Slovenija

Sodišče zavrnilo nevrokirurga Dolenca, ki mora svojemu pacientu plačati odškodnino

Ljubljana, 09. 06. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru slovenskega kirurga Vinka Dolenca. Dolencu izraelsko sodišče očita zdravniško malomarnost in od njega zahteva plačilo odškodnine v višini 6,3 milijona evrov.

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložilo vrhovno državno tožilstvo v primeru izraelske sodbe proti slovenskemu nevrokirurgu Vinku Dolencu. Tožilstvo je v zahtevi problematiziralo veljavnost izraelske sodbe v Sloveniji, saj bi ta lahko imela vpliv na razvoj prava preko sodne prakse.

Dolenc je leta 1992 v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana operiral izraelskega državljana Eliyaha Mesika. Zaradi zapletov po operaciji možganskega tumorja je postal težek invalid, zato je izraelsko sodišč Dolencu naložilo, da mora Masiki zaradi malomarnega zdravljenja plačati odškodnino, ki sedaj skupaj z obrestmi znaša 6,3 milijone evrov.

Izraelsko sodišče je nevrokirurga Dolenca spoznalo za krivega zdravniške malomarnosti in mu določilo, da mora plačati odškodnino v višini 6,3 milijone evrov.
Izraelsko sodišče je nevrokirurga Dolenca spoznalo za krivega zdravniške malomarnosti in mu določilo, da mora plačati odškodnino v višini 6,3 milijone evrov. FOTO: POP TV

Sodišče v Tel Avivu je Dolenca spoznalo za krivega, ker ni izvedel CT pregleda bolnika takoj, ko so se pri njem pojavile težave z dihanjem in paraliza okončin, in ker ni uspel izvesti opazovanja stanja bolnika na oddelku za intenzivno nego takoj po operaciji, pač pa šele naslednji dan, ko je bila škoda že nepopravljiva.

Dolenc se je več let izmikal sojenju v Izraelu in skušal z različnimi pravnimi sredstvi zadrževati postopke in sojenje. Med enim izmen obiskov Izraela pa so mu vročili tožbo. Že pred časom je Dolenc dejal, da so ga nalašč zvabili v Izrael, da bi lahko iztržili višjo odškodnino.

Vrhovno državno tožilstvo je v zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložilo decembra lani, problematiziralo veljavnost izraelske sodbe v Sloveniji, saj da je pristojnost sodišča v Izraelu temeljila izključno na osebni vročitvi sodbe Dolencu v tej državi.

Zahteva za varstvo zakonitosti ni utemeljena

A po mnenju vrhovnega sodišča zahteva za varstvo zakonitosti ni utemeljena. Kot je sodišče zapisalo v sodbi, je zmotno stališče zahteve, da je pri odločanju o priznanju tuje sodne odločbe treba upoštevati, da je bila pristojnost izraelskega sodišča vzpostavljena izključno na podlagi vročitvi tožbe v tej državi.

Kot so na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnili, so zahtevo vložili "z namenom, da se o pravilni razlagi te odločbe pridobi stališče vrhovnega sodišča kot sodišča, pristojnega za odločanje o izrednem pravnem sredstvu, kar je pomembno za zagotovitev prave varnosti in razvoj prava preko sodne prakse".

V Zdravniški zbornici pravijo, da ima Dolenc njihovo podporo kot izjemen zdravnik, kirurg in ambasador slovenske medicine v svetu.

Ob tem navajajo, da interesi posameznika kot stranke v postopku, tudi ko gre za osebo, ki je dala pobudo na vrhovno državno tožilstvo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti, stopijo povsem v ozadje in nimajo nobenega vpliva na odločitev za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti. Vrhovno tožilstvo je namreč zahtevo vložilo na predlog Dolenca.

Dolenc skuša sodbo izpodbijati tudi na ustavnem sodišču

Njegov zastopnik Mitja Vidmar je julija lani pri ustavnem sodišču vložil pritožbo zoper sklep o priznanju sodbe izraelskega sodišča zaradi zdravniške malomarnosti. Kot je povedal Vidmar, bodo v primeru neuspeha vložili tožbo še pri Evropskem sodišču za človekove pravice. Odločitev ustavnega sodišča še ni znana. Dolenc je takrat dejal, da ima čisto vest.

