Slovenija

Klemenčič: Jankovića lahko vprašate, če se že kaj boji strožjega kazenskega zakonika

Ljubljana, 09. 07. 2015 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Vesel sem, da sem vse to zdržal," je odločitev vrhovnega sodišča, da odpravi tudi zaključno poročilo KPK, ki se nanaša na nanj, komentiral Zoran Jankovič. Zahteva, da KPK preveri sum korupcije pri nekdanjemu predsedniku in sedanjem ministru Klemenčiču. Ta se sprašuje, če se morda Janković že boji strožjih kazni, ki so jih v DZ podprli poslanci.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vrhovno sodišče ugodilo Jankoviću
    01:00
    Iz SVETA: Vrhovno sodišče ugodilo Jankoviću
  • Iz 24UR: Sodišče delno ugodilo pritožbi
    02:59
    Iz 24UR: Sodišče delno ugodilo pritožbi
  • Iz 24UR: Še en udarec za Klemenčiča
    02:50
    Iz 24UR: Še en udarec za Klemenčiča

Vrhovno sodišče je po predsedniku SDS Janezu Janši delno ugodilo tudi pritožbi ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića na zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) iz leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju. Po sklepu sodišča se mora zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na tožnika, odpraviti.

S tem, ko komisija osnutka ni prej poslala v izjasnitev tožniku, je nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico, navaja sodišče.

KPK mora v treh dneh po prejetju sodbe vrhovnega sodišča s svoje spletne strani odstraniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na tožnika, navaja vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče: ker KPK ni Jankoviću poročila poslala v izjasnitev, je nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico.
Vrhovno sodišče: ker KPK ni Jankoviću poročila poslala v izjasnitev, je nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico. FOTO: Miro Majcen

Janković: Poročilo KPK je bilo politično motivirano

"Vesel sem in ponosen, da sem vse to zdržal, kajti sodba vrhovnega sodišča, ki je bilo napisano 29. maja in je prišlo k meni pred dvema dnevoma, mi daje v celoti prav," je odločitev vrhovnega sodišča komentiral Zoran Janković. "Sprašujem se, kdo bo meni povrnil tudi moralne, osebne, da ne rečem tudi poslovne izgubljene priložnosti. Kdo bo pomagal mi zacelit brazgotine," je dodal. Kot je dejal, zdaj vidi, da je bilo poročilo politično motivirano.

Janković je še dejal, da želi KPK preveri njegovo premoženje, saj ne želi, "da ostane pri tem, da je poročilo padlo, ker komisija ne pozna zakonodaje ali namerno krši zakonodajo."  Janković je pozval predsednika vlade Mira Cerarja, da kot dokotor prava oceni, če je lahko oseba, ki krši ustavne pravice komurkoli v državi in ki dela nezakonito, še lahko pravosodni minister.

Janković zahteva, da protikorupcijska komisija preveri sum tveganja korupcije pri nekdanjem predsedniku komisije in zdajšnjem ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču, in sicer tako za čas, ko je vodil komisijo, kot za čas, ko je na ministrskem položaju.

Sprašuje se, koliko novih poslov je v tem času odvetniška pisarna Klemenčičeve soproge dobila z državo, s podjetji, kjer ima država pomemben lastniški delež, in z institucijami, katerih ustanovitelj je država.

Odvetniško družbo Čeferin, ki ga zastopa, pa bo prosil, naj preveri morebitne možnosti za kazenski pregon Klemenčiča, in sicer "najmanj za nevestno delo".

Klemenčič: Vprašajte ga, če se kaj boji strožjih kazni za korupcijo

Za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča je bila odločitev vrhovnega sodišča pričakovana. Po njegovih besedah to ni nič neobičajnega po enaki odločitvi sodišča v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše. "Mogoče je neobičajno to, da je toliko časa trajalo glede na to, da je šlo za istovrstni postopek," je dejal v izjavi za medije ob robu seje DZ. Kot je pojasnil minister, ki je v času omenjenega poročila vodil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), se tudi tokrat sodišče ni spuščalo v presojo pravilnosti ali nepravilnosti vsebinskih ugotovitev KPK.

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: POP TV

Po njegovih besedah ima sicer vsakdo pravico podati kazensko ovadbo, ki jo je kot možnost na novinarski konferenci napovedal Janković. Toda zanjo, kot trdi minister, "ni absolutno nobene podlage".

Poudaril je še, da je bila v zadevi, v kateri je KPK vodil postopek zoper Jankovića, vložena zahteva za preiskavo zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. Kot ugotavlja minister, je bil mogoče Jankovićev današnji nastop že nekoliko v funkciji obrambe v tem primeru, to je v zadevi Grep.

