskega območja, storitev plačati, čeprav naj bi šlo za nujen primer. Medicinska sestra naj bi pacientom pojasnila, da so usluge plačljive, ker zobozdravniki iz ZD Lendava ne opravljajo dežurstva v Murski Soboti, kakor naj bi bilo dogovorjeno med zavodoma.

Če gre za nujen primer, potem se storitve v nobenem primeru ne zaračuna, opozarjajo na ZZZS.
Če gre za nujen primer, potem se storitve v nobenem primeru ne zaračuna, opozarjajo na ZZZS. FOTO: POP TV

Zadevo smo preverili tudi v ZD Lendava in ZD Murska Sobota. V Lendavi so nam pojasnili, da v njihovem zdravstvenem domu zobozdravnik ob sobotah ne dela. Težave so kadrovske, nam je pojasnila direktorica ZD Lendava Olga Požgai Horvat. Ker so bili zadnji dve leti zaradi upokojevanja zobozdravnikov kadrovsko zelo podhranjeni, niso uspeli zagotoviti zobozdravnikov, ki bi ob sobotah lahko delali oziroma bi po razporedu dežurali v ZD Murska Sobota. A zadeve naj bi se sedaj končno umirjale, saj so dosegli potrebno število zobozdravnikov. Trenutno imajo šest zobozdravnikov ter tri zobozdravnike koncesionarje. "Imeli smo velike kadrovske težave, zato se žal nismo mogli vključevati v skupno dežurno službo. Ko smo uspeli vzpostaviti zadostno število zobozdravnikov, smo povedali, da se priključujemo skupni dežurni službi," pojasnjuje Požgai Horvatova in dodaja, da dogovora o začetku skupnega dežurstva z ZD Murska Sobota žal še ni.

ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona zagotavljata zobozdravnika ob sobotah, saj imata dovolj svojih zobozdravnikov, problem je le ZD Lendava zaradi premalo osebja.

Zaradi tega, ker v ZD Murska Sobota ob sobotah dopoldne prihajajo tudi pacienti z lendavskega območja, so se direktorici ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač pritožili tudi zobozdravniki zasebniki, ki ob koncih tedna dežurajo v tem zdravstvenem domu. Njim je direktorica pojasnila, da ZD Murska Sobota zagotavlja zdravstveno varstvo za celotno Pomurje, a le ob nedeljah in praznikih, ko je dežurstvo, medtem ko ob sobotah ne. Takrat zdravniki delajo v okviru svojih prostih ur. "Ker pa smo vsi skupaj v Pomurju slabo kadrovsko opremljeni in ker ZD Lendava med dopusti ni imel redne zobozdravstvene oskrbe, so njihovi pacienti po dogovoru hodili k nam," pojasnjuje direktorica.

Težave glede dežurstva ob sobotah naj bi bile kadrovske.
Težave glede dežurstva ob sobotah naj bi bile kadrovske. FOTO: Reuters

A kot kaže, je nekaj zmede še vedno glede ureditve dežurstva. To je potrdila tudi direktorica ZD Murska Sobota Žižek Sapačeva. "Zadevo smo začeli razčiščevati že spomladi. Takrat smo se pogovarjali, da bi bilo sobotno dežurstvo plačano, torej se ne bi tretiralo kot proste ure, a so se začeli dopusti in vse je ostalo na nas. Nekako velja, da si naj delo ob sobotah zagotovi in uredi vsak zavod sam, za delo ob nedeljah in ob praznikih pa se tretira kot dežurstvo. ZD Murska Sobota za to dežurstvo dobi neki denar od ZZZS, zato smo dolžni zagotoviti dežurstvo za pomursko regijo ob nedeljah in praznikih med 8. in 12. uro," pojasnjuje Žižek Sapačeva in dodaja, da bi ZD Lendava moral sam zagotoviti dežurstvo ob sobotah, kar pa zaradi pomanjkanja osebja v ZD Lendava ni bilo realizirano.