Ker je Dolenc z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje, so ljubljanski kriminalisti Dolenca ovadili.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Space Voyager
10. 06. 2014 15.13
Se strinjam, da mora vsakdo, tudi zdravniki, prevzeti odgovornost. Me pa čudi, da nima sklenjenega zavarovanja za strokovno odgovornost. Vsak srednje razumen človek bi takšno zavarovanje sklenil, ker ga ni takšnega, ki napake ne bi storil nikoli.
HOLAJ SLOVENIJA
10. 06. 2014 10.10
+10
Lahko da je dr.Vinko Dolenc vrhunski nevrokirurg, toda iz lastnih izkušenj vem,da je tudi zelo aroganten in vzvišen nad svojimi podrejenimi nevrokirurgi, vsaj tako se je obnašal na vizitah. Če je naredil napako,naj jo prizna in nosi posledice,ne pa da se izmika z raznimi pravnimi fintami. Hvalabogu, minili so časi nedotakljivosti zdravnikov.
Ajmomali
10. 06. 2014 18.05
+2
Kolikor jaz zasledujem tole zgodbo, ni bila storjena napaka, ampak tako, kot v običajnem življenju, ko recimo kuhamo kosilo, ali posadimo krompir itd, itd, ni vedno nujno, da smo nekaj napravili narobe, ampak je nešteto dejavnikov, ki se mogoče pojavijo pri našem delu samo enkrat , usodno, da željenega uspeha ne dosežemo............ Kar se arogantnosti tiče pa nima nobene veze z njegovim strokovnim delom, čeprav tega ne zagovarjam. Bi bilo pa modro, da bi imel sklenjeno neko garancijo za vsak slučaj. Nihče ni nezmotljiv................ Imaš pa eno "piko" na zdravnike, kajne?.......... Običajno se to dogaja tistim, ki so si v življenju to želeli pa tega niso mogli dosečli. lp
Swashta
10. 06. 2014 00.58
+9
Povsod v svetu takšne stvari pokrijejo zavarovalnice, saj brez tega noben kirurg nebi mogel delati - strah pred najmanjšo napako bi ga onesposobil kot strokovnjaka. Kaj je tu šlo narobe, da kirurg ni zavarovan, kot tudi to, da ni bila tožena bolnica ampak kirurg, pa meni ni jasno. Zagotovo ni mogel Dr. Dolenc 24 ur/dan sedeti ob pacientu in nedvomno še nekdo ni opravil svojega dela tako, kot bi ga moral. Zato bi po mojem mnenju morala tožba doleteti bolnico in ne kirurga.
caspera1
09. 06. 2014 22.23
+2
Dolenc je res strokovnjak. In je rešil že veliko življenj. Ko sem prvič slišala za to tožbo, sem bila ogorčena tako nad našim sodiščem kot nad vodstvom KC, ki bi ga po moje moralo zaščititi. Ko sem se malo bolj pozanima o tej zadevi, se je iz zapisov razbralo, da naj bi si Dolenc s svojim odnosom do tožbe sam poslabšal zadevo, od ignoriranja tožbe, do tega, da je KC prepozno obvestil o tožbi, da bi mu lahko konkretno pomagal... Bi pa lahko v imenu vseh tistih, ki jih je uspešno operiral, našli način, da se izvleče iz tega.
xxx121
09. 06. 2014 22.12
+4
Vsak poseg je rizičen sicer ne bi bil potreben.! Dr.Dolenca osebno visoko cenim glede njegovega dela na svetovni ravni,vpeljal je tudi metode ki niso verjeli mnogi kolegi v svetu skratka je zelo pomagal dvigniti nivo operacij . -je človek ki je v zdravstvu pustil del svojega življenja. !
abc123def456
09. 06. 2014 21.15
+0
ah, ce bi vse prav naredili, bi zavarovalnica placala. g. doktor je pac napako naredil, in napaka hodi za njim. tako to gre v normalnem zivljenju. ali prej umres ali te prej doletijo posledice.
totalka
09. 06. 2014 21.14
+1
Zanimivo......dogodek se je pripetil v Sloveniji,tuja država pa tožila.......torej če razumem,meni se lahkom v Sloveniji pripeti neka nesreča,tožbo vložim v Ameriki(ker so tam odškodnine nesorazmerno večje) in zahtevam od Slovenija oziroma zavarovalnice to višjo vsoto !!!! Pa očitno postaja da Slovenija več ne obstaja niti na papirju !!!
caspera1
09. 06. 2014 22.11
+1
To tvoje mnenje nima nobenega smisla, očitno si zelo površno prebral/a,
caspera1
09. 06. 2014 22.11
+0
To tvoje mnenje nima nobenega smisla, očitno si zelo površno prebral/a,
gnu
09. 06. 2014 20.26
+3
Tako malo zdravnikov kot jih imamo, še te bomo uničili, če se taka sodna praksa uveljavi. Kdo bo pa potem reševal življenja? Pravniki? Bodo oni operirali?
User792410
09. 06. 2014 17.44
+14
