Slovenija

Pri Lendavi so pričeli izkopavati zemljo, ki naj bi prekrivala strupene odpadke

Lendava, 01. 04. 2015 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Lendavi so začeli na območju sanirane vrtine izkopavati zemljino. Pred desetletjem naj bi namreč tja zakopali več tisoč kilogramov strupenih kemikalij. Čeprav preiskave ne kažejo, da bi to bilo res, želijo z izkopavanjem razjasniti domneve.

Blizu Čentibe pri Lendavi so danes začeli odkopavati zemljino na območju nedelujoče in sanirane vrtine, da bi ugotovili, ali so bili ob njeni sanaciji leta 2006 tam res zakopani odpadki, domnevno nevarni za onesnaženje okolja in zdravje ljudi.

Za odkopavanje se je Petrol Geoterm odločil na podlagi prijave, ki jo je dobil decembra lani, v njej pa piše, da naj bi ob sanaciji vrtin Pt-95 in Pt-39 v zemljo odvrgli nekaj tisoč kilogramov kemikalij, ki se uporabljajo v naftnem rudarstvu. Te naj bi bile naložene na paletah in pri obeh vrtinah zakopane na globini od 2,5 do 3,5 metra na površini deset krat deset metrov.

V zemlji naj bi bilo zakopanih več tisoč kilogramov strupenih odpadkov.
V zemlji naj bi bilo zakopanih več tisoč kilogramov strupenih odpadkov. FOTO: Kanal A

Direktor podjetja Petrol Geoterm Miran Jug je povedal, da so se za odkop v bližini vrtine Pt-95 odločili kljub temu da preiskava, ki temelji na uradnih dokumentih in pogovorih s takrat pristojnimi ljudmi, ni pokazala, da bi bili na območju omenjene vrtine zakopani kakršnikoli nevarni odpadki.

"Želimo razjasniti domneve o morebitnih kršitvah, ko je bila lastnik Geoterma še Nafta, Petrol ga je kupil 13. maja 2013, in poskrbeti, da črpanje ogljikovodikov, ki ima za regijo izjemen gospodarski pomen, poteka varno in transparentno," je poudaril Jug in dodal, da je kljub dosedanji preiskavi nemogoče predvidevati, kaj bodo našli v zemljini. Javnost bodo o rezultatih obvestili takoj, ko bodo znani rezultati, predvidoma bo to v nekaj tednih.

Postopki izkopa potekajo v skladu z zakonodajo in najvišjimi okoljskimi standardi, delovišče je zaščiteno. Navzoči so Inšpektorat za okolje in prostor, Inšpekcija za energetiko in rudarstvo, predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, predstavniki policije, varnostni koordinator del, predstavniki Petrola Geoterm, pooblaščenec za varstvo okolja Petrola, koordinator izvajalca del odkopa in zbiralca odpadkov, gasilska enota ter predstavniki civilne zaščite občine Lendava.

Za izkop zemljine ter prevzem, odvoz in začasno odlaganje odpadkov skrbi podjetje Saubermacher, ki je pooblaščeni zbiralec in odstranjevalec odpadkov, je pojasnil Jug. Postopek bodo vodili enako, ne glede na to, ali bodo med odkopom odkriti bodisi nenevarni bodisi nevarni odpadki ali pa odpadkov ne bodo odkrili. Ob odkopu bodo ob navzočnosti predstavnikov Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano odkopani material tudi nadzorovali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligator14
01. 04. 2015 15.38
-3
Kdo bo pa vse skupaj plačal?
Vig1
01. 04. 2015 16.12
+3
A si pozabil da je danes 1. april? Resno misliš, da bi pri nas kakšen direktor hotel kaj razjasniti in to celo na lastne stroške.
nitro557
01. 04. 2015 16.24
+5
Če mamo dnar za odpravnine in ostale bedarije mamo tudi za preverjanje ali nam je kdo zastrupil celotno eno regijo..se mi zdi malce bolj pomembno kot referendum ali naj Cerar danes obleče rumene šuhe ali rdeče...