Slovenija

Janša kritično nad sodnico: Nad njo ni samo modro nebo

Ljubljana, 23. 05. 2018 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ S.S., STA/A.I.
Komentarji
1321

Sodišče je zavrnilo odškodninsko tožbo SDS proti državi zaradi vpliva procesa Patria na volitve leta 2014. Od države so zahtevali nekaj več kot 800.000 evrov škode, ki je nastala, ker so zaradi procesa po njihovem mnenju dobili precej manj glasov, kot bi jih sicer. Janez Janša se je na novico kritično odzval.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker so ocenili, da je proces Patria vplival na volitve leta 2014, so sporočili z državnega odvetništva. Sodba še ni pravnomočna, pritožba pa je možna v 30 dneh od prejema sodbe v pisni obliki.

Državno odvetništvo je pojasnilo, da so sodbo prejeli danes. Pojasnjujejo, da je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke Janeza Janšo.

Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu.

'Nad njo ni samo modro nebo'

Janez Janša se je kritično odzval na novico, da je okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker naj bi proces Patria vplival na volitve.

Kot je zapisal na Twitterju, sodnica "sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka". A nad njo "ni samo modro nebo", je poudaril.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnilo državno odvetništvo, ki je sodbo prejelo danes, je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke.

Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Janša pa je danes v tvitu še zapisal, da so tožbo "vložili proti tistim, ki so dokazano krivo tožili in sodili", a da jih je "aktualna oblast ščitila".

SDS je zahteval nekaj več kot 800.000 evrov

Stranka SDS je od države zahtevala odškodnino v višini 886.257 evrov. Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo Janše na dve leti zapora zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

Ljubljansko okrožno sodišče je obravnavo po vsega dveh narokih končalo 7. marca letos. Še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov.

V okviru obravnave je bil edini zaslišani predsednik stranke Janša, ki je dejal, da je škoda, ki je bila s procesom Patria povzročena SDS, velika in težko izmerljiva. Po njegovi oceni do procesa sploh ne bi smelo priti in tudi ne bi prišlo, če bi tožilci in sodniki ravnali zakonito.

Takrat je Janša spomnil na razveljavitev sodbe v zdaj že zastaranem procesu. Po njegovem je ustavno sodišče ugotovilo, da so mu sodili za "kaznivo dejanje, ki ne obstaja in ga sploh ni bilo, da obtožni predlog ne bi smel biti vložen in da je prišlo do kršitve pravice do nepristranskega sojenja".

Janez Janša se je na novico o zavrnitvi tožbe kritično odzval.
Janez Janša se je na novico o zavrnitvi tožbe kritično odzval. FOTO: Aljoša Kravanja

Pri opisu škode, ki naj bi SDS nastala z nezakonitimi ravnanji sodnikov in tožilcev, je Janša navedel, da je imelo sojenje neposreden vpliv tako na volitve leta 2011 kot 2014, saj so se vsi dogodki, povezani s procesom, "sinhrono odvijali v času, ko se je pripravljala volilna kampanja in same volitve". Kot primer je navedel, da je bil na prestajanje zaporne kazni pozvan tik pred volitvami leta 2014. "Če se pogleda časovnico dogodkov, je nemogoče zavrniti očitke, da je šlo za političen proces," je dejal.

Politično škodo, ki je nastala SDS, je po oceni njenega predsednika nemogoče izračunati, zato so v tožbi, s katero zahtevajo 886.257 evrov odškodnine, navedli le neposredno materialno škodo. Izračun predstavlja razliko med sredstvi, ki so jih prejeli iz državnega proračuna na podlagi števila dobljenih glasov na volitvah, in sredstvi, ki bi jih prejeli, če procesa ne bi bilo. Pri tem so kot osnovo vzeli rezultat z volitev leta 2008.