"In paradoksalno: njegova tiskovna konferenca se je odvijala, ko so v dvorani za nami poslanci soglasno podpirali spremembe kazenskega zakonika, ki dviguje kazni za korupcijo in uvaja strožje kazni in strožje elemente kaznivega dejanja davčne zatajitve. Torej lahko gospoda Jankovića vprašate, če se kaj boji," je Klemenčič dejal novinarjem v preddverju parlamentarne dvorane.

Na Jankovićeve zahteve, naj KPK preveri sum tveganja korupcije pri njem, je Klemenčič odgovoril: "Če so za to podani razlogi, lahko to vedno storijo."

Janković je med drugim tudi pozval premierja Mira Cerarja k oceni, ali je oseba, ki krši ustavne pravice in dela nezakonito, še lahko pravosodni minister. Kot je pojasnil Klemenčič, s Cerarjem, ki ga je ob odločitvi sodišča v Janševem primeru podprl, o tem danes še nista govorila. "Ne vem, kakšno je njegovo stališče, bi me pa izjemno presenetilo, če bi bilo drugačno, ker gre za povsem isto zadevo, kot je bilo v primeru Janeza Janše," je pojasnil.

Kaj je ugotovil KPK v poročilu o premoženju predsednikov parlamentarnih strank?

Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu nadzora premoženja predsednikov parlamentarnih strank z dne 7. januarja 2013 ugotovila, da sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Komisija je pri Jankoviću, sicer tudi ljubljanskem županu, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oz. povečanju finančnih sredstev.

KPK je pod vodstvom Gorana Klemenčiča januarja 2013 ugotovila, da sta Janša in Janković večkrat sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.
KPK je pod vodstvom Gorana Klemenčiča januarja 2013 ugotovila, da sta Janša in Janković večkrat sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Bančni podatki, ki jih je zbrala komisija, kažejo, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom. Med letoma 2007 do 2011 je Janković vsako leto dobil med 168.000 evrov in 631.000 evrov nakazil različnih pravnih oseb (Electa, Electa naložbe in KLM) kot poplačilo dolga, česar pa komisiji ni nikoli prijavil.

Komisija je tudi ugotovila, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na Jankovićev osebni bančni račun z naslova verižnih transakcij. Te so se začele v podjetju Grep, ki je poslovala z Mestno občino Ljubljana.

Odločitev KPK o nadaljevanju postopka nad premoženjem Jankovića konec meseca

Na protikorupcijski komisiji vsebino sodbe vrhovnega sodišča, s katero je to odpravilo zaključno poročilo komisije o premoženjskem stanju ljubljanskega župana Zorana Jankovića, še preučujejo. Morebitnih nadaljnjih korakov zato še ne morejo napovedati. Odločitev, ali bodo postopek nadaljevali, pa naj bi bila znana predvidoma konec meseca.

Je pa Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že izpolnila zahtevo sodišča po umiku poročila s svoje spletne strani. Že spomladi je namreč iz poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank iz leta 2013 skupaj z delom, ki se je nanašal na prvaka SDS Janeza Janšo, umaknila tudi del, ki se je nanašal na Jankovića.

Sodišče je tako februarja Janši, kot zdaj Jankoviću ugodilo, ker jima komisija prej ni poslala v izjasnitev osnutka poročila, v katerem zanju ugotavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje. Pri Janši se je KPK odločil za ponovitev nadzora. V poročilu, objavljenem konec junija, pa za obdobje, ko je bil Janša poslanec in premier, vnovič ugotavlja nepojasnjeno povečanje njegovega premoženja.

