Slovenija

Sodnica zavrnila sporazum Tovšakove in tožilstva o priznanju krivde

Celje, 28. 06. 2016 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnica je sporazum o priznanju krivde Hilde Tovšak zavrnila, saj je predlagana pogojna kazen poldrugega leta zapora s preizkusno dobo petih letih presegla dopustno skupno pogojno kazen, ker je bila Tovšakova novembra lani v Ljubljani obsojena na enako pogojno kazen.

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval maja prekinjen predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in nekdanjo kadrovsko direktorico Vegrada Branko Gabrijel, ki sta obtoženi zlorabe uradnega položaja in oškodovanja upnikov. Sodnica Mojca Turinek pa je zavrnila sporazum tožilstva s Tovšakovo o priznanju krivde.

 

Nekdanja direktorica Vegrada Hildo Tovšak je obtožena zlorabe uradnega položaja in oškodovanja upnikov.
Nekdanja direktorica Vegrada Hildo Tovšak je obtožena zlorabe uradnega položaja in oškodovanja upnikov. FOTO: POP TV

Sodnica je v soglasju s tožilcem Stanislavom Pintarjem in zagovornikoma Tovšakove in Gabrijelove narok preložila na konec avgusta. Turinekova je pojasnila, da je sporazum o priznanju krivde Tovšakove zavrnila, saj je predlagana pogojna kazen poldrugega leta zapora s preizkusno dobo petih letih presegla dopustno skupno pogojno kazen, ker je bila Tovšakova novembra lani v Ljubljani obsojena na enako pogojno kazen.

Dejala je tudi, da se mora zaradi zavrnitve sporazuma iz postopka izločiti, nadaljevala pa bo postopek proti Gabrijelovi, ki je tudi priznala krivdo.

Omenjeno kaznivo dejanje se nanaša na Vegradova posojila v višini več kot dva milijona evrov družbi pooblaščenki Vegrad Naložbe, s katerimi je ta lahko potem kupovala delnice podrejenega Vegrada.

"Gre za prepovedano ravnanje, kajti bistvo delniške družbe je, da delnice proda vlagateljem, ne pa da jih sama kupuje. Tako je delniška družba zbrala 35 odstotkov lastnih delnic, zakonski maksimum pridobivanja lastnih delnic je deset odstotkov, pa še to le pod določenimi pogoji. A ni bilo nobenih pogojev ne sklepov skupščine, pa se je dajal ogromen denar, da so se kupovale lastne delnice," je obtožnico februarja lani po navedbah medijev povzel tožilec Stanislav Pintar.

Ker lastne delnice nimajo glasovalne pravice je o vsem v Vegradu odločala uprava, saj so bili člani prav tako lastniki delnic, obvladovali pa so tudi družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki je že od prej imela polovico delnic Vegrada. "Vegrad so spravili v lasten žep," je dejal Pintar.

Obtožnica je Tovšakovi in Gabrijelovi očitala tudi oškodovanje upnikov pri domnevno spornih prenosih deležev iz Vegrada na Vegrad Naložbe, nato pa še za prenose deležev na štiri druge družbe. Leta 2009 sta prek Vemonta v Vegrad Naložbe prenesli za 2,4 milijona evrov osnovnih sredstev Vegrada, za katerega sta vedeli, da bo propadel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
29. 06. 2016 16.07
+2
Kako so jo izmučili. Dobila je 35 let pogojno s poskusno dobo 70 let.....
Transformerji
29. 06. 2016 14.59
+1
Do te novice sem že skoraj pozabil nanjo - je pa res zabita baba, da se ni znala izogniti sodni kazni! Če je bila pa samo lutka v primežu svinj, potem je pa še naivna.
buzerantos
28. 06. 2016 14.40
+27
Hilda, zapitek je treba placat. Ampak ljudje, malo poglejte sirso sliko. A se vam zdi, da je hilda delala to sama ? Verjemite, tukaj so velike ribe zadaj, ki pa zal nikoli ne naj... Hilda je mislila, da jo bodo zascitili ampak so ji zal obrnili hrbet. Vprasajte se, zakja zenska ne upa povedati kaj se je v resnici dogajalo ? Verjetno zato, ker bi je zmanjkalo. Drugace pa je se samo Kordez odgovarjal... Kaj pa vseh ostalih xxxxx modelov ? Ki so pokradli za 1000 Vegradov ? noben ni odgovarjal... Vse je treba v zapor stlacit ! ce smo ze fer... Jankovicev sin recimo pa se norca dela, iz nic 3 mio na racunu....in ? uziva decko... pa je tudi marsikoga naplahtal... nisem na strani Hilde, ampak me pa prekleto moti, da ne odgovarjajo vsi...hilda in Kordez sta po moje zaradi reda v zaporu, ces, glejte kako delamo... Zidar ? Bavcar ? Se vedno bolan ?? Eh...Drugace pa je Hilda mimo in hvala bogu da je zaprta... upam pa, da bodo tudi vsi ostali koritniki....
fredericofelini
28. 06. 2016 20.49
+4
fredericofelini
28. 06. 2016 20.50
+6
aja vse je tako pri nas tudi pri koroških dečkih država preizkuša ljudstvo kako daleč bi šlo, da vedo za nadalne zadeve
strojnik69
28. 06. 2016 14.33
+7
pred zid z njo, pa še par takih bedakov...
TheTruth4u
28. 06. 2016 14.31
+5
Še vedno grdo gleda... vsaj glumila bi lahk, da kaj obžaluje, da ji je žal ampak tega od nje očitno ne bomo dočakal.
JanezNovakJohn
28. 06. 2016 14.31
+21
Nič ne razumem. Okradli in ukradli so nam državo pa se bi kar pogajali. Poleg tega naši taglavni lopovi grejejo ležalnike na Karibih. Država pa nič. Vojni dobičkarji so tako in tako mirni. Še pravnukom morajo zrihtati Pomladno veteranski dodatek pa bo.
113113
28. 06. 2016 14.23
+11
Eno leto naj za kazen odsluži v bosni na prostosti. Nazaj je itaq ne bo.
deathbite
28. 06. 2016 14.20
+21
Najbolje, da jo spustijo in plačajo odškodnino za čas, ki ga je prestala v zaporu. Kdo je tu zmešan? Tožilec ali narod, v čigar imenu se izrekajo sodbe?! Verjetno vsi! Že zdavnaj smo izgubili vero v poštenje in moralo, v zakonodajno, izvršilno in sodno vejo oblasti.