Slovenija

Nepravilnosti na Sovi?

Ljubljana, 05. 02. 2009 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V času Podbregarjevega vodenja Sove je prišlo do hudih kršitev, trdi Vizjak. Ustavno sodišče pa je zavrglo zahtevo informacijske pooblaščenke za oceno ustavnosti zakona o Sovi.

V času, ko je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) vodil Iztok Podbregar, je prišlo do hudih kršitev zakonodaje in pravil namenskega in gospodarskega trošenja javnih financ, je povedal predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak (SDS), ki meni, da te nepravilnosti izhajajo iz dejstva, da Sova v zgodovini nikoli ni bila nadzirana. "Očitno gre za neko institucijo, ki je dolgo živela 'v vati' in ni bila namenjena samo varnostno obveščevalni dejavnosti," je prepričan.

Sedež SOVE
Sedež SOVE FOTO: POP TV

Člani komisij so po njegovih besedah sprejeli dodatne sklepe, saj z delom še niso končali. Od vlade zahtevajo vsa poročila vladne delovne skupine, ki je v prejšnjem mandatu ocenjevala delo Sove v obravnavanem obdobju. Ob tem je Vizjak poudaril, da je kot predsednik komisije to gradivo od vlade že zahteval, vendar mu je generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl odvrnil, da zahteva ni vložena v skladu s poslovnikom oziroma naj jo ali komisija ali kvorum poslancev.

Delovanje Sove tako že preiskuje policija. Na seji so sprejeli tudi sklep, da od policije zahtevajo informacijo, v kateri fazi je preiskava in kaj vse se preiskuje. Ko bodo dobili zahtevane podatke, bodo nadaljevali z delom. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač (SDS) pa je dodal, da so nepravilnosti "takšne, da zbujajo sum, da se je ta služba uporabljala še za nekatere druge namene".

Računsko sodišče je decembra sporočilo, da je Sovi za poslovanje v letih 2005, 2006 in v prvi polovici leta 2007 izreklo negativno mnenje, Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo pa mnenje s pridržkom.

Sejo je del koalicijskih poslancev, med njimi Dušan Kumer in Breda Pečan iz SD, zapustil predčasno. Kot je dejal Kumer, se ni strinjal z načinom vodenja seje s strani predsednika komisije za nadzor javnih financ Vizjaka. Po besedah Pečanove je nekorektno "njihovo obnašanje, med drugim to, da si je predsednik dovolil reči, da eden od poslancev ni v pravi komisiji", kar po njenem mnenju "nikakor ne sodi v civilizirano in demokratično državo".

Sodišče ni ugodilo informacijski pooblaščenki

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je pri Sovi začela inšpekcijski postopek nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov in vseh drugih predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Po začetku inšpekcijskega postopka je predlagateljica vložila zahtevo za oceno ustavnosti, v kateri izpodbija prvi, drugi in tretji odstavek 21. člena zakona o Sovi v delu, v katerem se nanašajo na spremljanje mednarodnih sistemov zvez. Ustavnemu sodišču je predlagala, naj ugotovi neskladje izpodbijanih določb z ustavo.

sova
sova FOTO: POP TV

Inšpekcijski nadzor predlagateljice naj bi po navedbah ustavnega sodišča pokazal, da Sova izvršuje spremljanje mednarodnih sistemov zvez tudi tako, da predstojnik odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko in da "21. člen zakona o Sovi v praksi vodi do zbiranja osebnih podatkov in do prisluhov konkretnim osebam (...)". Kadar predlagateljica pri izvrševanju svojih pristojnosti ugotovi, da so izpolnjeni pogoji za odreditev ukrepov, ki jih določa zakon o varstvu osebnih podatkov, jih mora kot pristojni državni organ tudi odrediti.

Inšpekcijski ukrepi, ki so ji na voljo v 54. členu tega zakona, ji omogočajo, da zaščiti domnevno ogrožene človekove pravice oseb, ki jim je Sova prisluškovala. Kadar pa predlagateljica pri izvrševanju svojih pristojnosti naleti na zakonske določbe, ki ji zaradi domnevnega neskladja z ustavo preprečujejo učinkovito zagotovitev varstva informacijske zasebnosti (38. člen ustave), lahko vloži zahtevo za oceno ustavnosti. Samo v tem primeru je informacijska pooblaščenka upravičena oseba za vložitev zahteve iz šeste alineje prvega odstavka 23a člena zakona o ustavnem sodišču.