Spomladi je odškodninsko tožbo proti državi zaradi procesa Patria sprožil tudi Janša sam. Zahteva 900.000 evrov odškodnine od nekdanje tožilke in še treh sodnikov, ki so sodelovali v postopku. Branka Zobec Hrastar je bila avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria, okrajna sodnica Barbara Klajnšek je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, je obsodilno sodbo potrdil, odškodnino pa zahteva tudi od vrhovnih sodnikov Vesne Žalik in Branka Masleše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josip Kmet
24. 05. 2018 17.55
-1
Kako se novinarji počutite sedaj, ko je obstoječa garnitura vladajočih strank potonila državo še v večji primanjkljaj, da ne omenjamo umrlih državljanov zaradi pogorišča zdravstvenega sistema. Se počutite vsaj malo odgovorni za nastalo štalo, ki ste jo v pretežnem delu VI naredili? In se počutite kaj odgovorni in sestavni del te nedorasle skupine, ki ste jim pomagali priti v DZ.....
Zmaga Ukrajini ..
24. 05. 2018 14.28
+4
Ali veste kako se imenuje SDS v madžarščini? ESZDÉESZ 😊 Stranka je objavila oglas v madžarskem jeziku, kjer piše: »SDS je edina stranka v Sloveniji, ki ima v lasti podjetja. Med temi podjetji so tudi medijske hiše, v katere so madžarski poslovneži, povezani s premierom Orbanom, vložili že več kot 2 milijona evrov. S tem so posredno financirali volilno kampanjo SDS.« No, to pa je treba priznati – s to stranko nikoli ni dolgčas. Vedno si lahko obetate: mafijske kredite, korupcijo in prikrivanje nečednih poslov (enako tudi pri nabavi Patrie), premoženje sumljivega ali »neznanega« izvora, zaprtje ljubljenega vodje in posledično jok in stok njegovih privržencev in prižiganje sveč pred sodnijo, kadrovski tsunami takoj, ko pride na oblast, pranje umazanega perila v tujini in »špecanje« lastne države v Bruslju, vulgarno obračunavanje z bivšimi člani, mega, giga ali celo tera zadolževanje Slovenije, nezakonito financiranje stranke, kraja družbenega premoženja določenih podrepnikov stranke ESZDÉESZ, in kot vidimo tudi zelo »zanimivo« agendo – stranka ima v lasti podjetja, celo medijske hiše,… S takimi referencami je to stranka, ki bi bolj sodila v sredino med državami kot so Pakistan, Afganistan in Tadžikistan, nikakor pa ne v osrčje Evrope, v Slovenijo.
Josip Kmet
24. 05. 2018 17.57
-1
Obišči malo pokopališča in boš videl rezultat tvojega Manitouja ki je podprl nedoraslega Cerarja, da ne omenjam Židana ali sramotnegaa Kahla in infantilnega Lukca.
Transformerji
24. 05. 2018 14.21
-1
Nad glavami naših največjih sodnikov je samo nebo brez boga, odvisno, kdo vlada.....tako bo tudi v bodoče, če ne bomo dodobra prečistili sodni sistem in tožilce! O poštenosti govorim, da se razumemo.....
vinogradnik33
24. 05. 2018 12.48
+7
Princ teme gradi svoj kult osebnosti na sovraštvu do tega , kar je sam bil ( član ZKJ )in tam ni uspel in na sovraštvu do tistih , ki so mu stopili na pot ! Svoje vernike je zastrupil s komunizmom , Murglami in Kučanom kot glavnimi krivci za dejanja , ki jih je sam počel ! Svojo dojtrino gradi na laži , potvarjanju , izločanju in odstranjevanju drugače mislečih , diskvalifikacijah in komprimitiranju , pri tem uporablja ponarejanje dokumentov in fotografij in javni linč !
Josip Kmet
24. 05. 2018 17.58
+3
Kaj če nam zdravstvo , kaj socijala, važno je da je zapornik sit, in blagajna SDS polna a znjo upravlja osebe sumljivih prstov. /uboga naša Slovenija/…….
Josip Kmet
24. 05. 2018 18.03
Si pa res ena sramota, skoraj toliko kot vaš Kahl Rjavc, ki se mu smeje cela Hrvaška, da ne govorimo o ostalih sosednjih državah. Kaj razumeš, da ko prideš v sosednjo južno državo in vidijo tvojo tablico na avto se ti vsi posmehujejo. Ker nisem del tega nedoraslega odločanja tebi podobnih se moram zadrževati doma, ker me boli sramota v svetu.
Kollerik
24. 05. 2018 11.16
+2
...ksih tega luzerja še vedno kvari higieno po portalu...
mackintosh
24. 05. 2018 10.40
+7
a to je za vas kritično? zame je to odkrita grožnja.
Karantanija
24. 05. 2018 10.02
+4
