Slovenija

Šoba pred pobegom v Kanado ustanovil podjetje na Deviških otokih

Ljubljana, 16. 04. 2013 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Bračko/Miha Plementaš/Blaž Zgaga, CPNS.si
Komentarji
98

24UR, ICIJ in CPNS.si o Slovencih v davčnih oazah: Boštjan Šoba, znameniti obsojenec iz korupcijske afere Šuštar, je tik pred pobegom v Kanado ustanovil podjetje v davčni oazi na Deviških otokih. Davčna uprava o tem ne ve nič. Šoba je sprva nekdanje lastništvo podjetja na Deviških otokih zanikal, nato se ga je spomnil, a je zanikal, da bi kadar koli posloval prek njega.

V nizu razkritij imen Slovencev, ki imajo svoje premoženje v davčnih oazah, so danes v oddaji 24UR objavili zgodbo Boštjana Šobe. Šoba je znameniti ubežnik, ki ga je sodišče lani po petih letih skrivanja v Kanadi obsodilo zaradi nezakonitega razdeljevanja državne pomoči v aferi Šuštar, leta 2005, torej tik pred začetkom sojenja in pobegom v Kanado, pa je na Deviških otokih odprl podjetje.

To odkrivajo novi podatki Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev, ki so jih v oddaji 24UR dobili prek Centra za preiskovalno novinarstvo. Šoba je danes v osebnem stečaju in je torej uradno brez premoženja, zato ga je sodišče oprostilo plačila kazni in stroškov, skupaj gre za 90.000 evrov.

Boštjan Šoba
Boštjan Šoba FOTO: POP TV

Zgodba Borisa Šuštarja in Boštjana Šobe sega med leti 1998 in 2000. Šuštar je kot državni sekretar uredil državno pomoč za podjetja, ki so mu uslugo vrnila s podkupnino. Boštjan Šoba je bil operativec. Vodil je evidenco vseh podjetij, ki so bila pripravljena podkupovati in opravljal razgovore z vodilnimi v podjetjih. Šuštarja in Šobo so aretirali novembra 2000. A sojenje Šobi se je začelo šele decembra 2005.

Dokumenti Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev pa zdaj razkrivajo, da je 24. februarja 2005, torej nekaj mesecev pred začetkom sojenja, Šoba ustanovil podjetje BB Holding Carribean, davčni status Deviški otoki, pošto pa je prejemal na Florido v ZDA. Aprila 2006 je sodišče ugotovilo, da je Šoba pobegnil v Kanado. Po razpisani mednarodni tiralici so ga julija 2007 novinarji 24UR prvi izsledili v Torontu. Takrat je dejal: "Nič ne vem."

Čez mesec dni ga je aretiral kanadski Interpol in ga decembra 2007 izpustil. Novembra 2008, ko je bil na prostosti, je Šobovo podjetje ugasnilo. Kaj se je zgodilo z denarjem, ni znano. Šoba je v tem času sporočal, da je nedolžen in da je proces proti njemu konstrukt ter dajal vtis preprostega prodajalca avtomobilov. Avgusta 2011 ga je Kanada izročila Sloveniji. Od novembra 2012 je Šoba na prostosti.

Toda ključno je, da je Šoba 30. oktobra lani razglasil osebni stečaj. Ker upravitelj ni našel nobenega premoženja, ga je sodišče oprostilo plačila 90.000 evrov. Stečajni upravitelj Peter Tanko se je ob tem odzval, da mu Šoba ni povedal nič o domnevnem premoženju v tujini, niti ne o njegovem podjetju na Deviških otokih. Šobo so zato novinarji 24UR poiskali na njegovem domu v okolici Ljubljane, a ga niso našli.

Davčna oaza
Davčna oaza FOTO: Thinkstock/24UR

Je pa zanesljiva informacija, da je bil Šoba rezident Slovenije tudi po letu 2005, a podjetja v davčni oazi ni prijavil davčnemu uradu. V skladu s pravilom svetovnega dohodka bi Dursu moral prijaviti tudi vse prilive v tujini, česar po informacijah 24UR prav tako ni storil. Uraden odziv davkarije, ali bodo začeli postopek zoper Šobo, v oddaji 24UR še čakajo.

Ustanovil podjetje, posloval pa ne?

So pa novinarji priklicali Boštjana Šobo, ki je sprva nekdanje lastništvo podjetja na Deviških otokih zanikal, nato se ga je spomnil, a je zanikal, da bi kadar koli posloval prek njega. Toda za podjetje je nekdo kar tri leta plačeval stroške.

