Slovenija

Sodišče razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu

Trbovlje, 02. 09. 2014 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljansko upravno sodišče je razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu. Sodišče je presodilo, da je šlo za hude postopkovne kršitve, pravijo v Eko krogu. Na Arsu pa takšne odločitve sodišča niso pričakovali.

Upravno sodišče je konec avgusta razsodilo o tožbi zoper okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Agencija RS za okolje (Arso) v začetku leta izdala Lafarge Cementu. Pritrdilo je argumentom tožečih strank Focusa, Pravno-informacijskega centra in Uroša Macerla iz Eko kroga ter dovoljenje razveljavilo, so danes sporočili iz Eko kroga.

Po navedbah Eko kroga je sodišče presodilo, da je šlo za hude postopkovne kršitve. Sodišče se je v izreku sodbe nedvoumno opredelilo do petrolkoksa, zmogljivosti proizvodnje, predpisanega monitoringa ter dodatnega onesnaževanja v degradiranem območju in dalo prvostopenjskemu organu Arso jasne napotke, kako pravilno voditi postopek, navajajo v Eko krogu.

Tožniki so maja letos na upravno sodišče vložilo tožbo, s katero so izpodbijali okoljevarstveno dovoljenje trboveljske cementarne.

Na Arsu takšne odločitve sodišča niso pričakovali

Na Arsu so odločitev sodišča označili za nepričakovano. Pravijo, da je upravno sodišče zadevo vrnilo v ponovni postopek, kljub drugačnim določilom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu okolja (ZVO-1F) in določilu, da mora upravno sodišče v upravnem sporu zoper dokončno odločbo o okoljevarstvenem dovoljenju, če ugotovi, da je tožba utemeljena, odločbo odpraviti in v treh mesecih sam s sodbo odločiti o okoljevarstvenem dovoljenju.

Pravijo, da je Arso v ponovnem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja odločal na podlagi ZVO-1F, ki je določil, kaj se šteje za obstoječo napravo, ki je obratovala na dan 1. maja 2004, in v obsegu, za katerega je njen upravljavec do 31. oktobra 2006 vložil vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, skupaj z vsemi spremembami, ki so bile nujne za prilagoditev okoljevarstvenim zahtevam. "Tako je Arso v januarju letošnjega leta izdal okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje cementarne v obsegu, kot je to določil ZVO-1F," pravijo.

Upravno sodišče pa je kljub določilom ZVO-1F presodilo, da upravni postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave upravljavcu Lafarge Cement, ni mogoče voditi po postopku za obstoječe naprave, pač pa po postopku, kot to velja za nove naprave.

Lafarge Cement - 8
Lafarge Cement - 8 FOTO: Vesna Meško

Po januarskem okoljevarstvenem dovoljenju je Arso cementarni dovolil uporabo petrolkoksa, ob večji zmogljivosti, z odpustki pri omejitvah emisij in ob zelo ohlapni kontroli (za nekatera onesnažila meritve samo enkrat na tri leta).

Tožniki pa niso nasprotovali izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Lafargu oziroma so nasprotovali izdaji v takšnem obsegu, kot je opredeljen v izdanem dovoljenju.

V sprejetem okoljevarstvenem dovoljenju za Lafarge Cement po navedbah Eko kroga ni bilo upoštevano 82 hektarjev pridobivalnega prostora cementarniškega kamnoloma med Trbovljami in Hrastnikom, niti ni upoštevano mnenje zdravstvenega delavca.

V Eko krogu so ugotovili tudi številne napake v dokumentaciji, ki je bila podlaga za izdajo omenjenega dovoljenja.

Po oceni Eko kroga izdano dovoljenje ne upošteva vseh priporočil mednarodno sprejetih najboljših dostopnih tehnologij za cementno industrijo. Te med drugim v izpustih zahtevajo določene nizke koncentracije amoniaka in nekaterih škodljivih onesnažil, ter izogibanje surovini, ki vsebuje visoko vsebnost nevarnih organskih strupov.

