Slovenija

Čeferin: Če bo Slovenija zavlačevala s plačilom odškodnine, bomo zarubili sredstva od države

Ljubljana, 25. 04. 2017 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bo morala Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in povračilo stroškov v skupni vrednosti 85.000 zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku, nastalem zaradi osnovnega dolga Vaskrsića v višini 124 evrov. Na ministrstvu so se odzvali, da se je v tem času zakonodaja že spremenila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Evropsko sodišče odločilo, da je Slovenija kršila pravice
    01:57
    Iz SVETA: Evropsko sodišče odločilo, da je Slovenija kršila pravice
  • Iz 24UR: Vaskrsić bo dobil odškodnino
    02:59
    Iz 24UR: Vaskrsić bo dobil odškodnino
Hišo so prodali zaradi 124 evrov dolga.
Hišo so prodali zaradi 124 evrov dolga. FOTO: POP TV

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je danes odločilo, da mora Slovenija Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in povračilo stroškov v skupni vrednosti 85.000 zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku, nastalem zaradi osnovnega dolga Vaskrsića v višini 124 evrov.

Kot so danes sporočili iz Strasbourga, je Slovenija kršila prvi člen prvega protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine. Vaskrsiću bo morala plačati 77.000 evrov odškodnine za materialno škodo, 3000 evrov za nematerialno in 5000 evrov za povračilo stroškov.

Čeferin: Poskrbeli bomo, da bo odškodnina Vaskrsiću čim prej izplačana

Odvetnik Peter Čeferin, ki je za Vaskrsića spisal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi rubeža in prodaje hiše in z njo uspel, napoveduje, da bodo "poskrbeli za to, da bo dobil odškodnino čim prej izplačano. Če se bo izplačilo zavlačevalo, bomo zarubili sredstva od države Slovenije," je napovedal za STA.

Lani je bilo na slovenskih sodiščih skupno izdanih 244 sklepov o deložaciji, so sicer navedli na vrhovnem sodišču. Podrobnejši podatki, s katerimi je postreglo ministrstvo za pravosodje, pa kažejo, da je bilo od leta 2005 do 2015 vloženih 7246 predlogov za izvršbo na nepremičnine zaradi izterjave terjatev dolgov pod 100 evrov s pripadki, od tega je do prodaje nepremičnine prišlo v 1,42 odstotka primerov.

Poleg tega je bilo vloženih 49.566 predlogov za izvršbo na nepremičnine zaradi izterjave terjatev med 100 in 1000 evrov s pripadki, od tega je do prodaje nepremičnine prišlo v 1,44 odstotka primerov. Prišlo pa je tudi do vložitve 41.920 predlogov za izvršbo na nepremičnine zaradi izterjave terjatev med 1000 in 5000 evrov s pripadki. Od tega je do prodaje nepremičnine prišlo v 2,85 odstotka primerov.

"Hiša, ki je bila ocenjena na 140.000 evrov, je za poplačilo 124 evrov dolga šla na dražbo. Ker prva dražba ni bila uspešna, je prišlo do druge, na kateri je bila hiša prodana za polovično ceno, to je za 70.000 evrov," je za STA pojasnil Čeferin.

Kot je še dodal odvetnik, se je dolžnik med izvršilnim postopkom sicer pritožil na višje sodišče, a je bila pritožba zavrnjena. Izvršilnega postopka pa pred vrhovnim sodišče ni mogoče izpodbijati. Vaskrsić se je tako obrnil na odvetniško pisarno Čeferin, ki je najprej vložila ustavno pritožbo. "Slovensko ustavno sodišče zadeve ni sprejelo v obravnavo in to brez obrazložitve. Zato smo se obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice," je razložil Čeferin.

Zakonodaja se je do zdaj, tudi zaradi tega primera, že spremenila

Na vrhovnem sodišču v odzivu ugotavljajo, da je evropsko sodišče "očitno drugače tolmačilo slovensko izvršbeno zakonodajo, ki so jo tudi sodišča v tem postopku upoštevala".