Odločitev o tem, ali bo nadaljevala tudi postopek nadzora nad premoženjskim stanjem Jankovića, mora sprejeti senat komisije. Kot so napovedali na KPK, bo to znano predvidoma konec meseca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (666)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
11. 07. 2015 15.09
+1
a gospod klemencic ne ve da se barabe nicesar ne bojijo ,,za take lumpe obstaja samo ena kazen ki je pri nas nimamo a jo bomo imeli v izobilju ko nam dodoncno poci ,,takrat bodo drevesca lepo okrasena z buckami teh veljakov ,,kot bozicno drevesce po vseh mestih dezele ,,samo tega se boji nasa gospoda ,saj sramu ,ne poznajo ,,
LLLEPI
10. 07. 2015 21.29
+0
Nedolznost kot 100 let stara kljcavnica
janijankov
10. 07. 2015 21.42
+0
minnaema@yahoo.com
10. 07. 2015 20.14
+1
prepiri ne prinašajo nobenih koristi-menda bi bilo najbolje, da se vsi zavedamo kontinuirano, da je v slogi in sporazumevanju moč uspeha !
janijankov
10. 07. 2015 21.25
+1
razocarani
11. 07. 2015 15.11
+1
ja ko bomo slozno na ulicah nasih mest z motikami v rokak takrat bo sele gospoda videla da je tudi ona minljiva ,,
GURT1
10. 07. 2015 16.52
+0
My PRECIOUSSS!!!
žlikrofi
10. 07. 2015 15.48
+0
bravo zoki udri pozaporniku lažniku janshi
janijankov
10. 07. 2015 21.26
+2
e,e,e,e,e,e, .....samo zaporniki imaju brojeve ia, ia, ia,....
bob87
10. 07. 2015 14.35
+6
Sramota. Jankovič izjavil da je vesel in da je dokazal nedolžnost - KAKŠNO PA? Takšna svinjarija, da ima nekdo 2 leti časa, da poskrije vse dokaze in potem dokaže nedolžnost, nebi videli nikjer drugod v zahodni evropi. Pri nas pa je to ŠE EN DOKAZ kako odvetniki serjejo po državi, kako lahko počnejo kar jim paše. Če je imel Jankovič za dokazati premoženje in ker je to oseba na tako visokem položaju, bi ga moral sodišče vzeti prednostno in bi moral to dokazati NAJMANJ V TEDNU DNI po vložitvi obtožnice zoper njega. NE PA DVE LETI KASNEJE LEPO VAS PROSIM. BANDA POKVARJENA! To da ste rabili tako dolgo samo priča o tem, da ste na veliko mutili z dokazi. Da je tisti Čefurin KOT VEDNO rabil celo leto da je naštudiral vse luknje. SRAM NAJ VAS BO. Pravica na koncu zmeraj zmaga.
bob87
10. 07. 2015 14.42
+3
Klememnčič, ti pa dokler ne urediš zadeve, da bo imel nekdo čas 2 leti prirejat dokaze, nimaš kaj strašiti. To je ena velika sramota za našo državo. Lastnik Hypa Alpe Adrija je svoje koruptivne delavce izgnal iz pisarne isti dan, ko so dobili odpoved pa še to v spremstvu, da nebi niti enega dokumenta odnesli. Pri nas v tej BANANA državi, pa se zoper nekoga poda obtožnico in potem ta na tako enostavna vprašanja kot je naprimer od kje je dobil nek milijon EUR (ki vsi vedo), ima možnost odgovarjati in to dokazovati celo leto dni ali pa še več. Poden od podna.
iGURT
10. 07. 2015 16.32
+0
.... "je vesel in da je dokazal nedolžnost - KAKŠNO PA? " ...................oni drugi model ima isto težavo, oba skupaj pa premoženje ki mu ne znata pojansit legalnega izvora.
damirg@email.si
10. 07. 2015 18.07
+1
bob87, kake dokaze je poskril? sej ga obtožujejo samo tega ker ni prijavil spremembe v stanju premoženja. kakšno premoženje in kje ga je dobil je znano.
damirg@email.si
10. 07. 2015 18.08
-1
za razliko od janše, ki ne zna oziroma noče pojasnit kje je nakradel za minimalno 200k€
janijankov
10. 07. 2015 21.29
+2
soba666
10. 07. 2015 14.03
+1
ko sem brala komentarje, sem pozabila katera je tema, haha, se pa poznate, zelo
nmslo
10. 07. 2015 13.43
+5
Je ena pesem ki pravi:KAJ MI PA MOREJO MOREJO...,nadaljevanje pa bi moralo biti:JAZ MAM DENAR.Pa ne velja le v tem slučaju.Žalostno toda resnično
zvit kot presta
10. 07. 2015 12.00
-5
Čeprav imam svoje mnenje o Jankoviću pa mu v tem primeru dam prav. Predvsem zaradi oholosti in ošabnosti ministra Klemenčiča. Temu je očitno zmanjkalo argumentov za obrambo svojih nečednosti in sedaj Zokiju odgovarja s ciničnimi odgovori. Zoki njemu o jabolkih, Klemenčič pa mu odgovarja z ananasom. Groza kakšnega pravosodnega ministra imamo.