Meni je popolnoma jasno,da se lahko vsakemu,če tudi tako odličenemu nevrokirurgu kot je dr.Vinko Dolenc,pri toliko primerih skozi vrsto let,kdaj zalomi ampak v vsaki urejeni zdravstveni ustanovi,so zdravniki za take neljube primere zavarovani in potem to rešuje zavarovalnica. Tukaj pa izgleda,kot da Univerzitetni klinični center Ljubljana,takega zavarovanja sploh ne bi imel ???
Dohtar-SLO
09. 06. 2014 18.32
+2
Vsak je poskrbel le za sebe! Žal... Sramota za državo!
s1978
09. 06. 2014 17.26
+22
Kar se tiče dr.Dolenca je številka 1 v svetu. mojo hčerko je dvakrat uspešno operiral (možganski tumor). Celo sam je zahteval da jo on operira. pri teh zadevah pa je tako, kot mi je tudi doktor sam pred operacijo povedal, "ena najmanjša napaka in otrok lahko umre". Se pa ne zavedamo kakšnega strokovnjaka imamo.
thinkP
09. 06. 2014 17.16
+5
Pri nas bi stvar ze zastarala...
Klavdij Volk
09. 06. 2014 16.58
+27
POJDITE VI OPERIRAT,PA BOSTE VI VIDELI,KAJ DELA NEVROKIRURG PRI OPERACIJI GLAVE ON JE MENE OPERIRAL DVAKRAT IN MI REŠIL ŽIVLJENJE..NIKDAR SE NE BOM MOGEL ZAHVALITI,KAR JE NAREDIL ZAME..ZATO NE KVASIT KLANFIC..ZA TAKO DELO DOBIJO PREMALO PLAČE!!!
caspera1
09. 06. 2014 22.25
+2
Včasih je z denarjem težko ovrednotit neko delo.
Skalinada
09. 06. 2014 16.37
-6
Slovencki pa vso to malomarnost nasih dohtarjev stoicno prenasamo in si jih ne upamo tozit za traparije, ki jih delajo. Zdravnik=bog v Sloveniji.
Jeanus1
09. 06. 2014 15.03
+2
Uh kako hitro bi izraelsko sodišče naredilo red pri naših belih haljah, v nekaj dnevih....
TellingTheTruth
09. 06. 2014 14.34
+13
se vi sploh zavedate kako visoka kazeb je to? Saj je clovesko zivljenje neprecenljivo samo dvomim da bi izraelci za nas zahtevali toliko denarja ce bi kaki njihov zdravnik naredil napako. Dejstvo je da se napake dogajajo saj so zdravniki, ceprav vrhunski, samo ljudje. Seveda je treba napake kaznovati toda na tako hud nacin? Lepo vas prosim no. To je isto kot ce bi tistemu k polaga ploscice, zato ker bi jih polozil narobe zaracunali popravilo celotne vase hise.
TellingTheTruth
09. 06. 2014 14.35
+12
Ampak ja konec koncev samo potrjujejo ta stereotip da je glavni pac denar. Nic drugega ni v igri
EricFlat
09. 06. 2014 14.37
+14
Dobro preberi. Ne očita se mu napaka, ampak MALOMARNOST. To je velika razlika.
EricFlat
09. 06. 2014 15.18
+1
HooplaToopla se ti zavedaš, da je nekdo ostal brez življenja zaradi njegove malomarnosti? postavi se v kožo tega pacienta.
HooplaToopla
09. 06. 2014 15.23
+3
Evo ti ga na. Another one bites the dust ... EricFlat, si predstavljaš, kaj bi šele bilo, če ne bi šlo za malomarnost, ampak za zaroto in sistem? >>> Kot se to dogaja na primer v Sloveniji? Na vseh področjih in ne le v zdravstvu ...
Morana7
09. 06. 2014 17.23
+1
To se je ja zgodilo leta 1992, zamudne obresti so torej tekle celih 24 let.
janez139
09. 06. 2014 14.16
+44
Tu se vidi kako Izrael zna delati v korist svojih državljanov, naš socialistični pravosodni sistem pa zna samo obsojati lastne ljudi, ko pa potrebujejo pomoč - pa rep med noge...
caspera1
09. 06. 2014 14.11
+15
Dolenc je vrhunski strokovnjak in ima za sabo ogromno uspešnih operacij. Ko sem prvič brala o tem primeru, me je popadel bes tako na naše sodstvo, kot na Klinični center, ki bi ga po moje moral zaščititi. Ko pa sem prebrala podroben opis tega postopka, se je izkazalo, da si je potek sojenja Dolenc sam zelo poslabšal zaradi ignoriranja te tožbe. Naj bi KC tudi prepozno seznanil.... skratka škoda ga je. Nekako bi pristojni morali najti način, da se mu pomaga iz te zagate. V imenu vseh, ki jim je vrnil zdravje.
deathbite
09. 06. 2014 13.57
+15
Kaj pa zavarovanje UKCja za škodne primere?! Po taki sodbi, ne bo hotel nihče več operirati. Skozi mala vrata nam vsiljujejo ameriški model. Pa ne, da bi zagovarjal dr.Dolenca, ker ne vem kako je potekalo zdravljenje (malomarnost?) Delodajalec ima zavarovalno polico za take primere.
Against
09. 06. 2014 14.07
+4
pejtrajspat
09. 06. 2014 13.42
+60
Dolenc je pred kratkim rešil mojga svaka, operacija 8 ur tumor v velikosti mandarine, napište tudi kaj o uspehih ne samo zmotah...
mate08
09. 06. 2014 14.05
+22
Heh, si na 24 kur , tle nekaj veljajo samo neuspehi......
velesperun
09. 06. 2014 13.37
+19
ŽIDI so nadrasa, tao 6 milijonov!