Lafarge Cement je januarja znova pridobil okoljevarstveno dovoljenje, s katerim izpolnjuje vse pogoje za proizvodnjo cementa v skladu z direktivo o celovitem preprečevanju in nadzoru onesnaževanja (IPPC). Trboveljska cementarna je brez tega dovoljenja ostala novembra 2011.

Že leta 2009 je družba pridobila okoljevarstveno dovoljenje, skladno s slovensko in evropsko zakonodajo, potem ko je investirala preko 33 milijonov evrov v nadgradnjo in modernizacijo cementarne z namenom zmanjševanja okoljskih vplivov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezzson
02. 09. 2014 20.16
+2
Bodo franci podkupli in spet dobili dovoljenje, potem pa tožli nas in zahtevali 5x toliko kot so dali za podkupnine nazaj. Zato tukaj vztrajajo v naši razviti...
Adolph
02. 09. 2014 20.06
-1
Macerl dobiva odskodnino za kontaminirano okolico na njegovi kmetiji in najemljenih zemljiscih od cementarne, po drugi strani pa pravi da prideluje biolosko hrano, na tem istem terenu . . .. .. Kako gre to ?
eiffel
03. 09. 2014 15.10
Zamejec33
02. 09. 2014 16.30
-1
Ne razumem Francozov zakaj se sploh vztrajajo tukaj. Naj zaprejo vse skupaj in naj pustijo vse delavce na cesti!
Antipolitik
02. 09. 2014 18.11
+2
Tako vsi delajo. Res mi ni jasno kaj jim je. (sarkazem)
RedCell
02. 09. 2014 15.45
+14
zdaj je pa treba za začetek objaviti imena uradnikov, ki so izdali te odločbe...Ugotoviti ali so namerno izdali nezakonito odločbo ali iz malomarnosti in potem sprejeti ukrepe, kot so za take primere določeni. Te države namreč ne vodi vlada ampak anonimni uradniški lobi brez vsakršne osebne odgovornosti,
zvit kot presta
02. 09. 2014 15.37
+0
Macerl bo kriv še za eno propadlo firmo pri nas.
Poisonivy
02. 09. 2014 16.29
+0
še en "okoljevarstvenik", podkupljen s strani konkurence... Verjemite, na poligonu plemenitosti se odvijajo zelooo umazane igre. Tako kot v primeru vetrnih elektrarn, obvoznice okoli Škofljice, in še in še!
eiffel
02. 09. 2014 21.56
+3
A vam res ni jasno, da je SODIŠČE ugotovilo, da je bil Lafarge tisti, ki se je šel umazane igre in na podlagi njih 11 let neupravičeno sežigal petrolkoks!? Kaj ima Macerl s tem?
renovatio
02. 09. 2014 14.56
+24
verjetno ne živita tam zraven......ampak jbeš takšna delovna mesta, ki škodujejo zdravju zaposlenih in vsej bližnji okolici....a nimamo mogočo pol večjih stroškov z zdravljenjem teh ljudi kot pa z plačilom??? tega pa ne razmišljata....
zvit kot presta
02. 09. 2014 15.49
-13
zoobkozob
02. 09. 2014 21.42
+1
zvit kot presta,tam zraven živijo ljudje,da ne bo pomote
Domen Dolenc 1
02. 09. 2014 14.52
-6
Eko krog. Eko. .. Pol manj je delovnih mest zaradi njih in posledicno mamo navite davke zaradi takih eko. ..
renovatio
02. 09. 2014 15.03
+9
ja nč....baje da nimamo prostora za smetišča, bi lahko bila na tvojem dvorišču pa zaposlimo celotno družino....pa da te pol vidim frajer....
macek_garfield
02. 09. 2014 14.45
+6
... lafarge bo sedaj odpustil polovico delavcev ... in eko-krog bo zaposlil te na novo nezaposlene ... pa to ...
renovatio
02. 09. 2014 14.53
+8
postopkovne kršitve??? kdo bo pa za njih odgovarjal?? verjetno je prišlo do tega zaradi premalo zaposlenih v javni upravi...