iGURT
10. 07. 2015 12.14
-5
Najboljši do sedaj od razglasitve samostojne države Slovenije.
iGURT
10. 07. 2015 17.10
-1
Brez njega in KPK bi zoran in ivan še danes veljala za poštenjaka.
janijankov
10. 07. 2015 21.36
+3
aha, zoran in ivan sta edinam ki nista poštenjaka ia, ia, ia, ............................. vsi ostali tatovi, roparji, bankirji, sodniki, odvetniki, menedžerji in ostala lopovska in & ........, ki so pokradli Slovenijo in medijska &, ki je ob vsem tem "držala žakelj) pa so POŠTENJAKI ia, ia, ia, ...pol si ti tud ia, ia, ia, .................................. ni nam pomoči - - - - to še osli vedo ia, ia, ia,
iGURT
10. 07. 2015 11.17
+0
... čakam na tisto takrat tako obljubljano interpelacijo proti g. Klemenčiču pa ni ne duha ne sluha o njej. So revčki čisto utihnili in počepnili nekam v kot. Kdaj bo interpelacija proti g. Klemenčiču ?! #sestričnanočevjavnost
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.41
-1
Takrat so se v zid zaleteli s tisto grožnjo interpelacije Klemenčiča.
janijankov
10. 07. 2015 21.40
+2
korintos23
10. 07. 2015 10.36
+1
Kaj pa veliki na to pravi?
cmer?ek5
10. 07. 2015 11.08
+0
Pravi,---da boste levaki kmalu spoznali vašo nesposobnost....!
janijankov
10. 07. 2015 21.41
+2
silberblack
10. 07. 2015 10.22
+1
Krivi so vsi, vse ostalo je igra politične moči in pritiska, mi moramo o tem pa še brati, čeprav ne moremo nič narediti, ne smemo o tem pisati, ne smemo na ceste, ne smemo narediti revolucij, nikogar pospraviti, če pa bi smeli,...pa smo za to nesposobni in se nam ne da. Ovce skratka.
wolfterier
11. 07. 2015 09.13
+1
Saj so bile vstaje...in kaj ste naredili,iz kruha drek,nje...
janijankov
10. 07. 2015 07.29
-1
ia, ia, ia, ..................................Janković se čudi ."Predsednika vlade (Mira Cerarja), ki je doktor prava, pozivam, naj oceni, ali je lahko oseba (Goran Klemenčič), ki krši ustavne pravice komurkoli v tej državi, še pravosodni minister. Tudi gospoda Erjavca in Židana sprašujem, ali lahko še sedita s Klemenčičem za isto mizo, z mano sta takrat dejala, da ne moreta, ker sem skorumpiran ..."
sinhron
10. 07. 2015 08.55
+2
Klemenčič je pokvarjen , ker obsoja in kaže na kriminalce , zakaj pa niste vložili interpelacije zoper njega , kot ste grozili - ZATO , KER BI ODPRL PANDORINO SKRINJICO KRIMINALNIH DEJANJ VAŠEGA VOŽĐA IN BI BILO KONEC Z NJEGOVO POLITIČNO KARIERO , PA MU TUDI USTAVNO SODIŠČE NE BI POMAGALO IN TUDI Z SDS !
janijankov
10. 07. 2015 21.23
+2
še osli ne bi nekaj tako lažnivega natolcevanja napisali ia, ia, ia, ...
Mejduš
10. 07. 2015 07.25
+7
Dokler bomo imeli takšne sodnike ki se dotalno skorompirani lahko rečem bol kakor ostali se bo Sloveniji slabo pisalo.
brank1
10. 07. 2015 06.46
+13
Dokler imamo takšne ustavne sodnike bomo imeli raj v Sloveniji ampak samo za lopove.
janijankov
10. 07. 2015 07.25
+3
LOPOVEpredZID
10. 07. 2015 06.34
-6
tale Klemenčič bi pa lahko v kakem horor filmu zaigral....prov veliko se v maski nebi rabli z njim ukvarjat!
johanca123
10. 07. 2015 06.30
+1
Tko je to, ko en plešast lopof jamo koplje drugemu modrookemu lopofu!
janijankov
10. 07. 2015 07.25
+0
LOPOVEpredZID
10. 07. 2015 06.21
+9
Mene pa zanima, kdo bo plačal Falcona, ki je pripeljal protistrup za možakarja k se z strupenimi kačami igra??? Narod??? In zakaj niso dovoljeni komentarji, če je Falkon v dobro koriščen??? Se pravi, da ima sosed lahko doma "živo" bombo na polici zraven TVja in ko bo poknula, ga boste z helikopterjem tudi v bolnico reševat odpeljal na davkoplačevalske stroške????????????
janijankov
10. 07. 2015 07.24
+3
Mejduš
10. 07. 2015 07.27
+3
LevaKolaboracija
10. 07. 2015 02.08
-1
Nesposobni lopovski levaki, pa to ... itaq ... na vladi zaradi zabitih volilcev ... itaq ...
janijankov
10. 07. 2015 07.20
+1
Mamas&Papas
10. 07. 2015 02.04
+3
Kdo je pa že kdaj sedel zaradi nekakšnih KPK poročil ..... dejte no mir.