Slovenija

Policija: zgodbe šoferjev o pritiskih delodajalcev so resne

Ljubljana, 23. 07. 2014 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poročali smo, da mnogi šoferji vozijo pod pritiski delodajalcev, ki od njih zahtevajo, da kršijo zakonodajo. Med poostrenim nadzorom prometa na počivališču Lukovica so policisti odkrili več kršitev, od preveč naloženih do tehnično neustreznih vozil.

Po več evropskih državah v tem tednu poteka poostren nadzor prometa, tudi v Sloveniji. Policisti in cariniki so danes nadzor vršili na avtocestnem postajališču Lukovica, avtocestni krak Ljubljana-Maribor je namreč med bolj obremenjenimi pri nas. Podrobneje so pregledali 43 tovornih vozil in 8 avtobusov ter zaznali preko 20 kršitev.

Policisti in cariniki na Lukovici že od jutra preverjajo tovorna vozila in avtobuse.
Policisti in cariniki na Lukovici že od jutra preverjajo tovorna vozila in avtobuse. FOTO: POP TV

Pri osmih vozilih so ugotovili kršitve, povezane s preobremenjenostjo vozil, 2 kršitvi v povezavi z nepravilnim delovanjem tahografov, 3 tehnično nebrezhibna vozila, 2 kršitvi v zvezi s prevozom nevarnega blaga oz. snovi, 3 kršitve glede obveznega počitka ter še ostale kršitve cestnoprometnih predpisov (neuporaba varnostnega pasu ipd.). Trem vozilom so policisti odvzeli registrske tablice.

Kazni za kršitelje so različne, odvisne od resnosti kršitve. Pri prevozih nevarnega blaga se gibljejo med 1000 in 4000 evri za pravno osebo, pri preobremenitvah vozil lahko sežejo do 3000 evrov, a globe se lahko povzpnejo tudi do več 10.000 evrov. Najvišja danes dopoldne izdana kazen je bila 5000 evrov za pravno osebo, je pojasnil Javoršek.

Policisti in cariniki so preverjali tudi ustreznost goriva.
Policisti in cariniki so preverjali tudi ustreznost goriva. FOTO: POP TV
Z Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor so sporočili, da so v obdobju od 1.1.2011 do 31.12.2012 preverjali kršitve časov vožnje, upoštevanje zahtevanih odmorov in počitkov ter uporabo tahografa. V tem času so skupaj s policijo izvedli 18.292 nadzorov vozil na cesti, od tega je bilo kar 75 odstotkov tujih prevoznikov. Ugotovili in sankcionirali so 5423 kršitev oziroma kršiteljev – tako voznikov kot prevoznikov.

Policisti od voznikov tovornih vozil pogosto slišijo, da jih delodajalci silijo k takemu ravnanju, pravi Javoršek. "Te zgodbe so resne. Vozniki nam sami podajajo opise, kaj vse se dogaja na terenu," dodaja.

Policijski inšpektor na Policijski upravi (PU) Ljubljana Borut Božič je pojasnil, da pod drobnogled jemljejo tako slovenske kot tuje voznike, preverjajo predvsem čas trajanja vožnje, ali si vozniki jemljejo predpisane počitke med vožnjo, kako so vozila naložena, s kakšnim gorivom so napolnjeni rezervoarji, pa tudi psihofizično stanje voznikov.

Kršijo tako tuji kot domači vozniki

V času izjave za medije so imeli policisti in cariniki v nadzoru predvsem tuje voznike, nekaj Romunov, Madžarov in Hrvatov. Božič je poudaril, da ne izbirajo po nacionalnosti, katero vozilo bodo preverili, a kršitve zaznavajo tako pri domačih kot pri tujih voznikih.