"Pacientov iz Lendave nismo zavračali," pojasnjuje direktorica ZD Murska Sobota, ki glede odnosa, ki ga je bila bralka deležna pretekli konec tedna, dodaja, da je žal med koncesionarji tudi nekaj takih, ki jim je vsak pacient odveč. "Koncesionarjev, ki občasno delajo ob sobotah, je več kot 30. Pridejo enkrat letno dežurat in nič ne vedo, kaj se dogaja," pojasnjuje Žižek Sapačeva in dodaja: "Odveč mu je priti dežurat in odveč mu je vsak pacient."

’Koncesionarji smo zdravstvenem domu priskočili na pomoč’

Večino dežurne službe za področje ZD Murska Sobota smo prevzeli koncesionarji. Zobozdravnica koncesionarka Mirjana Petrovič

ZD Murska Sobota je dolžan organizirati dežurno službo ob nedeljah in praznikih ter tudi ob sobotah opozarja zobozdravnica koncesionarka Mirjana Petrovič, ki se odziva na težave organizacije dežurne službe v Pomurju.

"Zdravstveni domovi so se zaradi dežurstva znašli v finančnih težavah. ZD Murska Sobota je še posebej v finančnih težavah, zato smo sklenili gentlemanski dogovor z zdravstvenim domom in ZZZS, da bomo koncesionarji ob sobotah dežurali v svojih ordinacijah, storitve pa pišemo sebi," razlaga Petrovičeva. "Tak dogovor je v veljavi že eno leto in je bil sklenjen samo za ZD Murska Sobota."

Zobozdravniki koncesionarji so se tako po dogovoru z ZD Murska Sobota vključili v dežurno službo in se dogovorili, da bodo ob nedeljah in praznikih dežurali v ZD Murska Sobota, ob sobotah pa v okviru skupne dežurne službe dežurajo v svojih ordinacijah.

Sobotno dežurstvo ni plačano, opozarja Petrovičeva. "Zdravstveni dom je odklonil, da bi tudi sobotno delo potekalo v prostorih ZD Murska Sobota," pojasnjuje Petrovičeva in dodaja, da so zobozdravniki koncesionarji v to privolili, ker so želeli, da bi bili pacienti pokriti vse dneve v tedni. "Idealno bi bilo, da bi bilo dežurstvo v ZD Murska Sobota, ki je nekje središče med vsemi zdravstvenimi domovi v Pomurju."

Mi smo pomagali ZD Murska Sobota, da lahko izvaja dežurno službo tudi ob sobotah, se Petrovičeva odziva na očitke direktorice ZD Murska Sobota in dodaja, da ni res, da bi kateri od koncesionarjev zavračal paciente iz Lendave.

"Zalomilo se je, ko je ZD Lendava enostransko začel pošiljati svoje paciente v ZD Murska Sobota in se izgovarjal na splošni dogovor iz leta 2012," pojasnjuje Petrovičeva in zatrjuje, da zobozdravniki koncesionarji pacientov nikoli niso odklanjali. Prepričana je, da jim je direktorica ZD Murska Sobota naredila krivico, ko je neljubi dogodek naše bralke pripisala delu enega od koncesionarjev.

Vsi direktorji zdravstvenih domov, direktor področne enote ZZZS in predstavnica zobozdravnikov koncesionarjev se bodo prihodnji teden dobili na skupnem sestanku, da se vendarle dogovorijo glede prihodnje ureditve dežurne zobozdravstvene službe v Pomurju. "V dežurstvu so samo nujna stanja," dodaja Petrovičeva in s tem opozarja, da je žal še vedno precej primerov bolnikov, ki niso nujni, pa iščejo pomoč ob dežurstvih. "Zobozdravniki smo zelo preobremenjeni. Premalo nas je. Tudi ZZZS ter ministrstvo ni nič pomagalo, da smo mi bolj dostopni pacientom. Nalagajo nam vedno nove in nove administrativne zahteve in v tem sistemu mimogrede lahko pride do kratkega stika," pojasnjuje Petrovičeva, ki opozarja, da je vodilo vseh zobozdravnikov še vedno skrb za pacienta.