Odločitev ESČP "bo imela vpliv na slovensko sodno prakso, tako kot jo ima tudi v drugih primerih, kadar odloči drugače od dotedanjega razumevanja zakonodaje v sodnih postopkih, verjetno pa tudi na zakonodajo", so za STA zapisali na vrhovnem sodišču. Kot so izpostavili tako na vrhovnem sodišču kot na ministrstvu za pravosodje, je bila slovenska zakonodaja, tudi na podlagi izkušenj konkretnega primera, v tem času že dopolnjena.

Na ministrstvu so ob tem za STA pojasnili, da bodo tudi odločbo ESČP ustrezno proučili in po potrebi predlagali še dodatne rešitve in ukrepe. Februarja letos so namreč v strokovno in medresorsko usklajevanje poslali novelo zakona o izvršbi in zavarovanju, ki med drugim ponuja nove varovalke ravno za primere, ko nepremičnina predstavlja dolžnikov dom in so praviloma zneski terjatev nizki.

Spomnimo

Primer je bil v Sloveniji leta 2012 zelo odmeven. Zoran Vaskrsić je bil ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija dolžan 124 evrov, ker dolga ni poravnal, je prišlo do izvršbe, v kateri so mu prodali hišo in to po polovični ceni glede na tržno.

Država bo morala zaradi rubeža plačati odškodnino.
Država bo morala zaradi rubeža plačati odškodnino. FOTO: Miro Majcen

Isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, je sicer dolg poravnal, s čimer je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, hiša pa je bila novemu lastniku prodana že pred poplačilom dolga.