Voznik tovornjaka s priklopnikom romunskih registracij, naložen z gradbenim materialom, pri katerem so policisti odkrili močno poškodovane pnevmatike je dejal, da bo poklical svojega šefa in se ravnal po njegovih navodilih. Policisti so mu odvzeli registrske tablice in vožnje ne bo smel nadaljevati, dokler na vozilu ne bodo nameščene ustrezne pnevmatike.
Voznik tovornjaka s priklopnikom romunskih registracij, naložen z gradbenim materialom, pri katerem so policisti odkrili močno poškodovane pnevmatike je dejal, da bo poklical svojega šefa in se ravnal po njegovih navodilih. Policisti so mu odvzeli registrske tablice in vožnje ne bo smel nadaljevati, dokler na vozilu ne bodo nameščene ustrezne pnevmatike. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kako komunicirajo z vozniki, ki so različnih nacionalnosti, je Božič pojasnil, da "policisti govorijo nemško, angleško, v ekipi imajo tudi policista, ki govorita madžarsko oziroma italijansko, z vozniki iz slovanskih držav pa se da pomeniti tudi v slovenščini". A ob tem Božič dodaja, da vozniki kljub jezikovnim oviram razumejo, kakšno kršitev jim očitajo, ko jim predstavijo na primer tahografski listek ali številko na tehtnici.

Robert Javoršek iz specializirane enote za nadzor prometa pri Generalni policijski upravi je pojasnil, da redno opravljajo nadzore prometa - kontrolirajo tovorna vozila, avtobuse, izredne prevoze, prevoze nevarnega blaga, pa tudi taksi vozila in avtošole. Preverjajo obremenitve, dimenzije vozil, čas trajanja vožnje, počitke in odmore voznikov ter tehnično brezhibnost in opremo vozil.

Policisti so odkrili tudi prirejene tahografe, da je naprava beležila nižje hitrosti vožnje od dejanskih.
Policisti so odkrili tudi prirejene tahografe, da je naprava beležila nižje hitrosti vožnje od dejanskih. FOTO: POP TV