Ni samo modro nebo, so včasih tudi črni oblaki, strele in toča. Za vse ljudi enako. Enkrat dobivamo, drugič izgubljamo, ker nimamo vedno prav!
SDS_je_poden
24. 05. 2018 13.56
+1
To za velikega vodjo opozicije v Sloveniji ne drži. On je nezmotljiv, je nad zakoni, je izvenzemeljski..... pa to.....
laufar1978
24. 05. 2018 09.39
-9
Premalo, zahtevati bi moral 10.000.000,00€ 😜😜😜
Roosterno1
24. 05. 2018 09.35
+5
Na kratko bi povzel zadnji moj post, da bo za vse lažje razumljivo; Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike.
MAJOH
24. 05. 2018 09.31
+8
Pripisujejo si zasluge za tisto, kar vsak državljan mora že iz moralnih vidikov narediti za svojo domovino. Krkovič in Janša, bi za vse hotela biti plačana oz. nagrajena. Morda za zgago in večne prepire o levih in desnih? Skrajni čas je, da se koristoljubni posamezniki, ki so v mladosti bili Titovi vojaki in člani ZK in ki so se na brzino spreobrnili v fanatične kritike vsega tistega kar ni po njihovo odstranijo iz politične meneštre, ter si prično služiti kruh z delom ne s politiko.
SDS_je_poden
24. 05. 2018 09.16
+7
Ko se določena politična stranka in njihov vodja želijo postavit nad vse zakone in nad sodnijo, potem VEŠ, da je čas, da se to stranko z tem njenim liderjem pošlje na smetišče zgodovine!
Roosterno1
24. 05. 2018 09.05
+9
JJ je prevarant Slovenske države. Ob osamosvajanju Slovenije je imel posla z orožjem, vendar vse spretno prekril. Zatem so sledile razno razne afere, pranje denarja... vse do Patrie in nezakonitega najemanja kreditov. Bil je pobudnik tajkunizacije. Pravzaprav jih je celo ustvaril. S svojim SDSsom je v času njegove vladavine sesul gospodarstvo. Opral je ne vem koliko nezakonitega denarja. Preko takšnih in drugačnih lobijev in kliantelizma je svojemu bratu omogočil preko poslovnega sodelovanja s Telekom Slovenije d.d. finančna nebesa.... itd. 100% sem prepričan, da mu glede tega na politični sceni ne seže nihče od aktivnih politikov ni do kolen. No dragi moji... in takšna oseba naj vodi Slovensko državo. HALOOOO!!
Manu Cocker
24. 05. 2018 08.52
+5
Ta se je ucil pri Stalinu iun Titu -. sedaj pa ga vodi Orban. Vse v redu
Banion
24. 05. 2018 08.48
+13
Človeka res postane strah kaj bo če takle zmaga in prevzame oblast. Ne bomo se ga rešili do smrti in še potem bo razsajal tri dni. Zgodilo se nam bo kot se je Poljakom ko so jim v EU vzeli glasovalne pravice, osamili nas bodo in konec bo lepih sanj o lepi prihodnosti, pametni se bodo še pa naprej izseljevali tako da bo tu nastal čefurland
veronqa
24. 05. 2018 08.11
+0
Kdaj do DOST?
Veseli potaplja?
24. 05. 2018 07.51
+3
krtofl
24. 05. 2018 08.15
+7
Kollerik
24. 05. 2018 11.18
+0
Butman
24. 05. 2018 07.34
+13
V Trumpaniji bi šel sedet, če bi žalil sodnika!
krtofl
24. 05. 2018 08.01
+18
krtofl
24. 05. 2018 08.06
+15
sicer pa..če bi naredil kar je naredi v kaki drugi državi sedaj nebi pisali o njemu....bi bil že pozabljen....
frauKLI?EK
24. 05. 2018 07.33
+23
Nova prošnja Gospodu bi se morala morala glasiti: PRED TOČO, VOJNAMI, POŽARI IN JANEZOM JANŠEM OBVARUJ NAS GOSPOD!!!
Diškor
23. 05. 2018 22.58
-20
Lewe owce, zaklepamo, pa J.J. sanjajte
Zmaga Ukrajini ..
23. 05. 2018 22.59
+18
Novorazodetje
24. 05. 2018 07.38
+15
Tvoj idol je SLO, v času njegove vladavine, zadolžil za petindvajset miljard. Komentar ni potreben.
Novorazodetje
24. 05. 2018 08.01
+14
Pastirji so cerkveni vladarji, ki skrbijo za ovčice - vernike. To bi pa že moral vedeti. Zakaj so verniki ovčice, pa se vprašaj...
Šumadinac
24. 05. 2018 08.22
-4
za 25 miljard se je povečal skupen bruto dolg, znotraj te postavke pa je največ prispeval zasebni negarantirani dolg, torej krediti podjetij in posameznikov..Javni dolg torej dolg države (krediti za investicije, za pokrivanje pročračunske luknje) pa predstavljajo manjši delež v postavki skupen zunajni bruto dolg. Pač, ni oreh za žabo..
ivan.z Doba
24. 05. 2018 08.47
+6
Kreditni portfelj slovenskih bank se je povečal za cca 20 milijard evrov. V letih 06-08. Posledice so dolgotrajne.