Slovenija

So v dopolnitvah tudi mnenja 'dvomljivcev'?

Ljubljana, 09. 12. 2009 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ustavnem sodišču so prejeli dopolnjeni predlog za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo. Zunanje ministrstvo je ustavnemu sodišču že tudi posredovalo gradivo.

Da je ustavno sodišče prejelo dopolnitve vlade, je potrdila generalna sekretarka sodišča Jadranka Sovdat. Sicer danes ni mogla napovedati, kdaj naj bi ustavni sodniki prejeto dokumentacijo obravnavali, pa tudi njene vsebine ni želela komentirati. Da so vsa gradiva, povezana s pripravo, podpisom in ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško, v torek posredovali ustavnemu sodišču, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Radio Slovenija je poročal, da naj bi vlada gradivu, ki ga je poslala v presojanje ustavnemu sodišču, dodala stališča pravnikov Rajka Pirnata, Janeza Čebulja in Mira Cerarja, ki dvomijo o načinu postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma in o njegovi vsebini.

Pogled na Piran
Pogled na Piran FOTO: Špela Zupan

Vlada je besedilo dopolnitve predloga za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo določila na torkovi dopisni seji. Poleg tega je pooblastila zunanje ministrstvo, naj ustavnemu sodišču posreduje gradiva. Svoj predlog za izrek mnenja je dopolnila z navedbami strokovne in druge javnosti, iz katerih izhajajo pomisleki o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo in temeljno ustavno listino, k čemur jo je konec novembra pozvalo samo ustavno sodišče. Konec novembra je vlado tudi pozvalo, naj predlogu priloži pripravljalna in druga gradiva, ki so povezana s pripravo, podpisom ali ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Vlada se je prav zaradi pomislekov v javnosti sredi novembra odločila, da sporazum pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Sodišče je vprašala, ali je točka 3a sporazuma, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora, v skladu s 4. členom ustave in v povezavi z drugim razdelkom temeljne ustavne listine. Ustavno sodišče je odločilo, da bo o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo odločalo "absolutno prednostno".

Arbitražni sporazum sta premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, podpisala 4. novembra. Ob tem sta se v dvostranski deklaraciji, ki je priložena sporazumu, zavezala, da bosta vladi sporazum v dveh tednih po podpisu predložili parlamentoma v ratifikacijo. Hrvaški sabor je arbitražni sporazum že sprejel 20. novembra, slovenski državni zbor pa mora pred obravnavo počakati na mnenje ustavnega sodišča, obeta pa se tudi razpis predhodnega posvetovalnega referenduma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 12. 2009 19.21
komunisti so razkosali slovenijo ,
Buena Vita
09. 12. 2009 19.21
gremo na referendum--ne zaupajmo ustavnemu sodišču ker nam brani demokratične pridovitve--referendum
odbogaposlan
09. 12. 2009 17.37
razprodali bod tako in tako celotno SLOVENIJO!
CKKPJ_Milko
09. 12. 2009 15.19
Če vlada podpisuje meddržavne pogodbe in sporazume za katere ni 100% da so v skladu z veljavno zakonodajo in ustavo potem je najbolje da spakira kovčke in gre tja kamor spada.