"Nisem imel nobenega podjetja, nisem nič delal. Ne vem, kakšni so to podatki. Sploh ne vem, ali je bil denar v tem podjetju," je dejal Šoba. Na vprašanje, zakaj ga je ustanovil, pa je odgovoril: "Jaz ga nisem." Na naslednje vprašanje, da je zapisan v registru, pa je le dejal: "Glejte, če je, je nedelujoče, ni nikoli delovalo."
 

Začetek ustanavljanja družbe BB Holding Caribbean
Email o stanju družbe BB Holding Caribbean
Račun za potrdilo o stanju družbe BB Holding Caribbean Ltd
Račun za potrdilo o stanju družbe
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

windmaster
17. 04. 2013 21.30
+1
Pa kaj vse te barabe hodijo v isto šolo? Noben ni kriv, nihče nič ne ve..... Vsi so pa zreli za v arest!
M_teorija
17. 04. 2013 20.58
+1
Deviški otoki že zdavnaj niso več deviški!?
Castro*
17. 04. 2013 20.52
+3
sami poštenjaki
1979mario
17. 04. 2013 19.52
+1
joj joj kaj nism rojen 10 let prej v pravi družbi da mi prjatli pišejo zakone samo zame... sej si pol razdelimo heheh...
ORF
17. 04. 2013 18.56
+2
Včasih se človek vpraša, če ne bi bilo morda v takih primerih zelo priporočljivo, če se takšnemu zlikavcu malo zaklene vrata in se ga obvesti, da ko se bo spomnil, bo pa dobil malo vode, pa še kruha in ko se bo še kaj spomnil bo dobil naslednji obrok itd.
URAWA
17. 04. 2013 16.19
+3
TAKIM JE TREBA VSE VZET....PFEJJJ POL SE PA ŠE NOREGA DELA
hotchilipoper
17. 04. 2013 10.52
+1
kaj mu pomaga ves denar,če pa nima sreče
santamaura
17. 04. 2013 10.51
+9
"Nisem imel nobenega podjetja, nisem nič delal. Ne vem, kakšni so to podatki. Sploh ne vem, ali je bil denar v tem podjetju," je dejal Šoba. Na vprašanje, zakaj ga je ustanovil, pa je odgovoril: "Jaz ga nisem..".... Če bi delal diplomo iz laganja, mu je ne bi priznali, ker je vse prepisal iz priročnika za kurje tatove
Komentiranje prepovedano
17. 04. 2013 08.48
+12
Davčni utajevalci danes segajo v državne vrhove. Menim, da je Alja vrh ledene gore.
Komentiranje prepovedano
17. 04. 2013 09.01
+11
Tisti, ki pa bomo počasi doktorirali iz primerjav cen živil po trgovinah, pa polnimo davčne luknje, ki so jih ti žalostni primerki opic naredili z preusmeritvijo denarja v davčne oaze.
Djoser
17. 04. 2013 13.47
Mislim,daje tvoj Janšazaver vrh tvoje ledene gore!!
Timy15
17. 04. 2013 08.24
+10
V Sloveniji so potrebni pravi organi pregona,ki bi obvladovali tudi g.Šoba in vse njemu podobne,vse do vrha države.Torej,da dejansko odgovarjajo sa svoje početje tudi v sodstvu,ki take vsega oprošča,davkarje,ker ne opravljajo svojega dela in ne opravi terjatve za te večje ribe,manjšim pa za nekaj sto evrov vzamejo tudi dom itd.Vse zamenjati z novimi sposobnejšimi ljudmi.
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 08.35
+6
Soba ni na vrhu drzave nikoli ni bil v vrhu drzave in ni bil oporscen. Zgolj zato ker porocajo o tej zadevi se ne pomeni da je Soba karokli bil drugega razen zrtev ki je negelede na "kriv ali ne kriv" to PLACAL 10 kratno s 13 letnim pregonom. Organi pregona nikoli ne bodo preganjali pomemebnih ljudi in nikoli ne bodo odkrili kje je koncalo 7 mrd denarja iz Bank, 7 mrd denarja prenakazanega na resnicne davcne oaze, nikoli ZATO PA VAM ZAMEGLJUJEJO PAMET S SOBO> Kdo pa je Soba lepo vas prosim.
malinom
17. 04. 2013 07.35
+12
In zdaj se obeta, da ima dolg enostavno odpisan, živeli ga bomo pa mi? Socialna podpora, zastonj hrana, pijača, streha- brez dela? Pa se hecajo? Prisilno fizično delo je edino , s čemer bi se vsaj malo odkupil.