Nujne storitve niso plačljive

Zoper organizacijo dežurne zobozdravstvene službe v Pomurju v letošnjem letu ZZZS Murska Sobota še ni prejel pritožbe. So pa seznanjeni s kadrovskimi težavami določenih zdravstvenih domov, a pričakujejo, da bo ZD Lendava v zelo kratkem času organiziral zobozdravstveno službo tudi ob sobotah med 8. in 12. uro, pojasnjuje direktor ZZZS Murska Sobota, Ivan Tibaut.

Glede računanja storitev zagotavlja, da se nujnih storitev ne plačuje. Zobozdravnik je tisti, ki opredeli, ali je storitev res nujna. Če je pacient storitev moral plačati, lahko pri ZZZS izpolni obrazec in zahteva povrnitev stroškov. Če na ZZZS nadzorni zdravnik oceni, da je bila storitev nujna, potem pacient dobi denar povrnjen, pojasnjuje Žižek Sapačeva. Prav takšno pot je naši bralki svetoval tudi direktor ZZZS Murska Sobota Ivan Tibaut, ki zatrjuje, da so vsi nujni posegi oziroma nujni primeri brezplačni, prav tako pojasnjuje, da naj se vsi bolniki, ki potrebujejo nujno zobozdravstveno pomoč in so z lendavskega območja, ob sobotah obrnejo na ZD Murska Sobota, medtem ko je dežurstvo ob nedeljah in praznikih med 8. in 12. uro v murskosoboškem zdravstvenem domu namenjeno celotnemu Pomurju. "Zdravstvena domova bi se morala glede dela ob sobotah dogovoriti, a kot kaže, do tega dogovora ni prišlo," pojasnjuje Tibaut, ki negativno izkušnjo naše bralke obžaluje. "Če bo pacientka na ZZZS naslovila zahtevek za povračilo stroškov, bomo zdravstvenem domu znesek, če je bil neupravičeno zaračunan, odbili, prav tako jim bomo zaračunali kazen."