ZAKON O SOVI

21. člen
(1) Spremljanje mednarodnih sistemov zvez ter tajni nakup dokumentov in predmetov dovoljuje direktor agencije s pisno odredbo.
(2) Odredba o spremljanju mednarodnih sistemov zvez mora vsebovati podatke o zadevi, na katero se posebna oblika pridobivanja podatkov nanaša, način, obseg in trajanje.
(3) Spremljanje mednarodnih sistemov zvez se ne sme nanašati na določljiv priključek telekomunikacijskega sredstva ali na določenega uporabnika tega priključka na območju Republike Slovenije.

Da v primeru, ki je dal povod za vložitev te zahteve, ni bilo tako, po mnenju ustavnega sodišča izhaja iz dejanskega stanja, ugotovljenega v inšpekcijskem postopku. Ugotovljeno je bilo, da je Sova v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj telekomunikacijski priključek. Ustavno sodišče je pojasnilo, da se spremljanje mednarodnih sistemov zvez kot del obveščevalne dejavnosti Sove lahko nanaša le na območje zunaj državnega območja RS in da gre za spremljanje zadeve in ne konkretnega posameznika.

Po mnenju ustavnih sodnikov predlagateljica ni izkazala, da se je vprašanje ustavnosti izpodbijanih zakonskih določb pojavilo v zvezi s postopkom, ki ga je vodila. S tem pa ni izkazana procesna predpostavka za oceno ustavnosti izpodbijanih določb zakona o Sovi, zato je ustavno sodišče soglasno zavrglo zahtevo.

Pirc Musarjeva razočarana

Pirc Musarjeva pravi, da je ustavno sodišče pobudo zavrgo, kar pomeni, da se sploh ni spuščalo v presojo same vsebine. "Prav zaradi tega sem razočarana, ker menim, da je ustavno sodišče tisti najvišji branik človekovih pravic. Odločiti bi moralo meritorno," je dejala.