Vrhovno sodišče je sicer v službenem nadzoru ugotovilo, da je bilo ravnanje litijskega sodišča glede na časovno zaporedje dejanj, aktivnost strank in druge okoliščine pravilno in zakonito. Sodišče lahko na predlog dolžnika izvršbo omeji samo na nekatera sredstva, vendar dolžnik takega predloga ni podal, so tedaj, marca 2012, pojasnili na vrhovnem sodišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (919)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arbajter_
01. 05. 2017 16.53
Psi veselo lajajo, karavana gre naprej. Do kdaj še tako?
Darko32
26. 04. 2017 19.09
+3
Sem dobil sodbo in jo pogledal. Točno to je sodišče ugotovilo. Pri nas so zakoni pisani tako, da lahko kradejo legalno in v tej raboti so vpelteni SODNIKI, POLICAJI in izvršitelji. Tukaj je šlo za nemrno povzročanje čim večje škode temu z ciljem, da se ga namerno uniči. ŽAl je v to vpletena sodnica, VO-KA in tudi izvršitelj. VO-KA je ves čas zavajala in navajala neresnične podatke o izdanem računu. Zato je potrebno sedaj ta znesek izterjati od vseh teh vpletenih vključno z izvršiteljem. Policaji pa naj dodajo od svoje plače, saj niso preverili, kar je tudi EU sodišče opozorilo v sodbi. Zato pa smo propadli na celi črti. SEDAJ KO SEM SODBO PREBRAL JE VEČ KOT JASNO, DA JE EU SODIŠČE ZA ČLOVEKOVE PRAVICE OPOZORILO DRŽAVO NA GROBE KRŠITVE, SAJ ZAKONODAJA CELO OMOGOČA Z TO RAZLIKO, D AJE ODGOVORNOST NA SODNIKIH.
johanca123
26. 04. 2017 17.27
+5
Ja - res je kriminal, če človek nima tsitih sto evrov, da bi jih plačal, za BMW pred bajto pa ima?
veliki svizec
26. 04. 2017 15.14
+8
upam da je ta cvet sodnški že bivši ker če ni bog nam pomagaj...sramota za sodstvo upam da bodo oni pravnal škodo al bodo sam tih kot do sedaj in sodli neki v tri dni nakoncu pa kazal na politike...in ti isti bi se šli pravno državo v normalni pravni državi bi najman ostal brez službe če jih nebi sodno preganjal.
Darko32
26. 04. 2017 17.06
+1
Kolikor sem slišal naj bi HOJSA že ruknili in celo tako, da so prikrili njegove nezakonitosti.
staridida
26. 04. 2017 14.19
+3
Zna bit tu ena velika lumparija....
flexi22
26. 04. 2017 14.14
+3
novinarji pa pojdite do tih rubižnikov in policajev pa jih vprašajte če bi sedaj izvedli rubež kontra??saj so vsi posneti iste osebe
Darko32
26. 04. 2017 17.00
+5
Na sliki vidimo na vseh portalih osebe, katere so držale svečo kršenju človekovih pravic. POLICAJI so vidneni z obrazi. Prav tako izvršitelja, kateri je sodeloval pri tem. Prav tako smo javno slišali zagovornike kršenja človekovih pravic. Sedaj pa je potrebno vse te, kateri so držali svečo sistemskemu kršenju človekovih pravic pozapreti in kaznovati. Ti morajo sedaj zbrati 85.000 € in se javno opravičiti. To je potrebno zato, da se enkrat vzpostavi osebna odgovornost za nezakonito početje.
resslovenka
26. 04. 2017 13.20
+7
Se mi poraja dvom o odločitvah naših sodišč. Ali je naše sodstvo tako samo vase zagledano v svojo nezmotljivost ali pa ne poznajo zakonodaje. Zakaj? Ker njihove sodbe tako vehamentno padajo na evropskem sodišču. Ali pa je pri nas zblojeno pojmovanje spoštovanje pojma človekovih pravic? Vsekakor spoštovanje ljudem, ki verjamejo v svoj prav . Plačamo pa tako vsi , vse "zmote".
Darko32
26. 04. 2017 17.05
+3
Glavni problem pri nas je v tem, ker so po sodiščih ljudje, kateri ne sodijo na podlagi dokazov, pravice in logike ampak sodijo zato, da bi povzročili čimvečjo škodo kateremo koli. Tisti, ki prinesejo kuverto ali malo podmažejo pa z tem si zagotovijo uspeh. Dogaja se celo, da sodniki ali uslužbenci skrivajo dokaze po sodiščo samo zato, da recimo stranka nebi mogla dokazati resnice. To pa počenjajo izključno zato, da si zagotovijo delo za naprej. Če ti ponudijo varstvo zakonitosti in ti sočasno skrijejo dokaze je iluzorno pričakovati boljše stanje v sodstvu. Tukaj imamo očitno podoben prier, kjer je sodnica na predlog VO-KA celo v sodelovanju šla zarubit hišo. Cilj pa je očitno bil, da se temu povzroči čim večja škoda in se mu onemogoči obramba. Žal to počenjajo sodniki na določenih sodiščih, ker so leni za pravično in pošteno delo.
