Slovenija

Pet let zapora za Bavčarja, Cerar pozdravil delo pravosodja

Ljubljana, 24. 05. 2017 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo obsodilno sodbo za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, ki bo moral v zapor za pet let. Prav tako so v zadevi Istrabenz potrdili tudi obsodilno sodbo za Kristjana Sušinskega, pri Nastji Sušinskem pa so spremenili izrek enotne kazni. Novi generalni tožilec Drago Šketa je to potezo višjega sodišča pozdravil.

Bavčar bo moral v zapor.
Bavčar bo moral v zapor. FOTO: POP TV

Višji sodniki so potrdili sodbo in izrek kazni za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in Kristjana Sušinskega, pri Nastji Sušinskemu pa so spremenili izrek enotne kazni.

Odvetnica, ki celotne sodbe, ki je dolga, še ni prebrala, je potrdila neuradne informacije, ki so zaokrožile v torek. Pojasnila je, da je drugostopenjsko sodišče po obravnavi pritožb obsojenih prvostopenjsko sodbo spreminjalo v delu, ki se nanaša na izrek kazni Nastje Sušinskega, ki je bil lani na okrožnem sodišču obsojen na dve leti zapora. Bavčarju je potrdilo pet let zapora, Kristjanu Sušinskemu pa tri leta zapora.

"Branje bo vzelo nekaj časa. Lahko pa glede svoje stranke rečem, da so določene ugotovitve višjih sodnikov v nasprotju z listinami," je poudarila. Napovedala je vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti za Kristjana Sušinskega, ki je pred razveljavitvijo sodbe že prestajal zaporno kazen. "Že prvič se ni izogibal zaporu," je dodala.

Bavčar včeraj še ni želel komentirati neuradnih informacij, da je višje sodišče potrdilo obsodilno sodbo v zadevi Istrabenz, ki je postala pravnomočna le tri tedne pred zastaranjem. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza bo moral v zapor za pet let.

Obsojeni imajo sicer možnost, da vložijo zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, vendar to ne zadrži prestajanja kazni.

Šketa: Pravna država deluje

Drago Šketa je pozdravil odločitev višjega sodišča.
Drago Šketa je pozdravil odločitev višjega sodišča. FOTO: POP TV

Novi generalni državni tožilec Drago Šketa je pozdravil odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v zadevi Istrabenz, v kateri je bil med drugim obsojen nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar. Po njegovem mnenju gre za jasno sporočilo, da "smo pred zakonom vsi enaki in da pravna država deluje", so sporočili s tožilstva.

Sodba je, kot so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu, izjemno pomembna, saj kaže na to, da se stvari premikajo v smeri, ki bi si jo vsi želeli – to je, da se pomembne zadeve, ki imajo vpliv na zaupanje državljanov v slovenski sodni sistem, zaključijo v primernem času in da ne zastarajo.

Šketa je dodal, da si specializirano državno tožilstvo, in še posebej državni tožilec Jože Kozina, zaslužijo vse priznanje za trdo in uspešno opravljeno delo.

Cerar zadovoljen, da v primeru Istrabenz ni prišlo do zastaranja

Predsednik vlade Miro Cerar je zadovoljen, da je višje sodišče še pred zastaranjem odločilo v primeru Istrabenz, v katerem je bil nekdanji prvi mož Istrabenza obsojen na pet let zapora. "V primeru Bavčar sem vesel, da končno nismo prišli do sramotnega zastaranja," je dejal.

"Gre za dogodek, ki kaže, da tudi slovensko pravosodje zmore in zna," je v današnji izjavi medijem dejal Cerar. Kot je dodal, vlada že tri leta intenzivno dela na tem, da se izboljša stanje na področju pravne države. "Zmanjšujemo sodne zaostanke, okrepili smo tožilske vrste, vedno bolj smo aktivni na področju preganjanja koruptivnih dejanj - vedno več je ovadb, vedno več je preiskav," je poudaril.