V prvi polovici leta kar 20.000 kršitev

V prvem polletju letos so odkrili okoli 20.000 kršitev, med katerimi je bilo kak odstotek več tujcev. Preko 12.000 je bilo kršitev pravil cestnega prometa, preko 3500 kršitev pravil o obremenitvah in dimenzijah, preko 1200 kršitev povezanih s tehnično brezhibnostjo in registracijo vozil, kot tudi okoli 1500 kršitev povezanih s socialno zakonodajo. Tu so policisti zaznali predvsem prekoračen čas trajanja vožnje, kršitve pri počitkih in odmorih, delovanju tahografa in različne zlorabe tahografov v tovornih vozilih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knivar
24. 07. 2014 20.04
+10
ENA NAJHUJŠIH AVTOPREVOZNIŠKIH PODJETIJ V SLOVENIJI JE DOBRAVC TRANSPORT D.O.O DOB PRI DOMŽALAH.VOZIJO DIREKT ITALIJA-ŠVEDSKA,ALI SLO-ŠVEDSKA NJIHOVI ŠOFERJI SO TEMPIRANE BOMBE NA CESTI
zasvetbrezdenarja
24. 07. 2014 11.46
+5
Spoštovani komentatorji, novinarji in vsi ostali Problem je večplasten in še zdaleč ne tako enostaven kot si ga predstavljate. Transportno podjetje, ki ne natovarja več kot 40 ton (skupne mase) oz. natovarja le komplete: - propade zaradi nekonkurenčnosti in prenizke dosežene cene za preživetje - komplet tovor je premalo plačan da bi prevoznik preživel razen če: * šofer nima dveh kartic ali magneta (ter vozi preko ur) * firma ne podkupi logista v podjetju, ki deva tovor in ta logist daje nad tržno ceno za komplet tovor. (s tem je seveda oškodovano izvozno podjetje) - tako je ne si zatiskat oči Tako, da podjetju preostanejo za preživetje samo trije načini (seveda večina kombinira vse tri): - naložiš več kot 40 ton (tudi preko Avstrije!) - šoferji imajo dve kartice ali magnet, da kamion naredi večje število transportov - podkupiš logista v podjetju ki ti daje tovor in ti daje tovor nad tržno ceno In kaj se zgodi, če delaš pošteno? Propadeš! In kaj se zgodi, če bodo v Sloveniji inšpektorji kaznovali vse to vsakega posebej? propadeš! Zakaj? Ker je problem Europski in ne SAMO Slovenski. ne pozabimo v Sloveniji lahko nalagajo tudi Hrvatje, Madžari, Čehi, Slovaki, Poljaki, ki že v osnovi imajo nižje cene.... Kaj pa šoferji? to je zahtevno in težko delo. Plača 1.800 v povprečju. To je primerna plača po mojem mnenju glede na zahtevano izobrazbo in skoraj celomesečno odsotnost od doma. Vseeno pa menim, da je vsak šofer seznanjen vsaj v večini primerov kakšno bo dobil plačilo in kakšne so razemere na trgu (GOVORIM ZA VEČINO, SO TUDI IZJEME). 90% jih po 3 mesecih ne ve več kaj se je pogovarjal na prvem razgovoru in začnejo izsiljevati, kradit, nagajat,... Je pa problem v Slovenskih transportnih podjetjih tudi ta, da so lastniki podjetij v večini primerov bivši šoferji, kjer pa na žalost PO VEČINI (SO TUDI IZJEME) nimajo moralnih zadržkov, niso inteligentni, ne znajo vodit,... Tako, da mislim, da z nekimi velikimi ukrepi se bodo naše transportne firme zaprle, stem zgubimo tudi precej delovnih mest (tudi šoferskih). Če Europa ne bo naredila nekaj na tem tudi mi ne bomo. P.S. V Avstriji če imaš 42 ton kazen ni tako visoka, da se ti to ne bi "izplačalo" delati še naprej. Državnemo proračunu držav pa se tudi bolj izplača da te vsake toliko časa oglobijo. pa lep dan.
Posav?an
24. 07. 2014 15.54
+1
seveda je v avstriji kazen visoka..pa ja vem če delam v tem poslau da gre praznit če ma že 40,500ton in je namenjen v avstrijo..na 42 sploh pomislit ne upajo..v slo je pa to standard. ;)
zasvetbrezdenarja
25. 07. 2014 08.12