Dobra stran sklepa o zavrženju pa je, da se prisluškovanje Sove dejansko ne sme nanašati na določljiv telefonski priključek, kar pomeni, da tudi ne na določljivo fizično osebo. "Tu bo zdaj Sova imela kar precej težav," meni Pirc Musarjeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
05. 02. 2009 21.44
rozi77 Če bi Janša vladal 20 let,bi ves srednji sloj guznu v Revščino! Revni sloj bi pa do živel genocid!
zogby
05. 02. 2009 21.42
Tonček Balonček Za Karađiča se bo vedno najdel prostor,pa za druga dva tud! Omenjaš grehe samo ene strani,bodi bolj objektiven!
rozi77
05. 02. 2009 21.05
JANŠA BI MORAL VLADAT 20 LET DA BITEM RDEČKARJEM PRIŠEL DO ,DNA KER SO Z VSEMI ŽALBAMI NAMAZANI!!!!!!!
Tonček Balonček
05. 02. 2009 20.14
Ma teh vojnih zločincev niti AMeričani en Evropa niso nikoli iskali resno, kaj niset brali knjige tiste tajnice od Carel delPonte, ki je pisala, kakšen blef je bil to. Vsakmur ej ajsno, da Karadžoč ne bo nikoli obsojen, saj Haškemu sodišču kmalu poteče mandat OZN, novega pa en bo dobil, ker bo Rusija proti, tam ap še obtoćnice niso sestavili, vse skupaj ej farsa in SOVA ima še najmanj pri tem! Nemci pa precej! Pa zakaj ste tako živčni, da pišete z velikimi tiskanimi?
Buena Vita
05. 02. 2009 19.50
PA KDAJ JE UDBA DELALA V KORIST SLOVENIJE MORDA CIA DELA V KORST AMERIKE DEJTE NO VSE KAR JE SKRITO JE POKVARJENO,SMRDI
Buena Vita
05. 02. 2009 19.47
UDBO MAFIJI TUDI NIKJER NE PIŠE DA BODO VEČNI
zogby
05. 02. 2009 19.41
polons OK RESNICA!!! ZA ČASA ROPA SO NEMŠKI IN SLOVENSKI OBVEŠČEVLCI ISKALI SRBSKE VOJNE ZLOČINCE. SOVA JE VSE DIREKTNO IZDAJALA SRBOM, TI PA SO POSVARILI SRBSKE VOJNE ZLOČINCE, DA SO SE LAHKO SKRILI. IN JIH NIKOLI NISO NAŠLI. POTEM SE JE ZAMENJALA OBLAST. IZDAJATI NISO MOGLI VEČ IN SO SOVO IZDALI!!!!!!!!!!!!!!! ----------------------------... Seveda,ko pa taki izdajalci skrivnosti niso s srcem pri stvari ,ko gre za nacionalno varnost,mogoče so celo nastavljeni v SOVI,da bi čim več afer sprožili,in škodili ugledu Slovenije!
Tonček Balonček
05. 02. 2009 19.22
In potem je prišel še Šinkovec, izjavil "Izćupat čemo vas iz jazbina!" in so odkrili vse srbske vojne zločince.
Tonček Balonček
05. 02. 2009 19.19
A Rop je dal potemtakem ubiti Pučnika? A mu je dal radioaktivni plutonij 210?
nesesekirat
05. 02. 2009 19.13
G.Vizjak, 4 leta ste vladali, kaj ste počeli v tem času. Tako nadzorovali svoje "politične nasprotnike", da ste pozabili, da lahko oni nadzorujejo vas. Ali pa ste se bali, da boste s tem dejstvom izdali sebe, da sami počnete isto. Zaprite se nekam, pa se stepite, ali še bolje, pobijte med sabo, da bomo normalni državljani imeli mir pred "vseh farb politiki", katerim ne glede na barvo je važna le lastna rit. Me pač bolj zanima, ali bomo čez par mesecev še imeli za kruh, kot pa medsebojno "jebanje" politikov.
Buena Vita
05. 02. 2009 19.06
ALI ZARADI KOPIRANJA BEŽIJO POSLANCI VEN IZ LDS- HUUUUUU MORAJO PA BIT MASTNI POD KOŽO TRESEJO SE TRESEJO KOMIJI
Heinke
05. 02. 2009 18.55
KOMUNISTI TUDI NISO MOGLI VEČ SKRIVATI STVARI PRED NOVO VLADO (JJ), ZATO SO NASTALE RAZNE AFERE. NAMREČ SOVA JE ZA ČASA ROPA DELOVALA KOT UDBA. NADZIRALA POLITIKE, SLOVENSKE, SE PRAVI JANŠO (DA BI ROP IZPADEL NEDOLŽEN JE OBTOŽIL JANŠO, DA BI PRIKRIL SVOJO KAZNIVO DEJANJE). SOVA JE POD ROPOM POBIJALA LJUDI (PUČNIK). SKRATKA GROZODEJSTVA, KI SI JIH NORMALNI NITI ZAMISLITI NE UPA. ZRAVEN PA SE ŠE VEDNO IZDAJA LJUDEM KOT JE KUČAN, JANKOVIČ, SPOMENKA HRIBAR, TURK,,.... GROZODEJSTVA.
Heinke
05. 02. 2009 18.52
OK RESNICA!!! ZA ČASA ROPA SO NEMŠKI IN SLOVENSKI OBVEŠČEVLCI ISKALI SRBSKE VOJNE ZLOČINCE. SOVA JE VSE DIREKTNO IZDAJALA SRBOM, TI PA SO POSVARILI SRBSKE VOJNE ZLOČINCE, DA SO SE LAHKO SKRILI. IN JIH NIKOLI NISO NAŠLI. POTEM SE JE ZAMENJALA OBLAST. IZDAJATI NISO MOGLI VEČ IN SO SOVO IZDALI!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
05. 02. 2009 17.57
"Spremljanje mednarodnih sistemov zvez se ne sme nanašati na določljiv priključek telekomunikacijskega sredstva ali na določenega uporabnika tega priključka na območju Republike Slovenije." - a potem alhko prisluškuje samo tujinim številkam, pa še takrat morajo biti zraven Nemci. V Sobi so se zadnja štiri leta dogajale hude nepravilnosti, ampak največja ni bila letalska karta za tistega Drnovškovega zdravilca, ki so jom pošteni Slovenci ponosno kazali naokrog kot kakšni mulci, ki so našli petardo. Nemška obveščevalna agencija je ob priliki brskanja "preiskovalne komisije" prejšnje vlade, ki je iskala nepravolnosti, v resnici pa zapise tel. prisluhov Sanader-Janaš, javilka, da da ima dokaze, da so bili pri nas dokazi odtujeni, trdili so celo, da je takratni predsednik vlader ravnal protidržavno. Seveda sta potem Merklova in Janša vse skupaj umirila, saj nihče ne kaže ard sramote, da nemški šijoni sedijo v prvem nadstropju nekega stanovanja v Kozolcu in "nadzirajo" mednarodne zveze (če so ap domače, si zamašijo ušesa?). Še večja sramota za SOVO je bila, ko so jim praktično izpred nosa štiri ure praznili sefe v SKB-Aurumi, tako da se zdi, kot da so jih čuvali in pazili, da jih ne bi kdo opazil. Menda sefov niso praznili zaradi nakita starih mam in zlatih ur!
titovka
05. 02. 2009 13.43
za sovo bi moral odgovarjati JANŠA!!!!!