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 08.37
+5
Sobatov dolg ne izkazaja iz nobenega naslova kredita, niti ni potencialnega oskodovanca, to je fiktivni dolg , ki mu ga je pripisalo sodisce, nikoli si v nobeni banki sposodil dolarja, nikoli ni bil davcni dolznik. Nikoli ni delal v drzavni sluzbi in nikoli od drzave ni dobil prebite pare. Tisti , ki so ... tega pa ta mrhovinarski novinar ne b nikoli smel objaviti.....
malinom
17. 04. 2013 07.32
+2
Ja kdor visoko leta nizko pade.
malinom
17. 04. 2013 07.32
+2
Tale tipček je po prebegu preko Mehike s pomočjo Šuštarja nekako prišel do Kanade. Veriga je bila dogovorjena in se redno uporablja. Tam so ga jasno sprejeli , z nekdaj pojočim kolegom Wolfom sta bila kar dober tandem za obiranje ostarelih ženičk, ki so rabile podporo, trdno roko. Tacajt , ko ga vrli šarmer Wolfi po domače serje in živi na ženin račun, mal pošlata kako bakico, pa ima spet zastonj tedenski žur, tudi Šobici ni blo slabo, sta bla kar tandem. Le videt je bil ko begavček, živčen ko strela - oči so švigale na vse strani, od strahu kdaj ga bo končno kak detektiv odkril. Wolfijeva ženička pa po njegovem hvalisanju sodeč na precej visokem položaju odlično služi na neki Floridski banki. Malce zoprn priokus pa je le bil, ko je posmehljivo izjavil kako smo Slovenčki naivni, butasti zadovoljni z drobtincami, on pa dobesedno uživa - najbrž je mislil na vse tiste , ki so zadnje prihranke takratnih mark iz svojih nogavih in bančnih računov , celo kredite so mnogi vzeli, naivno znosili v cachthecash na Kodelijevem, njegova pa je bila menda v dvojici ta glavnih in mastno pokasirala.
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 08.40
+0
Ti si hujsi kot laznivi novinar. Soba je bil SLS, ve se da je Wolf vclanjen v LDS pobiral naivnim. Soba in Wolf to je tko kot Jansa in Kucan. Soba nikoli ni pobral nobenega denarja zenickam in vi ste vsi nori. Ce bi Sobo poznali bi drugace govorili, niso ga spustili na POP TV da pove svoje in ga nikoli ne bodo. Povezovati ga s Wolfom pa je sirjenej lazi in sovrastva ........
Frane Šajn
17. 04. 2013 07.13
+0
Ja Šoba je že na tnalu to vemo! Kdaj bodo na planem ostale slo. Šobe ob svetem Nikoli, večino dajejo bolezni in skleroza s preiskovalci vred!!!!!!
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 08.44
-1
Nikoli ne bodo ......... kruha in iger Vam, kaj naj bi sploh Soba naredil. Ustanovil neko firmo, ki ni delovala in je nic vec. Kaksen kriminal pa je to. Kaj pa tam kjer so firme delovala , kradle denar is Slovenije, ga pretakale v davcne oaze, Soba pa je zivel v Kanadi in tam delal in tam placeval davke. Zgolj zato ker je na tnalu, pomeni v nasi prljubi Sentflorjanski dolini, da so ga zrtvovali, da se iz VAs delajo norca in vam zamegljujeo oci z neaktualnimi na 1/4 resnicni iz konteksta odvzetimi informaciji, ki sploh same po sebi nimajo nobenega kriminalnega ozadja.
vrtnar01
17. 04. 2013 06.21
+4
slovenci smo narod goljufov,škodoželjnežev in zavistnežev
cirenij
17. 04. 2013 06.37
+9
Ni res. Če bi vsi solidno živeli, ne bi bilo tega. Takega te naredi neenakopravnost, velike socialne razlike.... Pred 20. leti smo se zelo lepo razumeli. In če bi se bogastvo v svetu vsaj približno enakomerno porazdelilo ne bi bilo nacionalizma in sličnega. Ko je človek na robu ali že spodaj, ga moti rasa, nacionalnost, drugačna usmerjenost.......
cirenij
17. 04. 2013 06.21
+5