Spomnil je na v tem mandatu sprejete spremembe zakonodaje, katerih namen je preprečiti, da ne bi več prihajalo do takšnih zastaranj, kot so se dogajala v preteklosti, ko so se "veliki lumpi izogibali roki pravice, vmes pa morebiti igrali košarko ali križarili na jahtah".

V primeru Bavčar je sicer veljala še stara zakonodaja, a končno enkrat ni prišlo do sramotnega zastaranja, ampak je sodišče vestno in odgovorno opravilo svojo nalogo, je dejal.

Prejšnjič se je izognil zaporu zaradi zdravstvenih težav

Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi – Bavčarja in bratov Sušinski – javno obravnavalo na seji 11. aprila. V pritožbah so zagovorniki trojice izpostavili predvsem dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji, prav tako pa so navajali pritiske izvršilne veje oblasti, na primer ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Okrožno sodišče je septembra lani znova obsodilo Bavčarja ter brata Sušinski zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostil obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Bavčarju je izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti.

Bavčar je bil v prvotni sodbi julija 2013 zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v pozneje razveljavljeni sodbi spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata Nastjo pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj v zadevi Istrabenz naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zadeva Istrabenz bi sicer zastarala 16. junija, torej dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
25. 05. 2017 16.29
+0
Ja krasen naslov in kako lepo se sliši, toda suma sumarom spodaj napišite "0"! Ni volje ne političnega sistema , ki bi to požegnal dragi moji.
dipe
25. 05. 2017 15.50
+5
A ga bodo usak dan peljali v Parlament. kot kamerada jajota, al pa mogoče bo stanoval v hotelu in igral golf, kot un Čačič z Hrvaške.Buvaru že ne bo vido.
resslovenka
25. 05. 2017 14.19
+6
In sedaj bo šel gospod po pravico na evropsko sodišče za človekove pravice. Kajpak, povsem pričakovano. Nabereš miljone, pospraviš na varno, prepišeš vse kar imaš na sorodnike in glej ga zlomka, kakšna krivica se ti godi ko te obsodijo. Igra "prestolov" naše stvarnosti. Bruh!
Finfer
25. 05. 2017 14.05
+1
Ta obsodba nas bo drago stala in tudi nakradenih milijonov ne bomo videli ker so na varnem v davčnih oazah !!
Tir1
25. 05. 2017 13.11
+7
Podporniki JJ pa bojo zamižali kot da ni bilo nič...potem pa spet naprej ponosno in vzvišeno nad ostale državljane
fljfo
25. 05. 2017 14.39
-1
Kje pa, oni bodo takoj izkoristili priliko za pljuvanje po LDS...No saj obratno je tudi isto
Timy15
25. 05. 2017 13.10
+2
Tu se resnično vidi,da v Sloveniji pred zakonom nismo enaki.Pravično bi danes bilo,da gre to odslužit Bavčar ali pa sam minister za pravosodje.
watzzup
25. 05. 2017 12.16
+3
Dokler g. Bavčar pozna ozadje pri dobrotniku Iveku, zaporov od znotraj ne bo videl.
Kollerik
25. 05. 2017 12.34
+5
zanimiva teza...bomo videli, če to res drži...
zeleleni
25. 05. 2017 11.54
-1
v 8 dneh je bil že dvakrat v medikorju preverjeno
User300173
25. 05. 2017 11.24
+8
Miro Cerar, predsednik vlade je pohvalil delo pravosodja, istočasno pa posredno nakazal, da so bile prejšnje vlade koruptivne . Za osebo Bavčarja, kakor za vsakega obsojenca mi je žal, račune pa je potrebno slej ko prej položiti. Poleg njega bi na Dobu želel videti še tiste, ki se skrivajo za politično odgovornostjo.