se strinjam, da se lahko reče visoka kazen. Ampak je to zelo relativno. Če si preračunaš, da pri 10 ali več kamionih te ustavijo 3x na leto.. računica pokaže da se ti na koncu vseeno "izplača".
Ramzess
24. 07. 2014 10.36
-2
Policija se očitno zaveda težave, a vseeno kaznuje voznike, je pač lažje.
eFranjo
24. 07. 2014 09.12
+4
vse zastonj. dokler bo zakonodaja omogočala take anomalije, ni pomoči. požrešnost privatnikov je prevelika, da bi jo nekakšna simbolična kazen ustavila.
hotchilipoper
24. 07. 2014 07.44
+6
Šele po toliko letih so ugotovili,kje se še da denar nabrati
mikson1402
24. 07. 2014 07.21
+17
TUDI PRI NAS JE ENAKO....PRI PODJETJU MEKOTNJAK D.O.O. ŠOFERJI SPIJO KAR NA SEDEŽIH , KER SPLOH NIMA POSTELJ V VOZILIH..NITI V ENEM OD PET VOZIL...VOZIT SEM MORAL PO ŠTIRINAJST UR NA DAN...NIMAŠ HLADILNIKA...SPIŠ NA SEDEŽIH, PLAČILO MIZERNO, PA ŠE TO NI VSE....PRENATOVORJEN SI ZMERAJ....GROŽNJE....KAR NAJ INŠPEKCIJA PREVERI PODJETJE MEKOTNJAK DOO....VSE JE NA PAPIRIH...KILAŽA IN SE DA PRERAČUNAT PREVOŽENE KILOMETRE...PA NAJ IZVOLIJO GOSPODJE INŠPEKTORJI...
Kajetan
24. 07. 2014 08.29
+4
Ko oddajajo statistiko jo malenkost priredijo tako da iz tega ne morejo izračunati dejanskga stanja. Oddaja tahografov pa je posebna exaktna znanost. Tiste z iglo lepo imajo še v naprej pripravljene medtem ko elektronske sfrizirajo po naročilu, pridejo priklopijo računalnik, predelajo in to je to.
knivar
24. 07. 2014 19.59
+3
ENA MED NAJHUJŠIMI AVTOPREVOZNIŠKIH PODJETIJ JE DOBRAVC TRANSPORT D.O.O
skembo
24. 07. 2014 06.14
+13
Takih romunskih, madžarskih tovornjakov je na cestah vsak dan vse več...Večina jih je tehnično neizpravna, tako, da če bi policija opravljala kontrolo že takoj po vstopu v SLovenijo, bi jih lahko večino teh tovornjakov zavrnili....Seveda se to ne bo zgodilo pri nas, vsaj ne do naslednje večje nesreče.....
flum
24. 07. 2014 05.50
+8
Zaplenit vozilo in tovor. Tako šofer kot lastnik sta kazensko odgovorna !
sime sime
23. 07. 2014 23.47
+9
čisto pravilno red mora bit, če ni reda je kaos, nelojalna konkurenca itd. Bravo policisti.
bob87
23. 07. 2014 23.30
+11
KEJ SO PA INŠPEKTORJI ??? Inšpektorat za delo!!! Kaj je sploh naloga naših inšpektoratov in nadzornih služb? Ker kamorkoli pogledaš, v katero koli panogo, so razmere ena sama katastrofa. Sicer pa KONČNO kak nadzor nad UMAZANO KONKURENCO. NAmesto da bi služili pošteni služijo barabe. Pa konkretne kazni za taka podjetja. Če vsi propadejo. Bo več dela in delovnih mest za poštene!
sime sime
23. 07. 2014 23.48
+3
točno to pa še sistem bi bil bolj zdrav in to potegne vse za sabo od boljših cest, zdravstva, šolstva itd. sam balkanci tega nerazumejo...
flum
24. 07. 2014 05.52
-3
Krčenje javne uprave se nam že maščuje; tudi razne inšpekcijske službe so javna uprava. Se nam že dogaja razraščanje kriminala.
slounicujezivlenja
23. 07. 2014 22.48
+12
Kje ste bili policaji zadnjih deset let? V imenu kapitala ste dovolili suženjstvo na cestah. Tako je tudi danes! Sreča da ni bilo več mrtvih. In vi bi ugotovili, da je kriv Zombi za volanom! Kazni Zombijem! To je pravna država! Država inkasantov!
Xtc007
23. 07. 2014 22.40
+9
kr tiste carinike ki sedijo po pisarnah in ne delajo nič,lepo že na samem vstopu v državo kontrola prometa,sej jih je dost,pa placa majo tud povsod dost
Xtc007
23. 07. 2014 22.43
+2
sicer bi pa res lahko naredili tranzit z vlakom,tko bi tud oni začel kaj služit,kamjonar bo pa vsak raj dau 150 za vlak kokr 300 za nafto
Aleksander Bundja
24. 07. 2014 05.39
-2
Posav?an
23. 07. 2014 22.28
+10