Upamo, da je bila bralkina negativna izkušnja osamljen primer. V ZD Lendava obljubljajo, da bodo zadeve v kratkem času uredili in zagotovili zobozdravnika tudi ob sobotah med 8. in 12. uro. Do takrat si lahko na spletni strani www.zobozdravniki-pomurja.si preberete, kdo in predvsem kje je dežurni zobozdravnik iskano soboto. Če pa vas bo zob ob koncih tedna in med prazniki začel boleti po 12. uri, vam preostane le, da se po nujno pomoč odpravite v precej oddaljen Maribor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
12. 09. 2012 19.23
-3
Zobozdravnik je ob enem tudi kirurg, ker opravlja grobe posege v telo in na živčevju. Koliko zobozdravnikovje pri nas že kdaj odgovarjalo zaradi malomarnosti ali celonamerno povzročene napake? Ni se treba truditi z odgovorm, to je bilo retoričnovprašanje, dejstvo je, da pri nas marsikdo pride do zobozdravnika z navadnim zobobolom, oddide pa brez celega zobovja. Primerjava z Albanijo ni smiselna, tam ljudem takoj populijo vse pišlave zobe in že mladim vstavijo protezo, pri nas lahko traja mučenje desetletja. Ker se tako bolj splača, komur je res mar za svoje zobe in si je nabral dovolj, medtem ko drugi niso pazili, si privošči enega od tistih nekaj pravih zobozdravnikov pri nas ali preprosto oddide v tujino.
mufic
12. 09. 2012 14.34
+1
Še na enga so pozabl v Štepanjcu za Olivo-mesarja.
Libra77
12. 09. 2012 13.35
-5
Moj zobozdravnik pa ima tako hudo sestro, da grem k njemu brez potrebe. Najlepše je, ko oba pozabita, da sem na stolu.
GODFATHER3
12. 09. 2012 14.04
+5
rokz14
12. 09. 2012 13.31
-6
Bolečina se ne pojavi v eni uri. Problem nastane ko ljudje odlašajo z obiskom zobozdravnika do takrat ko je bolečina že neznosna, potem se pa pritožujejo! Če v avtu zasveti kaka rdeča lučka skočijo takoj k mehaniku. Zase pa odlašajo do zadnjega možnega (znosnega) trenutka. Potem so pa zobozdravniki krivi?!???
Olga Baklanova 1
26. 09. 2012 12.36
-1
pe?navodo
12. 09. 2012 12.41
+10
Zakaj mi admin krši ustavne pravice iz 39. člena ustave R Slovenije in mi briše poste. Saj ne širim sovražni govor ampak povem svoje izkušnje in koga celo priporočam.
TandD
12. 09. 2012 12.46
+6
pe?navodo
12. 09. 2012 14.32
+2
hahaha , sem mislil da jih zob boli hahaha
TandD
12. 09. 2012 12.36
+16
plačujemo obvezna in dodatna zavarovanja pa jim ni dovol.....v tej državi si pa pač vsak nemore privoščiti privat zobarja da bi ga plačal....mamo eni premajhne plače za tak luksuz
graver
12. 09. 2012 12.41
+4
nima to veze... če hočeš met zobe, boš dau za zobe, tudi če boš pol lačen...njih to ne briga, samo da oni preštevajo eure na 6ih bančnih računih...
TandD
12. 09. 2012 12.44
+2
čez par desetletij bodo nekateri na slamico jedl zaradi našega zdravstva si pač nebodo mogli zobe poriktat je tko že vse drugo drago
djdj
12. 09. 2012 17.41
+1
Ko pogledam naslov se spomnim na moja razmišljanja pri zobozdravniku včasih imam tak vtis.
santamaura
12. 09. 2012 12.34
+1
Zdravstveni minister mora ukrepati takoj, kajti lahko se nam zgodi, da bomo ostali brez politikov, ki so svojo kariero zgradili na načelu. zob za zob.
bublika
12. 09. 2012 12.16
+6
veste takih in podobnih anomalio v zdravstvu je kar nekaj. Kje so tukaj zdravstveni inšpektorji ???
graver
12. 09. 2012 12.39
+1
vragecbilly
12. 09. 2012 12.13
+2
totem mi provimo zobošintare zakej že?jaz bi jim reko hmajuhe,ke nebi nič rade delale samo ke je mesec okloe pa ke dobijo lepo pločo,delajo pa tak pomalem ke bi pred rodija kak bi ti zob pogledna.
vija-vaja
12. 09. 2012 12.10
+11
da ne bote mislili da je v mb kaj drugače.. zadnjič me je dežurna na svetozarevski v soboto pred 12 s takim težk,im srcem sprejela da groza.. poleg tega če pride nekdo v mb po 12ti, mora čakati do večera, ko začne obratovati dežurna služba, ki pa se tudi PLAČA! katastrofa.. 28 eur sedaj že na mesec dodatnega zavarovanja, pol bomo pa še plačevali če nas kaj boli? pa dajte no v kaki državio te živimo.. bolano..
santamaura
12. 09. 2012 12.10
+7
