'Sodniki zanemarjajo svoje delo'

Poslanec SNS Zmago Jelinčič predlaga prenehanje mandata sodnikom, ki so povzročili sodne zaostanke.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič v pisni poslanski pobudi ministru za pravosodje Lovru Šturmu predlaga spremembo zakona o sodniški službi. In sicer predlaga, naj tistim sodnikom, ki so odločali v sodnih postopkih, v katerih je prišlo do sodnih zaostankov, zaradi katerih je Evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji naložilo plačilo odškodnin zaradi kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, preneha sodniška funkcija.

Zmago Jelinčič in Vladimir Vodušek

Jelinčič predldga, da se sprejmejo sankcije za sodnike, ki niso opravili svojega dela. (Foto: Dare Čekeliš)

Glede na to, da na Evropskem sodišču za človekove pravice čaka še na stotine pritožb slovenskih državljanov, ki jim je bila kršena pravica do sojenja v razumnem roku, je nujno potrebno preprečiti nove primere tako, da se sprejmejo sankcije za sodnike, ki niso opravili svojega dela in s tem kršili človekove pravice, svoj predlog utemeljuje Jelinčič.

Slovenski državljani plačujemo posledice nedela mnogih slovenskih sodnikov in sodišč, medtem ko sodniki, ki so kršili človekove pravice z nerazumnim zavlačevanjem sodnih procesov, ne nosijo nobenih posledic in mirno nadaljujejo s svojim nedelom. Konec koncev so zaščiteni s trajnim mandatom in lahko po mili volji zanemarjajo službene dolžnosti, v pisni poslanski pobudi navaja Jelinčič.

Evropsko sodišče za človekove pravice je doslej ugotovilo, da je Slovenija v več kot 200 primerih kršila človekove pravice, ki izhajajo iz pravice do sojenja v razumnem roku. Iz vsakega posameznega primera se lahko ugotovi, katero sodišče in kateri sodnik je zavlačeval sodne postopke do te mere, da državljanom ni ostalo nič drugega kot pritožba.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
črni panter 13.03.2007 10:35:25
Sodniki so največja golazen v Sloveniji.Hvala vam, da zaradi vašega nedela, zaostalosti in nesposobnosti, tavajo okoli kriminalci najhujših vrst, v zaporih pa tičijo prekoračitelji hitrosti in narkomani.Bravo.Dosežek da te kap!
Več komentarjev