Sem nervozen če pozabim plačat položnico za revijo. Zaposleni v kabinetu predsednika Pahorja so se pa okoristili do totala. Bog ve, kaj se bo še našlo. Aha, kje je pa zdaj naš delovni predsednik države? Ob socialnih, gospodarskih, psihičnih problemih naroda se nič ne oglasi s svojo plačo nad 3000 EU( s katero ni mogel preživet). Za fizična dela, ki jih on opravlja dobi delavec 500 Eu ali še manj. Sploh ga ne potrebujemo, z njegovo plačo bi 5 ljudi solidno preživelo.
vrtnar01
17. 04. 2013 06.22
-2
slovenci moramo biti povsod po svetu in imeti vse,kar imajo drugod- to je dejstvo
cirenij
17. 04. 2013 06.27
+3
Prav je, da se lotijo JU. Ampak sebi, sekretarjem, sekretariatom, poslancem in še celi hordi od vrha navzdol naj linearno znižajo plače, primerljive minimalni plači. Pa ukinejo naj občine, pa oh, hohoh, koliko je tega. In vse te dolžnike in v oazah na sramotilni steber. Tiste revčke do 5000 EU ali še nekaj nad, pa naj pustijo pri miru. Samo glede na poznano, bo ravno obratno. Ta male bodo stisnili, milijonarji se bodo pa izvlekli.
cirenij
17. 04. 2013 06.29
+1
vrtnar zato pa smo tam kjer smo, ker smo prevzeli vse od velikih in zavrgli tisto, kar je bilo dobro za nas. Kot bi si človek s št. 40 oblekel obleko št. 56.
pepikrlinca
17. 04. 2013 06.20
+3
Med večjimi dolžniki, ki dolgujejo med enim in desetimi milijoni evrov, je tudi vodja kabineta predsednika države Alja Brglez. Na seznamu se je ...
MaunelNeuer
17. 04. 2013 01.30
+12
tem cuckom ki so dolžni državi par 10 ooo€ jh država ne tika, meni pa bojo za ušivih 300€ lomli jajca? prekleta banda ja!
k_komet
17. 04. 2013 00.02
+9
A o Šobi pišete? Sej prav da pišete.... ...sam...kako vam je pa tole ratalo?? .............................. ..pa ne moreš verjet, kaj se dogaja....:(( pejte na googl in odtipkajte Vodja kabineta predsednika republike dr. Alja Brglez in pol boš našla tole 24ur.com - Alja Brglez iz predsednikovega urada med večjimi ... 24ur.com/.../alja-brglez-iz-predsednikovega-urada-med-vecj... - Posnetek Pred 10 ure – Med večjimi dolžniki, ki dolgujejo med enim in desetimi milijoni evrov, je tudi vodja kabineta predsednika države Alja Brglez. Na seznamu se je ... ...ampak...zdaj sledi presenečenje... ...ko to stran odpreš...pa dobiš tole Stran ne obstaja Preverite vpisani naslov ali uporabite možnost iskanja po naših straneh. Hvala! urednistvo@24ur.com EEEjjjjjj...nkol ne bomo pršli na zeleno vejo...:(( banda pokvarjena. A tkole smo začeli cenzurirat mal večje ribe
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 09.01
+0
Kaj se dogaja, ljubi moj kometek. NIC SE NI ZGODILO. To je vse. Dezinformacija z napacnimi zakljucki ob noviic, da je preverjeno za 1 mrd davcnim dolznikov. Soba je v SLO in KANADI placal vse davke in ga noben ne goni. V stecaju bo 5 let in po poplaceval dolg. A ga bo Bavcar, ali drugi Tajkuni. NE. In kaksen dolg .... naj se javi eden v tej Sloveniji, ki bi mu Soba kaj dolgoval, GA NI. In ja ostali tvoji zakljucki so pravilni. Vse se dogaja zaradi zascite velik rib........ IN TO DELA VSEMOGOCNI POP TV, zbanalizira neko 8 let staro novico, ki ni ne aktulana ne povsem resnicna. Jo prezveci na aferaski nacin in pogreja 15 let staro Sustarjevo zadevo. IN VI VSI NASEDATE......
BrezZavor
16. 04. 2013 23.01
+8
Šob in Šuštarjev je po državnih službah ko listja in trave, mi pa vlečemo ven ene zaprašene reči ki niso niti približno aktualne in ne pritiskajo na nikogar.
VSEZNALECno1
17. 04. 2013 09.02
-1
Dej brezZavor se huje je Sobe sploh nikoli ni bilo v drzavni sluzbi.