Super sistem. Ko ti začnejo rasti zobje se prijaviš, ko pa prideš na vrsto, zob nimaš več Ampak glavno, da si zavarovan, kajti naša dolžnost in pravica je menda tudi to, da skrbimo za svoje zdravje
pe?navodo
12. 09. 2012 12.06
-1
Če so naši amerikanci in kanadčani si hodili v Jugoslavijo delat zobe, si bomo še mi hodili delat te v Srbijo. Poleg tega mi je še en živec ven dal in vložek za smešno nizek dodatek.
graver
12. 09. 2012 11.55
+5
to dobiš. ko si plačuješ razna zavarovanja in druge neumnosti...
Nina Nubia 1
12. 09. 2012 11.49
+4
dobrodosli v kapitalizmu!!!pac bo treba zacet varcevat za zobe.
pe?navodo
12. 09. 2012 12.01
+2
Indigo Pingvin
12. 09. 2012 12.17
+0
V Indiji je še ceneje, 20 eur za zob, mi na kraj pameti ne pade!
Bella ciao
12. 09. 2012 11.35
-2
ljudje prhajajo k zobozdravniku v vseh mogočih urah kot da prideš po burek..,če ni pečen pa počakaš 5 min. pa je ready, ane..ljudje se najprej naspijo, pol grejo še v trgovino in na kafe in pridejo ob dveh k je že konc dela in rečejo zdej me je začel boleti... to je razlog da si komu odveč, pa vsi dobro vemo kdaj se pride na nujno s zobobolom.
minimaxi1
12. 09. 2012 11.30
+15
Pred 8 leti me ni hotel pregledati dežurni zdravnik v ZD Murska sobota, ker naj bi spadali pod Lendavo. Najbolj noro je bilo, da smo bili doma bližje Murski soboti in četudi si šel k dežurnemu v Lendavo, si moral potem še v Mursko soboto v dežurno lekarno, ker je v Lendavi ni bilo. Tako si naredil bolan ali z bolanim otrokom 90km v eno smer, namesto 30. Potem smo ugotovili, da moramo preprosto lagati in ko smo šli v Mursko soboto k dežurnemu si mu pač rekel, da si bil tam nekje na obisku ko si zbolel....drugače te je po treh urah čakanja, bolanega odslovil in si lahko šel v Lendavo....Sramota za naše zdravstvo...vsepovsod delajo razliko med ljudmi! Verjamem če bi imeli nadstandardno zavarovanje, da se to nebi zgodilo.
Cofar
12. 09. 2012 11.33
-17
podji k privatnemu zobarju :) ne bos imel vec problemov :) razuemem da so privatni zobarji dragi... vendar ce je za bencin in avto, ce je za vse mogoce sladkarije in cigarete v trogivni in res slabo hrano v McDonaldsih potem oprostite se lahko najde kak evro tudi za privat zobarja! ZAL!
I G N O R A N T
12. 09. 2012 11.59
-2
Ce pa nafto pa plin tam crpate.Kako ste lahko tako revni?
Cofar
12. 09. 2012 11.25
+0
jaz sem si omislil privat zobarja in ga pac placam ko mi naredi tisto kar pac mora! Nimam vec rpoblemov z narocanjem ali da bi me nekdo grdo gledal ker sem tam! Na meni uporabljajo najsodobnejso opremo in materiale in se ne ukvarjam s tem da nekaj ni in ne bo in nimajo tega nimajo unega... premajhna placa! PAC TAKO JE! Sprijazite se. Zobozdravstvo ratuje privatno in prej ko se na to navadite lazje je. Za cigarete ni ksoda dnarja, za dober avto tud ni skoda dnarja..... za zobe je pa vsak evro prevec! Spremenit je treba tudi menatliteto ljudi!
m4j3r
12. 09. 2012 11.35
+23
Ja vse lepo in prav... Tudi sam hodim k privat zobarju, ker so mi razni brezplačni zobarji naredili več škode kot koristi. ...samo potem se vprašaš, zakaj sploh plačuješ obvezno in dodatno zdr. zavarovanje.
guncelj
12. 09. 2012 12.13
+6
Vse lepo in prav, ampak a se vama to ob vseh "dajatvah" tej državi zdi normalno? Državljani bo morali pred volitvami od vsake stranke dobiti finančni načrt kam bodo dajali naš denar v svojem mandatu. Utopično, a ne...
povrsniste24kur
12. 09. 2012 18.48
+1
m4j3r, plačuješ zato, ker si včasih lahko neroden in padeš po ledu ali čem, nalomljeno zapestje, gips. 340-1300€. brez dodatnega. zardi takih reči nas gulijo in to plačuješ. ker se ti lahko kadarkoli kaj zgodi.
balon200
12. 09. 2012 11.23
+1
to so desničarji tkole zrihtal
Feels_good_man
12. 09. 2012 11.14
+10
Tudi to je samo biznis Moja prejšnja zobozdravnica me je vsakega pol leta naročila za pregled in je čisto vsakič najdla nekaj za vrtat kar je stalo 20€. Pol sem začel hodit drugam in novi zobozdravnik me naroča za preglede enkrat na leto in nikoli ne najde nobene luknje, še pohvali me da imam dosti boljše zobe od ostalih pacientov.
Vevericka2
12. 09. 2012 11.12
+2
RADA IMAM LEŠNIKE.