gusar.
26. 04. 2017 13.10
+10
Uhhh, pa takšna sodošče, ki ne vejo kaj je več 100 ali 1 miljon €, kajti nobena tožba za 100€ še ni zastarala. Res gre lahko normalnemu, poštenemu človeku na bruhanje, neka, neka, nekoč bo prišel naš čas.. In poglejte na sliki, koliko policajev je sodelovalo pri tako gnusnem dejanju....
minnaema@yahoo.com
26. 04. 2017 11.53
+2
KDO se obnaša kakor ROBOT, brez človečnosti in kakor Gary Whitehill zatrjuje "čez deset (10) let ne boste tekmovali......morda ne boste imeli več države- da takšne agonije in eksekucije pripomorejo tudi k takšnemu razmisleku !
minnaema@yahoo.com
26. 04. 2017 11.48
glej kolumen od 11:44 ure danes na sredo dne 26.april 2017.
minnaema@yahoo.com
26. 04. 2017 11.44
+3
Vsak državljan ima pravico uživati OSEBNO DOSTOJANSTVO IN VARNOST ali so takšne NEčloveške anomalije v skladu z Ustavo RS. V naši državi se sprejemajo Zakoni, ki NISO usklajeni z Ustavo RS - pa razumi če moreš in vse tiho je bilo !
Darko32
26. 04. 2017 11.56
+2
Pravilno, da opozoriš na svobodo izražanja. namreč če gledamo komentarje in to, kar ljudje vidijo in sami doživijo so samo dokazi, ki so dejstva. Tudi opozorilo EU sodišča o človekovih pravicah je dejstvo, katero moramo vzeti na znanje in ga nemudoma sprovesti v naravi. Če se spominjaš kaj se je takrat dogajalo vidimo, da je opozorila vseh tistih, kateri smo opozarjali na kršitve človekovih pravic tudi na tem forumu sedaj tudi jasno povedalo povedalo tudi Eu sodišče za človekove pravice. ŽAl je tukaj pogorel JANŠA na celi črti in GORENAK je celo zagovarjal tite, kateri so držali svečo kršenju človekovih pravic. Torej sedaj je potrebno to sanirati in se temu oškodovncu javno opravičiti. RAzna natolcevanja so samo dokaz, da še vedno kršijo človekove pravice v RS. Vsi tisti, kateri so pisali o tem prieru v letu 2012 so dolžni zaradi kršitev človekovih pravic ta primer v celoti povedati in priložiti sodbo EU o kršenju človekovih pravic. ŽAL. Brisanje raznih komentarjev ni nikakršna rešitev amapk bomo videli tiste, kateri nimajo pošlihtanega podstrešja kaj so človekove pravice.
vikendaš
26. 04. 2017 10.54
+12
Plača naj sodnica ki je tako odločila. Sodniki bi morali odgovarjati iz neba videno napako. Pred petimi leti se je sramovala cela slo.
Darko32
26. 04. 2017 11.42
+9
Žal ti dam prav. Vendar moramo tukaj dodati dejstvo, da je odvetnik, kateri je vlagal iz strani VO-KA vedel za to prevaro in je tudi bil v stalnem stiku z izvršiteljem. Sedaj pa se delajo francoze. VSem vpletenim je potrebno zaračunati dvojno porcijo škode, saj je nedopustno, da so šli v krajo in to zavestno, saj so natančno vedeli, da jim je cilj zlom te osebe z ciljem, da se nebo mogla braniti. ŽAl je to opažena praksa na naših sodiščih samo zato, da se prikrije sistemska korupcija v SODSTVU, POLICIJI in tudi med izvršitelji. En drugemu si zagotavljajo delo za naprej in to je javna skrivnost.
staridida
26. 04. 2017 10.39
+2
Samo proti Janševi odškodnini za Patrio je to drobiž.....
srebrnibreg
26. 04. 2017 10.47
+0
CIA katera je pisala o transakciji denarja iz severa Evrope proti Avstriji, Emil kateri ni hotel nekomu izplačati denarja v Avstriji, Riedl kateri je obsojen, Zagožnovi dediči kateri si ne morejo razdeliti približno 800 tisočakov evrov neznanega izvora tudi tako pravijo.
staridida
26. 04. 2017 14.26
+3
Supafly
26. 04. 2017 09.44
+5
Tisti,ki pišete da je imel dnarja za odvetnika,za položnico pa ne...ne vem,a še niste slišal,da se lahko z odvetnikom dogovoriš,da je njegovo plačilo v x% odškodnine v primeru zmage..v tem primeru se odvetnik še tok bolj zavzame,da primer dobi
Darko32
26. 04. 2017 10.15
+6
Vsak pošteni odvetnik pomaga stranki, če je v taki stiski. ŽAl pa je tukaj videno nekaj drugega in to je: Zaposleni na sodiščih in POliciji zagovarjajo takšno kriminalno početje. ŽAl pa je vpletena firma VO-KA, katera pa je predlagatelj tega. ZAto je tukaj potrebno razjasniti zakaj je to naredila, če so vedeli, da gre za kršenje človekovih pravic. Torej ali je njihov odvtnik popolni alfa bet ali pa je storil naklepno. Zato mora vso škodo poravnati krog vpletenih in ne neki bogi ljudje, kateri komaj živijo ali pa komaj zberejo denar za položnico in stradajo. Pri tem pa se dotična sodnica in njen mož, ter VO-KA, kateri so bili v spregi kraje sedaj sklicujejo na ljudstvo. Ljudstvo takšnih barab ne mara.