Men gre pa na živce ko šoferji tle pr nasbi usi nalagal nad 40ton tud do 50 čez da itak se ve kje so vage..ko pa nalagajo za Avstrijo se pa tresejo ko mački in takoj praznijo cisterne da ni prek 40ton. Pol se pa čudvamo zakaj take ceste... :S zdrava kmečka pamet pove da če so ceste delane za 40t so za 40t in ne za 50+ton!
Posav?an
23. 07. 2014 22.28
+14
hočem povedat če se za avstrijo držijo pravil naj se tud za slovenijo!!
Stoj?
23. 07. 2014 22.36
+6
Ne v Sloveniji pa lohk serejo po vsakem,pa ne dolgo!!
Posav?an
23. 07. 2014 22.45
+4
če hočmo met standard kot avstrija je treba tut začet bit striktn..in to je ena od stvari kjer se naj ta striktnost začne..kr vzhodnjaške države so zelo striktne in ne marajo ovinkarjenj.. ;)
Draža
23. 07. 2014 22.08
+18
Naj ob policiji zaposlijo voznika kamiona,ki je izgubil službo in naj pove za vse cake.
Fancy.alien
24. 07. 2014 01.10
+6
Ti si res Lolek. Vozniki delamo na vsakih 5 let KODO 95 in verjemi imamo na predavanjih policiste, ki so bili nekoč vozniki na špediciji. Ne boš verjel dobro poznajo vse fore. Samo kazen je lahko za voznika tudi do 6.000€ za delodajalca pa do 12.000€ .
AjdeMiPopuši
23. 07. 2014 21.31
+0
A je Mazetka pisala kazni?
knivar
23. 07. 2014 20.18
+21
ekipa 24ur ali pa policija naj gre zdej po parkingih slovenskih avtoprevozniških firm pa bojo najdlji en kup zlizanih pnevmatik na tovornih vozilih kjer gleda žica ven. ne se takoj zgovarjat na romune pa bolgare
Xtc007
23. 07. 2014 22.38
+8
kokicas
23. 07. 2014 20.06
+15
Pri nas se mora policija naučiti še kar nekaj stvari na avtocestah, take kontrole, bi morale biti vsakodnevna praksa, pa bipočasi prišli na bolši glas in bi rekli v Sloveniji ser ni za igrat, tako pa ni kaj resnega, poostren nadzor bi moral biti pri vstopih v državo, tudi v Lukovici je ok, samo to je že lahko prepozno. Policaji na zaposlijo kakšnega brezposelnega voznika tovornjaka, ki se dobro pozna na te zadeve. Seveda najboljša rešitev bi bilo da damo tranzit na vlake,ampak za to ni interesa, tako da poostreni nadzori na več lokacijah vsakodnevno ob vsaki uri. Pa tudi na drugih področjih manjka policiji še kar nekaj treninga, npr. zakaj ob prometnih nesrečah ne izločajo vsaj osebnih vozil en izvoz prej, ne da nastane zastoj, pa ne spremljajo prometa ob zastojih, ko se kakšni pametni vozijo po odctavnem, pa šleparji vštric ob zastojih na AC, vse to, kar vidimo ostali, ko stojimo v koloni ob nesrečah, npr. včerajšna prometna na gorenjiski AC pri Vodicah
fifififififi
23. 07. 2014 20.28
+10
kokec, po svoje imaš prav, toda niso vsi nesposobni kontrolorji, je pa njihovo delo odvisno od zahtev nadrejenih... en polcaj, k ga poznam, mi je povedu, da so drugi časi v policiji in mora opravljati druga dela, ker nadzor tovornjakarjev vzame preveč časa...
Fancy.alien
24. 07. 2014 01.11
+4
#ker nadzor tovornjakarjev vzame preveč časa." in žal zaradi tega tudi ŽIVLJENJ!!!
windmaster
23. 07. 2014 19.38
+13
Eden pomembnih razlogov, zakaj tuji vozniki iz daljnjih vzhodnih držav, vozijo čez rob zakona. Po celem svetu so podkupljivi policaji. So naši policaji svetniki?
ales103
23. 07. 2014 19.45
+4
Dohtar-SLO
23. 07. 2014 19.21
+18
Punci sta verjetno res fletni, zelo pa dvomim, da poznata vse trike premetenih tovornjakarjev...
ales103
23. 07. 2014 19.16
+16
ko umirajo normalni državljani samo blebetajo pa nič naredijo, zdaj ko so pa na žalost v nesreči umrli njihovi kolegi, pa kar naenkrat, povsod na polno ustavljajo in preusmerjajo na počivališča, pa vse na 220% preverjajo, pred tem pa nisem nikjer zasledi niti 10% tega kar sedaj počnejo.