plasticman
25. 05. 2017 10.43
+0
Zakaj sprevrženo lažne novice (oziroma prispevka na Svet-u) o Brščićevem t.i . zanikanju holokavsta ni možno komentirat? A 24 kur sploh ne skriva več svoje diletantnosti?
sinhron
25. 05. 2017 10.46
+4
To je zato , da Slovenci nebi do podrobnosti spoznali delovanje , namere in usmerjenost SDS kot skrajne desne stranke !
plasticman
25. 05. 2017 10.55
-3
Kollerik
25. 05. 2017 12.01
+4
plastic, nehaj si ga žulit na belcebuba in začni raje razmišljat. Vkolikor ni zate že prepozno.
plasticman
25. 05. 2017 16.03
-1
Ja od kolerika nimaš za pričakovat kaj pametne razprave o izkrivljenih dejstvih, ki si jih privošči Pro Plus, meni pravi naj razmišljam s svojo glavo??? Hahaha, nice try!
Adolph
25. 05. 2017 10.11
+3
Cerar se je oglasil. . . . .Sem ze pred dnevi rekel,dajevse to predvolilna finta. . . . .
toukr
25. 05. 2017 08.59
-3
Izpustite ga,se opravičite in mu dajte 1mio odškodnine sicer nas bo to drago koštalo.
breezer
25. 05. 2017 08.49
-1
cca pol mio , bomo zanj zapravl, če bo sploh prestal celo kazen. po letu dni bo že na prostosti ....
Janez_53
25. 05. 2017 08.57
+2
Po kakšni matematiki pa si to izračunal?
redOLDidiots
25. 05. 2017 08.46
-1
Tovariš iz mafijske združbe LDS, bo seveda kaj kmalu spet nasmejan na kakšnem otoku užival v kupčku denarja, ki je na varnem pred raznimi Klemenčiči. Moramo vedeti, da LDS mafija mora nekoga žrtvovati za kakšen dan, da lahko sin tovarišice Cerar govori o uspehih pravosodja. Vse za volitve, kajne tovariši?
aligator14
25. 05. 2017 10.11
+7
Si mogoče pozabil, da se je pred krajo spreobrnil in sta bila z JJ največja prijatelja in simpatizerja...
SLObunkeljn
25. 05. 2017 13.52
+3
Mislim, moraš pa res bit precej za luno, da Bavčarja ne povežes z Ljubljenim vodjem ... kaj si zdaj Janšisti mažete oči? Bavčar je Ivanov najboljš in dolgoletn prijatelj ... ste včeraj padli z lune?
komarec
25. 05. 2017 08.40
+8
Tudi, če bo odšel sedet, ne bo sedel 5 let to je nam vsem jasno. Zaupal bom spet pravosodnemu sistemu takrat, ko bodo tajkuni svoje kazen odslužili v celoti, saj dobro vemo, da so tako ali tako te kazni krepko premajhne.
felix58
24. 05. 2017 22.55
+8
menda ravno še enega rabijo v ekipi v arestu
felix58
24. 05. 2017 22.56
+9
1airbus
24. 05. 2017 22.55
+20
stroške v zaporu pa naj sam plača,da ne bo tam na davkoplačevalske stroške.
kum73 1
24. 05. 2017 22.49
+4
Hjaa....pravnomočno obsojen, to žé....zdaj sledi hospitalizacija v podkupljivo kliniko medikor v Izoli, ker bo športno košarkarsko srce zgubilo ritem....bla...bla...bla....pa pol verjetna nujna selitev v kakšno drugo državo z boljšimi srčnimi kirurgi...taki, ki sprejemajo kuverte za šolsklo opravičilo sodišču in ga ni veččč nazaj....bo potrebno narediti tisti otok pred malo Slovensko obalo - GOLI OTOK...oz. ALCATRAZ za naše tajkune...a kaj, ki imamo premalo Slovenskega morja za tolko velik otok za spravit vse gor...pa prisilno delo...ne hotel zapor z internetom, fitnesom, košarkarskim igriščem....
tony_abcde@yahoo.com
24. 05. 2017 22.48
+8
Od osamosvajanja do prisvajanja...nekoč v neki grdi karirasti srajci in znucanih kavbojkah...potem pa hop po družbenem premoženju...s skritimi milijoni. Nič nima, ja za tiste, ki verjamejo v pravljice.
Liljana S
24. 05. 2017 22.42
+11
Bravo sodstvo,končno,da so prisluhnili Klemenčiču..Samo dajte ga v zaprt hotel,pa makar s zdravnico Metko