srebrnibreg
26. 04. 2017 10.22
+3
Odvetniki delajo to kar jim zakon omogoča. Zakaj pa imamo dvojne zakone ob katerih so eni takšni, da te kaznujejo drugi pa za isto stvar rešijo odgovornosti je pa druga stvar.
cirenij
26. 04. 2017 09.18
+12
Če država zavlačuje in dolguje, se po njej zgledujejo vsi ostali. In takih primerov je X. Tistim grebatorjem, ki po pravnomočnih odločbah dolgujejo delavcem npr. prispevke in plače itd., bi bilo treba takoj rubit, tudi njihovim partnerjem (tudi bivšim) in otrokom, če ne morejo dokazat izvora. Prve pa takoj v zapor. Pa ne vikend. In bi bil hitro red.
mackon08
26. 04. 2017 08.30
+9
To je klasičen primer nesposobnega sodstva na eni strani in mutibariča na drugi strani ki je to izkoristil.
Darko32
26. 04. 2017 08.40
+13
Tukaj gre za namerno odvzetje z ciljem, da ga zlomijo in uničijo. TO tudi potrjujejo komentarji iz strani zaposlenih na sodiščih, kateri komentirajo tukaj v tej debati. Sam osebno menim, da je sila nenavadno, da VO-KA iz Ljubljane hodi praznit greznice v Litijo in lokalni podjetniki tega ne smejo opravljati in bi bilo veliko cenejše. Očitno so začeli iz strani VO-KA izsiljevati tudi na takšen način.
preprosto
26. 04. 2017 08.13
+11
Rubljena nepremičnin bi bilo mnogo manj če bi bil zakon, da se neprimičnina ne more prodati za manj kot 75% realne vrednosti in seveda da bi moralao biti sorazmerje dolg in vrednost nepremičnine, dolg bi moral biti vsaj blizu polovice vrednosti nepremičnine. Zagotvo je vedno v hiši dovolj za rubež premičnin takih manjših zneskov.... Tu bi moral plačatiu polovico kazni upnik, ki je ztahteval rubež hiše in polovico država ker je to dovolila.
cirenij
26. 04. 2017 09.07
+4
Ja. Eni čakajo, da se vrednost nepremičnine zniža na 1/3 ali še manj.In to ljudje z zvezami. Žalostno in bolano.
slonicka
26. 04. 2017 18.14
za drobiš rubijo ko so pa pokradli miljarde in razprodali slovenijo se pa nihče za ta kriminal ne zmeni temu se reče adijo pamet
Uporabnik565636
26. 04. 2017 08.11
-6
99% komentatorjev nima pojma o izvršilnem postopku, pa kljub temu veselo zliva gnojnico na sodstvo. Čudno, da je ta država adijo, če pa se povprečen Slovenec spozna na vse.
PS2Xministri
26. 04. 2017 08.26
+12
Darko32
26. 04. 2017 08.36
+9
blue-freezer Kdo zavaruje dolžnika pred škodo. ZAvaruje ga sodišče. Torej nekdo je hudičevo zamočil, da imamo to, kar imamo. Vsak konstrukt je brezpredmeten in dejstva so sedaj na dlani. Sodnico zapreti in ji vse pobrati. VO-KA pa mora plačati škodo, kaero je povzročila z tem, ko je podala nepremišljen predlog. ŽAl tukaj bo potrebno tudi VO-KA Ljubljana izstaviti račun v višini 85.000€ žal. KRIŠTOFU pa odvzeti vso premoženje in ga zapreti.
Darko32
26. 04. 2017 08.42
+5
Pš nemere plačevati za grehe lokalnih barainov tudi VO-KA Ljubjana eden prekmurec, kateri že sedaj komaj živi in živi v revščini.
inowu
26. 04. 2017 08.09
+1
kdo mu bo pa bajto vrnil??
staridida
26. 04. 2017 08.06
+9
Pr meni je bil pa drugačen postopek, ker sem bil nekaj malega dolžan-blokirali so mi račun-sem hotu denar dvignit na bankomatu. mi ga ni dalo-.Sem šel na banko, da vidim kaj je , so mi povedali, da sem dolžnik, ko dog poravnam mi spet račun deblokirajo-čist enostavno...
Darko32
26. 04. 2017 08.11
+14
Tukaj pa je šlo za namerno povzročanje škode iz strani VO-KA. Predlagatelj tega je bila VO-KA in ti so glavni krivci. Zato so dolžni povrniti škodo skupaj z vpletenimi. ZAplenit dvojno porcijo povzročene škode in zapreti tistega KRIŠTOFA, kateri je šel v to smer. Ko pa VO-KA povzroči škodo pa izraljajo vse živo samo, da prikrijejo plačilo škode. So navadne barabe in kriminalci. Tukaj pa so šli predaleč in imamo škodo, katero je videlo tudi sodišče EU. Ni kaj pa so res dobri kriminalci.
eFranjo
26. 04. 2017 09.29
+3